Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
dječak sa šibicama

#3551 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by dječak sa šibicama »

Par stvari mi je nejasno, kazu virus umire na 26 stepeni, kako onda prezivi u covjeku jer je nasa tjelesna temperatura 36 :?

Poceli trpati ljude u 14 dnevni karantin, kad slete na aerodrom, zasto ih jednostavno ne testiraju odmah :?
bubobih
Grijem se na: plutonij-239 (239Pu)
Vozim: NCC-1701-D
Horoskop: Elf

#3552 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by bubobih »

U BiH zvanično zabranjen ulazak osobama iz najrizičnijih zemalja

BiH je zvanično zabranila ulazak osobama koje dolaze iz narizničnijih zemalja u kojima je najveći broj slučajeva zaraženih koronavirusom.

Iz Granične policije BiH upućena je naredba svim terenskim uredima na graničnim prijelazima naše države da se zabrani ulazak osobama koje dolaze iz Italije, Irana, Južne Koreje i pojedinih dijelova Kine, tačnije provincije Hubei i grada Vuhana.

Odluka je odmah stupila na snagu nakon što je direktor Granične policije BiH Zoran Galić sinoć primio službeni zahtjev ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da postupi u skladu sa ovlastima, javlja Klix.

Ranije je ministar Radončić za takvu odluku dobio punu podršku predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, ali i entitetskih premijera Fadila Novalića i Radovana Viškovića.

U BiH je do sada potvrđeno sedam slučajeva zaraze virusom korona. Četvero u Banjaluci i troje u Zenici. Svi zaraženi se dovode u vezu s Italijom, odnosno većina ih je boravila u Italiji.

U međuvremenu je u Republici Srpskoj donesena odluka o obustavi nastave u školama i fakultetima na 21 dan i zabranjena su sva javna okupljanja

U Kantonu Sarajevu su takođe poduzete određene mjere prevencije pa su zabranjena okupljanja sa više od 250 osoba.

Edit: kad stvarno razmislis sila naroda je gore nasih, koji u planirali doci, obici roditelje, biti za uskrs/vaskrs.... a sada sve drzave im nedaju proci na putu.... znaci od prilike nece ni doci, ako uzmemo u obzir da Njemacka i Francuka kasne z Italijom oko 9 dana (sto ce reci sto je danas u italiji za 9 dana ce biti u fr i nje) i te drzave ce doci na spisak zabrane do aprila, Pored njih idu i Austrija i Svicarska.... Znaci nema "Jugo svaba" nema para, nema pumpanja zubara, automehanicara, kupovine stanova, stolarija itd itd, nema PDV-a, a ionako smo u govnima, za ocekivati je da ce biti kriza za koji mjesec pa cak mozda i ne isplacivanje plata i penzija... sto dovodi do velikog ekonomskog problema u ovoj banana drzavi, pored virusa i straha od njega, bice i povecanja potrosnja kucnih budzeta na namirnice i raznorazne zastite i sredstva, a u Bosni 10% ljudi ima da kazem neku ustedjevinu. Da nebi sad sijao strah neki (ovo je moje vidjenje), ja bih svima porucio da iz banaka (dok jos rade i dok jos ima para u njima) podignu neku svotu novca i zastekaju je negde kao sto kazu "pod jastuk".
Last edited by bubobih on 11/03/2020 10:39, edited 1 time in total.
Nisrin

#3553 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Nisrin »

Ja ne znam sta da radim, moram se nacrtati u Njemackoj 25., kontam LH letiti 21. ali nista vise nije sigurno...u 10 dana se toliko toga moze promijeniti... :shock:
Busevi i dalje uredno idu...

I kad je pocela corona u WUHANU i izolacija miliona ljudi, nama su dosli turisti iz WUHANA bas tad...a sad neke karantene 14 dana svi!
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3554 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

dječak sa šibicama wrote: 11/03/2020 10:22 Par stvari mi je nejasno, kazu virus umire na 26 stepeni, kako onda prezivi u covjeku jer je nasa tjelesna temperatura 36 :?

