Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Dozer
#2851 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Pa dobro...realno, kod nas jos uvijek nema nicega ni pribliznog Italiji, pa su samim tim i takvi koraci i mjere trenutno nepotrebni. Vidjecemo sta ce biti ako se pocne desavati kao u Italiji. Mada, s obzirom da se kod nas vrlo malo ljudi testira i da sigurno necemo uci u proces u kakav su po pitanju testiranja usli u Italiji (da se vrse masovna testiranja), samim tim sumnjam da ce se kod nas desiti i slican scenario.
Naprosto jer ce kod nas vecina slucajeva s blagim simptomima biti podvedena pod sezonsku gripu i nece ni biti testirani na coronu. Preskupo je to nama.
Naravno, na kraju ce se nasi hvaliti kako su uspjesno prevenirali coronu, a sto ce biti istinito koliko i da je plavi kit skocio na Super Moon.
Naprosto jer ce kod nas vecina slucajeva s blagim simptomima biti podvedena pod sezonsku gripu i nece ni biti testirani na coronu. Preskupo je to nama.
Naravno, na kraju ce se nasi hvaliti kako su uspjesno prevenirali coronu, a sto ce biti istinito koliko i da je plavi kit skocio na Super Moon.
- muha_sa
#2852 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Prebolovah koronu na 15 dana prije neg ce svijet za istu saznat
39 i 40 temperatura par dana--jedno heftu kašljucah i evo me ko nov
39 i 40 temperatura par dana--jedno heftu kašljucah i evo me ko nov
- Dozer
#2853 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Misu...a nisi zvao da podijelis s rajom... 
- 512MB
#2854 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Načuo na vijestima da su počeli sa proizvodnjom, ali da imaju poteškoće sa punjenjem jer fali bočica koje se proizvode u Kini. Kako god, oni su i za SARS prvi izbacili lijek. Švabe i Japanci su to, kad se ukrste rade čuda
- 512MB
#2855 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Postoje paralele sa Španskom gripom, koja je izbila oko januara i ubila par miliona ljudi, pa na ljeto sasvim nestala, zatim na zimu vratila mutirana i poharala 50 do 100 miliona ljudi širom svijeta.drag_gost wrote: ↑08/03/2020 12:52Nigdje veze.freelancerBIH wrote: ↑08/03/2020 09:11Zasto se onda siri u Australiji, Egiptu, Alziru i slicnim mjestima gdje je mnogo toplije?ćiribiribela wrote: ↑08/03/2020 07:16 Pojedinci ce se bas razocarati kad sad s toplijim vremenom nestane i corona.![]()
Nego, apel panicarima... prestsnite kupovati maske koje ionako ne pomazu, postoje ljudi kojima stvarno trebaju. Cheers![]()
Nema apsolutno nikakvih naucnih dokaza da ce ga ljeto zaustavit!
Edit: Cak iako ga ljeto zaustavi - vraca se ovo na jesen ladno samo tako - tako da iako upali pva taktika sa ljetom - to ce nam samo malp vremena kupiti dok ne razvijemo vakcinu.
- Nadzornik
#2856 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Radi prevencije:
Nikada ne treba kihati i kasljati drugim ljudima u lice...

Nikada ne treba kihati i kasljati drugim ljudima u lice...

- muha_sa
- drag_gost
#2858 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Koje paralele? Molim te zvanicne dokumente, ne "ja mislim". Takodjer, drugi val Spanske gripe je poceo u augustu, gdje je oktobar bio najgori, a ne "na zimu".512MB wrote: ↑08/03/2020 14:41Postoje paralele sa Španskom gripom, koja je izbila oko januara i ubila par miliona ljudi, pa na ljeto sasvim nestala, zatim na zimu vratila mutirana i poharala 50 do 100 miliona ljudi širom svijeta.drag_gost wrote: ↑08/03/2020 12:52Nigdje veze.freelancerBIH wrote: ↑08/03/2020 09:11
Zasto se onda siri u Australiji, Egiptu, Alziru i slicnim mjestima gdje je mnogo toplije?![]()
Nema apsolutno nikakvih naucnih dokaza da ce ga ljeto zaustavit!
Edit: Cak iako ga ljeto zaustavi - vraca se ovo na jesen ladno samo tako - tako da iako upali pva taktika sa ljetom - to ce nam samo malp vremena kupiti dok ne razvijemo vakcinu.
But a reassessment in 2018 estimated the total to be only about 17 million...
Kako god, porediti zdravstvo tada i danas je neumjesno.
Inace:
Dakle, obicna gripa.So far, 14,000 people have died and 250,000 people have been hospitalized during the 2019-2020 flu season, according to preliminary estimates from the CDC.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
- GAU8
#2860 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Bice veselo u USA za 2-3 sedmice, oni su po mom misljenju nekako ponajvise izgubili dodir sa stvarnoscu.
A bice generalno veselo u aprilu, kada se isprazne lageri, ako se kinezi do tad ne vrate na radna mjesta....
