Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Bluemore

#3851 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Bluemore »

pici wrote: 11/03/2020 20:30 kineska ekonomija je 25% u qurcu, tek kraj aprila predvidjaju ko neki postepen oporavak i rad... unaske ce posljedice biti nesagledive, u dugovima do guse, povecat ce se nezaposlenost radi otpustanja, smanjenje plata i penzija ili zaduzenja od kojih cemo robovat generacijama, nemamo robnih rezervi, nemamo adekvatno zdravstvo i osoblje, korupcija, kriminal. itd itd... najeBali smo
Sve je to tako ali i bez virusa
Cortado

#3853 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Cortado »

statixx wrote: 11/03/2020 20:30
Cortado wrote: 11/03/2020 20:24
Ukupna stopa smrtnosti u odnosu na aktivne slucajeve i one koji su oporavljeni je 6%
Uzeo sam u obzir da je zarazenih mnogo vise sto je evidentno, a to znaci da je stopa manja.
Onda moras uzeti i u obzir smrtne ishode kkoji nisu registrovani kao corona. Ne bih se bas slozio da je smrtnost mala kako se zeli prikazati.
dječak sa šibicama

#3854 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by dječak sa šibicama »

Postoji matrica koju drugi nadam se vide i nece ponoviti gresku, talijanima je virus poceo sirenje iz bolnica, slicno se dogadja u Sloveniji gdje su medicinski radnici virus donijeli iz Italije i sirili ga na pacijente, slampavost koja ce eventualno i Makedoniji zadati glavobolje zbog one doktorice.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#3855 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by plain vanilla »

Kod nas je puno bolje. Danas na onkologiji naruceni pacijenti cekaju ljekara 2 sata, a on dolazi i zali se kako ima temperaturu 38.
dječak sa šibicama

#3856 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Image

booooosno i hercegovinooo naaaaasaaaaa domovino
JanuaryJones

#3857 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by JanuaryJones »

dječak sa šibicama wrote: 11/03/2020 20:51 Postoji matrica koju drugi nadam se vide i nece ponoviti gresku, talijanima je virus poceo sirenje iz bolnica, slicno se dogadja u Sloveniji gdje su medicinski radnici virus donijeli iz Italije i sirili ga na pacijente, slampavost koja ce eventualno i Makedoniji zadati glavobolje zbog one doktorice.
Naši kad idu na studijska putovanja i na seminare, ne sjede na predavanjima :mrgreen: idu u šoping. Tako nema brige :mrgreen:
ZOB

#3858 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ZOB »

TheRealist wrote: 11/03/2020 19:27
ZOB wrote: 11/03/2020 19:21 U Italiji manjka respiratora,a ovi naši kažu da je 140.dovoljno,a isto tako imamo dosta starije populacije kome bi bilo potrebno,očito čekaju da bude 1000+ zaraženih pa će onda reći da se nisu nadali da će biti potrebe za više respiratora.
Trenutno je dovoljno, ali je traženo još od vlade i navodno su na putu.
Ne razumijem kako da je dovoljno? zar nije jedan respirator po osobi koji bi taj respirator vjerovatno koristili par dana,šta sa drugima koji bi pristizali i život im ovisio o respiratoru? da oni čekaju dok ovi ozdrave pa da se onda njima pruži.Za mene je to mali broj ako se uzme u obzir da trenutno već ima pacijenata koji možda koriste te respiratore,govorim o pacijentima sa drugim plućnim bolestima,ne o samom virusu.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3859 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

ZBOG KORONAVIRUSA
|
Donald Trump razmišlja o proglašavanju nacionalne katastrofe

Predsjednik SAD Donald Trump razmišlja o proglašavanju nacionalne katastrofe kako bi se izdvojila novčana sredstva za reagovanje na brzo širenje zaraze koronavirusom, izjavio je neimenovani izvor upoznat sa tim pitanjem.
"Politiko" piše da bi takva deklaracija, slična Staforskom zakonu, omogućila neposrednu novčanu pomoć od 40 milijardi dolara.

U Americi je do sada potvrđeno više od 1.000 slučajave zaraze virusom korona.

