Stani malo na loptu. Pa skontaj da je ovo Bosna, a Bosna se slaze sa rijecju Basna. A u basnama ima svega i svacega.moa wrote: ↑11/03/2020 15:31 Kod nas se nista ne smije prepustat slucaju, mora se dijelovati i to extremno jer mi nemamo kapaciteta da se borimo sa ovim virusom. Odmah ukinuti okupljanja, zatvorioti skole, obavjestavati gradjane o realnom stanju, svi koji su zarazeni objaviti njihova imena da se ljudi samo izoliraju koji su bili u kontaktu sa istim, ma ko kinezi odmah. Nema kretanja i cekati ne 2 sedmice vec 4-5 sedmica pa neka i bude kolaps ali mislim da ce se spasiti mnogi zivoti ako budemo rigorozni inace ce nas povaljati ovaj virusčina.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Sanjarko
#3701 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
-
zposao
#3702 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Pošalji djecu u Veneciju na ekskurziju, sad ti je prikika, nema gužve, cijene opale, djeca slobodna, tebe boli kurac za epidemiju...
Poklopilo ti se
- mO k3
- 512MB
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3705 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
AI FEN
ŠEFICA HITNE IZ WUHANA DALA INTERVJU KOJI KINESKE VLASTI ŽELE IZBRISATI '30. prosinca dobila sam nalaz pacijenta zbog kojeg me oblio hladan znoj'
Intervju liječnice Ai Fen iz Wuhana ovih je dana uzburkao duhove u Kini, a naročito je naljutio vlasti koje čine sve što mogu da ga izbrišu svaki njegov trag s interneta.
Ai Fen, čelnica odjela hitne službe u Središnjoj bolnici u Wuhanu, dala je intervju za kineski magazin Renwu u kojem je rekla da su je čelni ljudi njene bolnice kritizirali nakon što je u prosincu prošle godine upozorila svoje kolege i svoje nadležne na novi koronavirus sličan SARS-u, a koji su već tada liječnici otkrili kod više pacijenata, piše Guardian.
- Da sam odmah znala što će se dogoditi, ne bi me bilo briga za posljedice. J**eno bih govorila o tome komegod, gdje god bih mogla - rekla je Fen.
Već od utorka taj je intervju uklonjen s web stranice Renwua, ali i sa svih društvenih mreža u Kini. Ai Fen se pak ne javlja na svoj mobitel. No, na internetu se naknadno pojavila nova verzija intervjua, a cenzuru se pokušava izbjeći tako da se u tekst ubacuje jako puno emotikona, dok ima i nekih koji koriste kompliciranije metode.
'SARS koronavirus'
Ai se u intervjuu prisjetila trenutka kada je prošle godine, 30. prosinca, dobila rezultate testova nekoliko pacijenata koji su imali simptome gripe, ali nisu reagirali na uobičajenu terapiju.
- Na rezultatu jednog pacijenta pisalo je "SARS koronavirus". Oblio me hladan znoj kad sam to vidjela - rekla je Ai Fen.
Nakon toga je na nalazu odmah zaokružila riječ SARS, uslikala ga i poslala bivšem školskom kolegi koji je također liječnik u jednoj drugoj bolnici u Wuhanu. Do večeri se fotografija proširila među medicinskim krugovima u Wuhanu, a jedan od onih koji ju je podijelio bio je i doktor Li Wenliang, sad već poznati zviždač koji je kasnije preminuo od koronavirusa.
Bio je to prvi konkretni dokaz o širenju novog koronavirusa.
Te noći Ai Fen je dobila poruku od svoje bolnice u kojoj su joj poručili da se informacije o misterioznoj bolesti ne smiju nekontrolirano širiti kako bi se izbjegla panika. Dva dana kasnije bila je pozvana pred disciplinsku komisiju u bolnici gdje je opomenuta zbog "širenja glasina i narušavanja stabilnosti".
Osoblju bolnice je pak bilo zabranjeno širiti poruke i fotografije vezane uz virus, priča Ai Fen. Jedino što je mogla učiniti jest reći svojem osoblju da nose zaštitna odijela i maske ispod svojih kuta, čak i kad su im čelnici bolnice rekli da to ne rade.
- Gledali smo kako nam dolazi sve više i više pacijenata, a razmjer infekcije samo se širio. Uskoro smo dobili pacijente koji nisu imali nikakve veze s tržnicom hrane za koju smo vjerovali da je izvor zaraze.
