Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#4676 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by liaar »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kim- ... /200313010

Ko ono reče da u Sjevernoj Korei nema zaraženih ?
Obavještajni podaci govore da vrhovni vođa nije u Pyongyangu već duže vrijeme, a ove informacije su se pojavile nakon izvještaja da je umrlo 180 vojnika zbog zaraze koronavirusom.

Izvor iz sjevernokorejske vojske je informaciju o 180 preminulih vojnika otkrio za južnokorejske novine, a dodao je i da su oni bili blizu granice s Kinom.

Osim toga, oko 3.700 vojnika se nalazi u karantinu nakon što su testovi pokazali da su pozitivni na koronavirus.
ElkoM

#4677 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ElkoM »

GAU8 wrote: 13/03/2020 09:03
kritikos wrote: 13/03/2020 08:21
Tomahawk11 wrote: 13/03/2020 08:10

Realno si imao žarište u Kini, Italiji i Iranu.
Sad zamisli da se u toj mjeri proširi na cijeli svijet.
Realno si u novembru imao pola Sarajeva zaraženo gripom, pune ambulante i kašljavog naroda na ulici. Odeš doktoru i kaže ti, sezona je gripe ostanite kod kuće pijte puno tečnosti, jedite voća i vitamina, mirujte. U slučaju da temperatura ne spadne ili ne smirite kašalj dođite po uputnicu za pulmloga. Samo bih volio vidjeti statistički podatak upale pluća, bronhitisa na teritoriji Sarajeva u novembru 2019. Kod mene u firmi jedno za drugim u novembru po 3 dana izostajali s posla dok se svi nismo izredali, a dvoje fasovalo upalu pluća.
Preventiva je OK i svakako ko je gripozan ne treba da se kreće i slinav dolazi na posao, al ovo da se prazne tržnj centri i paničari je malo pretjerano i medijski prenapumpano.
To su govorili i talijani i iranci. Polako :D
nije vrijedno više komentarisat takve
ono... stvarno...
Vitezanin

#4678 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Vitezanin »

Ovo je pravo vidi kako pojedini sistemi funkcioniraju. Npr. kroz ovo vidimo koliko su nam jaki entiteti i kantoni i koliko je država nebitna, malena i bijedna i da se ne pita skoro ništa. Skoro da i ne postoji. Tema nije politika, ali nekako ide uz ovo.
Billy The Pljuc

#4679 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Billy The Pljuc »

Hrane neće nestati i to ne treba da bude misao vodilja ali jeste većini kod nas. Zalihe koje se naprave bi trebale poslužiti da se određeni period ne izlažete riziku zaraze virusom time što idete u svakodnevnu nabavku, ni vi ni vaši ukućani. Al' jok, kod nas se navuče svega kući a i dalje se nastavlja starim stilom života. Jel te to kume strah, hahahaha, jebo koronu, lažu mater im jebem, joj što paničare, hahahah, nervira me sve ovo, bla bla bla...samo su dio komentara koje sam čuo ovo zadnjih sedmica.

Najbolja prevencija jeste smanjiti kretanje i druženje uz podignuti nivo higijene, ako se već zakači virus (što mnogi vrlo vjerovatno neće ni znati da su zakačili) - samoizolacija. Na žalost ovo stoki sitnog zuba koja naseljava BiH neće nikada doći do pameti, ne moram gledati tv priloge iz BL ili Fojnice ili šta ti ja znam odakle, dovoljni su mi ljudi koje poznajem.

Pošto smo uglavnom starija populacija iskreno ne očekujem ništa dobroga kad jednom uzme maha a ne sumnjam da će uzeti.

Sretno svima!
ElkoM

#4680 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ElkoM »

GAU8 wrote: 13/03/2020 08:59
ElkoM wrote: 13/03/2020 08:41 tako da je kod nas scenario bliži iranskom nego italijanskom
Pa eto. Dosta efekta imamo i mi kao narod.
Ako budemo disciplinovani mozemo ublaziti prirast novih slucajeva.

Ali mi smo nesto kao Talijani po tom pitanju
glavna kvaka u tom "ako"
He1972

#4681 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

Tomahawk11 wrote: 13/03/2020 08:17
kakavdanakneiskustvu wrote: 13/03/2020 08:16
sumirprimus wrote: 13/03/2020 08:15 pa citaj malo iznad gore :-)
i to za police, jbo me svak odem u market, nista ne fali, jedino voce i povrce truhlo ko i uvijek... :-)
i ja vala,i juce i prekjuce u zenici u razlicitim marketima,svega ima,nicega ne fali
Ja nisam ušao u market pet dana, nemam pojma kakvo je stanje.