Poceli trpati ljude u 14 dnevni karantin, kad slete na aerodrom, zasto ih jednostavno ne testiraju odmah :?
sad ce ti ovi strucnjaci objasnit...
bubobih

#3555 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by bubobih »

Nisrin wrote: 11/03/2020 10:33 Ja ne znam sta da radim, moram se nacrtati u Njemackoj 25., kontam LH letiti 21. ali nista vise nije sigurno...u 10 dana se toliko toga moze promijeniti... :shock:

I kad je pocela corona u WUHANU i izolacija miliona ljudi, nama su dosli turisti iz WUHANA bas tad...a sad neke karantene 14 dana svi!
Merkelova je juce rekla da ocekuje 60-70% zarazenih njemaca.... Nije merkelova ko ovi nasi politicari da lupeta u prazno, tako da te izjave imaju svoju tezinu. Nadalje ja ocekujem zatvaranje i prema njemackoj (bas napisah edit ispod post), i eto ostaces tamo vjerovatno zarazen....
statixx

#3556 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by statixx »

Evo najnovijih podataka za umrle u Italiji:
Što se tiče dobne skupine žrtava, 2% je u dobnoj skupini od 50 do 59, 8% između 60-69, 32% između 70-79, 45% između 80-89 i 14% više 90 godina.
https://www.ilmessaggero.it/italia/coro ... 03029.html
bubobih

#3557 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by bubobih »

pici wrote: 11/03/2020 10:40
dječak sa šibicama wrote: 11/03/2020 10:22 Par stvari mi je nejasno, kazu virus umire na 26 stepeni, kako onda prezivi u covjeku jer je nasa tjelesna temperatura 36 :?

Moje licno misljenje je da taj test nije tacan, ili nije siguran u ranoj fazi inkubacije.... mnogo slucajeva je bilo na prvom testu negativno a 2 3 dana poslije pozitivno, eto oni sa onog broda vratili se u USA svi pozitivni, a imali karantin i testove na brodu.... nesto kontam da je taj test kao prvi proizvedeni testovi za trudnocu... mogu da omane u mnogo slucajeva, predpostavljam da to ljudi znaju koji rade i da zato guraju narod u karantin jer test ocigledno nema efekta u prvih x dana inkubacije.
pici

#3558 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

Ironman_88 wrote: 11/03/2020 10:07 Čitavo vrijeme kontam da pici sprovodi neku kombinaciju sarkazma i trolanja. Ako su mu takva razmišljanja i postovi nisu zajebancija, nije samo da paniči već ga to naprosto izjeda i ne da mu ni sekunde mira.

Image

:mrgreen:
studiorum_tuzlaensis

#3559 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by studiorum_tuzlaensis »

Virus parazitira tj. Ima domaćina i razmnožava se.
Temperatura uništava virus koji nema domaćina. Niko osnovnu školu nije završio ovdje izgleda. :)
dječak sa šibicama

#3560 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by dječak sa šibicama »

Jos jedna stvar, koliko ja znam virusi uglavnom umiru od hladnoce, a razmnozavaju se na toploti... samo korona virus voli hladnocu a ne voli 26 stepeni :?
Nisrin

#3561 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Nisrin »

bubobih wrote: 11/03/2020 10:41

Merkelova je juce rekla da ocekuje 60-70% zarazenih njemaca.... Nije merkelova ko ovi nasi politicari da lupeta u prazno, tako da te izjave imaju svoju tezinu. Nadalje ja ocekujem zatvaranje i prema njemackoj (bas napisah edit ispod post), i eto ostaces tamo vjerovatno zarazen....
Bolje ostati gore u izolaciji nego ovdje...samo da ne "zatvore" granice...A Merkelova je rekla ono sto su epidemiolozi govorili prije 20ak dana, da ce biti zarazeno 70% stanovnistva u naredne 2 godinem te se izjave odlicno sjecam...
U Njemackoj je najkriticniji dio u NRW, ja idem do Minhena, ni na kakav odmor, nego rjesavanje statusa...tako da- vidjet cemo, mijenja se situacija rapidno...ali na 80mil ljudi oboljelih je 1400, mada vjerujem da je vise, koji i ne znaju, nisu testirani...ali nek je milion, opet zanemarivo na ukupan broj!
pici

