Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
PM72

#5526 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Nije mi se jednom desilo da pokraj mene padne zalutali metak,udari u zgradu,auto ili prozor...i to nikad nisam pripisivao djelovanju snajpera.Nekad mi je bilo mrsko čistit pušku pa opletem metak u vis a obavezno cijev okrenem u pravcu Ilidze ili Lukavice pa ako koga tamo čvakne-dobro i jest.Tada nisam razmišljao hoćel potrefiti četnika ili dijete,starca...

Također,na moje oči se moj kolega stropoštao na asfalt i počeo jaukati.U prvi mah smo se počeli kočiti od smjeha kako je smotan...ali,kad ga je krv oblila...potrefio ga zalutali metak PAM -a sa Ilidze.Ušao mu kroz rame i okrenuo se na lopatici.Napravio ga doživotnim invalidom.

A nisu ga ”ševe” gađale...doduše,sve su prilike da će nas ovdje ubjeđivati kako su bili ubačeni u redove VRS pa pucali po gradu.Ko zna,možda je Herenda ispaljivao i one avio bombe -samo da optuži srpsku stranu a oni to ne bi nikad uradili.Ma kakvi.
tempuser

#5527 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by tempuser »

Tetku moje shahe nasao metak u stanu na 2. sp tik iznad Tvina. Nigdje direktnog pogleda sa druge strane, a zena otisla bogu na istinu...
TheGodfather001

#5528 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheGodfather001 »

Zna li iko čiji snajper ubi dvojicu francuskih UN? Prvi ubijen na Dobrinji, a drugi između Skupštine i Filozofskog faksa dok je upravljao viljuškarom?

https://www.latimes.com/archives/la-xpm ... story.html
A U.N. spokesman, Lt. Col. Gary Coward, said an investigation into Friday’s killing had proved inconclusive. He said the shot could have been fired by either side--the Bosnian army or rebel Serbs--although the army positions were more likely.
Mislim da je u presudi protiv Karadžića ili Mladića ili čak kod obojice, utvrđeno da su pripadnici Armije BiH otvarali vatru po međunarodnim snagama da bi izazvali akciju protiv VRS.... Ševe ili ne?
Izlija

#5529 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Izlija »

Uopšte se neću doticati uloge ševa u ratu, niti ću ih braniti niti kuditi, samo ću se držati objašnjenja nekih neobjašnjivih pogibija u ratu. Poginulo je nekoliko osoba koje znam a koje bisu bile izložene direktnom pogledu prema neprijateljskim položajima, obično ih je zaklanjala zgrada ispred i svi su se čudili odakle je metak došao jer im je prozor “zaštićen”, u jednom slučaju umalo jedan policajac nije nastradao jer je jedini bio naoružan i stajao je ispred susjedne zgrade, njegova sreća je bila da je imao kod sebe samo pištolj a pomenuta osoba je stradala od većeg kalibra. Iako je u tim trenutcima objašnjenje bilo nevjerovoatno i većini bi lakše bilo objasniti kako se atom cijepa nego kako metak putuje logika je jednostavna a nadam se da će slijedeće slike mnogo toga objasniti. Image
Ovo je na kraćim dometima a slijedeća slika daje prikaz na daleko većim razadljinama
Image
Izlija

#5530 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Izlija »

TheGodfather001 wrote: 08/03/2020 22:18 Zna li iko čiji snajper ubi dvojicu francuskih UN? Prvi ubijen na Dobrinji, a drugi između Skupštine i Filozofskog faksa dok je upravljao viljuškarom?

A U.N. spokesman, Lt. Col. Gary Coward, said an investigation into Friday’s killing had proved inconclusive. He said the shot could have been fired by either side--the Bosnian army or rebel Serbs--although the army positions were more likely.
Mislim da je u presudi protiv Karadžića ili Mladića ili čak kod obojice, utvrđeno da su pripadnici Armije BiH otvarali vatru po međunarodnim snagama da bi izazvali akciju protiv VRS.... Ševe ili ne?
Taj slučaj na dobrinji neću komentarisari jer nisam bio prisutan ali ovaj kod filozofije hoću jer sam bio tu kada je poginuo i odgovorno tvrdim da ga je ubio snajper sa grbavice a njegov komandir je direktno odgovoran za prikrivanje dokaza jer je razbio staklo kroz koje je ubijen da prikrije dokaze odakle je metak došao.
strucnjakdemagog