Dok se nakanim opuhaće sve :(
Isti sam takav, kod mene ni žena ni najmanje ne paniči niti kupuje išta mimo redovnih svakodnevnih stvari a imam dvoje maloljetnika kući, ne brinem nešto zbog virusa ali me brinu ovi bezumni i bezmudi paničari, koji se pretvore u bezumne prpperse, nakupuju stvore vještačku nestašicu i onda normalan insan ne može kupiti što mu treba, a možemo očekivati i povećanje cijena. Vidim da je bingo a i ostali ubacio na tjestenjinama svo smeće koje su imali na zalihama a ljudi to grabe nemilice, pa mi nekako milo da kad vidim da ih bingo izvraća ko offfce, kako i treba. Napprodavat će se bingo smeća kao nikad!!! :bih:
palermo

#4682 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

daddy-kool wrote: 13/03/2020 08:50 Ovi naši na zapadu neka dobro razmisle da li im je pametno dolaziti u naš zdravstveni sistem kada ovo krene nizbrdo.

Iako razumijem ideju kad zagusti da ideš kod svojih i da svoje kosti ostaviš u Bosni.
ama što bi krenulo nizbrdo. Poduzete su mjere, narod se prilično disciplinovano drži uputa (sinoć Mepas prazan) , saobraćajna infrastruktura nam takva da ne omogućava neku veliku mobilnost, ima se upozorenje iz Italije i usput ni zdravtveni sistem u nas nije toliko loš koliko se ovdje predstavlja.....uz malo sreće (nje uvijek i svugdje moraš imati) mogli bi mi proći prilično dobro...

To naravno ne znači da se neće povećati borj zaraženih, ali vjerujem da se stvari mogu držati pod kontrolom
mO k3

#4683 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

U. bavarskoj od ponedeljka do 20.04 skole , vrtici zatvoreni ... jeste da ce mi djeca kuci poludjeti , ali najbolja odluka do sada
He1972

#4684 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

lotPi wrote: 13/03/2020 08:27
kritikos wrote: 13/03/2020 07:59 Ne mogu se oteti utisku da je došao vakat da se od obične sezonske gripe diže ovolika fortutma. Svaki dr. će potiho na upit kiselo promrmljati riječi tipa ma niđe veze, a niko ne smije javno. Ovdje se tačno vidi moć medija i onih koji su odlučili da je ovo opasno i organizuju ovaj haos. Kao da testiraju neku pripremu na globalnom nivou. Doktori svjesni a kolektivno šute i odobravaju, ne smiju pisnuti. Buđenjem proljeća i varljivi mart su uvijek donosili gripe, a iste su uvijek bile kobne za stariju populaciju i one sa slabim imunitetom. Čitajući simptome, gripa je za prehodati i blaža je od sezonskih.
Na osnovu cega tvrdis ovo!?
Hrpa gluposti i neznanja upakovana u par recenica.
Bravo pilot, volim kada ljudi sa ovolikom silom argumenata i činjenica repliciraju na normalan komentar, polomio si se, vobra i opet!!!! :run:
azdralovic

#4685 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by azdralovic »

Ma ovo za nabavke je takva glupost, pravi se guzva po centrima sto ce pomoci sirenju zaraze....
S druge strane distribucija jos uvijek funkcionise bez problema, to sto danas pokupuju citavu policu makarona, bice sutra ujutro vec namireno i idemo ispocetka...
Pogotovo mi je smijesno raja kupuje brasno a nisu nikada hljeba skuhali
mO k3

#4686 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

azdralovic wrote: 13/03/2020 09:14 Ma ovo za nabavke je takva glupost, pravi se guzva po centrima sto ce pomoci sirenju zaraze....
S druge strane distribucija jos uvijek funkcionise bez problema, to sto danas pokupuju citavu policu makarona, bice sutra ujutro vec namireno i idemo ispocetka...
Zar se hljeb kuha :mrgreen:
Herr Flick

#4688 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Herr Flick »