A bice generalno veselo u aprilu, kada se isprazne lageri, ako se kinezi do tad ne vrate na radna mjesta....
- GAU8
#2861 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
NIje bas 3 dana, vec je blize 4 dana. Ali svejedno, ne mijenja krajnji efekat.
Ali ako se postroze mjere ogranicenja kretanja kao u Kini, virusno sirenje bi se moglo usporiti. Treba naci balans do koje mjere ici sa tim ogranicenjima da se istovremeno odrze vitalne funkcije sistema u funkciji... Jbg, ne moze svako raditi od kuce i slicno...
-
TheRealist
#2862 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Ja ne znam šta misle ljudi da će dobiti sa preventivnim zatvaranjem svega? Ili karantin totalni, ili ništa (čemu zatvoriti ustanove, ako će se ljudi okupljati mimo njih), ali uz karantin se moraju druge stvari uraditi (administrativne prirode). A stvarno mi ne liči da trebamo svi u karantin. Da ne govorim kako bi to uticalo na ljude sa djecom, koji bi mahom počeli uzimati bolovanja, da bi mogli ostati sa istom.
U Italiji je problem, jer se desio propust i to u samoj bolnici, a uz to oni nisu baš disciplinovani.
Jedino šta bi teoretski imalo smisla je to da se starijima ograniči kretanje (ali i to može apelom i da ovi to prihvate, ne znam kako drugačije), te da im se obezbijedi način na koji će dobijati svoje potrepštine. Sve ostalo nema smisla trenutno.
@Dozer - što se tiče mutacije virusa, kada kažu da je mutirao, ne misle da je odjednom mutirao. Oni mutiraju godinama, stotinama godina, sve dok jednom ne dođe do neke mutacije koja nije podobna za nas. Dešava se sa svim ostalim virusima stalno. Da se može desiti propust, može, ali priča o mutaciji virusa uopšte nije nelogičn.
PS
U Velikoj Britaniji sada se razmišlja da se svima preko 70 godina starosti ograniči dolazak na fudbalske utakmice (ustvari spominje se, ne znam je li ozbiljno razmišljaju o tome). U suštini, ovo je jedan od metoda koji i ima više smisla (može teoretski na 60 godina spustiti granica). Uglavnom stanovništo koje nije radno, a pri tome je najosjetljivije. Ni ovo neće zaustaviti širenje, ali ono što može je smanjiti smrtnost i opterećenost zdravstvenog sistema.
U Italiji je problem, jer se desio propust i to u samoj bolnici, a uz to oni nisu baš disciplinovani.
Jedino šta bi teoretski imalo smisla je to da se starijima ograniči kretanje (ali i to može apelom i da ovi to prihvate, ne znam kako drugačije), te da im se obezbijedi način na koji će dobijati svoje potrepštine. Sve ostalo nema smisla trenutno.
@Dozer - što se tiče mutacije virusa, kada kažu da je mutirao, ne misle da je odjednom mutirao. Oni mutiraju godinama, stotinama godina, sve dok jednom ne dođe do neke mutacije koja nije podobna za nas. Dešava se sa svim ostalim virusima stalno. Da se može desiti propust, može, ali priča o mutaciji virusa uopšte nije nelogičn.
PS
U Velikoj Britaniji sada se razmišlja da se svima preko 70 godina starosti ograniči dolazak na fudbalske utakmice (ustvari spominje se, ne znam je li ozbiljno razmišljaju o tome). U suštini, ovo je jedan od metoda koji i ima više smisla (može teoretski na 60 godina spustiti granica). Uglavnom stanovništo koje nije radno, a pri tome je najosjetljivije. Ni ovo neće zaustaviti širenje, ali ono što može je smanjiti smrtnost i opterećenost zdravstvenog sistema.
Last edited by TheRealist on 08/03/2020 16:22, edited 2 times in total.
-
TheRealist
#2863 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Italija može samo biti primjer banana države u ovom slučaju. Nijedna zemlja u Evropi nije poduzela ovakve mjere, neki čak hoće da i manje testiraju, još ako uzmemo kako je došlo do toga kod njih (iako objektivno ovo je "greška" koju je skoro nemoguće izbjeći, tako da se ne može ni njihovo medicinsko osoblje kriviti). Nema te karantene koja će nešto zaustaviti, ako sami građani nisu odgovorni (jedino da se uradi kao u Kini), a znamo da nisu, samo se treba prisjetiti ovog slučaja u Banjaluci i kako je sve počelo.geralt wrote: ↑08/03/2020 14:20 Na primjeru Italije se vidi razlika izmedju ozbiljnih i banana drzava. I pored sve administracije koju placamo, kod nas ne postoji politicar koji bi stisnuo i zatvorio crkve, dzamije, kina, pozorista i stadione, otkazao sve svadbe i sahrane/dzenaze, te zabranio kafanama da rade nakon 6. O "shitstormu" koji bi nastupio da neko pod blokadu pokusa da stavi npr. Banjaluku ne smijem ni razmisljati.
