allem_77 wrote: ↑11/03/2020 13:52
Ovo je bila šala. Razumijem ja da žene znaju raditi i neke fizičke poslove, a koje čak i muškarci ne znaju, ili ne žele da rade.
Problem je kada u firmi gdje ja radim, žene neće da rade neke poslove kada ih šef rasporedi na neko radno mjesto. Odmah bježe na bolovanje.
Zašto...?
A ista nam plata. Nije ni zidanje, ni keramika, ni kopanje kanala...
Ko je ovdje diskriminisan? Kada ode na bolovanje, muškarci moraju raditi prekovremeno, itd...
zloupotrebe prava je bilo i bice, poslodavac je tu da utvrdi zloupotrebu i sankcionise je. tu se vracamo na famozna zakonska rjesenja koja su na snazi, a opet ne prijece pojedincima da izvrdavaju svoje obaveze iz ugovora o radu.
ja, recimo, imam problem s manipulacijom pravom na bolovanje radi cuvanja trudnoce i komplikacija u trudnoci. naime, nekim zenama se tolerise takva zloupotreba prava, pa zdrave-prave (a trudnoca nije bolest!) idu na bolovanje, koje se onda nadoveze na porodiljsko odsustvo.
u istoj toj drzavi postoji vojska zena koja ne moze ni prici radnom mjestu, jer bi mogle zatrudnjeti. ove prve otezavaju ionako tezak polozaj ovim drugima.
no, kad se podvuce crta, krivac je isti za obje grupe - drzava koja ne radi svoj posao, ne kontrolise postupanje u sistemu zdravstvene zastite, a jos manje kaznjava poslodavce zbog diskriminacije.
slicnu situaciju, recimo, imamo u porodicnom pravu. neke oceve se diskriminira u postupcima dodjele skrbnistva, jer tradicija nalaze da se dijete dodijeli majci cak i ako ona nije podobniji kandidat od oca. u istinski ravnopravnom drustvu dokinuli bi se i ovakvi oblici diskriminacije.