#3562 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

bubobih wrote: 11/03/2020 10:32

Edit: kad stvarno razmislis sila naroda je gore nasih, koji u planirali doci, obici roditelje, biti za uskrs/vaskrs.... a sada sve drzave im nedaju proci na putu.... znaci od prilike nece ni doci, ako uzmemo u obzir da Njemacka i Francuka kasne z Italijom oko 9 dana (sto ce reci sto je danas u italiji za 9 dana ce biti u fr i nje) i te drzave ce doci na spisak zabrane do aprila, Pored njih idu i Austrija i Svicarska.... Znaci nema "Jugo svaba" nema para, nema pumpanja zubara, automehanicara, kupovine stanova, stolarija itd itd, nema PDV-a, a ionako smo u govnima, za ocekivati je da ce biti kriza za koji mjesec pa cak mozda i ne isplacivanje plata i penzija... sto dovodi do velikog ekonomskog problema u ovoj banana drzavi, pored virusa i straha od njega, bice i povecanja potrosnja kucnih budzeta na namirnice i raznorazne zastite i sredstva, a u Bosni 10% ljudi ima da kazem neku ustedjevinu. Da nebi sad sijao strah neki (ovo je moje vidjenje), ja bih svima porucio da iz banaka (dok jos rade i dok jos ima para u njima) podignu neku svotu novca i zastekaju je negde kao sto kazu "pod jastuk".
:thumbup: ma kupovat hranu, vodu, higijenske potrebstine, itd ko za rat... sila boga ne moli a korona je sad trenutno sila... kasnije cemo vidjet hocemol se izvaditi iz govana tj ekonomske krize koja je sad pa mogu rec pri zdravoj pameti i mamurluku... neminovna.
bubobih

#3563 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by bubobih »

Nisrin wrote: 11/03/2020 10:49
bubobih wrote: 11/03/2020 10:41

Bolje ostati gore u izolaciji nego ovdje...samo da ne "zatvore" granice...A Merkelova je rekla ono sto su epidemiolozi govorili prije 20ak dana, da ce biti zarazeno 70% stanovnistva u naredne 2 godinem te se izjave odlicno sjecam...
U Njemackoj je najkriticniji dio u NRW, ja idem do Minhena, ni na kakav odmor, nego rjesavanje statusa...tako da- vidjet cemo, mijenja se situacija rapidno...ali na 80mil ljudi oboljelih je 1400, mada vjerujem da je vise, koji i ne znaju, nisu testirani...ali nek je milion, opet zanemarivo na ukupan broj!
Da razumljivo, ali nebih rekao da je zanemarljivo, ni 100 000 nije zanemarljivo, a ne milion.... pa ti sa 100 000 imas za 2 3 mjeseca 500 000 da ti ne pricam dalje...
SpecialOffer

#3564 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by SpecialOffer »

pici wrote: 11/03/2020 10:40

Umre vani, bez domacina a u domacinu, u celiji ne.
statixx

#3565 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by statixx »

bubobih wrote: 11/03/2020 10:32 a u Bosni 10% ljudi ima da kazem neku ustedjevinu. Da nebi sad sijao strah neki (ovo je moje vidjenje), ja bih svima porucio da iz banaka (dok jos rade i dok jos ima para u njima) podignu neku svotu novca i zastekaju je negde kao sto kazu "pod jastuk".
To je glupost i recept za jos vecu krizu i nelikvidnost bankarskog sistema.
Last edited by statixx on 11/03/2020 11:02, edited 1 time in total.
pici

#3566 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

statixx wrote: 11/03/2020 10:59
pici wrote: 11/03/2020 10:51 a u Bosni 10% ljudi ima da kazem neku ustedjevinu. Da nebi sad sijao strah neki (ovo je moje vidjenje), ja bih svima porucio da iz banaka (dok jos rade i dok jos ima para u njima) podignu neku svotu novca i zastekaju je negde kao sto kazu "pod jastuk".
prepravi post to nije moj citat...
statixx

#3567 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by statixx »

Naravno da virus umire bez domacina, ali UV zraci koji se nalaze u solarnom zracenju ubrzavaju proces.
bubobih

