Al eto opet smrtnih slučajeva je nesto manje nego jucer, kontinuirano je raslo do danas
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
ragib
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#4402 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
prijavljen si, vrijedjanje...
-
dezurni_ucenik
#4403 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
dječak sa šibicama wrote: ↑12/03/2020 19:16
Pa da i ja dodam malo zacina, danas pricam sa prijateljem koji radi u OHR, njima je vec receno da ce raditi od kuce preko laptopa, Inzko je pobjegao van drzave, preporuceno im je da kupe zalihe i da se katastrofa tek ocekuje. Ko ima podrum ili atomsko skloniste, diskretno da to ociste i pripreme se za doomsday.
Uzivajte.
Jel ovo istina ili se zajebavas?
EDIT:Nisam vidio zadnju recenicu, atomsko skloniste
Last edited by dezurni_ucenik on 12/03/2020 19:24, edited 1 time in total.
- Logovan
#4404 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo k'o nadrealisti.
- pici
#4405 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ma ja sam zato da sad trenutno nebude ni jedan slucaj zaraze... al kako, lijeka nema, ljudi se ponasaju neodgovorno, mnogi umislili da je obicna gripa a pravi naziv mu je SARS COV-2... jebeno da jebenije nemre biti
evo da ne izmisljam...
https://www.who.int/emergencies/disease ... -causes-it
Naming the coronavirus disease (COVID-19) and the virus that causes it
Official names have been announced for the virus responsible for COVID-19 (previously known as “2019 novel coronavirus”) and the disease it causes. The official names are:
Disease
coronavirus disease
(COVID-19)
Virus
severe acute respiratory syndrome coronavirus 2
(SARS-CoV-2)
- dječak sa šibicama
#4406 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vec smo pisali o tome, Italija je najpogodjenija jer su napravili kardinalnu gresku, nultog oboljelog su vodali po klinikama ne znajuci da nosi virus, i usput zarazili osoblje i vec bolesne pacijente. U Lombardiji se virus rasirio iznutra zdravstvenog sistema, zato ga nisu mogli staviti pod kontrolu, nije dosao kao svaka druga bolest, izvana.
Umiru iznad prosjecno jer imaju jako puno starih ljudi, posebno vec oboljelih u tim bolnicama. Najvise su stradali upravo ti vec postojeci pacijenti, njima je korona dosla kao okidac smrti. Imaju i dalje preko 1000 kriticnih pacijenata, uglavnom ista ta populacija.
I da ponovim, prosjek i broj oboljelih i umrlih se nikada nece znati, mnogi koji nose virus ni ne znaju da ga imaju a test se radi samo kad primjetis simptome. Mnogi ovaj virus mogu preboliti na nogama, uz laganiju prehladu. Takodje je tesko zakljuciti od cega je svaki pacijent umro, najbolji primjer je onaj sablasni snimak iz Napulja gdje glumac snima mrtvu sestru na krevetu. Ona je umrla od epilepsije od koje je vec bolovala ili korone, to ne zna niko, niti ce se raditi obdukcija jer je zena vec sahranjena.
Opcenito se radi greska sa brojevima i % u ovakvim slucajevima, kao i kod sezonske gripe, nemoguce je znati tacne brojeve. Iz prostog razloga sto se niti svi oboljeli registruju, niti su svi umrli nuzno od virusa sa obzirom da ogromna vecina preminulih vec ima oboljenja koja su smrtonosna.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
- dječak sa šibicama
#4408 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
dezurni_ucenik wrote: ↑12/03/2020 19:22dječak sa šibicama wrote: ↑12/03/2020 19:16
Pa da i ja dodam malo zacina, danas pricam sa prijateljem koji radi u OHR, njima je vec receno da ce raditi od kuce preko laptopa, Inzko je pobjegao van drzave, preporuceno im je da kupe zalihe i da se katastrofa tek ocekuje. Ko ima podrum ili atomsko skloniste, diskretno da to ociste i pripreme se za doomsday.
Uzivajte.
Jel ovo istina ili se zajebavas?
EDIT:Nisam vidio zadnju recenicu, atomsko skloniste![]()
to sam dodao, ali fakat lik kaze da im je vec receno da ce raditi od kuce i da im je sugerirano da kupe neke osnovne zalihe, ali to samo onako mocno zvuci jer je OHR u pitanju, i njihovi sefovi barataju nekim "more bit bidne" podacima.
Ukratko, tako se panika stvara.
Ja sam jucer kupio vrecu krompira cisto da imam nesto za nedaj Boze, svi me gledaju i kontaju sta li on zna sto mi ne znamo
- muha_sa
- dječak sa šibicama
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#4411 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Šta onda WHO prica jos mjesec dana? Po najgorim statistikama da se nista nije diralo, ne bi 300 miliona zarazenih preslo do danasmO k3 wrote: ↑12/03/2020 15:25 Update ....
Bolja polovica mi radi u zdravstu i upravu smo telefonirali nakon sastanka sa njenim sefom
Nisam do sada panicio, ali sada moram reci da me hvata panika strah me
-Tek smo na pocetku
-Procjena je da ce skoro svaki biti inficiran coronom (njemacka)
-Opsta zabrana uzimanja odmora i slobodnih dana kada dojde do dana D , rekao je vanredno stanje kao da se nalazimo u ratu
-Potrebno je da objasnimo roditeljima i starijim osoboma kako i sta , da ne izlaze vani , da dezinfikuju ruke
-Rekao im je ovako rijec po rijec , da ce ljudi po ulicama padati mrtvi( po meni ovo je pretjerano , ali prenosim ono sta se ocekuje)
-Ko prezivi , pricace .......