Covjek bi rekao zombi apokalipsa, kataklizma u najavi a u stvari 60.000 ljudi je bolesno od 7.5 milijardi na planeti, naravno mediji su tu da to sve zacine :lol: :lol: :lol:
kakavdanakneiskustvu

#4689 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

Zbog koronavirusa radnici državnih preduzeća u Hrvatskoj od ponedjeljka će raditi od kuće
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4690 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by mk ultra »

GAU8 wrote: 26/02/2020 08:57 Kako stvari stoje, virus se neće zaustaviti. Sada je na nama, da li ćemo biti disciplinirani, ili uspaničena masa koja ne zna gdje udara. Dobit će ga veliki broj građana i ovako ili onako.
WHO se ne slaže
azdralovic

#4691 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by azdralovic »

mO k3 wrote: 13/03/2020 09:15
azdralovic wrote: 13/03/2020 09:14 Ma ovo za nabavke je takva glupost, pravi se guzva po centrima sto ce pomoci sirenju zaraze....
haha ne znam, kod nas uvijek tako govorili :D
mO k3

#4692 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

azdralovic wrote: 13/03/2020 09:22
mO k3 wrote: 13/03/2020 09:15
haha ne znam, kod nas uvijek tako govorili :D
Pece :) ali narod kaze idem skuhati hljeb ....
lotPi

#4693 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by lotPi »

He1972 wrote: 13/03/2020 09:14
kritikos wrote: 13/03/2020 07:59 Ne mogu se oteti utisku da je došao vakat da se od obične sezonske gripe diže ovolika fortutma. Svaki dr. će potiho na upit kiselo promrmljati riječi tipa ma niđe veze, a niko ne smije javno. Ovdje se tačno vidi moć medija i onih koji su odlučili da je ovo opasno i organizuju ovaj haos. Kao da testiraju neku pripremu na globalnom nivou. Doktori svjesni a kolektivno šute i odobravaju, ne smiju pisnuti. Buđenjem proljeća i varljivi mart su uvijek donosili gripe, a iste su uvijek bile kobne za stariju populaciju i one sa slabim imunitetom. Čitajući simptome, gripa je za prehodati i blaža je od sezonskih.
Bravo pilot, volim kada ljudi sa ovolikom silom argumenata i činjenica repliciraju na normalan komentar, polomio si se, vobra i opet!!!! :run:
Po cemu je ovo normalan komentar.
Ovdje sve medicinari i virolozi pa daju normalne komentare.
Ovo niti je obicna sezonska gripa niti nas organizam ne reaguje na njega kao na normalnu sezonsku gripu.

A i milioni ljekara u svijetu sute, garant su dobili SMS da sute i rade.
Ebote, mi smo prvaci svijeta u teorijama zavjere, samo necemo istinu!

Imatel' vi pojma kakva je reakcija naseg imunog sistema na "Corona virus" a i zasto slijepi misevi i njihov imuni sistem nemaju problema sa Sarsom ili Ebolom?
I kako da se zdravstveni sistemi bore sa naglim porastom oboljelih i eksponencijalnim rastom zaraze.

Al' nema to veze sve, nemamo mi pojma, Bosanac sve zna i sve mu je glupost.
daddy-kool

#4694 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

palermo wrote: 13/03/2020 09:10
daddy-kool wrote: 13/03/2020 08:50 Ovi naši na zapadu neka dobro razmisle da li im je pametno dolaziti u naš zdravstveni sistem kada ovo krene nizbrdo.

Iako razumijem ideju kad zagusti da ideš kod svojih i da svoje kosti ostaviš u Bosni.
ama što bi krenulo nizbrdo. Poduzete su mjere, narod se prilično disciplinovano drži uputa (sinoć Mepas prazan) , saobraćajna infrastruktura nam takva da ne omogućava neku veliku mobilnost, ima se upozorenje iz Italije i usput ni zdravtveni sistem u nas nije toliko loš koliko se ovdje predstavlja.....uz malo sreće (nje uvijek i svugdje moraš imati) mogli bi mi proći prilično dobro...

