Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
wewa

#8326 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

saint_mirad wrote: 11/03/2020 13:30 Studije JESU dokaz, ja nikad nisam ni tvrdio drugačije. Ono što se može prigovoriti studijama jeste metodologija, lični biasi onog ko studiju naručuje, i naravno interpretacija. Ali to je već tema sa sebe.

Naučne studije su najbolje što imamo trenutno.
i, imaš neku koja opovrgava tvrdnju da su žene u neravnopravnom položaju?

ili si ovdje samo da se svrstaš u boys' club?
wewa

#8327 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

ExNihilo wrote: 11/03/2020 13:30 Metodologiju u šake, bilo koji autor, bilo koje izdanje. Makar uvod.
ovo je neka naredba? :)
ExNihilo

#8328 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

piupiu wrote: 11/03/2020 13:26
ExNihilo wrote: 11/03/2020 12:52 Tri. Konotacije i asocijacije koje ti vežeš za Chicago School nisu univerzalne. Štaviše, one se isključivo javljaju unutar ljevičarskih eho-komora, a kako se ti intelektualno muvaš po takvim komorama, čini ti se da je takva percepcija sveopća.
Sad u Google Scholar ukucah 'Chicago School' i 'neoliberalism', i izadje mi 86,500 citata. Povelika nam je ta eho-komora, pa nije ni čudo. A, tačno je da se ne krećem pretjerano u eho-komorama neoliberalizma, iako sam biznis studirala u rivalskom elitističkom bastionu u saveznoj državi Massachusetts, gdje, recimo, raju iz tebi drage škole često nazivaju lost prophets, što me malo drugačije profilira. Ali nisi u krivu. Moje vjerske knjige nalaze se s lijeve strane.
Tuga.
ExNihilo

#8329 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

wewa wrote: 11/03/2020 13:32
ExNihilo wrote: 11/03/2020 13:30 Metodologiju u šake, bilo koji autor, bilo koje izdanje. Makar uvod.
Odgovor na pitanje koje si postavila.
piupiu

#8330 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

ExNihilo wrote: 11/03/2020 13:27 Ne, ovo je klasični paternalizam.
Na ovoj temi može biti samo maternalizam. :D :lol:
saint_mirad

#8331 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

wewa wrote: 11/03/2020 13:31
saint_mirad wrote: 11/03/2020 13:30 Studije JESU dokaz, ja nikad nisam ni tvrdio drugačije. Ono što se može prigovoriti studijama jeste metodologija, lični biasi onog ko studiju naručuje, i naravno interpretacija. Ali to je već tema sa sebe.

Naučne studije su najbolje što imamo trenutno.
i, imaš neku koja opovrgava tvrdnju da su žene u neravnopravnom položaju?

ili si ovdje samo da se svrstaš u boys' club?
Kako gde, ne mogu generalizovati. Recimo, u Bosni jesu u neravnopravnom položaju, kad se sagleda cela slika. Dok isto ne mogu tvrditi za Švedsku, na primer. U Avganistanu se već i ne treba postavljati pitanje, nažalost.

Mene ne zanima polni tribalni identitet, i svrstavanje uz muške samo zato jer sam i sam muško, ali ako se već vodi diskusija treba biti poznato ili makar stvar konvencije šta jeste a šta nije argument.
Hakiz

#8332 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

piupiu wrote: 10/03/2020 21:09
Niemand wrote: 10/03/2020 21:04 U slucaju yaniva, zakon kanade. Ako se on osjeca kao zensko, dokle god ne krisi zakon, bez obzira svidjelo se to zenama il ne, njihovo je da postuju zakon i bez suvisnih pitanja koja njega diskriminiraju jel, se lijepo presvuku i istusiraju pred njim ili, tako jednostavno, prosto ne idu na takva mjesta (kao birvaktile). A vrata od zenskih svlacionica sa bujrumom mu je otvorio feminizam, iduci do te mjere da su one zene koje su ga prve optuzile da je ludjak prosto nazvane transfobicnim, fasistima, desnicarima i popratnim epitetima.

Nakon sto su rame uz rame sa trans osobama se borile za takve zakone, danas feministkinje rame uz rame sa desnicarima protiv trans ideologije.

