Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sara03

#8376 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Sara03 »

MarlboroGold wrote: 11/03/2020 15:45
piupiu wrote: 11/03/2020 13:06
MarlboroGold wrote: 11/03/2020 11:29 Ne treba vam feminizam za ravnopravnu podjelu rada.
Treba nam generalni strajk i crni pojas, sedmi dan. :D
Ma samo štiklom u međunožje :mrgreen:
Trebalo bi pitati Hanku Paldum za kakav savjet. :D
Steph

#8377 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Steph »

madner wrote: 11/03/2020 16:49 Zapravo nam samo treba da se zakoni postuju, odnosno da ih drzava sprovodi. To nema veze sa feminizmom, niti je to problem samo sa zenama.

Poslodavci krse zakone jer im se moze, tamo gdje im se moze. Naravno da najslabiji dio radne snage tu najvise pati.
Igzektli.

Osim ako je ovo što Sebija kod nas sprovodi (primjera radi :D) "patrijarhat"

PS

Sportske helanke su najbolja izmišljena stvar :mrgreen:
HakanSukur

#8378 Re: Danasnji "feminizam"

Post by HakanSukur »

Sjećam se situacije s jednom djevojkom koja aktivno živi od tog NVO femi LQBT123 ubleharenja, komšinka mi bila par godina, i sad' navikla je da me viđa kako idem na treninge, držim tijelo u formi, da bi se sreli jednom prilikom nakon nekog vremena kad je već odselila i bezveze priča kako si, šta ima, i kaže k'o da si smršao malo, ljepše ti je onako bilo, a ja kažem, ma bolestan bio preko mjesec, doće to na svoje, ali zato se XY udebljala, maloprije je vidim, bolja je bila mršavija.

Odgovor koji slijedi je: "Pa to je njeno tijelo, ima pravo da radi šta hoće i ne smije je niko loše komentarisati i osuđivati zbog toga." :lol: :skoljka:
madner

#8379 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Steph wrote: 11/03/2020 16:57
madner wrote: 11/03/2020 16:49 Zapravo nam samo treba da se zakoni postuju, odnosno da ih drzava sprovodi. To nema veze sa feminizmom, niti je to problem samo sa zenama.

Poslodavci krse zakone jer im se moze, tamo gdje im se moze. Naravno da najslabiji dio radne snage tu najvise pati.
Igzektli.

Osim ako je ovo što Sebija kod nas sprovodi (primjera radi :D) "patrijarhat"

PS

Sportske helanke su najbolja izmišljena stvar :mrgreen:

Borba za ravnopravnost, otjerala je vise muskih kolega. I to onih sto su strucno bili jaci i postavila uglavnom zene. :D

Dakle treba to podrzati ako si feminista, nece nama vise ti strucnjaci raditi sta hoce. :D
saint_mirad

#8380 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

HakanSukur wrote: 11/03/2020 17:02 Sjećam se situacije s jednom djevojkom koja aktivno živi od tog NVO femi LQBT123 ubleharenja, komšinka mi bila par godina, i sad' navikla je da me viđa kako idem na treninge, držim tijelo u formi, da bi se sreli jednom prilikom nakon nekog vremena kad je već odselila i bezveze priča kako si, šta ima, i kaže k'o da si smršao malo, ljepše ti je onako bilo, a ja kažem, ma bolestan bio preko mjesec, doće to na svoje, ali zato se XY udebljala, maloprije je vidim, bolja je bila mršavija.

Odgovor koji slijedi je: "Pa to je njeno tijelo, ima pravo da radi šta hoće i ne smije je niko loše komentarisati i osuđivati zbog toga." :lol: :skoljka:
Podseti me taj primer na one body positivity debeljuce koje na Tinderu traze momke koji nisu debeli. :lol:
madner

#8381 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

saint_mirad wrote: 11/03/2020 16:49
madner wrote: 11/03/2020 15:52
saint_mirad wrote: 11/03/2020 14:48 Hajmo reći da lupam, diskusije radi. Ako je odnos 70-30% pravedan, znači li to da su žene inherentno bolji roditelji jer imaju dvotrecinsku većinu?
Nisam rekao da je taj odnos pravedan, nego da nema razloga ocekivati 50 50.