Na onom brodu se pokazalo da karantena nije uvijek najbolje rješenje.
- FAP mashina
-
omar little
#2865 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
likovi koji dodju ovdje sa visoka predocavati kojekakve teorije, kao da su to osobno njihove ideje i kao da su pamet svijeta popili, su mi, osobno, gori od ovih debosa sto popunjavanjem formule u exelu predvidjaju 5 milijuna mrtvih. google doktori nauka i najobicniji pedlaci teorija zavjere.
-
Jasna55
#2866 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
smiješni su ovi što porede s gripom
zanimljivo je da uvijek nabove broj unrlih
a nikada broj zaraženih i procenat umrlih u odnosu na broj zaraženih
e ajde ti sad nama navedi ukupan broj miliona zaraženih od gripe kada je umrlo 14.000 kako si naveo
a onda nam izračunaj kada se od SARS Cov 2 zarazi isti toliki broj
kolko će bit umrlih pa onda nam uporedi sa brojem umrlih od gripe
može li ?
- ćiribiribela
#2867 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
U njemackoj i dalje nema smrtnih slucajeva, zato mi nikako nije jasno zasto je ovakav haos u italiji, je li moguce da im je zdravstveni sistem tako los? 
-
statixx
#2868 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Bice, eno i FR je 16.
- Sanjarko
#2869 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Nije moja tabela da se zna. Jesam je ja postavio i preuzeo s neta ali nisam rekao da je tacna. Samo postavio i pitao za misljenja u vezi toga. Po vremenu, koliko traje vremenski ovaj novi SARS sam sracunao ja da bi za godinu dana bilo oko 18 kila mrtvih, sad nedavno sam ponovo racunao i oko 12,5 kila mrtvih bi bilo ako bi ovakvim tempom i tokom isla ova bolest.
Ja sam laik, i to ponavljam uvijek.
-
Tempo
- ZeModerator
#2870 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
ćiribiribela wrote: ↑08/03/2020 16:42 U njemackoj i dalje nema smrtnih slucajeva, zato mi nikako nije jasno zasto je ovakav haos u italiji, je li moguce da im je zdravstveni sistem tako los?![]()
to je zanimljiv fenomen, ali nema veze sa kvalitetom zdravstvene zastite, jer da je zdravstvena zastita u italiji losa, onda bi italijani imali kraci zivotni vijek, vecu smrtnost od svih bolesti i cesce epidemije.
- Sanjarko
#2871 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Dok vojske ne krenu, oruzje da bije, nema brige.
- ćiribiribela
#2872 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Da preformulisem, je li moguce da im je zdr. sistem ovoliko zakazao? Mislim, nije sad da je virus iznenadio.
-
Tempo
- ZeModerator
#2873 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Sanjarko wrote: ↑08/03/2020 16:45 Nije moja tabela da se zna. Jesam je ja postavio i preuzeo s neta ali nisam rekao da je tacna. Samo postavio i pitao za misljenja u vezi toga. Po vremenu, koliko traje vremenski ovaj novi SARS sam sracunao ja da bi za godinu dana bilo oko 18 kila mrtvih, sad nedavno sam ponovo racunao i oko 12,5 kila mrtvih bi bilo ako bi ovakvim tempom i tokom isla ova bolest.
ti se tako poseres na sred foruma, onda stojis kod govneta i objasnjavas da je to govno, da nije sutlija, da si se ti posro, da na internetu isto pise da je to govno, ali opet... da ne znas je li to sve skupa istina.
-
Tempo
- ZeModerator
#2874 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
zdravstveni sistem nema lijek za bolest koju izaziva koronavirus. ni u njemackoj, ni u italiji. zato sam i rekao da je to zanimljiv fenomen.ćiribiribela wrote: ↑08/03/2020 16:49Da preformulisem, je li moguce da im je zdr. sistem ovoliko zakazao? Mislim, nije sad da je virus iznenadio.
- drag_gost
#2875 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Smijesni su ovi sto jedva cekaju nekakvu paniku. Zanimljivo je da registruju nickove samo zbog ovakvih tema.Jasna55 wrote: ↑08/03/2020 16:39smiješni su ovi što porede s gripom
zanimljivo je da uvijek nabove broj unrlih
a nikada broj zaraženih i procenat umrlih u odnosu na broj zaraženih
e ajde ti sad nama navedi ukupan broj miliona zaraženih od gripe kada je umrlo 14.000 kako si naveo
a onda nam izračunaj kada se od SARS Cov 2 zarazi isti toliki broj
kolko će bit umrlih pa onda nam uporedi sa brojem umrlih od gripe
može li ?
E ajde ti sada koristi google kako treba, nije ti ovo tema za ispunjavanje muzickih zelja.
Moze li?
Sada, on topic, laik sam.. i treba se cuvati, ali isto mislim da ne treba bezglavo panicariti. Pa vidjecemo sta ce biti.
Last edited by drag_gost on 08/03/2020 16:54, edited 1 time in total.