Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- zlo zlo
#10176 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
nije dvorac
Stara gradnja kad se zidalo da traje, nema ono da čuješ sve susjede oko sebe itd.
-
zposao
- zlo zlo
#10178 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne živim u zgradi iz 40-tih godina, ima ih dosta po Mostaru
-
zposao
#10179 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znam mostar poprilicno ali neznam da ima puno takvih zgrada koje su duplom ciglom zidane... Vecinom viđam austrougarske ili još sttarije ruševine koje su kamenom zidane...
I ima onih zgrada iz yugoslavije građene 60, 70, 80 godina...
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
-
skriveni
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#10182 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Aha, pricas o mozgu, pa imas opciju da editujes sadrzaj, imas li?
Drugo, valjda je posatvio obje fotografije da se vidi da je to razlika izmedju jednog i drugog mjeseca, koja u konacnici iznosi tih 45kw.
Inace, mozgu.
Drugo, valjda je posatvio obje fotografije da se vidi da je to razlika izmedju jednog i drugog mjeseca, koja u konacnici iznosi tih 45kw.
Inace, mozgu.
-
skriveni
#10183 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa mozgu mozda bih editovo sadrzaj da sam ga uocio, ali nisam previse obracao paznju na to, al tu si ti mozak da uletis da napises dje ti vidis 966, ne znas napisati pogrijesio si to je 916...
Izgleda ovdje se samo pise koliko "sekundarne" klime trose, moja sf25 potrosla prosli mjesec 0 kw...za ne povjerovati...
-
Ermin ZM
#10184 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Meni je 20 maraka u domenu nerealnosti. Mozda bi moglo u situaciji ko kod moje sesre, garsonjera, grije se sa svih strana, mal vanjski zid, dobar pvc i prolaze cijevi od grijanja. Bez ikakvog grijanja zimi bude 20 tak stepeni. Al u ostalim slucajevima tesko. Al haj ako kaze da je tako necu tvrdit suprotno ne znam situaciju, mozda ima dobru izolacijuskriveni wrote: ↑11/03/2020 18:18Pa mozgu mozda bih editovo sadrzaj da sam ga uocio, ali nisam previse obracao paznju na to, al tu si ti mozak da uletis da napises dje ti vidis 966, ne znas napisati pogrijesio si to je 916...
Izgleda ovdje se samo pise koliko "sekundarne" klime trose, moja sf25 potrosla prosli mjesec 0 kw...za ne povjerovati...
-
skriveni
#10185 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa logicno da je nerealno, da bi klima potrosila 90kw(20KM) za mjesec dana, mora imati prosjecnu potrosnju od 125w, a vecina jacih klima ne rade ispod 350w, pa sad ko koga ovdje pravi budalom...
-
zippoo87
#10186 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
iznajmljivanje kosta 120 KM ,ne bi je kupovao,mada nakon odredjenig godina prestanes placati najam (mislim 10 godina)Maraschino wrote: ↑10/03/2020 22:21Ti bas odlucio na propan-butan???zippoo87 wrote: ↑10/03/2020 22:09 ima li neko neku preporuku za plinski kotao ...u ovom mjesecu ocekujem majstore da mi rade centralno a i druge koji ce spojiti plinski kotao i ostalo sto ide
pa da se malo raspitam,sta i kako,jer nisam bas neki strucnjak za ovo a svaka informacija je dobrodosla
da li ici na vaillant ili bosh i kontam da je neki oko 24-28 kW dovoljan,grijati ce nekih 130 kvadrata na dva sprata
ima li neki provjeren model ili nesto,sta da ganjam kada budem kupovao,da ne bude da majstori odaberu neki a ja da nemam pojma za sta sam dao pare
hvala
Jesi se dobro raspitao koliko kosta iznajmljivanje cisterne, koliko kosta da je sebi kupis, koliko kosta punjenje...i samo da znas da to nije zemni gas/plin. Ovaj tvoj ide na litre a drugi na m³. Ima li jos takvih kod tebe u blizini(znam odakle si)? Dobro se raspitaj jer znam da su rijetkost zbog cijene.
Sto se tice kotlova tu su negdje u 5 deka ali bi ja dao prednost Valliantu.