Zataškavanje
Istovremeno su pak kineski dužnosnici i dalje inzistirali da se novi virus ne može širiti između ljudi, iako su dokazi upućivali na potpuno drugačiju sliku.
Konačno, kineski dužnosnici su 20. siječnja potvrdili da se koronavirus širi s osobe na osobu. U tom trenutku broj pacijenata koji su stizali u bolnice u Wuhanu već je bio veći od 1500 na dan, što je tri puta više od prosjeka.
Ai Fen je opisala u intervjuu dramatične prizore iz tih dana koje nikada neće zaboraviti: Starijeg muškarca koji šutke prima potvrdu o smrti svojeg 32-godišnjeg sina, ili starijeg muškarca kojem je bilo toliko loše da nije mogao izaći iz automobila u bolnicu. Kada je Fen stigla do njegovog auta, već je bio mrtav.
Tijekom protekla dva mjeseca Ai je promatrala kako je mnogo njezinih kolega obolijeva od koronavirusa. Četvero ih je umrlo. Jedan od njih bio je i Li Wenliang čija je smrt izazvala val bijesa i tuge među Kinezima koji ga smatraju herojem. Ai je bila ta od koje je stigla fotografija zbog koje je Li upozorio javnost na novi koronavirus.
- Ja nisam zviždačica. Ja sam ta koja je dala zviždaljku - zaključila je Ai Fen za Renwu.
koja crna kina i njihov jednoumni sistem... ovo su mogli sasjec u korjenu... partijski debili...
- moa
#3706 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Šta treba da se zarazi doktorica, pa od doktorice dijete pa od toga dijeteta druga djeca, pa roditelji pa to ode u nedogled jer i jest problem ovog virusa sto se jako brzo siri. Mislim da je najbolje odmah extremno/preventivno djelovati nego prepustati slucaju i govori ma sta ce virus jebo virus, nece mene itd. Znate onu staru bolje spriječit nego liječit.
-
Milenkov buraz
#3707 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
To su ti oni nadobudni koji nemaju trunke mozga. To su oni koji tvrde da vakcina izaziva autizam i sl.moa wrote: ↑11/03/2020 15:48Šta treba da se zarazi doktorica, pa od doktorice dijete pa od toga dijeteta druga djeca, pa roditelji pa to ode u nedogled jer i jest problem ovog virusa sto se jako brzo siri. Mislim da je najbolje odmah extremno/preventivno djelovati nego prepustati slucaju i govori ma sta ce virus jebo virus, nece mene itd. Znate onu staru bolje spriječit nego liječit.
-
biglebovski
- He1972
#3709 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
"Saćuva, smiriva", to onako na prvu, i onda ono polupismeno objašnjava nama da smo nepismeni, neodgovorni, jao struĆnjaka. hahahazposao wrote: ↑11/03/2020 15:27pici wrote: ↑11/03/2020 15:15KORONAVIRUS
57 zaraženih u Sloveniji, 10 novih slučajeva u samo dva sata
U ITALIJI je u posljednja 24 sata umrlo gotovo 200 ljudi, najviše dosad. U Hrvatskoj je 16 zaraženih, u Sloveniji je jako skočio broj zaraženih. Ministar Beroš je najavio mogućnost zatvaranja granica.
a tek se zahuktava... jooooj kad naske ufati to ce biti sutanja po ulici...
Ja...kažu, smiriva se... A broj mrtvih u jednom danu se samo povecava... Iz one jedne tabele gledam trenutno oko 900 kritičnih u italiji...
Da Bog saćuva...
Al mi smo ona sorta što se voli kurčit i kofrčit dok ga nešto ne klepi po ušima....isto ko i srbija što neki dan govori da se bolje nose nego neke EU zemlje... Pa jes, tako je..i mi zasad sve drzimo pod kontrolom... Al kad se prirodnim tokom ovo govno raširi bit će kuknjave i plača...
Ma mi smo stoka, raspravljamo o politici, čmarovima, ovo ono...ti jednoj konjini nemozeš objasnit da radi zdeavlja njega, njegoce porodice i čitave okoline provede 2 hefte u nekoj samoizolaciji... Jok ba...ko ce meni rec, ja se dobro osjecam..
Samo ponavljam u sebi, ne daj nam Bože ono što smo mi po svojoj pameti i ponašanju zasluzili...jer smo mi nedokazana bahata i neodgovorna stoka.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#3710 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Puno 57 za Sloveniju, bas buknulo.
