Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
almir90

#8251 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

wewa wrote: 11/03/2020 09:14 Osim što si izdvojio ta dva pasusa, šta si time htio poručiti?
De otvori taj PDF istraživanja i nađi ove podatke iz članka koji spominju BiH, ja ne vidim.
wewa

#8252 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

almir90 wrote: 11/03/2020 09:19
wewa wrote: 11/03/2020 09:14 Osim što si izdvojio ta dva pasusa, šta si time htio poručiti?
De otvori taj PDF istraživanja i nađi ove podatke iz članka koji spominju BiH, ja ne vidim.
ako te zanima, a ti slobodno potrazi. :)
wewa

#8253 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

ExNihilo wrote: 11/03/2020 09:19
Šta si ti htjela poručiti gornjim citatom, uz pretpostavku da su podaci tačni?

Kako objašnjavaš da poduzetnice rjeđe dobivaju kredite? Koji je razlog što su žene plaćene manje?
ja sam podijelila clanak koji se referira na istrazivanje SB - a koji je razlog sto ti ulijeces u diskusiju?
almir90

#8254 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

wewa wrote: 11/03/2020 09:29
Članak je očigledna podvala i to je sve što ti imaš da kažeš?
madner

#8255 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Tuzno je sta se desi sa pokretom koji je izgubio svrhu.

Zakonske prepreke su uklonjene, sada imamo trziste koje pravedno svima odredjuje koliko vrijede. Pravedno nije isto sto i jednako, moze biti i izuzetno okrutno.

I sada bi ljudi da mjenjaju zakone trzista, koje su nam u zadnjih 300 godina donjele sav napredak, kako bi umjesto pravedno bilo jednako.
wewa

#8256 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

almir90 wrote: 11/03/2020 09:38
wewa wrote: 11/03/2020 09:29
Članak je očigledna podvala i to je sve što ti imaš da kažeš?
Studija SB je tebi 'očigledna podvala' jer je u koliziji s tvojim predrasudama?
almir90

#8257 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

Gore su citirani podaci vezani za BiH koji ne postoje u istom dokumentu; članak je očita laž, to je poenta svega.
dobar osjecaj

#8258 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dobar osjecaj »

almir90 wrote: 11/03/2020 09:48 Gore su citirani podaci vezani za BiH koji ne postoje u istom dokumentu; članak je očita laž, to je poenta svega.
Očito danima lažu iz nekog njima poznatog razloga na FB sajtu World Bank Bosnia and Herzegovina.
konoplja

#8259 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Bezveze. Kako je glupo to, uzeti globalnu sliku i onda to predstavljati kao realnost na zapadu. Sigurno neki joe iz kamerunskog binga ima mjesecno 50 eura, a jane iz kamerunskog binga ima 30 eura mjesecno. vjerovatno jeste tako, ali nemoj mi reci da mirsada iz bih koja radi u bingu ima manja primanja od osmana koji radi isti posao.
hadzinicasa

#8260 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

dobar osjecaj wrote: 11/03/2020 09:51
almir90 wrote: 11/03/2020 09:48 Gore su citirani podaci vezani za BiH koji ne postoje u istom dokumentu; članak je očita laž, to je poenta svega.
Očito danima lažu iz nekog njima poznatog razloga na FB sajtu World Bank Bosnia and Herzegovina.
zavjera i urota. pomodarsko-modernisticke lazi i obmane koje maljem lupaju po staklenim nogicama obiteljskih vrijednosti.
jer znamo da su zene ravnopravne, nediskriminirane, jednako placene i postedjene i zasticene kao najveci resurs drustva. nista im ne fali, nego iz obijesti hljeba preko pogace. uz izvrtanje cinjenica.
gnusne dapace, lazi i obmane koje ruse stupove poretka i drustva - muskarce sto skrbe i guraju sebe ispred. a znamo svi ko samo moze biti ispred.
i ako budu dobre i ne preagresivne, dopusticemo im da budu - pored.
almir90

#8261 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

Žalosno je vidjeti kada neko odrastao se ponaša djetinjasto.
ExNihilo

#8262 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

wewa wrote: 11/03/2020 09:30
ExNihilo wrote: 11/03/2020 09:19
Šta si ti htjela poručiti gornjim citatom, uz pretpostavku da su podaci tačni?

