Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
neko_sa_strane
#1276 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
U komšiluku se povećava broj. Još malo te će Srbija stići Hrvatsku po broju zaraženih.
-
Nadzorna_ploca
#1277 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Sto implicira da Hrvati dobro rade svoj posao. Za Slovence ne znam, ali izgleda da i kod njih nije kriticno stanje sto je jos i vece postignuce.
- Vitezanin
#1278 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
U zemlji u kojoj šporeti plivaju po koritima rijeka, puši se na sve strane (školama, uredima, pred djecom), baca se i konzumira plastika na sve strane i ne odvozi se smeće danima u gradovima, mi se hvalimo što smo, prema nekom istraživanju (gdje je izvor?!) prvi u Europi po pranju ruku? Kao, to će nas spasiti virusa. I još to pojedini povežu s vjerom? Fakat?!

- OldMayor
#1279 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Kao prvo prestanite se vise provaljivati.Vitezanin wrote: ↑11/03/2020 09:08 U zemlji u kojoj šporeti plivaju po koritima rijeka, puši se na sve strane (školama, uredima, pred djecom), baca se i konzumira plastika na sve strane i ne odvozi se smeće danima u gradovima, mi se hvalimo što smo, prema nekom istraživanju (gdje je izvor?!) prvi u Europi po pranju ruku? Kao, to će nas spasiti virusa. I još to pojedini povežu s vjerom? Fakat?!
![]()
Ova anketa ne mora nista znaciti, ali dajte ba vise dosta vas je.
Sta mislite Rim i Pariz nalicje cistoce? Jeste li bili u tim gradovima? Pa Pariz je 10x prljaviji i smrdljiviji od Sarajeva.
Al jok, daj samo hrakni i kukaj.
U Italiji je sasvim normalno da budete u obući u kući. U dosta kuća i stanova su pločice, tako da se to lako i čisti i sve. Medjutim, zamislite sebe da hodate citav dan, i onda u takvoj obuci hodate po kući, kuhinji, kupatilu i sl?
Ne kazem da smo najcistiji narod na planeti, ali iskreno ne znam otkud pojedincima takvo misljenje o nama.
Ja se sjecam da u prljavim carapama nisam smio zakoraciti u kucu. Pranje ruku nadgleadaju te roditelji ko da dajes krv za test na narkotike. Pranje zuba. Cim udjes u kucu odmah pod tuš. Itd.
I znam da je dosta ljudi tako odgojeno.
Last edited by OldMayor on 11/03/2020 09:12, edited 1 time in total.
-
neko_sa_strane
#1280 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Ja mislim da ima i kod nas i kod njih više slučajeva jer nema mnogo testiranih. Nemoguće je da nema zaraženih u Crnoj Gori i posebno na Kosovu jer dosta kosovskih Albanaca radi u Italiji. Nema testiranih. Valjda čekaju da se pojave prvi simptomi da bi nakon toga testirali. Valjda bi trebali preventivno testirati svakoga ko je putovao u Italiju. Nema ni tamo kao ni kod nas svijesti kod ljudi da se testiraju iako nemaju simptoma.
- dobar osjecaj
#1281 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Godinama svuda, počevši od radnog mjesta pa do raznih javnih toaleta po tržnim centrima i raznim javnim ustanovama koje koristim vidim i čujem djevojke i žene, zapravo ogroman broj djevojaka i žena koje izađu iz wc-a i uopšte ne peru ruke. To da peremo ruke tako revnosno je samo jedan od brojnih mitova.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1282 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
pa eto su i ovu djevojku - kćerku od zaraženog iz italije testirali odmah i nije bila zaražena, za 10 dana zaražena...neko_sa_strane wrote: ↑11/03/2020 09:12 Ja mislim da ima i kod nas i kod njih više slučajeva jer nema mnogo testiranih. Nemoguće je da nema zaraženih u Crnoj Gori i posebno na Kosovu jer dosta kosovskih Albanaca radi u Italiji. Nema testiranih. Valjda čekaju da se pojave prvi simptomi da bi nakon toga testirali. Valjda bi trebali preventivno testirati svakoga ko je putovao u Italiju. Nema ni tamo kao ni kod nas svijesti kod ljudi da se testiraju iako nemaju simptoma.
nije baš tako jednostavno
- OldMayor
#1283 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Sebija je cak izasla na onoj prvoj konferenciji sa nevjerovatnom izjavom - u smislu nemojte nas zvati imamo malo testova.neko_sa_strane wrote: ↑11/03/2020 09:12 Ja mislim da ima i kod nas i kod njih više slučajeva jer nema mnogo testiranih. Nemoguće je da nema zaraženih u Crnoj Gori i posebno na Kosovu jer dosta kosovskih Albanaca radi u Italiji. Nema testiranih. Valjda čekaju da se pojave prvi simptomi da bi nakon toga testirali. Valjda bi trebali preventivno testirati svakoga ko je putovao u Italiju. Nema ni tamo kao ni kod nas svijesti kod ljudi da se testiraju iako nemaju simptoma.