#5531 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by strucnjakdemagog »

PM72 wrote: 08/03/2020 21:34 Nije mi se jednom desilo da pokraj mene padne zalutali metak,udari u zgradu,auto ili prozor...i to nikad nisam pripisivao djelovanju snajpera.Nekad mi je bilo mrsko čistit pušku pa opletem metak u vis a obavezno cijev okrenem u pravcu Ilidze ili Lukavice pa ako koga tamo čvakne-dobro i jest.Tada nisam razmišljao hoćel potrefiti četnika ili dijete,starca...

Također,na moje oči se moj kolega stropoštao na asfalt i počeo jaukati.U prvi mah smo se počeli kočiti od smjeha kako je smotan...ali,kad ga je krv oblila...potrefio ga zalutali metak PAM -a sa Ilidze.Ušao mu kroz rame i okrenuo se na lopatici.Napravio ga doživotnim invalidom.

A nisu ga ”ševe” gađale...doduše,sve su prilike da će nas ovdje ubjeđivati kako su bili ubačeni u redove VRS pa pucali po gradu.Ko zna,možda je Herenda ispaljivao i one avio bombe -samo da optuži srpsku stranu a oni to ne bi nikad uradili.Ma kakvi.

Da nisu možda zalutali meci i Cacine pogodili, malo prije nego što je izmasakrirao mlade vojne policajce? Da nije i Bajramovića zalutali pogodio? I Boška i Admiru? Francuskog vojnika? Baš je bilo pehova.
strucnjakdemagog

#5532 Re: Snajperisti u Sarajevu..

TheGodfather001 wrote: 08/03/2020 22:18 Zna li iko čiji snajper ubi dvojicu francuskih UN? Prvi ubijen na Dobrinji, a drugi između Skupštine i Filozofskog faksa dok je upravljao viljuškarom?

Ma jok bolan, zalutali metak.
trocadero

#5533 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Izlija wrote: 08/03/2020 22:30

Taj slučaj na dobrinji neću komentarisari jer nisam bio prisutan ali ovaj kod filozofije hoću jer sam bio tu kada je poginuo i odgovorno tvrdim da ga je ubio snajper sa grbavice a njegov komandir je direktno odgovoran za prikrivanje dokaza jer je razbio staklo kroz koje je ubijen da prikrije dokaze odakle je metak došao.
Jel mogao taj metak možda doći iz pravca zgrade " Kifle" kod OHR-a? :roll:
Izlija

#5534 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Izlija »

Objašnjeno već na temi
trocadero

#5535 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Šta, jel mogao ili nije?
Nekako s proljeća

#5536 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

Obrađivali smo detaljno na sredini teme pa ka kraju taj slučaj ubistva pripadnika UN snaga , pri postavljanju antisnajperske zaštite , pravac zgrade Metalka na drugoj strani Miljacke. VRS a ne pripadnik ''Ševa'' je ubica. A paralelno smo i slučaj ubistva uz aerodromsku cestu, neko od naših snaga je pucao i pogodio u vrat pripadnika snaga UN-a. Prvi slučaj smo baš baš detaljno pretresli i dobro za dokumentovali, valjda su mape i fotografije i danas vidljive.

@trocadero , hvala na odgovoru iako je jako mršav. Ni za tog izrešetanog kombija ne mogu da se zakačim zbog okvira teme, a i što sam taraba koji ne zna baš dobro pozicije snajpera ili antisnajpera. Po meni je strijelac bio u kući negdje od sredine stare Lukavičke ceste pa prema Dobrinji 5. To je krajnja desna margina iz ugla Nedzarića, a kranja lijeva margina bi bila pozicija odakle je ubijen Ramiz Salčin. Iz dubine Nedzarića do mete (okvirno oko sredine SOS sela) je lokacija škole pa lijevo nekih 200 metara, za daljinu između strijelca ne znam sa sigurnošću krajnju daljinu. Ali sigurna daljina od današnje škole ''Aleksa Šantić'' do ulaza u Dobrinju (barikade) je oko 600 metara. To pamtim jer nam je trebala daljina od rova sa PAT-om kojim smo vam mogli tući par stotina metara stare Lukavičke ceste, ako nekad' krenete na foru sa oklopnim vozilima prema nama u xy akciji. Pa je u potrazi za tom informacijom nešto računato među saborcima, da bi jedan od najboljih strijelaca ponudio razdaljinu od 500 metara, jer je bilo poznato da on golim okom iz ''papovke'' pogađa kuglu od ulične rasvjete oko današnje škole ''Aleksa Š.''.
Dakle, po meni je razdaljina između snajperiste iz Nedzarića i mete u vozilu od 700 do najviše 1200 metara. To su daljine za pušku sa optikom.