Okvirno(ne precizno) je ta snaga od 24-28KW.
ne znam bas tacno jesam li se dobro izrazio za ovo butan propan ali to je ovaj lpg ja mislim,taj se koristi i za grijanje...
http://www.liquivex.com/index.php/ponud ... -grijanje
oni prodaju i plin i iznajmljuju cisterne
-
mehkoca
#10187 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@Ermine, ti si imao dobre postove, prenosio svoja iskustvaErmin ZM wrote: ↑11/03/2020 20:44Meni je 20 maraka u domenu nerealnosti. Mozda bi moglo u situaciji ko kod moje sesre, garsonjera, grije se sa svih strana, mal vanjski zid, dobar pvc i prolaze cijevi od grijanja. Bez ikakvog grijanja zimi bude 20 tak stepeni. Al u ostalim slucajevima tesko. Al haj ako kaze da je tako necu tvrdit suprotno ne znam situaciju, mozda ima dobru izolacijuskriveni wrote: ↑11/03/2020 18:18Pa mozgu mozda bih editovo sadrzaj da sam ga uocio, ali nisam previse obracao paznju na to, al tu si ti mozak da uletis da napises dje ti vidis 966, ne znas napisati pogrijesio si to je 916...
@skriveni, ti baš, izgleda, ne kontaš neke stvari, imaš li ti klimu/klime? Onaj proračun za potrošnju od 125 W...? Zar bih ja trebao držati uključenu klimu 24 sata dnevno i tako cijeli mjesec za spavaću sobu? Ja ne znam da li ima neko da to radi i zbog čeka??? Da, ovo je ''sekundarna'' klima (šta god to značilo), kao i u drugoj sobi, a ''glavne'' FH su u prizemlju i opet ne rade non stop. Lijepo dam primjer jedne sobe, postavim slike mjerača da se to i vidi, i opet ne kontaš kako 49,65 kWh... i 90 kWh nije 20 KM.
Ja ću i dalje prenosti svoja iskustva, jer je meni ovaj forum pomogao (ima jako dobrih i stručnih ljudi ovdje, koji hoće pomoći), pa možda i ja nekome mogu pomoći dijeljenjem svojih iskustava grijanja na klime
-
skriveni
#10188 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kontam ja odlicno, ti ne kotas, kad se postavlja potrosnja kw na forum, naglasi se klima radi po potrebi, 5-10 dana i eto potrosila toliko kw, a ne ti napiso potrosila 49 za citav mjesec WTF, pa napisi koliko je sati radila i koliko je trosila.. Ljudima trebaju info koliko za 30 dana rada klima potrosi struje, ne provodimo svi isto vrijeme u kuci pa da isto trose, ev ja svoju drugu klimu nisam upalio skoro 2 mjeseca pa bih se trebo hvalit kako ne trosi nistamehkoca wrote:
@skriveni, ti baš, izgleda, ne kontaš neke stvari, imaš li ti klimu/klime? Onaj proračun za potrošnju od 125 W...? Zar bih ja trebao držati uključenu klimu 24 sata dnevno i tako cijeli mjesec za spavaću sobu? Ja ne znam da li ima neko da to radi i zbog čeka??? Da, ovo je ''sekundarna'' klima (šta god to značilo), kao i u drugoj sobi, a ''glavne'' FH su u prizemlju i opet ne rade non stop. Lijepo dam primjer jedne sobe, postavim slike mjerača da se to i vidi, i opet ne kontaš kako 49,65 kWh... i 90 kWh nije 20 KM.
Ja ću i dalje prenosti svoja iskustva, jer je meni ovaj forum pomogao (ima jako dobrih i stručnih ljudi ovdje, koji hoće pomoći), pa možda i ja nekome mogu pomoći dijeljenjem svojih iskustava grijanja na klime![]()
-
NecuVise
#10189 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja klimu nikad ne gasim, samo navečer stavim economy mod. Za oko 45 kvadrata, a nekad otvorim vrata od još jedne sobe pa to dođe na skoro 60 kvadrata, potrošila oko 40-50 KM. Držim je na 27 stepeni.
-
romim
#10190 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo ga, docekao mehkoca polovinu mjeseca da se opet samozadovolji.
Covjek drzi klime vise ugasene nego upaljene i svrsava gledajuci u mjerac potrosnje.
Grije citavu kucu sa 4 klime za 50km koje kako kaze ne rade stalno.
Klima u sobi mu trosila dnevno 1.5 kwh
Ispade covjek bacio pare za klimu jer mu uopste nije ni potrebna. Mogao je sve grijati sa jednom klimom.
Prema njegovoj teoriji, covjek ima takvu izolaciju objekta da mu uopste grijanje nije potrebno.