Jos kao eto testirali smo tri kineza bezveze, nisu bili zarazeni. SAmo smo potrosili testove bezveze.
Tad sam je ugasio.
Nevjerovatno.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1284 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
u britaniji se čeka 10 dana na zahtjev, evo sad na BBC slusamOldMayor wrote: ↑11/03/2020 09:15Sebija je cak izasla na onoj prvoj konferenciji sa nevjerovatnom izjavom - u smislu nemojte nas zvati imamo malo testova.neko_sa_strane wrote: ↑11/03/2020 09:12 Ja mislim da ima i kod nas i kod njih više slučajeva jer nema mnogo testiranih. Nemoguće je da nema zaraženih u Crnoj Gori i posebno na Kosovu jer dosta kosovskih Albanaca radi u Italiji. Nema testiranih. Valjda čekaju da se pojave prvi simptomi da bi nakon toga testirali. Valjda bi trebali preventivno testirati svakoga ko je putovao u Italiju. Nema ni tamo kao ni kod nas svijesti kod ljudi da se testiraju iako nemaju simptoma.![]()
![]()
Pa covjece, znaci cekaj da se zarazi 1000 ljudi pa ces onda testirati? Pa tek onda neces imati testove.
Jos kao eto testirali smo tri kineza bezveze, nisu bili zarazeni. SAmo smo potrosili testove bezveze.
Tad sam je ugasio.
Nevjerovatno.
![]()
evo update tabele, očekivano - stvarno

prema tim statistikama do sad bi trebalo biti zaraženo 240 miliona ljudi
Last edited by mk ultra on 11/03/2020 09:25, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#1285 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Zato nema smisla više gledati brojeve zaraženih kod nas, treba poći od pretpostavke da je virus među nama i da je kod većine zaraženih u nekom periodu inkubacije gdje niko ne zna da ga ima. Država treba već uvoditi mjere za usporavanje i ograničavanje širenja zaraze, vidim da već ima dobrih poteza.
Ponašati se kao da smo u sjevernoj Italiji što se tiče zaraznosti i opreza, stvarne brojeve nećemo nikada saznati jer nema dovoljno testova. Ista situacija je i u Hrvatskoj i Srbiji, a ovi brojevi zaraženi će sada samo početi da skaču svugdje u regionu. Počeće potvrđivati teške slučajeve. Shvatite da ako neko dođe ljekaru sa svim simptomima Covid-19 neće ga testirati ako nije bio u nekoj od zemalja sa najvećom stopom zaraze ili direktan kontakt sa već potvrđenim zaraženim. Posredni prenos se uopšte ne registruje.
Ponašati se kao da smo u sjevernoj Italiji što se tiče zaraznosti i opreza, stvarne brojeve nećemo nikada saznati jer nema dovoljno testova. Ista situacija je i u Hrvatskoj i Srbiji, a ovi brojevi zaraženi će sada samo početi da skaču svugdje u regionu. Počeće potvrđivati teške slučajeve. Shvatite da ako neko dođe ljekaru sa svim simptomima Covid-19 neće ga testirati ako nije bio u nekoj od zemalja sa najvećom stopom zaraze ili direktan kontakt sa već potvrđenim zaraženim. Posredni prenos se uopšte ne registruje.
- muha_sa
- mirsek
#1287 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Al je skoro duplo veca smrtnost od procijenjene.mk ultra wrote: ↑11/03/2020 09:17u britaniji se čeka 10 dana na zahtjev, evo sad na BBC slusamOldMayor wrote: ↑11/03/2020 09:15Sebija je cak izasla na onoj prvoj konferenciji sa nevjerovatnom izjavom - u smislu nemojte nas zvati imamo malo testova.neko_sa_strane wrote: ↑11/03/2020 09:12 Ja mislim da ima i kod nas i kod njih više slučajeva jer nema mnogo testiranih. Nemoguće je da nema zaraženih u Crnoj Gori i posebno na Kosovu jer dosta kosovskih Albanaca radi u Italiji. Nema testiranih. Valjda čekaju da se pojave prvi simptomi da bi nakon toga testirali. Valjda bi trebali preventivno testirati svakoga ko je putovao u Italiju. Nema ni tamo kao ni kod nas svijesti kod ljudi da se testiraju iako nemaju simptoma.![]()
![]()
Pa covjece, znaci cekaj da se zarazi 1000 ljudi pa ces onda testirati? Pa tek onda neces imati testove.
Tad sam je ugasio.
Nevjerovatno.
