Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
hatemondays

#3501 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by hatemondays »

ladacoko wrote: 10/03/2020 23:28
denimb wrote: 10/03/2020 23:20 Nece ba nas, nije to sve tako...kurcobolja par ekselans, koliko je takvih jos u BiH? Poslovno smo itekako vezani za Italiju, pa vi skontajte, nije dzaba danas Radonjcic dobio saglasnost sa svih nivoa BiH da uradi neke stvari.
isti qrc se desio u njujorku a sad se ocekuje da tamo bukne gore nego u italiji,salju nacionalnu gardu.
U mom stateu samo 3 slucaja ali vec od sutra se skole,koledzi zatvaraju i gotovo sve kompanije koje imaju mogucnost ce natjerat radnike da rade od kuce.
Isto se desava kod nas politicaru palamudani supljiraju nema panike sve je pod kontrolom, jest al u chunani krasnoj. Kod mene u firmi momak bio bolestan prije deste dana, kazem ja njemu haj ti fino kuci haveru evo ga dans se vratio na posao. Rekao sam mu fino se testiraj pa bujrum nazad na posao (jos mu zena trudna). Nema tu ljutne nego fino koristite mozak, vidim one slike iz bolnica u Italiji e pa kome nije jasno poslije toga da se mora biti oprezan onda mu pomoci nema. I kod nas su govorili nece biti rata pa kad zapuca onda je kasno. Kod nas u Oz su poceli shvatati malo ozbiljnije situaciju ali bojim se da je kasno, imamo gomilu Kineza ovdje, zatvorili su kasno letove iz Azije a moglo se ostrvo smo ali hoce kapitalisti para samo uzimaj, uzimaj sad market donji, mnoge kompanije vec debelo kaslju, uskoro ce biti masovnih otpustanja sa posla (avio prevoznici, hospitality industry,univerziteti itd). Moja firma vec ima narudzbe koje se odgadjaju za 2-3 mjeseca(posebno USA i Italija), sreca pa se narucilo za 6 mjeseci zaliha prije kineske nove godine pa se lakse dise pa se moja ekipa ne mora sikirati za posao, a vec se mnogi sikiraju sta ce biti sa poslom pogotovo ovi casual zaposlenici a imamo ih 3 miliona u Oz.Problem je da casual zaposlenici nemaju pravo na sick leave i placeni odmor.
strucnjakdemagog

#3502 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by strucnjakdemagog »

parappa wrote: 10/03/2020 23:09
Dozer wrote: 10/03/2020 23:00
pici wrote: 10/03/2020 22:51 ja pjan ko gujca... alajhmanet svijete vidimo se u čitulji... živjeli
Nisam p'jan, al' jesam sukn'o. Anti-virus predterapija :D

Cuh dobar maloprije, kaze - Kakvo je vrijeme doslo, ljudi vise strahuju od "Bongiorno" nego od Allah uekber :lol:

----
A sto se neodgovornosti tice, evo primjer od prije 5 dana - Lik dosao iz Italije da proslavi kcerkin rodjendan, i nakon 2 dana sazvao dernek i 30 ljudi. Ovo znam jer mi je jaran sa zenom trebao ici, ali je izvrdao. Naravno, ovaj se nije nigdje ni prijavio, ni testirao, a o samoizolaciji da ne pricamo...
Sad cekamo prvi slucaj u Sarajevu, a onda za njim jos jedno 50 za 2 dana kasnije...
Joj pa nije svako koje bio u Italiji zaražen. Imaju 10000 oboljelih a preko 60 miliona stanovnika.

Ja sam bio prije tri sedmice u Milanu službeno i nije mi ništa bilo. Taman sam izašao dan prije nego je sve počelo. Proveo sam tri dana tamo. Sve normalno bilo. I sve kolege iz fabrike u Milanu su dobro. Niko nema nikakve simptome

Pronaći ovog lika i testirati ga kad već sam nije znao da se prijavi! :evil:
necko_hz

#3503 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by necko_hz »

Realno je smiješna priča naših kako je sve pod kontrolom.