Puška ''papovka '' je bila na glasu da je precizna na daljinu. Mislim da ih je bilo viška na liniji i da ih je nekoliko u oružarnici prepravljeno u području magacina za municiju. Nekako je tu ugrađen okvir od 30 metaka , koji bi zamjenio originalno rješenje za ''papovku'' od pet metaka maksimalno. Nešto se moglo iskoristiti to modifikovano , ali su se pojavili i problemi ...nešto u vezi izduvnih gasova nakon opaljenja... tako nekako.
Image
U novembru 1992. nas je od snaga VRS u Nedzarićima razdvajala stara Lukavička cesta , na njenom početnom dijelu iz pravca Dobrinje ka unutrašnjosti Nedzarića. Orijentaciono od ''barikade'' na ulazu u Dobrinju pa nekih 300 i koji metar. To je pravac krajnje desne margine snajperiste VRS ka meti, sa položaja borbene linije na terenu, ta je linija uvijek budnija pa njoj dajem prednost da je djelovala.
PM72

#5537 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

strucnjakdemagog wrote: 08/03/2020 22:33
PM72 wrote: 08/03/2020 21:34 Nije mi se jednom desilo da pokraj mene padne zalutali metak,udari u zgradu,auto ili prozor...i to nikad nisam pripisivao djelovanju snajpera.Nekad mi je bilo mrsko čistit pušku pa opletem metak u vis a obavezno cijev okrenem u pravcu Ilidze ili Lukavice pa ako koga tamo čvakne-dobro i jest.Tada nisam razmišljao hoćel potrefiti četnika ili dijete,starca...

Da nisu možda zalutali meci i Cacine pogodili, malo prije nego što je izmasakrirao mlade vojne policajce? Da nije i Bajramovića zalutali pogodio? I Boška i Admiru? Francuskog vojnika? Baš je bilo pehova.
Međunarodni sud u Hagu je ,očigledno,greškom osudio komadante SRK VRS za ubijanja civila prilikom opsade grada...ne znam kako su samo stigli da pobiju tolike ljude-ovi iz Ševa.
PM72

#5538 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

NSP,čini mi se da je PAP-ovka imala okvir od 10 a M48 - 5 metaka .Bar u "drotovskim" verzijama. :wink:
Seawolf

#5539 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

PM72 wrote: 09/03/2020 09:41 NSP,čini mi se da je PAP-ovka imala okvir od 10 a M48 - 5 metaka .Bar u "drotovskim" verzijama. :wink:
Upravo tako, samo što to nije okvir, nego magacin u koji se meci ubacuju iz "šnale".
Kataklinger

#5540 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Kataklinger »

Izlija wrote: 08/03/2020 22:30 Taj slučaj na dobrinji neću komentarisari jer nisam bio prisutan ali ovaj kod filozofije hoću jer sam bio tu kada je poginuo i odgovorno tvrdim da ga je ubio snajper sa grbavice a njegov komandir je direktno odgovoran za prikrivanje dokaza jer je razbio staklo kroz koje je ubijen da prikrije dokaze odakle je metak došao.
Samo da quotam ovaj dio, pratim temu od pocetka, pogotovo ovaj dio sa ubijenim UN sluzbenikom u viljuskaru. Zanimljiv podatak, pitanje je zasto je to uradio? A neko je pitao odakle je dosao metak, ako se dobro sjecam sta se ovdje pisalo, jedino je mogao doci s druge strane Miljacke, sa zgrade Kifla jel (ako se tako zove u narodu)?
PM72

#5541 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

"Kifla" je na Malti a ovo je "metalka" i u njoj su bili snajperisti koji su snajperima i sijačima pokrivali od Muzeja preko Vrbanje i sve do Skenderije.
Dozer

#5542 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

:thumbup:
trocadero

#5543 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Metalka je druga zgrada, mislio sam na zgradu u obliku kifle a vjerovatno su je tako i zvali .... odmah do OHR bivšeg Unioninvesta.