Kako objašnjavaš da poduzetnice rjeđe dobivaju kredite? Koji je razlog što su žene plaćene manje?
ja sam podijelila clanak koji se referira na istrazivanje SB - a koji je razlog sto ti ulijeces u diskusiju?
Ja te pitam kako tumačiš podatke koje si navela.

A ulijećem u diskusiju jer sam registrovan na forumu gdje se vrši diskusija. Ili možda od liberala na ovoj temi najprije trebam tražiti dozvolu da progovorim?
wewa

#8263 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

ExNihilo wrote: 11/03/2020 10:16
Ja te pitam kako tumačiš podatke koje si navela.

A ulijećem u diskusiju jer sam registrovan na forumu gdje se vrši diskusija. Ili možda od liberala na ovoj temi najprije trebam tražiti dozvolu da progovorim?
iskreno govoreći, u mojim očima gubiš na rejtingu kao sagovornik ako ulijećeš kao wingman, kako je bio slučaj na prethodnoj strani. i onoj prije nje.
istina, uobičajeno je da muškarci djeluju u grupama, valjda se tako osjećate sigurnije :D

kako tumačim činjenicu da su žene manje zastupljene u ukupnoj radnoj snazi? jednostavno. žene su te kojima tradicija nalaže da čuvaju kuću i da se odriču plaćenog rada kako bi se brinule o djeci i starima, posebno u sredini koja ne nudi adekvatnu infrastrukturu za zbrinjavanje tih dviju kategorija stanovništva.

drugo, i kad pokušaju doći do posla, žene se diskriminira - naročito ako su u reproduktivnoj dobi. žene su te kojima se postavljaju pitanja da li i kada namjeravaju zaključiti brak, rađati... ili ih se unaprijed eliminiše kao potencijalne zaposlenice.

treće, tradicionalna podjela uloga nalaže da se, dok su djeca mala i obolijevaju od dječijih bolesti, majke brinu o djeci i koriste bolovanje radi njege djeteta, iako su očevi sasvim sposobni brinuti se ravnopravno o svojoj djeci. zbog češćeg odsustva ih se onda diskriminira na radnom mjestu, rjeđe ih se unapređuje, lakše degradira.

u sredinama gdje je bitka za stvarnu, a ne zakonom garantovanu, ravnopravnost završena ovakvih problema nema.
allem_77

#8264 Re: Danasnji "feminizam"

Post by allem_77 »

Žene koje su u braku, a u radnom su odnosu ona i njen muž. Znači dvoje u radnom odnosu iz jedne porodice.
Bilo bi pošteno da ta žena ponudi svoj posao samohranoj majci ili drugoj ženi koja nije udata, a živi sama. Ako zadovoljava uslove, odnosno ista stručna sprema.

Još nisam čuo da se nešto slično desilo u BiH.
dale cooper

#8265 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

madner wrote: 11/03/2020 09:39 Tuzno je sta se desi sa pokretom koji je izgubio svrhu.

Zakonske prepreke su uklonjene, sada imamo trziste koje pravedno svima odredjuje koliko vrijede. Pravedno nije isto sto i jednako, moze biti i izuzetno okrutno.

I sada bi ljudi da mjenjaju zakone trzista, koje su nam u zadnjih 300 godina donjele sav napredak, kako bi umjesto pravedno bilo jednako.
Izgubio svrhu? Na ovim prostorima nikada nije bio potrebniji. Slučaj Edine Dedić spomenut par strana ranije je krunski dokaz.
Ovi prostori su još u raljama patrijarhata sa debelom linijom podebljanim nacional šovinizmima.
wewa

#8266 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

allem_77 wrote: 11/03/2020 10:35 Žene koje su u braku, a u radnom su odnosu ona i njen muž. Znači dvoje u radnom odnosu iz jedne porodice.
Bilo bi pošteno da ta žena ponudi svoj posao samohranoj majci ili drugoj ženi koja nije udata, a živi sama. Ako zadovoljava uslove, odnosno ista stručna sprema.