-
Nadzorna_ploca
#3711 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
S obzirom da se pljune iz Slovenije do ove najugrozenije regije nije to ni strasno.
U Luxu nema nikakvih mjera jos, osim preporuka.
- 512MB
#3712 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Koliko je testirano u Slo znal se?
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#3713 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Kad si mislio dole autom?Nadzorna_ploca wrote: ↑11/03/2020 16:05 S obzirom da se pljune iz Slovenije do ove najugrozenije regije nije to ni strasno.
-
Nadzorna_ploca
#3714 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Druga sedmica aprila ako uslovi dozvole. Ali ne znam jos cime.Entropio wrote: ↑11/03/2020 16:06Kad si mislio dole autom?Nadzorna_ploca wrote: ↑11/03/2020 16:05 S obzirom da se pljune iz Slovenije do ove najugrozenije regije nije to ni strasno.
- Lincoln-Burrows
#3715 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
U SAD bi moglo biti puno mrtvih od Korone ako se epidemija proširi jer u toj
zemlji zdravstvo nije dostupno siromašnim građanima.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
- Zox
#3717 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Samo u Lombardiji je danas umrlo 200 ljudi.
Prije samo 15 dana, u cijeloj italiji je bilo 200 oboljelih.
Prije samo 15 dana, u cijeloj italiji je bilo 200 oboljelih.
- dječak sa šibicama
#3718 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Nema to veze, u slucaju corone ne gleda se jesi li zdravstveno osiguran, to je pitanje nacionalne i bioloske sigurnosti.Lincoln-Burrows wrote: ↑11/03/2020 16:18 U SAD bi moglo biti puno mrtvih od Korone ako se epidemija proširi jer u toj
Uostalom americka sirotinja ima pristup takozvanim drzavnim bolnicama, kod nas masa ljudi nema zdravstveno osiguranje iz raznoraznih razloga, firma ne uplacuje i slicno. Ako budu gledali ko je osiguran a ko nije, onda cemo stvarno imati 99% oboljelih.
- Herr Flick
- Zox
#3720 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
A ti nemas dedu i nanu?
- Zox
#3721 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Osim toga, 40 posto ljudi je ispod 50 godina na respiratorima. Koje mi nemamo.
Tako da ce nama i oni umirati.
Tako da ce nama i oni umirati.
- 512MB
#3722 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Naravno da gleda, ako nemaš osiguranje nećeš dobit ni test. USA je the next big thing poslije Italije.dječak sa šibicama wrote: ↑11/03/2020 16:52Nema to veze, u slucaju corone ne gleda se jesi li zdravstveno osiguran, to je pitanje nacionalne i bioloske sigurnosti.Lincoln-Burrows wrote: ↑11/03/2020 16:18 U SAD bi moglo biti puno mrtvih od Korone ako se epidemija proširi jer u toj
Uostalom americka sirotinja ima pristup takozvanim drzavnim bolnicama, kod nas masa ljudi nema zdravstveno osiguranje iz raznoraznih razloga, firma ne uplacuje i slicno. Ako budu gledali ko je osiguran a ko nije, onda cemo stvarno imati 99% oboljelih.
- Lincoln-Burrows
#3723 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Indexov novinar malo kenja, a i taj putnik isto,plain vanilla wrote: ↑11/03/2020 16:48 https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2164075
Slamperaj
ne pregledava se putnike na brodu jer svakako idu u karantenu,
tamo će doći stručno osoblje.
- dječak sa šibicama
#3724 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Jasta, poslace te kuci da siris zarazu i sutra im posaljes 200 novih oboljelih samo od tebe zarazenih.
Nekim ljudima stvarno treba zabraniti komentarisanje.
Nekim ljudima stvarno treba zabraniti komentarisanje.
- hadzinicasa
#3725 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
evo u Austriji od ponedjeljka zatvorene skole za sve razrede iznad 14 godina jer ne trebaju roditeljski nadzor da ostaju kod kuce, nastava ce se odvijati putem E-lerninga a ucenici mogu doci u skolu s vremena na vrijeme i pokupiti materijale za ucenje, da bi se sprijecilo eksponencijalno uvecanje broja oboljelih (trenutno ih je 200) - krizni plan.
univerzitet zatvoren.
univerzitet zatvoren.
Last edited by hadzinicasa on 11/03/2020 17:03, edited 1 time in total.