Image
Tromblon

#5544 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Tromblon »

trocadero wrote: 09/03/2020 12:44 Metalka je druga zgrada, mislio sam na zgradu u obliku kifle a vjerovatno su je tako i zvali .... odmah do OHR bivšeg Unioninvesta.

Image
Tu zgradu sa naše strane nisu zvali kifla kad sam bio u Ljubljanskoj na liniji.
Nekako s proljeća

#5545 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

''Metalka'' je jasno i dodatno imenovana uz opis da je od cigle, valjda fasadna cigla crvenkste boje. Za mene je taj slučaj riješen davno, sve dodatno i novo mora se razbiti od argumentacije koja je protiv VRS. Mislim da je ta lokacija snajperiste ili najbliža njoj zapaljena poslije ubistva ''legionara'' na pravcu kontejnera u toku postavljanja kao antisnajpersku zaštitu između zgrade ''Skupštine'' i ''filozofskog fakulteta''. Prvo su nam teletabisi pokušavali ukazati da je snajperista ''ševe'' pucao sa krova fakulteta, ubijeđeni da je bljesak vatre to dokazuje. Niđe veze. Pa su pokušali prebaciti na bok zgrade Skupštine sa kojeg je bilo moguće gađati, ali ih argumentovano razoružaše da se nikako ne uklapa ugao ulaznog metka, jasno vidljiv na snimku videa ''AP'' .... nemam vala volje ponovo naprđivati o tom slučaju. Francuzi su tu zgradu Metalke kod Vrbanje Mosta (Most Suade i Olge) izrokali u dijelu za koji su im rekli da je lokacija odakle se pucalo na njihovog kolegu preko Miljacke pa prema tramvajskoj prugi. Nešto kasnije će vojvoda Aleksić napasti i sami punkt UN snaga na Vrbanja mostu. Kasnije još, vezat' pripadnike UN-a za bandere, mostove, dalekovode i sl. kao upozorenje da ih UN ne bi bombardovao. Na Vrbanji su po prvi put legionari i uzvratili oruđima i oružjem.
Bez mene ta priča...@PM i @morski , u pravu ste za ''papovku'' i hvala na dopuni.Municija od deset metaka naredana na originalnom nosaču su bili ''redenik, postavi se na ulaz magacina i pritiskom palca npr. se utisnu u magacin.
strucnjakdemagog

#5546 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Aj eto i da ne ulazimo u dalju raspravu oko toga ko je ubio Francuza, ovde se želi reći da Ševe nisu uopšte snajperisale.
Ko je onda pucao na Ismeta Ćelu? Ko ubi Boška i Admiru?
Ko ubi Cacine stražare?
Ako nisu Ševe, ko je?
Dozer

#5547 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

To sve je jedno, a snajperanje po gradu nesto drugo.
strucnjakdemagog

#5548 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Dozer wrote: 09/03/2020 16:03 To sve je jedno, a snajperanje po gradu nesto drugo.

Izgleda da se ne razumijemo najbolje. Niko ne spori da je VRS odgovorna za snajpersko djelovanje i ubijanje civila po Sarajevu. Dakle, to niko ne dovodi u pitanje.
Ja samo kažem da su i Ševe, iz samo njima znanih razloga, znale pucati po tim istim građanima. Koji je razlog? Ne znam. Da li su htjeli da za to optuže srpsku stranu, da li da uklone nekoga koga treba ukloniti, ali informacije koje imam govore da su zaista pucali. Nećete me ubijediti da nisu, kao što ni ja vas neću da jesu.
Možda jednog dana saznamo ko je bio u pravu.
trocadero