U mom selu bi se reklo puhni israfile i jesam se ja za ovo borio?
Možda ćemo uskoro imati i treću vrstu toaleata - za transrodne osobe. Ne znam šta bih rekla, to su baš kompleksne stvari. Svaka borba ima i neke neočekivane posljedice za koje niko nije spreman. Nema savršene revolucije, što bi se reklo. Šta znam.

Imam, kao što rekoh, primjer koji mi je blizak, djevojčice koja je odlučila da je dječak, i koja sada piški sa dječacima, ide u mušku svlačionicu, pripada muškim timovima. Svašta bih ti o tome mogla ispričati. Nije to samo trauma za tu osobu (ili u ovom slučaju dijete), nego i za čitav jedan mikro-društveni sistem oko nje/ga. U svemu tome zakon mu ga dodje kao sjekira, a ne kao solucija.
Sačekaj dok joj bude 14, pa i tim dječacima sa kojima je u svlačionici, pa kada im se na pogled na njene sisice počnu dizati kurčići, doći će tobe.
wewa

#8333 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

ExNihilo wrote: 11/03/2020 13:33
wewa wrote: 11/03/2020 13:32
Odgovor na pitanje koje si postavila.
niti sam ga tebi postavila, niti je primjeren odgovor. ali ako te zanima, možemo se vratiti na početak ove rasprave, pa da mi kažeš koliko ono poena SB veli da BiH ima u ukupnoj ocjeni ravnopravnosti žena u očima zakona?
franceska

#8334 Re: Danasnji "feminizam"

Post by franceska »

E svašta :)
Čuj ona šalovala, ona zidala, ona izlila ploču :D
Jel se za to borite :?
Mene da se manete toga :D
Ja sam žena i neću da zidam šupe i izljevam ploče :-)
I kakav je to naziv BORKINJA :? :? :?
Čuj BORKINJA za prava žena. BudiBog s vama :lol: :lol: :lol:
wewa

#8335 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

saint_mirad wrote: 11/03/2020 13:36 Kako gde, ne mogu generalizovati. Recimo, u Bosni jesu u neravnopravnom položaju, kad se sagleda cela slika. Dok isto ne mogu tvrditi za Švedsku, na primer. U Avganistanu se već i ne treba postavljati pitanje, nažalost.

Mene ne zanima polni tribalni identitet, i svrstavanje uz muške samo zato jer sam i sam muško, ali ako se već vodi diskusija treba biti poznato ili makar stvar konvencije šta jeste a šta nije argument.
a na kojoj studiji baziraš svoje tvrdnje o položaju žena? :)
wewa

#8336 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

franceska wrote: 11/03/2020 13:38 E svašta :)
Čuj ona šalovala, ona zidala, ona izlila ploču :D
Jel se za to borite :?
Mene da se manete toga :D
Ja sam žena i neću da zidam šupe i izljevam ploče :-)
I kakav je to naziv BORKINJA :? :? :?
Čuj BORKINJA za prava žena. BudiBog s vama :lol: :lol: :lol:
mi se borimo za tvoje pravo da živiš kako hoćeš, a da te zbog tvojih izbora niko ne diskriminira.
saint_mirad

#8337 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

wewa wrote: 11/03/2020 13:39
saint_mirad wrote: 11/03/2020 13:36 Kako gde, ne mogu generalizovati. Recimo, u Bosni jesu u neravnopravnom položaju, kad se sagleda cela slika. Dok isto ne mogu tvrditi za Švedsku, na primer. U Avganistanu se već i ne treba postavljati pitanje, nažalost.

a na kojoj studiji baziraš svoje tvrdnje o položaju žena? :)
Njušim trik-pitanje, ali eto odgovoricu ti da mi prvo pada na pamet studija Slobodne Evrope. Vidjao sam i neke druge ranije, ali smatram da nije vredno truda da ih sada tražim jer sam ionako rekao šta sam imao vezano za metodologiju.
wewa

#8338 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

saint_mirad wrote: 11/03/2020 13:43
Njušim trik-pitanje, ali eto odgovoricu ti da mi prvo pada na pamet studija Slobodne Evrope. Vidjao sam i neke druge ranije, ali smatram da nije vredno truda da ih sada tražim jer sam ionako rekao šta sam imao vezano za metodologiju.
nije toliko trik-pitanje nego pokušaj da se sagovornicima na temi ukaze na besmislenost opovrgavanja diskusije koja u fusnoti nema reference na studije. otici cemo korak dalje, pa traziti reference iz indeksiranih casopisa.