![]()
evo update tabele, očekivano - stvarno
prema tim statistikama do sad bi trebalo biti zaraženo 240 miliona ljudi
- Vitezanin
#1288 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Ja i ti očito ne živimo u istoj državi. Bosanske kuće su jako uredne, uglavnom, ali izađi iz kuće, otiđi u klub, kafić pa prati koliko ljudi pere tj. ne pere ruke nakon nužde, vozi se gradskim prijevozom pa vid kako ti isti ljudi koji vode računa da imaju usisanu kuću i oprano suđe, a oni sami su, bolje da ne kažem šta. Higijena u Bosni nije uopće na visokom nivou skoro niti na jednom polju, od lične pa nadalje.OldMayor wrote: ↑11/03/2020 09:11Kao prvo prestanite se vise provaljivati.Vitezanin wrote: ↑11/03/2020 09:08 U zemlji u kojoj šporeti plivaju po koritima rijeka, puši se na sve strane (školama, uredima, pred djecom), baca se i konzumira plastika na sve strane i ne odvozi se smeće danima u gradovima, mi se hvalimo što smo, prema nekom istraživanju (gdje je izvor?!) prvi u Europi po pranju ruku? Kao, to će nas spasiti virusa. I još to pojedini povežu s vjerom? Fakat?!
![]()
Ova anketa ne mora nista znaciti, ali dajte ba vise dosta vas je.
Sta mislite Rim i Pariz nalicje cistoce? Jeste li bili u tim gradovima? Pa Pariz je 10x prljaviji i smrdljiviji od Sarajeva.
Al jok, daj samo hrakni i kukaj.
U Italiji je sasvim normalno da budete u obući u kući. U dosta kuća i stanova su pločice, tako da se to lako i čisti i sve. Medjutim, zamislite sebe da hodate citav dan, i onda u takvoj obuci hodate po kući, kuhinji, kupatilu i sl?
Ne kazem da smo najcistiji narod na planeti, ali iskreno ne znam otkud pojedincima takvo misljenje o nama.
Ja se sjecam da u prljavim carapama nisam smio zakoraciti u kucu. Pranje ruku nadgleadaju te roditelji ko da dajes krv za test na narkotike. Pranje zuba. Cim udjes u kucu odmah pod tuš. Itd.
I znam da je dosta ljudi tako odgojeno.
I nije nas dosta jer mitove koje iznosite ovdje treba odmah napasti kao i mitove o našoj čistoći u odnosu na neke tamo "smrdljive zapadnjake".
- djigibau
#1289 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Kome prijaviti nepoštivanje naredbe Kriznog štaba KS?
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#1290 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Trebamo se ponašati kao u Italiji? Kako misliš to izvest trenutno? Jutros svaki tramvaj, trola, bus, od 7 do 8h, po 200 ljudi, stariji, mlađi. Kolko ih je jutros bolesnih po javnom prevozu. Neke stvari jednostavno trenutno nije moguće izbjec.
-
Nadzorna_ploca
#1291 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Pretjerujete ba. Prljavaca ima svugdje, isto kao i cistunaca.
Cinjenica je da mi bas nismo sinonim za cistocu, ako se cjelokupni dojam gleda. I ne vrijedi o tome ni diskutovati vise, peri se i cisto sto vise i to je to.
Cinjenica je da mi bas nismo sinonim za cistocu, ako se cjelokupni dojam gleda. I ne vrijedi o tome ni diskutovati vise, peri se i cisto sto vise i to je to.
-
daddy-kool
#1292 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Uvjeren sam da će uskoro biti obustavljena nastava po školama. To će upoloviti brojke.
Treba početi nostiti maske, držati distancu od drugih koliko je moguće.
Mada i ne mora se ovo sve raditi, pa šta bude neka bude...
- emigrazione
#1293 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
'ta ce ba korona
- Svejetorokenrol
#1294 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Neke mjere ne iziskuju pretjerana odricanja i napore i relativno ih je lako poduzeti. Otkazivanje nastave u školama i na fakultetima bi trebala biti prva mjera u tom smislu, ako ništa drugo iz puke predstrožnosti. Mislim da bi to doprinijelo i smanjenju gužve u javnom saobraćaju u Sarajevu, a smanjilo bi rizike i u drugim kantonima. Nije se igrati sa ovim, u Italiji je sve počelo sa dozom podsmjehivanja i zajebancije, a sad je ratno stanje. Nijedna mjera predstrožnosti nije na odmet, ne može se pretjerati. Bolje spriječiti nego liječiti!