Američki zdravstveni zvaničnici koji bi trebalo da svjedoče pred Kongresom SAD u vezi sa epidemijom virusa korona koja se brzo širi pozvani su danas na vanredni sastanak u Bijeloj kući.

gledaj sad narandzastog idiota a do juce se zajebavo i obicna prehlada ma mrrrrrssshhhhh, gori si ti od onih kineskih jednoumskih gluperdi... fasista smrdljivi jebo ga otac koji ga napravi vakog debilnog a i ovi sto glasaju za njega debilcine...
Sanjarko

#3860 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Sanjarko »

dječak sa šibicama wrote: 11/03/2020 20:51 Postoji matrica koju drugi nadam se vide i nece ponoviti gresku, talijanima je virus poceo sirenje iz bolnica, slicno se dogadja u Sloveniji gdje su medicinski radnici virus donijeli iz Italije i sirili ga na pacijente, slampavost koja ce eventualno i Makedoniji zadati glavobolje zbog one doktorice.
Pa citam po netu jb m.... njima neki upravo zbog toga. Ako je sve to istina naravno i jedno i drugo, i tvoj post i ovo sto pisu po netu. Ja samo posmatram. Kazu ovdje u stacionaru u ZE, 15 u izolatorijumu. Nema panike, zasad ali ima zebnje medzu rajom. Raja jos uvijek nonsalantna u vezi ovoga idalje.
ElkoM

#3861 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ElkoM »

djelomično tačno
sekundarna nesretna okolnost

primarna je ova
Ne možemo aplicirati model restriktivnih mjera iz Kine na suvremenu, demokratsku državu kao Italija. Nije trenutak kritika, već da se preživi na najbolji način. Slušajući drugi revizionirani dekret premijera, “zločesto” sam pomislila što bi bilo da se to možda dogodilo prije četiri tjedna, kada su se mnogi Kinezi vraćali s Nove godine. Zbog političke korektnosti, da se netko ne bi slučajno uvrijedio ili da ne bismo ušli u pojam rasizma, ostavili smo otvorena vrata i dovoljno vremena da veliki postotak ljudi sa i bez simptoma cirkulira slobodno. Velik broj ljudi nije imao simptome. Više im nismo mogli ući u trag. Izludili smo s nultim pacijentom kojeg nismo mogli naći. Nitko od nas nije znao s čim ima posla niti kako se ponaša taj virus. Možda živimo u iluziji da bi taj virus trebao nestati s toplijim danima. Kada nas ohrabri ta ideja, u nekim se studijama pokaže da bi mogao trajati puno dulje i da bi taj faktor bio relativan. Na prvi dekret su Talijani skočili u automobile i krenuli u južnu Italiju, da bi nakon toga cijela zemlja bila obuhvaćena ovim dekretom”, kaže Sršen za N1.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3862 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

Sanjarko wrote: 11/03/2020 21:00
Pa citam po netu jb m.... njima neki upravo zbog toga. Ako je sve to istina naravno i jedno i drugo, i tvoj post i ovo sto pisu po netu. Ja samo posmatram. Kazu ovdje u stacionaru u ZE, 15 u izolatorijumu. Nema panike, zasad ali ima zebnje medzu rajom. Raja jos uvijek nonsalantna u vezi ovoga idalje.
moj ti je savjet uzmi fasunge, sto manje kontakta sa svima, tusiraj se i cekaj i moli boga da sve ovo bude ok... jutros treca fasunga legla miran sam mjesce najmanje... na kraju ako nista ne bude pojest ce se i popit ovo sve a ako bude...eeeeeee onda najeBali smo
emirolini

#3863 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by emirolini »

Amerikancima se lose pise. Oni polazu svoje pravo na slobodu i niko njima nece ograniciti kretanje... sistem zdravstva je totalno nelogican. Ko je siromasan gotov je..
moa

#3864 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by moa »

pici wrote: 11/03/2020 21:03
moj ti je savjet uzmi fasunge, sto manje kontakta sa svima, tusiraj se i cekaj i moli boga da sve ovo bude ok... jutros treca fasunga legla miran sam mjesce najmanje... na kraju ako nista ne bude pojest ce se i popit ovo sve a ako bude...eeeeeee onda najeBali smo
Ako se ne organizujemo u naradnih par dana najebat cemo.
Nisrin

#3865 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Nisrin »

Lufthansa otkazala letove od 29.3. za Minhen
Sad ne znam hoce li letiti sljedece sedmice...
ElkoM

#3866 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ElkoM »

Harvardski epidemiolog: Širenje virusa više se ne može zaustaviti

Harvardski epidemiolog Marc Lipsitch dao je intervju za njemački časopis Der Spiegel u kojem tvrdi kako pretpostavlja da se “širenje virusa više ne može zaustaviti” te da je potrebno poduzeti drastične mjere.