može i muškarac, iz poštovanja prema toj istoj ženi. :thumbup:
ExNihilo

#8267 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

almir90 wrote: 11/03/2020 09:10 I ja u ovoj studiji ne mogu da nađem podatke iz članka koji spominju BiH, je li neko drugi našao?
Pregledah sve tri studije. Ovih podataka nema u izvorima koje članak citira.
allem_77

#8268 Re: Danasnji "feminizam"

Post by allem_77 »

wewa wrote: 11/03/2020 10:36
allem_77 wrote: 11/03/2020 10:35 Žene koje su u braku, a u radnom su odnosu ona i njen muž. Znači dvoje u radnom odnosu iz jedne porodice.

može i muškarac, iz poštovanja prema toj istoj ženi. :thumbup:
Može i to, nemam ništa protiv. Ako žena zna da radi posao koji bi joj taj muškarac ustupio? ( mješalica, cement, beton, elektro i vodo instalacija...) :D
wewa

#8269 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

podaci koje tražite sažeti su u indikatorima na strani 44
https://openknowledge.worldbank.org/bit ... sAllowed=y
wewa

#8270 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

allem_77 wrote: 11/03/2020 10:42
Može i to, nemam ništa protiv. Ako žena zna da radi posao koji bi joj taj muškarac ustupio? ( mješalica, cement, beton, elektro i vodo instalacija...) :D
nemaš ti pojma za šta su sve žene sposobne:

https://www.unhcr.org/news/stories/2019 ... women.html
ExNihilo

#8271 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

wewa wrote: 11/03/2020 10:43 podaci koje tražite sažeti su u indikatorima na strani 44
Ne, nisu. Ni govorima o procentima koji se spominju, ili priči o dizanju kredita.
wewa

#8272 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

ExNihilo wrote: 11/03/2020 10:47
wewa wrote: 11/03/2020 10:43 podaci koje tražite sažeti su u indikatorima na strani 44
Ne, nisu. Ni govorima o procentima koji se spominju, ili priči o dizanju kredita.
moja je pretpostavka da se indikatori definišu na osnovu procenata. ili je ovdje riječ o zavjeri bosanskohercegovačkih žena i ureda Svjetske banke u BiH, a na štetu muškaraca?
ExNihilo

#8273 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

wewa wrote: 11/03/2020 10:53
ExNihilo wrote: 11/03/2020 10:47
moja je pretpostavka da se indikatori definišu na osnovu procenata. ili je ovdje riječ o zavjeri bosanskohercegovačkih žena i ureda Svjetske banke u BiH, a na štetu muškaraca?
Ovdje je riječ o tome da si citirala članak čiji izvor nisi provjerila. Kada su drugi uradili to za tebe, pa naglasili da izvor podataka nije tačan, umjesto priznanja greške, ti se i dalje upireš da nađeš podatke tamo gdje ih nema.

To iz razloga jer tebe ne zanima šta je istina. Zanima da te nađeš podatak koji će tvoje predubjeđenje potvrditi. Jer ti znaš istinu a priori. Podaci ti ne trebaju. Izmislit ćemo ih, slagat ćemo da su na stranici 44, ili ćemo pretpostaviti da su derivirani iz indikatora, mada nemamo pojma kako.

I to je suma sumarum sve ove priče zadnjih nekoliko dana: ja subjektivno znam šta je istina, šta me briga šta kažu studije i podaci.
piupiu

#8274 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

almir90 wrote: 11/03/2020 07:21 Zašto si nervozna? Nemaš potrebe za tim sladunjavim, ciničnim komentarima, piši normalno.

I moj odgovor za doprinos jeste vezan za tvoje pitanje kako ja doprinosim društvu, osjetio sam da mišliš da samo parazitiram na račun države. Oni tvoji članci i jesu smiješni, i iza toga stojim, i jesam ih pregledao. Da li postoje muškarci koje loše tretiraju žene? Naravno da postoje, ne treba meni neki kvazi novinar i nekakve studije. I ovo je dvosmjerna ulica, ja znam da postoje i loše žene. Možeš li ti priznati da postoje loše žene?

