Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zlo zlo

#3476 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by zlo zlo »

AmirBaa wrote: 09/03/2020 16:36 Mrzim vas gore :D mi kupili karte za Madrid za 29.04. pa se mislili spustati prema jugu i onda se u Lisabon zaputiti. Ali evo digla se panika oko ove corone i pojma nemamo sta da radimo :-)
uf zajebano..ako i pođete lako može se desiti da završite u izolaciji u tuđini..ili nakon povratka kako stvari krenule, iskreno kako stvari krenule, nadat se da će se smiriti stanje do ljeta i tada nabost neku jeftinu ponudu.

preporuka je svako ako nije nužno ne putovati, kontaj i Italiji je trebalo nekih 40 dana da stvari eskuliraju nakon prvih pozitivnih.
Dangubic

#3477 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Dangubic »

vjesticanametli wrote: 08/03/2020 21:52 Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Da li je samo Porto vrijedan obići? . U Lisabonu sam bio. Da li je slično Lisabonu?
drndalo

#3478 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by drndalo »

drndalo wrote: 09/03/2020 16:24
vjesticanametli wrote: 08/03/2020 21:51 Lisabon danas
Mrsh! :evil:

A i @SoWhat, mrsh i ti! :evil: :evil:
Ako ste jos tamo a niste otisli do Sintre i Cabo da Roca-e, otidjite, da vidite sirotinju nastalu na monopolu trgovine Brazilskim dijamantima... Vikend naselje... :mrgreen: Izlet taman za 1/2 dana.

U Lisabonu, ako niste isli gradskim brodom na kontra stranu, nije losa zeza... Tamo ima i Costa da Caparica, plaze pjescane kilometrima dugacke. Ima bus do tamo... A i od brodskog stajalista preko. Akvarijum je isto jako lijep, kao i taj dio grada iza luke, koji je za Expo-a modernizovan, a odmah je iza starog...
So What!

#3479 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by So What! »

drndalo wrote: 09/03/2020 16:59
Ako ste jos tamo a niste otisli do Sintre i Cabo da Roca-e, otidjite, da vidite sirotinju nastalu na monopolu trgovine Brazilskim dijamantima... Vikend naselje... :mrgreen: Izlet taman za 1/2 dana.

U Lisabonu, ako niste isli gradskim brodom na kontra stranu, nije losa zeza... Tamo ima i Costa da Caparica, plaze pjescane kilometrima dugacke. Ima bus do tamo... A i od brodskog stajalista preko. Akvarijum je isto jako lijep, kao i taj dio grada iza luke, koji je za Expo-a modernizovan, a odmah je iza starog...
To su preporuke za sljedeći put, ja sam bio u Portugalu prije mjesec dana, i obišao sam Porto, Aveiro i Bragu, dakle sjeverni Portugal.

Lisabon i ostale atrakcije idu sljedeći put ...
vjesticanametli

#3480 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vjesticanametli »

Sutra ideno.....rental smo auto....porto..... lagos ...ma sve :mrgreen: i sjever i jug :D
Sunculish

#3481 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Sunculish »

splinter wrote: 27/02/2020 12:51 Ispuših ove godine za Italiju i Cortinu Dampezzo u drugoj polovini marta.
Taman sam se nameračio na skijanje na visinama preko 3000 metara i klik.
Ostaju mi naše olipmijske ljepotice do nove prilike . . .
:sad:
Obavezno otišli u Cortinu prve prilike kad ti se ukaže. Bila sam 2011 i opet bih ponovila. Staze su vrhunske!
AmirBaa

#3482 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by AmirBaa »

zlo zlo wrote: 09/03/2020 16:47
AmirBaa wrote: 09/03/2020 16:36 Mrzim vas gore :D mi kupili karte za Madrid za 29.04. pa se mislili spustati prema jugu i onda se u Lisabon zaputiti. Ali evo digla se panika oko ove corone i pojma nemamo sta da radimo :-)
uf zajebano..ako i pođete lako može se desiti da završite u izolaciji u tuđini..ili nakon povratka kako stvari krenule, iskreno kako stvari krenule, nadat se da će se smiriti stanje do ljeta i tada nabost neku jeftinu ponudu.

preporuka je svako ako nije nužno ne putovati, kontaj i Italiji je trebalo nekih 40 dana da stvari eskuliraju nakon prvih pozitivnih.
Lufthansa daje evo za dzaba da se pomjere karte za kada god hocemo do kraja godine. Pa razmisliti cemo jos malo pa vidjeti. A bas mi se islo u taj Portugal, da ne ostane samo na zelji :(
zlo zlo