-
daddy-kool
#1295 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Ovo što se događa u Italiji treba biti ozbiljna lekcija. Oblasti zahvaćene najvećom infekcijom u Italiji su među najbogatijim na svijetu, imaju izvanredan zdravstveni sistem među najboljim u Evropi, jako su dobro organizovani i uređeni --- ali to sve ništa nije značilo jer ih je virus bacio na koljena za manje od 2 sedmice. Nema dovoljno aparata za disanje, nema dovoljno zaštitne opreme, nema dovoljno ljekara, nema dovoljno kreveta...
- Veigar
#1296 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Na poslu X puta sam kolege uhvaatio kako izlaze iz WC-a ni ne pogledavši česmu. Nisu svi takvi al nas ima i tavih. ali mislim da je na zapadu situacija još gora od ove naše po tom pitanju. Mislim samo uzmi i obzir činjenicu da ne peru čmar poslije velike nužde, šta onda pričati za pranje ruku poslije male. Kontam se da li peru ruke poslije velike?dobar osjecaj wrote: ↑11/03/2020 09:14Godinama svuda, počevši od radnog mjesta pa do raznih javnih toaleta po tržnim centrima i raznim javnim ustanovama koje koristim vidim i čujem djevojke i žene, zapravo ogroman broj djevojaka i žena koje izađu iz wc-a i uopšte ne peru ruke. To da peremo ruke tako revnosno je samo jedan od brojnih mitova.
-
Nadzorna_ploca
#1297 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Ne moras ici na zapad, takve socne price sam cuo u Srbiji a nisu vjerovatno ni nasi imuni. Ti peksini koji ne koriste vodu poslije ikakve nuzde nemaju nacionalnost i religiju jednostavno su debili.Veigar wrote: ↑11/03/2020 09:54Na poslu X puta sam kolege uhvaatio kako izlaze iz WC-a ni ne pogledavši česmu. Nisu svi takvi al nas ima i tavih. ali mislim da je na zapadu situacija još gora od ove naše po tom pitanju. Mislim samo uzmi i obzir činjenicu da ne peru čmar poslije velike nužde, šta onda pričati za pranje ruku poslije male. Kontam se da li peru ruke poslije velike?dobar osjecaj wrote: ↑11/03/2020 09:14Godinama svuda, počevši od radnog mjesta pa do raznih javnih toaleta po tržnim centrima i raznim javnim ustanovama koje koristim vidim i čujem djevojke i žene, zapravo ogroman broj djevojaka i žena koje izađu iz wc-a i uopšte ne peru ruke. To da peremo ruke tako revnosno je samo jedan od brojnih mitova.
- seoBIH
#1298 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Pa 60-70% BIH ne pere čmar. Ovdje nikada tema o pranju dupeta nije trajala više od 3 dana, uvijek je zaključaju 
Sve ove nove generacije od 2000 godišta dupe ne peru.
Sve ove nove generacije od 2000 godišta dupe ne peru.
- dobar osjecaj
#1299 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Davno je bila tema na kojoj se raspravljalo o mitovima urednosti naših kuća. Samo što nisu padale mrtve glave a još je kultura komunikacije bila na znatno višem nivou.Vitezanin wrote: ↑11/03/2020 09:32
Ja i ti očito ne živimo u istoj državi. Bosanske kuće su jako uredne, uglavnom, ali izađi iz kuće, otiđi u klub, kafić pa prati koliko ljudi pere tj. ne pere ruke nakon nužde, vozi se gradskim prijevozom pa vid kako ti isti ljudi koji vode računa da imaju usisanu kuću i oprano suđe, a oni sami su, bolje da ne kažem šta. Higijena u Bosni nije uopće na visokom nivou skoro niti na jednom polju, od lične pa nadalje.
I nije nas dosta jer mitove koje iznosite ovdje treba odmah napasti kao i mitove o našoj čistoći u odnosu na neke tamo "smrdljive zapadnjake".
-
statixx
#1300 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Postoje sistemske mjere koje treba provesti vlast, ali o tome se nece pricati jer zivimo u nefukcionalnom sistemu. Zato se forsira prica sta gradjani trebaju uraditi, ali niko ne prica kako vlasti misle reagovati.
Kako nam je kazala Vildana Brdarić, portparol Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP), sanitarni inpektor kontrolirao je vozilima na ovim relacijama gdje je utvrdio loše sanitarno-higijensko stanje i izdao prekršajni nalog GRAS-u.
Inače, GRAS je kažnjen i prije nego što je otklonio sve nedostatke koje je još u februaru ove godine uočila Sanitarna kantonalna inspekcija. Inspektori su tada, tokom pojačane kontrole higijenskih uvjeta u vozilima javnog gradskog prijevoza, nakon utvrđenog stanja, naredili sanaciju oštećenih površina, generalno mehaničko čišćenje, pojačane mjere tekuće dezinfekcije i obezbjeđenje funkcionalne službe za održavanje sanitarno-tehničkih i higijenskih uvjeta u vozilima.