Znaci ima tzv pasivnu kucu koja se zagrijava sa 15w po m2
Covjek drzi klime vise ugasene nego upaljene i svrsava gledajuci u mjerac potrosnje.
Grije citavu kucu sa 4 klime za 50km koje kako kaze ne rade stalno.
Klima u sobi mu trosila dnevno 1.5 kwh
Ispade covjek bacio pare za klimu jer mu uopste nije ni potrebna. Mogao je sve grijati sa jednom klimom.
Prema njegovoj teoriji, covjek ima takvu izolaciju objekta da mu uopste grijanje nije potrebno.
Znaci ima tzv pasivnu kucu koja se zagrijava sa 15w po m2
-
romim
#10191 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I kao sto sam i rekao.
Ako mehkoca ima sobu 10m2 a sigurno je veca, onda ako se razumijem u matematiku onih 50kWh podjeljeno na 30 dana, je dnevno 1.66kwh.
Ako 1.66kwh podijelimo sa 24h onda dobijemo racunicu da su toplotni gubici po jednom h 69.44w
Podjelimo li 69.44w sa 10m2 onda ispada da su toplotni gubici sobe 6.94w po m2
Ako uzmemo u obzir COP, onda se postavlja pitanje sta radi Sf25 u sobi od 10m2.
Ako je soba veca od 10m2, onda su toplotni gubici jos manji, pa se postavlja pitanje, zasto ce klima uopste u toj sobi?
Ako mehkoca ima sobu 10m2 a sigurno je veca, onda ako se razumijem u matematiku onih 50kWh podjeljeno na 30 dana, je dnevno 1.66kwh.
Ako 1.66kwh podijelimo sa 24h onda dobijemo racunicu da su toplotni gubici po jednom h 69.44w
Podjelimo li 69.44w sa 10m2 onda ispada da su toplotni gubici sobe 6.94w po m2
Ako uzmemo u obzir COP, onda se postavlja pitanje sta radi Sf25 u sobi od 10m2.
Ako je soba veca od 10m2, onda su toplotni gubici jos manji, pa se postavlja pitanje, zasto ce klima uopste u toj sobi?
Last edited by romim on 12/03/2020 12:14, edited 2 times in total.
-
saale
#10192 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ima li neko iskustva sa Valiant bojlerima, grijanjem na struju na radijatore?
-
skriveni
-
Ermin ZM
#10194 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nisam na tebe konkretno mislio, al generalno ima dosta forumsa koji tvrde da se griju za 20-30 km mjesecno a pri tom ne navedu uslove u kojima je takva potrosnja moguca. Onda ljudi koji citaju forum misle cudo, kupe klimu pa kad im dodje racun od 70+ km puno im iako nije.mehkoca wrote: ↑12/03/2020 09:13@Ermine, ti si imao dobre postove, prenosio svoja iskustvaErmin ZM wrote: ↑11/03/2020 20:44Meni je 20 maraka u domenu nerealnosti. Mozda bi moglo u situaciji ko kod moje sesre, garsonjera, grije se sa svih strana, mal vanjski zid, dobar pvc i prolaze cijevi od grijanja. Bez ikakvog grijanja zimi bude 20 tak stepeni. Al u ostalim slucajevima tesko. Al haj ako kaze da je tako necu tvrdit suprotno ne znam situaciju, mozda ima dobru izolacijuskriveni wrote: ↑11/03/2020 18:18
Pa mozgu mozda bih editovo sadrzaj da sam ga uocio, ali nisam previse obracao paznju na to, al tu si ti mozak da uletis da napises dje ti vidis 966, ne znas napisati pogrijesio si to je 916...
Izgleda ovdje se samo pise koliko "sekundarne" klime trose, moja sf25 potrosla prosli mjesec 0 kw...za ne povjerovati..., pa niko nije tvrdio suprotno, zašto bi ti sada to radio, jer ne znaš situaciju (kako si sam rekao)? Kojih 20 KM za domen nerealnosti, ne kontam?!
Ja ću i dalje prenosti svoja iskustva, jer je meni ovaj forum pomogao (ima jako dobrih i stručnih ljudi ovdje, koji hoće pomoći), pa možda i ja nekome mogu pomoći dijeljenjem svojih iskustava grijanja na klime![]()
-
romim
#10195 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@Ermin ZM
Procitaj moj post koji su toplotni gubici te sobe od mehkoce, pa ce ti sve biti jasno.
Drugo covjek je odavno na ovom forumu i ako nista od svih koji se kunu u klime je cuo da klime ne treba gasiti.