Lipsitch predviđa da bi se i do 60 posto ljudi moglo zaraziti koronavirusom, pozivajući se na trenutne projekcije, te odbija kritiku da je to dizanje panike.

"Ako imamo reproduktivni broj zarazne bolesti oko dva, što znači da jedna zaražena osoba zarazi još dvije, što je u skladu s trenutnim podacima, to znači da najmanje pola odrasle populacije mora dobiti virus prije nego što se može trajno zaustaviti njegovo širenje. To nije neka neutemeljena procjena, to je osnovna matematika u epidemijama”, smatra Lipsitch.

Dodaje da je posao epidemiologa uzimati u obzir i najgoru varijantu situacije kako bi nadležne potaknuli na djelovanje.

Lipsitch ističe da je jedan od problema s COVID-19 to što postoje i asimptomatski oboljeli te da će se pravi broj oboljelih moći znati tek kad epidemija bude gotova.

“Mislim da se virus više ne može zaustaviti. Prekasno je za to. U SAD-u i Njemačkoj vidjeli smo primjere transmisije virusa koja nije povezana s nečim poznatim. Virus se već širi lokalno. To je znak da je u nekim područjima stvar izvan kontrole”, kaže Lipsitch i dodaje da je efektivno staviti u karantenu cijele gradove, kako je učinila Kina, no da se sada možemo samo nadati usporavanju širenja koronavirusa.
dječak sa šibicama

#3867 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

A da malo ohanes sa tim citatima nekakvih kataklizmicara koji misle, pretpostavljaju, premnijevaju, ocekuju, more bit bidne, pa onda ispale neke katastroficne brojke.

I svi ti katastroficari lementiraju sa nekim brojevima i postocima, a niko nikada nece znati prave brojeve oboljelih od ove bolesti, prosto jer mnogi nose virus u sebi a prezivjece sve ni osjetiti nece, mozda malo smrcanja i to je to. I to nije moje nagadjanje ili more bit bidne, vec relevantan podatak od strane lijecnika koji lijece oboljele.

Zato i govore da mladi ovo trebaju shvatiti ozbiljnije zbog svojih obitelji, djedova, oceva, nana i baka, jer mladi to lakse podnesu ali su ujedno i kliconose.

Kao i svaka druga gripa, i ova ce imati nepoznat broj oboljelih, poznat je samo broj hospitaliziranih na osnovu kojeg se donose neki procenti izlijecenja i smrtnosti.
kakavdanakneiskustvu

#3868 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by kakavdanakneiskustvu »

je li to zvanicno?
invincible1921

#3869 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by invincible1921 »

dječak sa šibicama wrote: 11/03/2020 21:34 A da malo ohanes sa tim citatima nekakvih kataklizmicara koji misle, pretpostavljaju, premnijevaju, ocekuju, more bit bidne, pa onda ispale neke katastroficne brojke.

I svi ti katastroficari lementiraju sa nekim brojevima i postocima, a niko nikada nece znati prave brojeve oboljelih od ove bolesti, prosto jer mnogi nose virus u sebi a prezivjece sve ni osjetiti nece, mozda malo smrcanja i to je to. I to nije moje nagadjanje ili more bit bidne, vec relevantan podatak od strane lijecnika koji lijece oboljele.

Zato i govore da mladi ovo trebaju shvatiti ozbiljnije zbog svojih obitelji, djedova, oceva, nana i baka, jer mladi to lakse podnesu ali su ujedno i kliconose.