#3483 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by zlo zlo »

AmirBaa wrote: 09/03/2020 18:51
zlo zlo wrote: 09/03/2020 16:47

Lufthansa daje evo za dzaba da se pomjere karte za kada god hocemo do kraja godine. Pa razmisliti cemo jos malo pa vidjeti. A bas mi se islo u taj Portugal, da ne ostane samo na zelji :(
vjerujem :(
vjesticanametli

#3484 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Predobro je :mrgreen:
Image
saga

#3485 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by saga »

Porto <3
Do dan danas mi je najdraza 'kafana' u parku preko puta Clerigosa
I generalno genijalan nacin portugalaca da naprave fino podzemne garaze, a iznad park
sve_ovo_ja

#3486 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sve_ovo_ja »

Bas nekad u ovo doba prošle godine (krajem marta) smo hanuma i ja isto u Porto išli. Guimaraes (kolijevka Portugala gdje je i "nastao") i Braga se isto mogu po 1 dan izleti praviti, fini gradovi.
Ove godine rezervisali Andaluziju kraj aprila, 4 dana Sevilla, 5 za Malagu i Granada, samo da nam ne dohakaju ove zabrane... :roll:
AmirBaa

#3487 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by AmirBaa »

sve_ovo_ja wrote: 09/03/2020 20:35 Bas nekad u ovo doba prošle godine (krajem marta) smo hanuma i ja isto u Porto išli. Guimaraes (kolijevka Portugala gdje je i "nastao") i Braga se isto mogu po 1 dan izleti praviti, fini gradovi.
Ove godine rezervisali Andaluziju kraj aprila, 4 dana Sevilla, 5 za Malagu i Granada, samo da nam ne dohakaju ove zabrane... :roll:
mozda se i sretnemo gdje ako nam ne dohaka virus :D kako cete do dole ? Nama je plan sletiti u Madrid pa voz do Seville, pa mozda autom dole malo obilaziti
sve_ovo_ja

#3488 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sve_ovo_ja »

AmirBaa wrote: 09/03/2020 20:40
sve_ovo_ja wrote: 09/03/2020 20:35 Bas nekad u ovo doba prošle godine (krajem marta) smo hanuma i ja isto u Porto išli. Guimaraes (kolijevka Portugala gdje je i "nastao") i Braga se isto mogu po 1 dan izleti praviti, fini gradovi.
mozda se i sretnemo gdje ako nam ne dohaka virus :D kako cete do dole ? Nama je plan sletiti u Madrid pa voz do Seville, pa mozda autom dole malo obilaziti
Mi idemo iz Njem. za Sevillu 20.4 ujutro oko 11 smo tamo, a vraćamo se 28 nazad iz Malage. Ako nam se datumi poklapaju mozemo šta skontati, mi uvijek sami idemo bez agencija, vodiča i tih čuda. :D
vjesticanametli

#3489 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Image

Image

Image
vjesticanametli

#3490 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Image

Image

Image
exliberal-ex

#3491 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

Meni se priblizava odmor, nadam se da nece napravit neko sranje kao sto su Italijani zatvorili....
ustvari mogu zatvorit na 14 dana kad odem dole...nebi se bunio :D
drndalo

#3492 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by drndalo »

Joj, Malaga, ranite me da ne umrem...

Odlicna destinacija! Super grad, ljudi laganica, niko se ne sekira ni za sta... :thumbup:

Preporuka, pijaca u centru, malo pored pjesacke zone, kamara malih restorancica za klopu po danu, malo guzva oko rucka.

Jos bolje, Caminito del Rey. Kanjon sa pjesackom stazom od par km na strmoj stijeni. Odlicno...

Hop-on/hop-off bus takodjer...
hopi

#3493 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by hopi »

malaga mi je super bila
jedna detalj mi je onako baš u sjećanju ostao: ležiš na plaži, ispod neke palme a iznad cvrkuću one zelene papige i letaju. Uživancija. More je bilo pohladno za kupanje (iako je kraj 7 mjeseca bio), hladnije eto nego jadrasnko i malo mutnije.
sevilja i granada isto top
Bluemore

#3494 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Bluemore »

vjesticanametli wrote: 09/03/2020 19:13 Predobro je :mrgreen:
Image
uhh nejljespe doba za otici tamo .... sunce
sve_ovo_ja

#3495 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sve_ovo_ja »

drndalo wrote: 09/03/2020 22:59 Joj, Malaga, ranite me da ne umrem...