On u svom postu se cudi zasto da ne gasi klimu.
Covjek grije sobu tako da je samo malo dogrijava da mu nije prehladno i onda je gasi.
I u hladnoj sobi se moze spavati kad se pokrijes, pa tako i u toj njegovoj dogrijanoj.
Cisto sumnjam da mu je kuca uradjena kao pasivna sa 20cm izolacije, uradjena po svim evropskim normama, bez toplinskih mostova itd.
Znaci ili mu je kuca tzv pasivna pa klime vise ne rade nego rade, ili klime gasi i drzi temperaturu na granici toplog
Procitaj moj post koji su toplotni gubici te sobe od mehkoce, pa ce ti sve biti jasno.
Drugo covjek je odavno na ovom forumu i ako nista od svih koji se kunu u klime je cuo da klime ne treba gasiti.
Covjek grije sobu tako da je samo malo dogrijava da mu nije prehladno i onda je gasi.
I u hladnoj sobi se moze spavati kad se pokrijes, pa tako i u toj njegovoj dogrijanoj.
Cisto sumnjam da mu je kuca uradjena kao pasivna sa 20cm izolacije, uradjena po svim evropskim normama, bez toplinskih mostova itd.
Znaci ili mu je kuca tzv pasivna pa klime vise ne rade nego rade, ili klime gasi i drzi temperaturu na granici toplog
-
mehkoca
#10196 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@Ermine, sve OK
Mislim da neće niko kupiti klimu tek tako, ovdje smo da iznosimo svoja iskustva, a ima i stručnih osoba koji mogu jako puno pomoći... Dobro si rekao, račun od 70 + KM nije puno, ali eto, nekome se čini da jeste... samo kada se sjetim uglja
@Skriveni i @romim, koja je vaša potrošnja, koje klime, itd., da imamo više iskustvenih podataka!?
Mislim da neće niko kupiti klimu tek tako, ovdje smo da iznosimo svoja iskustva, a ima i stručnih osoba koji mogu jako puno pomoći... Dobro si rekao, račun od 70 + KM nije puno, ali eto, nekome se čini da jeste... samo kada se sjetim uglja
@Skriveni i @romim, koja je vaša potrošnja, koje klime, itd., da imamo više iskustvenih podataka!?
-
zposao
#10197 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I ja sam od puno ljudi cuo različite verzije o gašenju klime... Mene su skoro svi prodavaci uvjeravali da je bolje nikako ne gasiti da radi 24/7 i da tada najmanje potroši...romim wrote: ↑12/03/2020 12:33 @Ermin ZM
Možda je to tako ako imaš fantastičnu izolaciju ili pasivnu kucu... Ja sam se uvjerio da je meni veci racun ako klima radi 24/7 nego kada je palim samo kada boravim u kuci...
Ne mislim da drugi lažu, u mene nije neka vanserijska izolacija, neka prosječna, osrednja... A mozda je i do toga što mi je snažna klima pa vjerovatno ne može raditi ispod 300W...
To su moja iskustva.
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#10198 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kad su vanjske temp relativno visoke kao sto je bilo ove sezone grijanja,onda ih mozete i gasiti,a paliti samo kad boravite u objektu.
Ako imate ikakvu izolaciju nece vam se uspjeti previse ishladiti.
Medjutim kad su temp vanjske bas niske e onda je preporucljivo ne gasiti,ako vec hocete da usparate na potrosnji,
kad podjete van iz objekta smanjite zadatu temp klimi,kad se vratite povecajte.
Imao sam dosta slucajeva gdje su ljudi gasili/palili,prostorije se ohlade i onda kad dodju "naloze klimu".
E onda svako malo ide u defrost, ne valja klima, ne valja instalater,da sam znao nebi nikad ugradio itd.
Ako imate ikakvu izolaciju nece vam se uspjeti previse ishladiti.
Medjutim kad su temp vanjske bas niske e onda je preporucljivo ne gasiti,ako vec hocete da usparate na potrosnji,
kad podjete van iz objekta smanjite zadatu temp klimi,kad se vratite povecajte.
Imao sam dosta slucajeva gdje su ljudi gasili/palili,prostorije se ohlade i onda kad dodju "naloze klimu".
E onda svako malo ide u defrost, ne valja klima, ne valja instalater,da sam znao nebi nikad ugradio itd.
- Abate Fetel
#10199 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Čišćenje filtera
-
skriveni
#10200 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gluplji video u zivotu nisam vidio, svaka cast snimatelju hahaha