#3568 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by bubobih »

pici wrote: 11/03/2020 10:51 a u Bosni 10% ljudi ima da kazem neku ustedjevinu. Da nebi sad sijao strah neki (ovo je moje vidjenje), ja bih svima porucio da iz banaka (dok jos rade i dok jos ima para u njima) podignu neku svotu novca i zastekaju je negde kao sto kazu "pod jastuk".
Ti druze nemoj, ja ne zaboravljam i manje krize kao sto su u grckoj bile pa kad je narod pohrlio na bankomate.... ko okasni nema para... ja sam rekao to je moje vidjenje i preporuka, lako je vratiti novac nakon korone u banku, ko prezivi naravno....
statixx

#3569 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by statixx »

bubobih wrote: 11/03/2020 11:02
Ti druze nemoj, ja ne zaboravljam i manje krize kao sto su u grckoj bile pa kad je narod pohrlio na bankomate.... ko okasni nema para... ja sam rekao to je moje vidjenje i preporuka, lako je vratiti novac nakon korone u banku, ko prezivi naravno....
Para je i nestalo jer su pohrlili u isto vrijeme na bankomate, a to ne moze izdrzati ni jedan bankarski sistem, ne samo grcki.
Bluemore

#3570 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Bluemore »

Herr Flick wrote: 11/03/2020 08:29
mustang wrote: 11/03/2020 08:25 kad ovi federalni debili misle zatvorit škole i fakultete???
mamu im...

A zasto bi zatvarali skole, hajd da u svakom gradu ima po desetak oboljelih, previse je histerije, uostalom ako i zatvore valja to nadoknadit citav juni
Da se ne bi sirio virus prebrzo
Onda nemas samo zatvorene skole vec i kaos i bolnicama
Bluemore

#3571 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Bluemore »

Herr Flick wrote: 11/03/2020 08:29
mustang wrote: 11/03/2020 08:25 kad ovi federalni debili misle zatvorit škole i fakultete???
mamu im...

A zasto bi zatvarali skole, hajd da u svakom gradu ima po desetak oboljelih, previse je histerije, uostalom ako i zatvore valja to nadoknadit citav juni
Virsu prenosi i osoba koja nije oboljela
Dovoljno je da je bila u kontaktu sa istom takvom
Bluemore

#3572 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Bluemore »

pici wrote: 11/03/2020 09:40
Bluemore wrote: 11/03/2020 08:15
pici wrote: 10/03/2020 22:51 ja pjan ko gujca... alajhmanet svijete vidimo se u čitulji... živjeli
BTW strah se ne lijeci alkoholom

Pratim
nek si ti junaČina... zbog takvih se i siri ovo sranje, gori je skepticizam od panike milion puta, ne prihvatanje realnosti, zapravo to je odbrana od straha, de me ne prati neg zaobidji allaha ti...
Hajd postaj malo Sta si popio
pici

#3573 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

Bluemore wrote: 11/03/2020 11:09
pici wrote: 11/03/2020 09:40
Bluemore wrote: 11/03/2020 08:15

BTW strah se ne lijeci alkoholom

Pratim
nek si ti junaČina... zbog takvih se i siri ovo sranje, gori je skepticizam od panike milion puta, ne prihvatanje realnosti, zapravo to je odbrana od straha, de me ne prati neg zaobidji allaha ti...
Hajd postaj malo Sta si popio
Image
geralt

#3574 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by geralt »

Nisrin wrote: 11/03/2020 10:33 Ja ne znam sta da radim, moram se nacrtati u Njemackoj 25., kontam LH letiti 21. ali nista vise nije sigurno...u 10 dana se toliko toga moze promijeniti... :shock:
Ne bih preporucio putovanje busom za Njemacku, tad je covjek zatvoren u malom prostoru minimum 12 sati sa gomilom drugih ljudi. Ako bas moras ici, najbolje je vlastitim autom, a i avion (ako bude letio) je bolja opcija od autobusa. Prednost auta je i ta sto ti ne mogu propasti pare za unaprijed kupljenu kartu, fleksibilan si sto se tice kretanja, a u najgorem slucaju mozes i prespavati u njemu.
Bluemore

#3575 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Bluemore »

Fali ti opce poznavanje od sirenju zaraznih bolesti i virusa
Locked