Kao i svaka druga gripa, i ova ce imati nepoznat broj oboljelih, poznat je samo broj hospitaliziranih na osnovu kojeg se donose neki procenti izlijecenja i smrtnosti.
Ima 3 mj sve sto je objavio bio je armagdon ..bukvalno :D
ElkoM

#3870 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ElkoM »

dječak sa šibicama wrote: 11/03/2020 21:34 A da malo ohanes sa tim citatima nekakvih kataklizmicara koji misle, pretpostavljaju, premnijevaju, ocekuju, more bit bidne, pa onda ispale neke katastroficne brojke.

možda da ti shvatiš da ovo NIJE virus gripe
da neki nauče sta su virusi gripe a šra koronavirusi i ovaj sedmi soj SARS Cov 2

bar je gugl danas svima dostupan

citaj, informiši se, obrazuj
ni ja nisam znao kamaru stvari
ali učim !!
invincible1921

#3871 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by invincible1921 »

Jesil ucio da kad stvari gledas optimisticno il makar realno, a ne samo crnjak i paniku pucat ?
ElkoM

#3872 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ElkoM »

naucio sam kroz život.da stvari gledam realno
bolje je biti pesimistički realan, nego nerelano optimističan

najstručniji ljudi u svijetu govore da je više nemoguće zaustavit virus i da je pitanje samo koliku će štetu napravit
i sad ja trebam reći
ta ba on zna
ja sam ili neki forumaš ovde pametniji od njeg
al takav je mentalitet balkanca, nasljeđen jos od juge
nekp kurčenje bez argumentacije
'ta baoni tamo znaju..
mi smo najpametniji...
TheRealist

#3873 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by TheRealist »

moa wrote: 11/03/2020 19:40 Ma trebalo je se odmah cim je se pojavio prvi slucaj u BiH reagovati. Vjerujem da u Sarajevu ima dosta zarazenih samo se suti i ne dize panika i moj prijedlog je da se sve zaustavi kao u kini. Ne moze drugacije i to se pokazalo kao ispravno.
Ne šuti se, jednostavno nema potvrđenih. Da ima, mora se reći pacijentu, on će prenijeti porodici i nema teorije da bi se sakrilo. Pa ovdje su forumaši neki pisali da ih ima deset, jer imaju info sa KCUS-a, a nije ništa bilo. Šta bi se tek pisalo da stvarno ima neko ko se pokušava sakriti.
freelancerBIH

#3874 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by freelancerBIH »

dječak sa šibicama wrote: 11/03/2020 20:11 Tacno, svi cemo se zaraziti, i umrijece nas oko 1.200.000

Ostali ce lutati ulicama u potrazi za hranom, ali hrane nece biti.
Zarazimo li se svi... Ta brojka umrlih ce biti 100 puta veca, nadajmo se da nece .... :roll:
TheRealist

#3875 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by TheRealist »

ZOB wrote: 11/03/2020 20:58 Ne razumijem kako da je dovoljno? zar nije jedan respirator po osobi koji bi taj respirator vjerovatno koristili par dana,šta sa drugima koji bi pristizali i život im ovisio o respiratoru? da oni čekaju dok ovi ozdrave pa da se onda njima pruži.Za mene je to mali broj ako se uzme u obzir da trenutno već ima pacijenata koji možda koriste te respiratore,govorim o pacijentima sa drugim plućnim bolestima,ne o samom virusu.
Pa zato što teško da će se desiti da nam za par dana treba 50-60 respiratora radi ovoga, tako da ima vremena da se novi nabave (pitanje je koliko brzo će vlada reagovati, a ovo iskreno treba iskoristiti da nam se iz tih fondova koji su osnovani proba obezbijediti barem još ovoliko respiratora, koji bi ostali i nakon ove krize). Najbitnije je da se ne proširi među bolničkim pacijentima i osobljem (osobljem, jer će pacijente zaraziti), jer tada ode sve u pm.

Ono što mene više brine oko respiratora je to što nije raspoređenost njihova baš ravnomjerna. Neke bolnice imaju jako mali broj, dok klinički centri imaju više.

Samo mi moramo imati disciplinu, a nemamo. Eno djeca koja danas nisu išla u školu, išla napolje, igrala se, a ovi stariji idu po nargilama. Pa bolje onda da su rekli da moraju biti u školi cijeli dan, a ne da ju ukinu, ako će se ovako djeca ponašati.
Locked