Nas jebeni snijeg u januaru iznenadi, a šatro neće korona ako pukne. :mrgreen:
ladacoko

#3504 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ladacoko »

hatemondays wrote: 11/03/2020 00:09
ladacoko wrote: 10/03/2020 23:28
denimb wrote: 10/03/2020 23:20 Nece ba nas, nije to sve tako...kurcobolja par ekselans, koliko je takvih jos u BiH? Poslovno smo itekako vezani za Italiju, pa vi skontajte, nije dzaba danas Radonjcic dobio saglasnost sa svih nivoa BiH da uradi neke stvari.
isti qrc se desio u njujorku a sad se ocekuje da tamo bukne gore nego u italiji,salju nacionalnu gardu.
U mom stateu samo 3 slucaja ali vec od sutra se skole,koledzi zatvaraju i gotovo sve kompanije koje imaju mogucnost ce natjerat radnike da rade od kuce.
Isto se desava kod nas politicaru palamudani supljiraju nema panike sve je pod kontrolom, jest al u chunani krasnoj. Kod mene u firmi momak bio bolestan prije deste dana, kazem ja njemu haj ti fino kuci haveru evo ga dans se vratio na posao. Rekao sam mu fino se testiraj pa bujrum nazad na posao (jos mu zena trudna). Nema tu ljutne nego fino koristite mozak, vidim one slike iz bolnica u Italiji e pa kome nije jasno poslije toga da se mora biti oprezan onda mu pomoci nema. I kod nas su govorili nece biti rata pa kad zapuca onda je kasno. Kod nas u Oz su poceli shvatati malo ozbiljnije situaciju ali bojim se da je kasno, imamo gomilu Kineza ovdje, zatvorili su kasno letove iz Azije a moglo se ostrvo smo ali hoce kapitalisti para samo uzimaj, uzimaj sad market donji, mnoge kompanije vec debelo kaslju, uskoro ce biti masovnih otpustanja sa posla (avio prevoznici, hospitality industry,univerziteti itd). Moja firma vec ima narudzbe koje se odgadjaju za 2-3 mjeseca(posebno USA i Italija), sreca pa se narucilo za 6 mjeseci zaliha prije kineske nove godine pa se lakse dise pa se moja ekipa ne mora sikirati za posao, a vec se mnogi sikiraju sta ce biti sa poslom pogotovo ovi casual zaposlenici a imamo ih 3 miliona u Oz.Problem je da casual zaposlenici nemaju pravo na sick leave i placeni odmor.
eh bas tako zamisli ova 3 zarazena su sva tri doktora koji rade u vise bolnica u dva statea.Vec su ovdje spremni za hiljade da pocnu brojat dnevno.
A o NY da ne pricam kakva je nonsalancija bila u little italy,chinatown itd

brinem za roditelje u bosni,nema druge vec ljudi sami da pocnu pripremat jer drzava je qita
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#3505 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by parappa »

Jao koja panika na forumu... Nisam zaražen i niko od mojih kolega u Milanu nije zaražen. Svi smo testirani.
U kontaktu sam sa ljudima tamo. Niko nema ništa kao što niko ne poznaje nikoga sa virusom.

Ovo za inkubaciju je smiješno.WHO piše da prosječno traje 5-6 dana maksimalno do 14 dana.

@Dozer bio sam prije tri sedmice. Tik prije nego će izbiti ovo

Nije mi samo jasno odakle ova panika. Hoćete da vam postavim google trag da slučajno na boravite na mjestima gdje sam ja bio?
Vidal89

#3506 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Vidal89 »

denimb wrote: 10/03/2020 23:45
MMM1977 wrote: 10/03/2020 23:42
MMM1977 wrote: 10/03/2020 19:09 Imamo u BiH puno više zaraženih ali u periodu inkubacije pa se još ne zna za njih. Evo maloprije sam čuo da se u selo kod Visokog vratilo kućama 7-8 radnika iz Lombardije, fino izgrlili i izljubili žene i djecu, jbg dugo se vidjeli nisu. A na granicama samo prosli.
Update: Djeca danas redovno išla u školu. Područna škola Dobrinje :roll:
Nece ba, Bogu sucur biti ce to dobro.
Allah daje nafaku
high_volume

#3507 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by high_volume »

parappa wrote: 11/03/2020 00:37 Jao koja panika na forumu... Nisam zaražen i niko od mojih kolega u Milanu nije zaražen. Svi smo testirani.
U kontaktu sam sa ljudima tamo. Niko nema ništa kao što niko ne poznaje nikoga sa virusom.