- pici
- ćiribiribela
#4413 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moke , koja pokrajina je u pitanju, tj koji grad?
- Mate_Miso_Kovac
#4414 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ko prezivi, pricat ce
Logicno, jer ko ne prezivi, bezbeli da neće 
- Zox
#4415 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pod hitno zakazati sjednicu predsjednistva u vezi corone!Zeljko Komsic u samoizolaciji
- pici
- uglavnomja
#4417 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
u norveskoj potvrdjen prvi smrtni slucaj, pise samo stariji pacijent koji je bio u bolnici
- animals
#4418 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Uvijek neki stari pacijent koji je bio bolestan i u bolnici..uglavnomja wrote: ↑12/03/2020 19:42 u norveskoj potvrdjen prvi smrtni slucaj, pise samo stariji pacijent koji je bio u bolnici
- mO k3
- dječak sa šibicama
#4420 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U Lombardiji je zarazeno oko 600 medicinskih radnika.
Medju tih 15.000 oboljelih.
Kako rekoh, njima se virus uvukao kroz bolnice. To se moze svakome dogoditi, realno. Nisu imali srece, bolje receno.
Kako rekoh, njima se virus uvukao kroz bolnice. To se moze svakome dogoditi, realno. Nisu imali srece, bolje receno.
- pici
#4421 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
KORONAVIRUS
Koronavirus može preživjeti u zraku 3 sata, a na plastici danima
NOVA studija koja se bavila proučavanjem koronavirusa Sars-CoV-2, koji izaziva bolest COVID-19, došla je do važnih zaključaka o novoj vrsti virusa s kojom se svijet bori posljednja tri mjeseca. Znanstvenici su ustanovili da virus u zraku preživljava do tri sata, a na plastičnim i čeličnim površinama može živjeti i do tri dana, piše Fox News.
Istraživanje, koje je objavljeno na stranici medRxiv, utvrdilo je da novi koronavirus može živjeti na bakrenim površinama četiri sata, a na kartonu se zadržava do 24 sata.
"Rezultati koje smo dobili ukazuju na to da se virus prenosi zrakom i preko objekata koje koristimo i da može ostati živ u česticama zraka i do nekoliko sati, dok na površinama predmeta živi i do nekoliko dana", navode istraživači studije, koja još nema recenzije.
Druga studija, objavljena u veljači, došla je do zaključka da je COVID-19 sličan drugim koronavirusima, kao što su SARS i MERS i da može preživjeti na metalu, staklu i plastici do devet dana. Usporedbe radi, virus gripe može preživjeti na površinama koje nas okružuju u prosjeku 48 sati. Ta studija, objavljena u časopisu Journal of Hospital Infection, ukazuje na to da bi se koronavirusi mogli "onesposobiti" za jednu minutu upotrebom sredstava za dezinfekciju koja sadrže "62-71 posto etanola, 0,5 posto vodikovog peroksida ili 0,1 posto natrijevog hipoklorita", dok su druga sredstva koja sadrže "0,05-0,2 posto benzalkonij klorida ili 0,02 posto klorheksidina" manje efikasna.
Trenutno ne postoji djelotvoran lijek za borbu protiv virusa COVID-19, a rad na pronalaženju cjepiva je u tijeku.
U svijetu je do sada potvrđeno više od 127.000 slučajeva zaraženih, dok je od ove bolesti umrlo više od 4700 ljudi.
-
ragib
#4422 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja ne znam statisticki kako se u kini odvijao,.... Kontam da, ce ove mjere u Italiji urodit makar malo ploda.pici wrote: ↑12/03/2020 19:25ma ja sam zato da sad trenutno nebude ni jedan slucaj zaraze... al kako, lijeka nema, ljudi se ponasaju neodgovorno, mnogi umislili da je obicna gripa a pravi naziv mu je SARS COV-2... jebeno da jebenije nemre biti
evo da ne izmisljam...
Official names have been announced for the virus responsible for COVID-19 (previously known as “2019 novel coronavirus”) and the disease it causes. The official names are:
Disease
coronavirus disease
(COVID-19)
Virus
(SARS-CoV-2)
- Logovan
#4423 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To je ta vrsta ljudi.
- mO k3
#4424 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ah da i rečeno im je da kolege doktori , sestrice ne idu kućama nego spavaju u bolnicama ....dječak sa šibicama wrote: ↑12/03/2020 19:49 U Lombardiji je zarazeno oko 600 medicinskih radnika.
Katastrofa
- pici
#4425 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
citao sam mada nisam 100% siguran da su u singapuru uspjesno zaustavili sirenje virusa i da bi i ostale zemlje se trebaju tome ugledat... e sad jel lažragib wrote: ↑12/03/2020 19:50Ja ne znam statisticki kako se u kini odvijao,.... Kontam da, ce ove mjere u Italiji urodit makar malo ploda.pici wrote: ↑12/03/2020 19:25ma ja sam zato da sad trenutno nebude ni jedan slucaj zaraze... al kako, lijeka nema, ljudi se ponasaju neodgovorno, mnogi umislili da je obicna gripa a pravi naziv mu je SARS COV-2... jebeno da jebenije nemre biti
evo da ne izmisljam...
Disease
coronavirus disease
(COVID-19)
Virus
(SARS-CoV-2)