Sta znaci inheretno bolji kada u 3 od 10 slucaja nisu? :D
Znaci da u 7 od 10 jesu. :-D Razlika u procentima je znacajna dovoljno da se ne iskljucuje tek tako.
I koji odnos jeste pravedan onda? Mozemo samo nagadjati, a to nas nece odvesti nigde.
Sta se iskljucuje? :D

Ne moramo nagadjati, sluzba kojoj vjerujemo i koja radi svoj posao savjesno ce doci do pravog omjera prirodnim putem, gledajuci svaku slucaj individualno.
saint_mirad

#8382 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Sta se iskljucuje? :D

Ne moramo nagadjati, sluzba kojoj vjerujemo i koja radi svoj posao savjesno ce doci do pravog omjera prirodnim putem, gledajuci svaku slucaj individualno.
Upravo to je srz problema. Da li sluzba kojoj verujemo radi posao savesno, jer ako je odgovor da onda je postotak ranije spomenut pravedan jer su ljudi radili savesno bez pristrasnosti. A ako je pravedno, sta nam to govori o roditeljstvu?
MarlboroGold

#8383 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 09/03/2020 14:30
MarlboroGold wrote: 09/03/2020 14:25 muskost
Mozes li mi dati definiciju muskosti?
Sta je za tebe muskost?
I ako moze i zenstvenosti?
Sta je za tebe zenstvena zena? Koje su karakteristike zenstvenosti?
Muškost - Snaga, hrabrost, ponos i dostojanstvo. Četiri stuba. Od pamtivijeka je ovo četvero. To tražimo i od drugih muškaraca (svjesno i podsvjesno), a nekad i zahtijevamo kad su u pitanju preživljavanje, odbrana i zaštita. Biti dio tima i stalno raditi na sebi, ali i na drugima. Ovo ne pripada ekskluzivno muškarcima, ali nam je uvijek bilo važnije. To su naši preci od kojih smo nastali i koji su stvorili sve ovo što danas imamo i vidimo. Kao što sam ranije rekao danas se vode agresivne kampanje da muškarci više ne bi trebali biti muškarci kao nekad, a kad im se odgovori krenu etiketiranja da su ti muškarci nesigurni, da se plaše žena ili su ženomrsci, da se plaše promjena što je glupost... drugim riječima ovo je potpuno isto kao kad su osobe na pozicijama moći kroz historiju zloupotrebljavali naprijed navedena 4 stuba zbog vlastitih agendi, pa kad su se istima ljudi suprotstavili bili su etiketirani kao slabići, nesposobni i kukavice. Psihologija je identična.

Laž je da ovo četvero više nije potrebno i da to treba mijenjati. Danas je takvo vrijeme da neke muškarce nije ni briga što su muškarci, a malo je reći da je to žalosno. Laž je i da ženama ovakvi muškarci više nisu potrebni. Zašto mnoge žene pitaju gdje su nestali muškarci? Eto ti odgovora. Današnje generacije muškaraca su na raskrsnici upravo zbog naprijed navedenih agendi, a ono što odaberu će definisati budućnost muškosti. Ako odaberu ovo u skladu sa agendama, pa se ispostavi kao greška, biće samo muškarci krivi. Žene ne.

Na ženstvenost valjda i sama znaš odgovoriti. Glupo je da ja tebi kao ženi to objašnjavam. Uostalom to je i zamka za mansplaining :mrgreen:
dale cooper

#8384 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Čitajući danas ove komentare ne može se pobjeći osjećaju da velikoj većini učesnika u ovoj raspravi jednostavno nedostaje senzitivnosti
i softificiranosti kad se govori o stvarima kao što su feminizam i/ili prava manjinskih zajednica. Jednostavno fali iskustvo življenja
u modernim zapadnim demokratijama gdje se kroz ove borbe za prava prolazilo duži niz godina i u različitim fazama i gdje su ljudi
kroz iskustvo stjecali određene uvide iz prve ruke i vremenom prihvatali te stvari kao nešto sasvim normalno, logično i sljedeći korak
ka poboljšanju životnih uslova za određene grupacije. Mi to ovdje nismo imali. Mi smo iz jednog zatvorenog, rigidnog i ideološki jasno
koncipiranog sustava prešli u drugi jednako rigidan i ograničen, samo sa drugačijim ideološkim odrednicama. Komunizam je donekle
imao u vidu potrebe emancipacije žena, ali samo do određene granice. Dolaskom ovog današnjeg sistema koji je na pola puta između
divljeg kapitalizma i totalnog bezvlašća, a koji počiva na nacional šovinističkim i etno religijskim postulatima, stvari su nedvojbeno postale
gore. Ono što je zajedničko je totalna dominacija patrijarhata u svim sferama života. Stoga zaista i ne čudi kada se pročita gnušanje na
liberalne vrijednosti zapadnih demokratija koje između mnogo drugih stvari stavljaju i prava žene kao i manjinskih zajednica kao prioritete.
Znam ja da mnogi od vas pokušavate da imate otvoren um prema ovome svemu, međutim bez obzira na vaše porijeklo, edukaciju (formalnu
i neformalnu) u nekom momentu se probudi ono što je u vama kondicionirano kroz život na ovim prostorima i ovako uređenim sistemima.
Neću se pretvarati da sam savršen po tom pitanju. Jer vjerovatno ni sam ne mogu shvatiti sve kompleksnosti i nijanse pitanja kao što
su recimo transrodne osobe. Ali ono što pokušavam je da imam otvoren um, da ne osuđujem i da nikako ne pretpostavljam kako se neko osjeća
u sopstvenoj koži i sa kakvim se problemima susreće u svakodnevnom životu.
piupiu