Ovo za inkubaciju je smiješno.WHO piše da prosječno traje 5-6 dana maksimalno do 14 dana.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ljek ... /200310173
invincible1921

#3509 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by invincible1921 »

raja debilna kao i obicno...cudi me kako nema statusa po mrezama u fazonu "NEK HODAJU LJUDI TO JE NASE PRAVO, PA STA AKO SMO BOLESNI NEMOJTE NAS DISKRIMINIRAT" #walk_togehter #die_together ....al valjda se ovaj put i ovi av mau qrci palci boje za svoje gu.zvove
Vidal89

#3510 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Vidal89 »

Počasni konzul BiH i koordinator bh. dijaspore u Italiji Medaga Hodžić za „Dnevni avaz" kazao je da je situacija u toj zemlji alarmantna zbog epidemije koronavirusa.

Hodžić, koji se nalazi u Pjaćenci, kaže da posebno zabrinjava to što se dosta informacija ne objavljuje u medijima, poput činjenice da je u posljednje vrijeme sve više zaraženih osoba u četrdesetim godinama. Ističe da je počelo nestajati i kisika u pojedinim bolnicama u područjima koji su žarište koronavirusa.

- Vjerovatno će vrlo brzo početi da se kisik daje po hitnosti, dakle od slučaja do slučaja, što će stvoriti dodatnu paniku. Potpuno je zabranjeno okupljanje do 3. aprila - naglašava Hodžić i dodaje da je stvoren neugodan ambijent.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3511 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Chmoljo »

Medaga malo lupa menisečini.

nigdje niko nije rekao da su mlađe kategorije imune na virus toliko da se ne zaraze. zaraziće se svi koji dođu u neposredan kontakt sa virusom, ali neće imati teške simptome i neće umirati.
Steph

#3512 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Steph »

Coronavirus: Health minister Nadine Dorries tests positive
https://www.bbc .com/news/uk-51827356

:-)

Da li će nam BJ krepati od Korone? :mrgreen:
Sanjarko

#3513 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Sanjarko »

Je li istina ovo sto sad se vrti po internetu. Da djeca i mladi imaju prednost prije starijih u Italiji. U vezi respiratora i lijekova, tako nekako?

https://www.businessinsider.com/priorit ... 020-3?IR=T
breba

#3514 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by breba »

Svaka cast Koreji. Testiraju mnogo vise od drugih, a usput i broj inficiranih raste puno sporije nego u evropskim zemljama. Ne znam sta rade na sprečavanju širenja, pored brzog i masovnog testiranja, ali rade dobro izgleda.
PeppermintSA

#3515 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by PeppermintSA »

Sanjarko wrote: 11/03/2020 02:52 Je li istina ovo sto sad se vrti po internetu. Da djeca i mladi imaju prednost prije starijih u Italiji. U vezi respiratora i lijekova, tako nekako?

Ima ona teorija zavjere da je korona puštena kako bi potamanila penzionersku populaciju koja zapadna društva, pod jarmom bijele kuge, mnogo košta.
breba

#3516 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by breba »

PeppermintSA wrote: 11/03/2020 04:39
Sanjarko wrote: 11/03/2020 02:52 Je li istina ovo sto sad se vrti po internetu. Da djeca i mladi imaju prednost prije starijih u Italiji. U vezi respiratora i lijekova, tako nekako?

Ima ona teorija zavjere da je korona puštena kako bi potamanila penzionersku populaciju koja zapadna društva, pod jarmom bijele kuge, mnogo košta.