a pri tom, tema se bavi polozajem polovine populacije, od kojih se neke bore za bolji status svih, nicim ne ugrozavajuci interese ostalih mimo tradicionalne podjele uloga za koju bi se vecina, opet, slozila da je neravnopravna i nefer, ali eto, vecina sagovornika ulazi u raspravu rasprave radi, pozivajuci se na stanje u dijelovima svijeta koji imaju malo do nijedne dodirne tacke s nama.

apsurdna situacija, tim vise sto svi ucesnici ocito imaju visoko misljenje o svojim intelektualnim dometima, nesvjesni pri tom da osim intelekta u drustvu ucestvuju i na druge nacine. i da bi i njima i svima nama koristilo da se zajednickim snagama borimo za napredak drustva u cjelini.

no, sto cete.
madner

#8339 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Svedski sistem odsustva je odlican za muskarce. Nema nista bolje za startanje svoje firme nego placeno odsutvo dok je djete u obdanistu.

Puna podrska za ovu ideju. :D
allem_77

#8340 Re: Danasnji "feminizam"

Post by allem_77 »

wewa wrote: 11/03/2020 13:22
allem_77 wrote: 11/03/2020 13:16
wewa wrote: 11/03/2020 10:44

nemaš ti pojma za šta su sve žene sposobne:

https://www.unhcr.org/news/stories/2019 ... women.html
Možeš li mi preporučiti jednu ženu da mi sazida garažu za auto? I po mogućnosti ako zna i krov na garaži uraditi? Mislio sam lim ili šindru. Ako ne zna to može i crijepom pokriti.
ja sam salovala i izlijevala beton, busila i gletovala zidove - ali nisam registrovana za tu djelatnost. ne radim ni kao zaposlenica u oglasnoj sluzbi, ali sam cula da je google tvoj prijatelj.
Ovo je bila šala. Razumijem ja da žene znaju raditi i neke fizičke poslove, a koje čak i muškarci ne znaju, ili ne žele da rade.

Problem je kada u firmi gdje ja radim, žene neće da rade neke poslove kada ih šef rasporedi na neko radno mjesto. Odmah bježe na bolovanje. Zašto...?
A ista nam plata. Nije ni zidanje, ni keramika, ni kopanje kanala...
Ko je ovdje diskriminisan? Kada ode na bolovanje, muškarci moraju raditi prekovremeno, itd...
saint_mirad

#8341 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

wewa wrote: 11/03/2020 13:49
nije toliko trik-pitanje nego pokušaj da se sagovornicima na temi ukaze na besmislenost opovrgavanja diskusije koja u fusnoti nema reference na studije. otici cemo korak dalje, pa traziti reference iz indeksiranih casopisa.

a pri tom, tema se bavi polozajem polovine populacije, od kojih se neke bore za bolji status svih, nicim ne ugrozavajuci interese ostalih mimo tradicionalne podjele uloga za koju bi se vecina, opet, slozila da je neravnopravna i nefer, ali eto, vecina sagovornika ulazi u raspravu rasprave radi, pozivajuci se na stanje u dijelovima svijeta koji imaju malo do nijedne dodirne tacke s nama.

apsurdna situacija, tim vise sto svi ucesnici ocito imaju visoko misljenje o svojim intelektualnim dometima, nesvjesni pri tom da osim intelekta u drustvu ucestvuju i na druge nacine. i da bi i njima i svima nama koristilo da se zajednickim snagama borimo za napredak drustva u cjelini.

no, sto cete.
Ja se čak mogu i složiti. Ne zna svako i ne koristi studije za argumentaciju, i ako se fokusiramo samo na njih skrećemo sa suštine na formu. Recimo, ako pričaš sa nekom nanom nećeš od nje tražiti kojekakve studije, već ćeš verovati(ili nećeš) njenom empirijskom iskustvu jer ona možda i ne zna drugačije.

Zavisi i kakav je tip diskusija, koliko su formalne, kakvi su sagovornici itd. Meni ne smeta što neko nema studije onda kad se izrečeno poklapa sa nečim što je opšte znanje.
piupiu

#8342 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

madner wrote: 11/03/2020 13:50 Svedski sistem odsustva je odlican za muskarce. Nema nista bolje za startanje svoje firme nego placeno odsutvo dok je djete u obdanistu.