#8385 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Zna li neko zašto ih policija tuče?

allem_77

#8386 Re: Danasnji "feminizam"

Post by allem_77 »

piupiu wrote: 11/03/2020 20:16 Zna li neko zašto ih policija tuče?
Policija samo radi ono što komandir naredi. A komandiru ministar...
Nešto i ne vidim da ih tuku. Samo ih odvajaju. Na brzinu pregledao, možda mi je promaklo?
HakanSukur

#8387 Re: Danasnji "feminizam"

Post by HakanSukur »

Svaki mogući sistem nekome daje privilegije, a nekoga majorizira, a dugotrajno opstaju oni koji odole izazovima vremena i okoline, ma kakvi bili nekome sa njegovog aspekta. Ne sviđaju se meni vehabije, pederi, nargilaši, religije, Oprah show, i još svašta nešto, ali sam svjestan da živim u društvu gdje to sve postoji i nemam namjeru nikoga spaljivati ili kamenovati, s psihološke strane mogu da razumijem zašto je to tako, ali kao individua nemam neku empatiju i želju da prihvatim i da se zalažem za ideale koje ti isti propagiraju.

Biološke razlike kao takve postoje i među spolovima i među rasama i među pojedincima istih etničkih i spolnih karakteristika, ali se pokušava prodati neka ubleha svi sve mogu i svi su jednaki i ravnopravni, a činjenica je da nikad nisu bili i nikad neće biti. Ako kažemo da su crnci atletski bolje predispozicionirani u odnosu na bijelce, azijate i ostale, to su činjenice koje se u praksi dokazuju, ali pošto se ne glorificira bijela rasa, to većinom niko ne tretira kao rasizam. Svakako, ne znači to da su svi crnci bolje atlete, niti da druge rase ne mogu biti vrsni sportisti, ali im u startu daje određenu biološku prednost, ukoliko imaju adekvatne uslove za razvoj.

Ista stvar je i sa ženama, niko im ne treba braniti da budu rudarke, automehaničarke ili šta god žele, ali biološke karakteristike razvijene evolucijskim putem će ih prirodno determinirati kao bolje za nešto i lošije za nešto, uvijek ima izuzetaka sa drugačijim sklopom, ali činjenica je također da su radikalne feministkinje, kao i svi radikali, osobe odvojene od realnosti koje sanjaju neka svoja Dušanova carstva, halifate, matrijarhat i ostale utopije, traže neprijatelje u svakome ko misli drugačije i konstantno ih neko ugrožava.

Budi debela, budi zapuštena, bacaj kladivo, ne brij noge i brkove, ali nemoj onda druge tjerati da im se to sviđa i da se dive tome, dopusti činjenicu da budeš ne prihvaćena u društvu i nađi sebi slične, kad' vas bude dovoljno pravite revoluciju i uspostavite svoj sistem sa svojim pravilima, samo historija vam ne ide u prilog, budući da se takav scenario nigdje ne pamti.
wewa

#8388 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Ništa toliko ne dolikuje temi o feminizmu kao post koji se svodi na 'Nisam šovinista, ali...'.
Niemand

#8389 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

dale cooper wrote: 11/03/2020 19:56 ... bla bla bla...
:D

Sorry, nisam mogla odoliti 8) :run:
HakanSukur

#8390 Re: Danasnji "feminizam"