Studija oko neravnopravnosti u plaćanju ima smisla. Kako vi računate procenat gdje dođete do zaključka da su žene manje plaćene? Ako se uzima ukupan broj sa ukupnim prilivom sredstava, pa se to sve podijeli i dobije rezultat. Ako je tako, i to se uzima za argument, to je smiješno. Muškarci više pokreću privatne poslove, više radimo teže poslove koji donose više para, više je muškaraca inžinjera. Manje muškaraca se upisuje na fakultete i ganjaju druge načine dabzarade pare, a često ima dosta prilika da se zaradi bez fakulteta. Općenito smo dosta agresivniji u privatnim poslovima, jer smo tako se biološki razvili da smo takmičarski nastrojeni. Uostalom, evo studije koja pkazuje razlike između ženskih i muških poduzetnika: https://www.omicsonline.org/open-access ... ?aid=84862

Ja bih volio da vidim jednu firmu, ista pozicija, ista težina posla, ista količina radnih sati i da je muškarac plaćen više od žene. Imaš li takve podatke?
"Zašto sam nervozna? Nemam potrebe za sladunjavim komentarima? Ti si 'osjetio da ja mislim'? Imam li kakve podatke? Imam li linkove za studije? Članci i studije koje sam postavila su smiješni. Ja sam narcisoidna." Imaš li još kakvu preporuku, analizu ili naredbu za mene? Bolje je da sam sladunjava, nego da te otpremim gdje i kako bih trebala, nakon dotičnih obraćanja.

Kad dečki budu radjali djecu, brinuli se o njima, o kućanstvu, o muževima i o starim roditeljima (ovdje specifično govorim o Bosni), onda ćemo moći ravnopravno uporedjivati ekonomsku participaciju (sav taj rad takodje ima ekonomsku vrijednost), i doprinos poduzetništvu. Na stranu koliko je uopšte besmisleno govoriti o rodnom poduzetništvu u BiH u kontekstu okolnosti pod kojima svi zajedno funkcionišemo.
Last edited by piupiu on 11/03/2020 11:26, edited 1 time in total.
wewa

#8275 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

ExNihilo wrote: 11/03/2020 10:59
Ovdje je riječ o tome da si citirala članak čiji izvor nisi provjerila. Kada su drugi uradili to za tebe, pa naglasili da izvor podataka nije tačan, umjesto priznanja greške, ti se i dalje upireš da nađeš podatke tamo gdje ih nema.

To iz razloga jer tebe ne zanima šta je istina. Zanima da te nađeš podatak koji će tvoje predubjeđenje potvrditi. Jer ti znaš istinu a priori. Podaci ti ne trebaju. Izmislit ćemo ih, slagat ćemo da su na stranici 44, ili ćemo pretpostaviti da su derivirani iz indikatora, mada nemamo pojma kako.

I to je suma sumarum sve ove priče zadnjih nekoliko dana: ja subjektivno znam šta je istina, šta me briga šta kažu studije i podaci.
Citirala sam članak koji se poziva na podatke SB. Nisam zbilja toliko skeptična niti besposlena da radim fact checking novinskih članaka koji se tiču rada i nalaza međunarodnih institucija s resursima koji prevazilaze budžet naše zemlje (i to višestruko, nagađam).

Meni je misterija otkud vama, većini muških diskutanata na temi, volja i potreba da diskreditujete takve podatke - šta vas to tjera da niječete neravnopravnost o kojoj članci, a onda i učesnice na temi govore? Otkud ti potreba za verbalnim nadmetanjem u stvarima koje tebe lično očito ne dotiču? Jer nijednog trena niti jedna žena na temi nije ugrozila tvoje postojanje, dok šovinizam, patrijarhat i tradicionalizam svakodnevno ugrožavaju žene na ovim prostorima.
Post Reply