Ne znam da li to još uvijek postoji, ali prije koju godinu francuska vlada je davala finansijsku podršku (75% od njihove zadnje plate, dvije godine) ljudima koji žele započeti biznis. Odnosno, znam jednog Francuza koji je tako započeo biznis, pa mi je on pričao o tom programu, a ja se ibretila. Ne znam koji su kriteriji. :shock:
madner

#8343 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

piupiu wrote: 11/03/2020 13:55
madner wrote: 11/03/2020 13:50 Svedski sistem odsustva je odlican za muskarce. Nema nista bolje za startanje svoje firme nego placeno odsutvo dok je djete u obdanistu.

Ne znam da li to još uvijek postoji, ali prije koju godinu francuska vlada je davala finansijsku podršku (75% od njihove zadnje plate, dvije godine) ljudima koji žele započeti biznis. Odnosno, znam jednog Francuza koji je tako započeo biznis, pa mi je on pričao o tom programu, a ja se ibretila. Ne znam koji su kriteriji. :shock:
To imas u gotovo svakom Evropskom sistemu. Naknada za nezaposlenost je obicno takva, s tim da ima neka gornja granica. Prijavis se na biro, otvoris firmu. :D

Ali ovo Svedsko je jos bolje, jer moras i to tacno kada djete mora u obdaniste.
wewa

#8344 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

saint_mirad wrote: 11/03/2020 13:54
wewa wrote: 11/03/2020 13:49

no, sto cete.
Ja se čak mogu i složiti. Ne zna svako i ne koristi studije za argumentaciju, i ako se fokusiramo samo na njih skrećemo sa suštine na formu. Recimo, ako pričaš sa nekom nanom nećeš od nje tražiti kojekakve studije, već ćeš verovati(ili nećeš) njenom empirijskom iskustvu jer ona možda i ne zna drugačije.

Zavisi i kakav je tip diskusija, koliko su formalne, kakvi su sagovornici itd. Meni ne smeta što neko nema studije onda kad se izrečeno poklapa sa nečim što je opšte znanje.
da, nacelno se slazemo.

problem se javlja kad diskutanti, podsvjesno, nesvjesno ili namjerno, negiraju ono sto vecina smatra opstim znanjem.

pa su se tako mogle citati i danas citamo tvrdnje da je feminizam prevazidjen (bez ograda na koji se dio svijeta misli, i da li se misli na svijet u cjelini), da zene mrze muskarce te da zato feministicka borba 'eskalira', da je stanje zenskih prava sasvim zadovoljavajuce, da ne postoje zenska ljudska prava jer ne postoji nista dovoljno specificno da bi se tim terminom obuhvatilo, da ne postoji nasilje zasnovano na rodu jer je nasilje u ljudskoj prirodi, da je 'prirodno' da su muskarci dominantni, da je 'normalno' da ljudsku vrijednost odredjuje trziste...

svasta se ovdje moglo cuti, a da se smatra opstim znanjem.
allem_77

#8345 Re: Danasnji "feminizam"

Post by allem_77 »

piupiu wrote: 11/03/2020 13:27
dobar osjecaj wrote: 11/03/2020 13:25
Ako mogu i ja upisati na listu želja, preporučite mi jednog muškarca koji mi neće svakodnevno zapišavati wc šolju i sve oko wc šolje ili će makar nakon što se pošteno nauživa ispišavajući punim mlazom, uzeti sredstva za čišćenje, očistiti sve detaljno iza sebe da i ja jedanput kad mi se piša ne moram prvo odraditi široki radijus detaljnog čišćenja prije nego što se usudim primaknuti wc šolji.
:lol: :thumbup: :kiss:
Evo ja ću. :P Hoćeš li mi platiti hranu i stan?
piupiu

#8346 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Hakiz wrote: 11/03/2020 13:37 Sačekaj dok joj bude 14, pa i tim dječacima sa kojima je u svlačionici, pa kada im se na pogled na njene sisice počnu dizati kurčići, doći će tobe.
Ma u tome i jeste problem. Tom djetetu već sad treba davati hormonsku terapiju, odnosno roditelji to razmatraju, da bi dijete moglo i fizički eventualno "postati" dečko, odnosno, zaustaviti rast grudi, izvršiti sex change operaciju, itd. Meni je sve to stravično, jer se te odluke odnose na osnovu toga što je dijete u 10. godini odlučilo da se osjeća kao dečko. Dijete u 10. godini, u društvu koja promoviše transrodnost, itd, može eksperimentisati, ali je još uvijek dijete, koje se igra, koje tek ulazi u pubertet, koje nije načisto ni šta je to identitet, koje nije dovoljno zrelo za takve odluke...
piupiu