To naravno ne znači da se neće povećati borj zaraženih, ali vjerujem da se stvari mogu držati pod kontrolom
Krenuće nizbrdo jer je neminovno, a to je pod pretpostavkom da ne uđemo relativno brzo u pravi lockdown.

a. Došlo je mnogo naših iz Italije, Austrije i Njemačke, potencijalno su zaraženi a za sada to ni ne znaju. Mnogi se ne pridržavaju karantena, ali ni samoizolacija nije rješenje jer će svakako zaraziti svoje ukućane koji će proširiti dalje.
b. Nema dovoljno testova da bi mogli reagovati preventivno.
c. Nema (ni blizu) dovoljno (osnovne) zaštitne opreme u domovima zdravlja i bolnicama da spriječe infekcije osoblja i drugih pacijenata.
d. Nema dovljno osoblja obučeno da bi moglo reagovati na povećan priliv. Nemaš ti ništa od hirurga ako nije obučen da radi sa ovakvim pacijentima na intenzivnoj njezi.
e. Nema dovoljno respiratora za bilo kakav povećan priliv takvih pacijenata.
f. Svijest još uvijek nije raširena među ljudima koliko je ovo opasno. Koliko ljudi hoda po ulicama sa običnom hirurškom maskom?
Tomahawk11
Globalni moderator

#4695 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 13/03/2020 09:22 Zbog koronavirusa radnici državnih preduzeća u Hrvatskoj od ponedjeljka će raditi od kuće
Kod nas svakako mnogi ni ne dolaze na posao, znači ništa im se ne mijenja.
Tomahawk11
Globalni moderator

#4696 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

Herr Flick wrote: 13/03/2020 09:21 Covjek bi rekao zombi apokalipsa, kataklizma u najavi a u stvari 60.000 ljudi je bolesno od 7.5 milijardi na planeti, naravno mediji su tu da to sve zacine :lol: :lol: :lol:
Zanimljivo bi bilo uživo Resident Evil odigrati :D
He1972

#4697 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

lotPi wrote: 13/03/2020 09:23
He1972 wrote: 13/03/2020 09:14

Po cemu je ovo normalan komentar.
Ovdje sve medicinari i virolozi pa daju normalne komentare.
Ovo niti je obicna sezonska gripa niti nas organizam ne reaguje na njega kao na normalnu sezonsku gripu.

A i milioni ljekara u svijetu sute, garant su dobili SMS da sute i rade.
Ebote, mi smo prvaci svijeta u teorijama zavjere, samo necemo istinu!

Imatel' vi pojma kakva je reakcija naseg imunog sistema na "Corona virus" a i zasto slijepi misevi i njihov imuni sistem nemaju problema sa Sarsom ili Ebolom?
I kako da se zdravstveni sistemi bore sa naglim porastom oboljelih i eksponencijalnim rastom zaraze.

Al' nema to veze sve, nemamo mi pojma, Bosanac sve zna i sve mu je glupost.
Pa nije obična sezonska gripa, zato što nije virus gripe, nego je novitet, a kao i svaki novitet digne se tolika hampa i panika da je to za nepovjerovati, mediji a i ljudi su nevjerovatna stoka na novo, jedno počne a onda nastane stampedo. Psihologija mase (krda). :thumbup:
Nadzorna_ploca

#4698 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nadzorna_ploca »

Ali fakat, kao da ce apokalipsa i smaknuce svijeta. OK, opreza nikad dosta i treba se paziti i biti samokritican i djelovati u tom smjeru ali kad citam neke pomislim pogoditi ce nas momentalno i pomrijeti cemo svi. Ljudi umiru od milion drugih bolestina svakodnevno, za koje nema adekvatne medicinske opreme i lijekova pa neka umiru i od ovog. Svakako cemo svi mandrknuti jednom.
Last edited by Nadzorna_ploca on 13/03/2020 09:31, edited 1 time in total.
Herr Flick

#4699 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Herr Flick »

Tomahawk11 wrote: 13/03/2020 09:27
Herr Flick wrote: 13/03/2020 09:21 Covjek bi rekao zombi apokalipsa, kataklizma u najavi a u stvari 60.000 ljudi je bolesno od 7.5 milijardi na planeti, naravno mediji su tu da to sve zacine :lol: :lol: :lol:
Zanimljivo bi bilo uživo Resident Evil odigrati :D

Bi fakat, dje god okreneš samo o koroni pisu, pa ispra mi mozak vise, ne citam vise portale, dodajem samo ovdje da se malo ismijem :D
Zox

#4700 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

Mene ne tjese ni malo stari doktori koji prevrcu ocima. Ova sorta virusa nova, a oni stari. Ovi doktori sto su se susreli s virusom izgledaju prilicno izbezumljeno.
Locked