Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- pizarro
#3026 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
u njemackoj, o cemu ovaj drami iznad.
- ćiribiribela
#3027 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Pa on drami od prve stranice, tako da... 
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3028 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Predsjednik WHO-a na današnjoj je konferenciji za medije kazao kako je prijetnja pandemija postala "vrlo realna".
"Prijetnja je realna. Ali to bi bila prva pandemija u povijesti koju bismo mogli kontrolirati. Ono što je najvažnije jest da nismo u milosti ovog virusa.
Moramo zapamtiti da svakom pravovremenom odlukom možemo usporiti koronavirus i spriječiti nove zaraze. Među onima koji su zaraženi, većina će ozdraviti", kazao je Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Djeca ce osijedit al nece polagat racune na sudnjem danu...
- pici
#3029 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
ljudi se pijani teturaju...
- 512MB
#3030 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Većina nema ni pojma šta znači kad se proglasi Pandemija.
- pici
#3031 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Morgan Stanley: Ovo su tri moguća scenarija utjecaja korone na ekonomiju
Scenarij 1 - virus pod kontrolom u ožujku
Epidemija virusa je pod kontrolom do kraja ožujka i poremećaji u proizvodnji završavaju u prvom kvartalu. Odlučujući faktori u Kini i Aziji nastoje pokrenuti smislenu fiskalnu i monetarnu potporu, Kina povećava svoj fiskalni deficit za 1,2 postotna poena, održavajući ga na visokim razinama i drugu godinu zaredom. Globalni rast pada na 2,5 posto u prvom kvartalu, nakon 2,9 posto u četvrtom kvartalu 2019. godine, ali se značajno oporavlja od drugog kvartala nadalje.
Scenarij 2 - eskalirajući u nova područja, poremećaji se nastavljaju u drugom tromjesečju
U ovom scenariju, novi slučajevi se nastavljaju pojavljivali u većem broju i u drugim dijelovima svijeta, a vrhunac dostižu krajem svibnja. Poremećaji se nastavljaju u drugom kvartalu, utječući na korporativnu profitabilnost određenih sektora, te izazivajući pojavu korporativnih kreditnih rizika. Ako se dislociranost na tržištima kapitala nastavi i u drugom kvartalu, naglo pooštravanje financijskih uvjeta može označiti prekretnicu, pogoršati rast slabljenjem korporativnog povjerenja, padom kapitalnih rashoda i padom zapošljavanja.
U svom odgovoru, kreatori globalnih politika širom svijeta mogu osnažiti mjere ublažavanja, ponajprije fiskalnu politiku u Aziji i Europi i monetarnu politiku u SAD-u. Fed je prošli tjedan objavio neočekivano smanjenje kamatne stope za pola postotnog poena, a glavna američka ekonomistica u Morgan Stanleyju Ellen Zentner očekuje da će na sastanku u travnju Fed, s obzirom na fluidnost situacije, smanjiti kamatne stope za još četvrtinu postotnog poena. U ovom scenariju globalni rast bit će u prvoj polovici 2020. godine prosječno 2,4 posto, ali će početi rasti u trećem kvartalu.
Scenarij 3 - epidemija se nastavlja i u trećem kvartalu uz porast rizika od recesije
Globalni poremećaj zbog epidemije se nastavlja u trećem tromjesečju, obuhvaćajući sva velika gospodarstva. Kina se suočava s još jednim porastom broja novih slučajeva. Produženi poremećaj ekonomskih aktivnosti šteti korporativnoj profitabilnosti i donosi porast korporativnog kreditnog rizika i značajno pooštrava financijske uvjete, što uzrokuje usporavanje globalnog rasta.
Središnje banke krenut će u novi ciklus ublažavanja posljedica, ovaj put s potencijalno koordiniranim odgovorom. U ovom scenariju, Ahya očekuje pad globalne stope monetarne politike na najniže razine od 2012. godine. Fed će nastaviti smanjivanje stopa iz razdoblja od ožujka do lipnja i postati još agresivniji, te stope do trećeg kvartala približiti donjoj granici.