#8347 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

madner wrote: 11/03/2020 14:01

To imas u gotovo svakom Evropskom sistemu. Naknada za nezaposlenost je obicno takva, s tim da ima neka gornja granica. Prijavis se na biro, otvoris firmu. :D

Stvarno? Wow. Strogi socijalizam. :D

A kad ćemo mi u EU, mamu im lopovsku! :roll:
wewa

#8348 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

allem_77 wrote: 11/03/2020 13:52 Ovo je bila šala. Razumijem ja da žene znaju raditi i neke fizičke poslove, a koje čak i muškarci ne znaju, ili ne žele da rade.

Problem je kada u firmi gdje ja radim, žene neće da rade neke poslove kada ih šef rasporedi na neko radno mjesto. Odmah bježe na bolovanje. Zašto...?
A ista nam plata. Nije ni zidanje, ni keramika, ni kopanje kanala...
Ko je ovdje diskriminisan? Kada ode na bolovanje, muškarci moraju raditi prekovremeno, itd...
zloupotrebe prava je bilo i bice, poslodavac je tu da utvrdi zloupotrebu i sankcionise je. tu se vracamo na famozna zakonska rjesenja koja su na snazi, a opet ne prijece pojedincima da izvrdavaju svoje obaveze iz ugovora o radu.

ja, recimo, imam problem s manipulacijom pravom na bolovanje radi cuvanja trudnoce i komplikacija u trudnoci. naime, nekim zenama se tolerise takva zloupotreba prava, pa zdrave-prave (a trudnoca nije bolest!) idu na bolovanje, koje se onda nadoveze na porodiljsko odsustvo.
u istoj toj drzavi postoji vojska zena koja ne moze ni prici radnom mjestu, jer bi mogle zatrudnjeti. ove prve otezavaju ionako tezak polozaj ovim drugima.

no, kad se podvuce crta, krivac je isti za obje grupe - drzava koja ne radi svoj posao, ne kontrolise postupanje u sistemu zdravstvene zastite, a jos manje kaznjava poslodavce zbog diskriminacije.

slicnu situaciju, recimo, imamo u porodicnom pravu. neke oceve se diskriminira u postupcima dodjele skrbnistva, jer tradicija nalaze da se dijete dodijeli majci cak i ako ona nije podobniji kandidat od oca. u istinski ravnopravnom drustvu dokinuli bi se i ovakvi oblici diskriminacije.
madner

#8349 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

piupiu wrote: 11/03/2020 14:07
madner wrote: 11/03/2020 14:01

Stvarno? Wow. Strogi socijalizam. :D

A kad ćemo mi u EU, mamu im lopovsku! :roll:
Dok lova u sistemu postane stvarno postena, pa se ne budu bojali zakona nego ga koristili kao stit. :D

Medjutim to je do socijalnog sistema i nameta svake zemlje posebno. Zato u Francuskoj da bi radnik dobio 1 Euro poslodavac placa oko 2.1. I to jeste socijalizam, porezi se koriste da se prirodno stanje trzista malo balansirala, jer inace bi muskarci imali jos vise. :D

Imamo i mi naknadu za nezaposlenost, mislim da je oko 190 KM :D
saint_mirad

#8350 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

slicnu situaciju, recimo, imamo u porodicnom pravu. neke oceve se diskriminira u postupcima dodjele skrbnistva, jer tradicija nalaze da se dijete dodijeli majci cak i ako ona nije podobniji kandidat od oca. [/b]u istinski ravnopravnom drustvu dokinuli bi se i ovakvi oblici diskriminacije.
Od mene ovde ide plus za tebe jer tvoja borba nije polno uslovljena, već primećujes i osuđujes diskriminaciju i onda kad je muškarac oštećena strana, a u porodičnom pravu toga ima dosta (u 70% slučajeva majka dobije starateljstvo).
Post Reply