#5549 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Nekako s proljeća wrote: 09/03/2020 13:36 ''Metalka'' je jasno i dodatno imenovana uz opis da je od cigle, valjda fasadna cigla crvenkste boje. Za mene je taj slučaj riješen davno, sve dodatno i novo mora se razbiti od argumentacije koja je protiv VRS. Mislim da je ta lokacija snajperiste ili najbliža njoj zapaljena poslije ubistva ''legionara'' na pravcu kontejnera u toku postavljanja kao antisnajpersku zaštitu između zgrade ''Skupštine'' i ''filozofskog fakulteta''. Prvo su nam teletabisi pokušavali ukazati da je snajperista ''ševe'' pucao sa krova fakulteta, ubijeđeni da je bljesak vatre to dokazuje. Niđe veze. Pa su pokušali prebaciti na bok zgrade Skupštine sa kojeg je bilo moguće gađati, ali ih argumentovano razoružaše da se nikako ne uklapa ugao ulaznog metka, jasno vidljiv na snimku videa ''AP'' .... nemam vala volje ponovo naprđivati o tom slučaju. Francuzi su tu zgradu Metalke kod Vrbanje Mosta (Most Suade i Olge) izrokali u dijelu za koji su im rekli da je lokacija odakle se pucalo na njihovog kolegu preko Miljacke pa prema tramvajskoj prugi. Nešto kasnije će vojvoda Aleksić napasti i sami punkt UN snaga na Vrbanja mostu. Kasnije još, vezat' pripadnike UN-a za bandere, mostove, dalekovode i sl. kao upozorenje da ih UN ne bi bombardovao. Na Vrbanji su po prvi put legionari i uzvratili oruđima i oružjem.
Bez mene ta priča...@PM i @morski , u pravu ste za ''papovku'' i hvala na dopuni.Municija od deset metaka naredana na originalnom nosaču su bili ''redenik, postavi se na ulaz magacina i pritiskom palca npr. se utisnu u magacin.
Dobro... znam da se o tome dosta pričalo. Naravno da metak nije mogao doći sa filozofskog ili IV.To je sasvim jasno.Nije se govorilo o tome da li je mogao doći iz pravca te zgrade "kifle" ili kako li se već zvala, zato i pitam.
Po mapi što sam pogledao to bi možda mogao biti taj pravac.
Ne bih ni potezao to pitanje da se nije spomenulo, pa onda i Ševe, a znam za neke francuske izveštaje o tome, nešto se lično načulo i od samih legionara i prevodilaca :wink: .
Kod Oslobođenja su postavljali iste takve kontejnere i tad su ih moji dobro zarafalali u to nema dvojbe.
Ne priliči od tebe da ne želiš čuti neki novi detalj, istražiti, dokumentovati...ali poštujem tvoju odluku da si donio svoj konačan sud o tome.
PM72

#5550 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Troca,

Kad pomenu Aleju Branka Bujića (ne Bajića) volio bih da sam bio taj što je izrešetao kombi 1992...međutim,na tom potezu sam bio od januara do aprila 1993 i redovno sam gađao jednog kedija (koliko se sjećam kedi Zastava probušenog auspuha) koji vam je donosio vjerovatno hranu iz pravca Kasindolske.Ispuc'o sam bar 20 tromblona na njega.Bile su neke šperploče pa sam pokušavao da ubacim tromblon preko njih dok nam nije jedne prilike došao tenk iz pravca kasarne pa ispucao pet-šest granata u prve redove polu srušenih kuća.

Bio sam u potkrovlju jedne kuće kad se pomolio na igralištu ,taman gdje je sad ona zgrada BHDC (preko puta Penija).Nije imao onaj PKT niti sam vidio koga kod kupole,stade ispred mene na nekih 50 metara i raspali granatu u kuću desno od mene...ja sam odmah skočio sa drugog sprata ,sav sam se sjeb'o u tranšeji kad raspali po kući u kojoj sam ja bio.Dok smo dozvali protivoklopnjake sa one jedine dvije "bebe",on se već povukao u unutrašnjost ispucavši još tri po kućama...

Nakon toga sam čekao vašeg kedija u tranšeji...i kad mu čujem zvuk ja fiknem tromblon preko one špere...

Nekako se tješim da sam ga bar prepadao... :D
Post Reply