Fiskalni odgovor u ključnim razvijenim i nadolazećim gospodarstvima postat će agresivniji, a na Kinu će zapadati dva posto fiskalne ekspanzije. Ciklički prilagođeni primarni fiskalni deficit Kine i G4 nacija (Brazil, Njemačka, Indija i Japan) proširit će se na 5,1 posto BDP-a u 2020., nakon što je 2019. godine bio 4,1 posto. Globalni rast bit će slab (ispod 2,5 posto) od prvog do trećeg kvartala.
recesija, korona, rat i smrt...
- pici
- MaksprotivMarksa
#3033 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Kada kazu da pacijenti imaju temperaturu, interesuje me kolika je ta temperatura, ja sam dobrano prehladjen, ali nemam temperaturu, imai sam do 37.2 u vecernjim satima, ali to u medicini nije temperatura, pa me interesuje karakteristicna temperatura tijela ukoliko je neko zarazen koronom ?
- pici
#3034 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
u manjem entitetu ima zarazenih... u djelovima sa bosnjackom vecinom nit jedan... turci isto odoljevaju koroni....
- muha_sa
- pici
#3036 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
joooj muHa kaku sam kajsovacu dinio iz srbije uuuuuuumuha_sa wrote: ↑09/03/2020 18:39[youtube]https://srpskacafe.com/wp-content/uploa ... rakija.jpg[/youtube]
- 512MB
#3037 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Kritična je kombinacija temperatura+kašalj.MaksprotivMarksa wrote: ↑09/03/2020 18:31 Kada kazu da pacijenti imaju temperaturu, interesuje me kolika je ta temperatura, ja sam dobrano prehladjen, ali nemam temperaturu, imai sam do 37.2 u vecernjim satima, ali to u medicini nije temperatura, pa me interesuje karakteristicna temperatura tijela ukoliko je neko zarazen koronom ?
- MaksprotivMarksa
#3038 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Hvala na odgovoru, ja malo kahnem ponekad ali vise od muke, mene grlo skakilja i boli, a temperatura nije bila veca od 37.2 i to u vecernjim satima, uzeo ssm slobodno za svaki slucaj da ne sirim ako sam slucajno zarazen.512MB wrote: ↑09/03/2020 18:41Kritična je kombinacija temperatura+kašalj.MaksprotivMarksa wrote: ↑09/03/2020 18:31 Kada kazu da pacijenti imaju temperaturu, interesuje me kolika je ta temperatura, ja sam dobrano prehladjen, ali nemam temperaturu, imai sam do 37.2 u vecernjim satima, ali to u medicini nije temperatura, pa me interesuje karakteristicna temperatura tijela ukoliko je neko zarazen koronom ?
- muha_sa
#3039 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
pici wrote: ↑09/03/2020 18:39joooj muHa kaku sam kajsovacu dinio iz srbije uuuuuuumuha_sa wrote: ↑09/03/2020 18:39[youtube]https://srpskacafe.com/wp-content/uploa ... rakija.jpg[/youtube]
prepravio sam
Ima li života na splavovima
-
swanfilter
#3040 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Dok nije pocelo po Italiji tamaniti, bilo mi prilicno svejedno. Sada vise nije ...
- muha_sa
#3041 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Ja sam prije mjesec par dana mAo temperaturu 39-40MaksprotivMarksa wrote: ↑09/03/2020 18:44Hvala na odgovoru, ja malo kahnem ponekad ali vise od muke, mene grlo skakilja i boli, a temperatura nije bila veca od 37.2 i to u vecernjim satima, uzeo ssm slobodno za svaki slucaj da ne sirim ako sam slucajno zarazen.512MB wrote: ↑09/03/2020 18:41Kritična je kombinacija temperatura+kašalj.MaksprotivMarksa wrote: ↑09/03/2020 18:31 Kada kazu da pacijenti imaju temperaturu, interesuje me kolika je ta temperatura, ja sam dobrano prehladjen, ali nemam temperaturu, imai sam do 37.2 u vecernjim satima, ali to u medicini nije temperatura, pa me interesuje karakteristicna temperatura tijela ukoliko je neko zarazen koronom ?