Teorija zavjere... Mozemo li sad vratiti temi i stvarnim podacima.
pizarro

#3519 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pizarro »

Zox

#3520 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Zox »

invincible1921 wrote: 11/03/2020 01:03 raja debilna kao i obicno...cudi me kako nema statusa po mrezama u fazonu "NEK HODAJU LJUDI TO JE NASE PRAVO, PA STA AKO SMO BOLESNI NEMOJTE NAS DISKRIMINIRAT" #walk_togehter #die_together ....al valjda se ovaj put i ovi av mau qrci palci boje za svoje gu.zvove
Tako je bilo i u Italiji. Jedan dan, tamo negdje prosla srijeda, cini mi se, to spotovi, to hashtagovi #MILANOSENEZAUSTAVLJA. Izlazili na popodnevno pice "u inat strahu". Guverner Lacija dosao maksuz u Milano na pice, slikao se s pivom. Za dva dana objavio da je pozitivan. Taj dan hashtagovi #JAOSTAJEMKUCI. E jebiga sad, rodjaci.
Zox

#3521 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Zox »

Istina. Gradonacelnik Bergama Gori:
"Izgleda kao da porast (ljudi kojima je potreban prijem u bolnicu) usporava, ali to je samo zato sto vise nema mjesta - dodaje ih se vrlo malo i uz mnogo napora. Oni koji se ne mogu lijeciti pusteni su da umru."
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3522 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ljek ... /200310173

PODRŽAVA STROGE MJERE
|
Ljekar Haris Kadić iz Lombardije za Klix: Virus je jako agresivan, bolnice izgledaju kao tokom rata u BiH

"Javljaju nam se i sa simptomima i bez simptoma. Neki pacijenti dva, tri dana ništa ne osjećaju, drugima se u jednom danu jave simptomi, a neki i do sedam dana ništa ne osjećaju, zavisno od inkubacije. Ni ljekari ovdje nisu sigurni koliko traje inkubacija. Kažu da je od 14 do 21 dan, ali ni to nije sigurno", dodaje Kadić.

"Zatvoreni su barovi i kafići, ali prodavnice su pune. Možemo izlaziti, hodati, plaćati račune, samo je važno da se držimo osnovnih mjera i držimo distancu. Ako čekamo u redu u pošti, udaljimo se jedni od drugih. Ne rukujemo se, ne grlimo se i ne ljubimo. Na poslu smo najzaštićeniji i zaista se ne plašim da bismo se mogli zaraziti. Ukoliko se svi budu pridržavali ovih preporuka, epidemija će krenuti nizbrdo. Sigurno još nismo došli do vrhunca. Kroz naredna tri, četiri dana sigurno će biti još gora situacija, ali bi se kroz desetak dana prirodnim tokom trebao početi smanjivati broj zaraženih, ako se budemo pridržavali svih mjera", ističe Kadić.

"Virus je najgori kod starijih ljudi, posebno onih koji imaju srčane i bubrežne probleme. Kada dođe do pluća, onda nastaje haos. Kroz 24 do 48 sati on tako agresivno napada pluća i zatvara sve bronhije, što dovodi do smrti. Strašno je agresivan virus, a pri tome nema nikakve specifične terapije. Antibiotikom se ne može postići ništa. Skidamo temperaturu i rješavamo ono što možemo", kaže Kadić.

"Ništa nije normalno, sve operacione sale su zatvorene, samo se urgentne stvari rade. Radio sam u bolnici tokom rata u Bosni i otprilike sve tako izgleda. Međutim, zaista su nam potrebne sve stroge mjere ako želimo istrajati u borbi protiv virusa", zaključio je Kadić.
ma obicna prehlada...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3523 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

ZABRINJAVAJUĆI PODACI
|
Merkel: Do 70 posto stanovnika Njemačke moglo bi se zaraziti koronavirusom
vidim dijasporaca vraca se u bosnu... sto li 8-)
ja71

#3524 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ja71 »

pizarro wrote: 11/03/2020 06:27
ma zar je moguce :D
Čemu kes na ovu vijest?
ćiribiribela

#3525 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ćiribiribela »

Pa zato sto vjerovatno nije prvi slucaj :mrgreen:

Isto tako je vrlo vjerovatno da u bosni ima puno vise zarazenih nego sto vidimo po portalima i vijestima, pogotovo USK.
Locked