Odlicna destinacija! Super grad, ljudi laganica, niko se ne sekira ni za sta... :thumbup:

Preporuka, pijaca u centru, malo pored pjesacke zone, kamara malih restorancica za klopu po danu, malo guzva oko rucka.

Jos bolje, Caminito del Rey. Kanjon sa pjesackom stazom od par km na strmoj stijeni. Odlicno...

Hvala za preporuke :thumbup:
Caminito del Rey na listi :thumbup:
https://www.google.com/search?q=caminit ... AHoECAAQAw

vjesticanametli wrote: 09/03/2020 21:31 Image
Porto ili negdje drugo? :D
Vitezanin

#3496 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Malo razmišljam...Baš su ovi južni narodi u nekom svom điru, to vidiš ne samo kad odeš kod njih nego i kad imaš s njima kontakt širom svijeta. Npr. Talijani, Grci, Portugalci i Španjolci.. Orilo gorilo, nikakve drame, sve ide. :D Mi smo tu kao narod dosta striktniji (npr. kod kašnjenja i generalno smo siroviji i brzo eksplodiramo, što nekada i nije loše), oni ništa, posebno Portugalci. Grci i Talijani se vazda bune ako im nešto ne paše i konstantno cvrkuću o nečemu. :)

Ako su zbog ovih gore razloga niže na toj skali životnog standarda u Europi u odnosu na zapad i sjever, vala neka su: životni stil, njihovi gradovi i način kako rade brdo stvari u životu je sasvim ok i ljudi se fokusiraju na fine momente življenja. Mislim da se ove nemjerljive stvari moraju početi uključivati u tu skalu da bismo dobili pravu sliku kako ko živi. Doduše, ovo i nisu siromašne države uopće, jednostavno to nisu zemlje tipa Švedske ili Njemačke i ne trebaju ni biti.

:)
So What!

#3497 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by So What! »

Vitezanin wrote: 10/03/2020 07:49 Malo razmišljam...Baš su ovi južni narodi u nekom svom điru, to vidiš ne samo kad odeš kod njih nego i kad imaš s njima kontakt širom svijeta. Npr. Talijani, Grci, Portugalci i Španjolci.. Orilo gorilo, nikakve drame, sve ide. :D Mi smo tu kao narod dosta striktniji (npr. kod kašnjenja i generalno smo siroviji i brzo eksplodiramo, što nekada i nije loše), oni ništa, posebno Portugalci. Grci i Talijani se vazda bune ako im nešto ne paše i konstantno cvrkuću o nečemu. :)

Ako su zbog ovih gore razloga niže na toj skali životnog standarda u Europi u odnosu na zapad i sjever, vala neka su: životni stil, njihovi gradovi i način kako rade brdo stvari u životu je sasvim ok i ljudi se fokusiraju na fine momente življenja. Mislim da se ove nemjerljive stvari moraju početi uključivati u tu skalu da bismo dobili pravu sliku kako ko živi. Doduše, ovo i nisu siromašne države uopće, jednostavno to nisu zemlje tipa Švedske ili Njemačke i ne trebaju ni biti.

:)
Ne bih volio uključivati politiku naravno, ali tri od četiri nabrojane zemlje su bile kolonijalne sile, tako da dosta stvari su stigle iscrpiti iz tih izvora.

Svaka od navedenih ima neki svoj resurs od kojeg dobro živi, ali recimo da ih sve četiri i dalje debelo čupa turizam, inače ...
vjesticanametli

#3498 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

sve_ovo_ja wrote: 10/03/2020 07:00
drndalo wrote: 09/03/2020 22:59 Joj, Malaga, ranite me da ne umrem...

Hvala za preporuke :thumbup:
Caminito del Rey na listi :thumbup:
https://www.google.com/search?q=caminit ... AHoECAAQAw

vjesticanametli wrote: 09/03/2020 21:31 Image
Porto ili negdje drugo? :D
lisabon...pink street :-D
So What!

#3499 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by So What! »

Dangubic wrote: 09/03/2020 16:54 Da li je samo Porto vrijedan obići? . U Lisabonu sam bio. Da li je slično Lisabonu?
Nisam bio u Lisabonu, ali je Porto zaista magičan, poseban grad, iam se šta raditi možda i 10 dana.
sumirprimus

#3500 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sumirprimus »

lisboa divotica krasotica... :srce:
Post Reply