Post by HakanSukur »

Dolikuje, Random :diva: koja zbori: Ja sam liberalna i slobodnih shvatanja, dok se svi slažu sa mnom, čim mi daju kontra argumente, onda pokažem da sam isilovka koja nema moć da tuče i prži, pa se onda bavim pasivnom verbalnom agresivnošću.
wewa

#8391 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

HakanSukur wrote: 11/03/2020 21:20 Dolikuje, Random :diva: koja zbori: Ja sam liberalna i slobodnih shvatanja, dok se svi slažu sa mnom, čim mi daju kontra argumente, onda pokažem da sam isilovka koja nema moć da tuče i prži, pa se onda bavim pasivnom verbalnom agresivnošću.
Propagiranje stereotipa nije isto što i argumentacija. No, ne očekujem da to prepoznaš.
sinuhe

#8392 Re: Danasnji "feminizam"

Post by sinuhe »

BIH je zemlja koja treba feminizma a na temi se nastupa, i pro i kontra, kao sa zapadnjackih pozicija -jer u Bosni nema feminizma.
HakanSukur

#8393 Re: Danasnji "feminizam"

Post by HakanSukur »

Naravno, argumenti su ono što ti napišeš, a sve drugo je napad ljudi koji ne shvataju tvoju genijalnost, lik te satr'o na studiji koju si koristila kao svoj dokaz, ali sve je to šovinizam.
piupiu

#8394 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

piupiu

#8395 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

sinuhe wrote: 11/03/2020 21:25 BIH je zemlja koja treba feminizma a na temi se nastupa, i pro i kontra, kao sa zapadnjackih pozicija -jer u Bosni nema feminizma.
Da, u Bosni ima puno aktivizma, a vrlo malo stvarnog feminizma.
dale cooper

#8396 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Niemand wrote: 11/03/2020 21:18
dale cooper wrote: 11/03/2020 19:56 ... bla bla bla...
:D

Sorry, nisam mogla odoliti 8) :run:
Pošteno. :kakoste:
Niemand

#8397 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

dale cooper wrote: 11/03/2020 21:58
Pa eto, iako mi je trebalo samo tih nekih 4-5 godina, sad mi je srce na mjestu.

:sax:
hadzinicasa

#8398 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

MarlboroGold wrote: 11/03/2020 18:40
Muškost - Snaga, hrabrost, ponos i dostojanstvo. Četiri stuba. Od pamtivijeka je ovo četvero. To tražimo i od drugih muškaraca (svjesno i podsvjesno), a nekad i zahtijevamo kad su u pitanju preživljavanje, odbrana i zaštita. Biti dio tima i stalno raditi na sebi, ali i na drugima. Ovo ne pripada ekskluzivno muškarcima, ali nam je uvijek bilo važnije.

.....
dakle - snaga, hrabrost, ponos i dostojanstvote bivanje dijelom tima i stalni rad na sebi je uvijek bilo vaznije muskarcima nego zenama. - ja tacno je vjerujem svojim ocima. u ovome je sadrzana srz predrasuda koje ovo drustvo ima.
a na ostatak teksta ocekujem da se osvrnu muskarci. prema tvom obrazlozenju, oni koji imaju neke druge vrijednosti ili karakteristike - nemaju dovoljno muskosti, nisu reprezentativni primjerci muskog roda.

pa ide Petersonov red zbunjenosti danasnjih muskaraca onim sto se od njih (ne)ocekuje danas

ne samo da imas predrasude prema zenama, vec i muskarcima koji se ne uklapaju u sliku stereotipa.
Last edited by hadzinicasa on 11/03/2020 22:10, edited 1 time in total.
dale cooper

#8399 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Niemand wrote: 11/03/2020 22:04
dale cooper wrote: 11/03/2020 21:58
Pa eto, iako mi je trebalo samo tih nekih 4-5 godina, sad mi je srce na mjestu.

:sax:
Pa ako je tako, drago mi je da si konačno dobila priliku za svoj dugo očekivani payback. :mrgreen:
piupiu

#8400 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

saint_mirad wrote: 11/03/2020 13:30 lični biasi onog ko studiju naručuje, i naravno interpretacija.
Mislim da je najbliži prevod predrasuda, predispozicija ili sklonost. "Bias" nije baš uobičajen termin u našem jeziku. :)
Post Reply