evo me ko nov
- pici
#3042 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
KORONAVIRUS
U Italiji u jednom danu od koronavirusa umrlo 97 ljudi, zaraženo još 1700
R.I., Hina
Prije 6 minuta
Potvrđen 13. slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Uvode se nove, strože mjere
e najebali smo
- Lincoln-Burrows
#3043 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Ako ništa drugo stvorio si nekakva antitijela i imat ćeš bar nekakav imunitet ako stigne korona.muha_sa wrote: ↑09/03/2020 18:47Ja sam prije mjesec par dana mAo temperaturu 39-40MaksprotivMarksa wrote: ↑09/03/2020 18:44Hvala na odgovoru, ja malo kahnem ponekad ali vise od muke, mene grlo skakilja i boli, a temperatura nije bila veca od 37.2 i to u vecernjim satima, uzeo ssm slobodno za svaki slucaj da ne sirim ako sam slucajno zarazen.i kašalj jedno 10 dana
![]()
evo me ko nov![]()
p.s.
Nisam siguran
- Lincoln-Burrows
#3044 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
U Španjolaca isto piči nemilo, RH je dobra za sad, Slovenci im drže granicu s Italijom.
- pici
#3045 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
bio u staroj carinarnici u zemunu... tamburasi, koke, meza, rakija... udjose tri kineza to muk

olesio sam se pio votku s limunom kad su usli trojica kineza, preso na sljivovicu da se betoniram
- Bluemore
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- pici
-
kakavdanakneiskustvu
-
freelancerBIH
#3050 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Ljudi moji, virus nije opasan, koliko je opasno neznanje od istog, i ova ovolika nepripremljenost nase drzave da se bori sa istim. Zaustaviti se moze - evo pokazuje se u Juznoj Koreji da je itekako moguce - kod njih vec par dana broj novih slucajeva ostro opada.
Ono na sta sam ja najvise isfrustriran je cinjenica, da drzava nije nikada brojcano obavijestila narod koliko:
- koliko imamo zastitnih maski i opreme za medicinsko osoblje - koliko su oni zasticeni?
- za koliko slucajeva smo spremni - kada ih bude vise ?
- Koliko bolnica je spremno da primi ovakve pacijente?
- Koliko testnih jedinica imamo - i koliko se naroda moze testirat - da bi se utvrdilo ko je sve zarazen?
Opet cu ponovit - zaustaviti se itekako moze - ali moramo preuranjeno djelovati. Ako nasa vlast nastavi sa ovakvim nemarom - i ne zatvore skole, vrtice i fakultete, kasnit cemo samo 5-10 dana iza Hr i Italije sa brojem slucajeva, a mozemo vjerovatno iste brojke ocekivati, dakle moramo poostriti mjere i zabraniti javna okupljanja, a ne PREPORUCIVATI da se ne "okupljamo"....
Ono na sta sam ja najvise isfrustriran je cinjenica, da drzava nije nikada brojcano obavijestila narod koliko:
- koliko imamo zastitnih maski i opreme za medicinsko osoblje - koliko su oni zasticeni?
- za koliko slucajeva smo spremni - kada ih bude vise ?
- Koliko bolnica je spremno da primi ovakve pacijente?
- Koliko testnih jedinica imamo - i koliko se naroda moze testirat - da bi se utvrdilo ko je sve zarazen?
Opet cu ponovit - zaustaviti se itekako moze - ali moramo preuranjeno djelovati. Ako nasa vlast nastavi sa ovakvim nemarom - i ne zatvore skole, vrtice i fakultete, kasnit cemo samo 5-10 dana iza Hr i Italije sa brojem slucajeva, a mozemo vjerovatno iste brojke ocekivati, dakle moramo poostriti mjere i zabraniti javna okupljanja, a ne PREPORUCIVATI da se ne "okupljamo"....