SDP

Škobo Habu

#59401 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Bosanski_kralj wrote: 07/03/2020 13:41
Previše se kritikuje Nikšić, bez nekog pravog osnova za to.
Ako se sjećaš njegovog mandata u vlasti, onda je svaka kritika na mjestu.

Je l' ga jedan Enver Bećirević, čija je kćerka visoko kotirala unutra SDP-a, optužio za namještanje tendera na izgradnji auto-puta?
I to je obzanio tek kada je izgubio tender, koji se do tada striktnu namještao igračima poput Bećirevića, Nikšićevog zemljaka i sugrađanina.
Last edited by Škobo Habu on 07/03/2020 13:49, edited 1 time in total.
putokaz1

#59402 Re: SDP

Post by putokaz1 »

A koalicija s SDA 2010
Može se Komšiću oprost koalicija iz 2015 s SDA-pa glasat opet za njega
Može se Fahri oprostit koalicija s SDA pa opet glasat za SBB ali
Nerki se nemože oprostiti kaolicija od prije 10 godina
Banksy

#59403 Re: SDP

Post by Banksy »

Škobo Habu wrote: 07/03/2020 13:48

Je l' ga jedan Enver Bećirević, čija je kćerka visoko kotirala unutra SDP-a, optužio za namještanje tendera na izgradnji auto-puta?
I to je obzanio tek kada je izgubio tender, koji se do tada striktnu namještao igračima poput Bećirevića, Nikšićevog zemljaka i sugrađanina.

Nije.

“Ne znam koji pojedinci su me reketirali, ali po svim reakcijama u pitanju je ‘glavni’, ‘doglavni’ i direktor Elektroprivrede BiH“, kaže Bećirović za FTV, pojašnjavajući da kad kaže „glavni“ misli na Zlatka Lagumdžiju, a „doglavni“ je, tvrdi se u prilogu, ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić.

https://magazinplus.eu/prominvest-enver ... i-hadzicu/
Bosanski_kralj

#59404 Re: SDP

Post by Bosanski_kralj »

Vjerujem da bi SDA iskoristila priliku za ucjenu Nermina u pregovorima oko ulaska u vlast da su mu išta veliko mogli nakalamiti. Kako Envera Bijedića ucjeniše, tako su mogli i Nermina Nikšića.

Meni se kod Nermina svidjelo, recimo, što u toku ove posljednje kampanje za predsjednika SDP-a, kad je bio u Bihaću, svako ko je imao bilo šta reći mogao je to bez imalo straha to učiniti. Ljudi su mu u lice govorili i pohvale i kritike, a on je to sve najnormalnije prihvatao. Da li bi Bakir tako reagirao?
Također, osobe koje su bile protiv njega, još na prvim izborima kad mu je protukandidat bio Jasmin Imamović, ni na koji način nisu šikanirane i proganjane iz stranke i masovno su na ovim izborima podražli Nikšića. Pa i sam Jasmin je bio na njegovoj strani. Nađi mi u bilo kojoj drugoj stranci takav primer.

I sam Konaković je pohvalio da šta se dogovori sa Nikšićem to se ispoštuje.
Škobo Habu

#59405 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Banksy wrote: 07/03/2020 14:10

Nije.
Jeste. Lično sam imao priliku da gledam njegovoga ličnog prijatelja, tadašnjeg premijera Nermina Nikšića, na obilasku jedne od njegovih investicija.

Kasnije je tvrdio, i to javno pred svjedocima, da mu upravo Vlada ne odobrava kreditna sredstva koja su mu obećali, pa je onda otpusto 20 radnika iz iste firme.

Na kraju, upravo je posredstvom Nikšića i SDP-a, na lokalnom nivou, istalirao SDP-ove kadrove koji su protežirali politiku koji je sam Bećirović želio da čuje. Na koncu, upravo su ti kadrovi od firme koja je poslije rata imala oko 1000 zaposleni, napravili jednu običnu ruinu koja se raspada.
Banksy

#59406 Re: SDP

Post by Banksy »

Škobo Habu wrote: 07/03/2020 14:16
Banksy wrote: 07/03/2020 14:10

Nije.
Jeste. Lično sam imao priliku da gledam njegovoga ličnog prijatelja, tadašnjeg premijera Nermina Nikšića, na obilasku jedne od njegovih investicija.

Kasnije je tvrdio, i to javno pred svjedocima, da mu upravo Vlada ne odobrava kreditna sredstva koja su mu obećali, pa je onda otpusto 20 radnika iz iste firme.

Na kraju, upravo je posredstvom Nikšića i SDP-a, na lokalnom nivou, istalirao SDP-ove kadrove koji su protežirali politiku koji je sam Bećirović želio da čuje. Na koncu, upravo su ti kadrovi od firme koja je poslije rata imala oko 1000 zaposleni, napravili jednu običnu ruinu koja se raspada.

Vjerujem da ti onda neće biti problem naći nešto, negdje, crno na bijelo, što će potkrijepiti tvoje navode.

edit, da mu je SDA našla ukraden sendvič u srednjoj školi, zvonilo bi dosad.
Last edited by Banksy on 07/03/2020 14:22, edited 1 time in total.
Škobo Habu

#59407 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Bosanski_kralj wrote: 07/03/2020 14:15
Vjerujem da bi SDA iskoristila priliku za ucjenu Nermina u pregovorima oko ulaska u vlast da su mu išta veliko mogli nakalamiti. Kako Envera Bijedića ucjeniše, tako su mogli i Nermina Nikšića.

Meni se kod Nermina svidjelo, recimo, što u toku ove posljednje kampanje za predsjednika SDP-a, kad je bio u Bihaću, svako ko je imao bilo šta reći mogao je to bez imalo straha to učiniti. Ljudi su mu u lice govorili i pohvale i kritike, a on je to sve najnormalnije prihvatao. Da li bi Bakir tako reagirao?
Također, osobe koje su bile protiv njega, još na prvim izborima kad mu je protukandidat bio Jasmin Imamović, ni na koji način nisu šikanirane i proganjane iz stranke i masovno su na ovim izborima podražli Nikšića. Pa i sam Jasmin je bio na njegovoj strani. Nađi mi u bilo kojoj drugoj stranci takav primer.

I sam Konaković je pohvalio da šta se dogovori sa Nikšićem to se ispoštuje.
Kako god ljudi imali pravo da kritikuju Konakovića na osnovu njegovih SDA "aferima", na isti način se može to tvrditi i za Nikšića.

Vladavina "Platforme" ništa nije bila manje pogubna za građanina ove zemlje od bilo koje SDA vlasti.

Je l' to Nikšić ispunio sva obećanja koja je dao kao federalni premijer, kada je stupio na vlast? Jest', al 'u qrcu.
Škobo Habu

#59408 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Banksy wrote: 07/03/2020 14:20
Vjerujem da ti onda neće biti problem naći nešto, negdje, crno na bijelo, što će potkrijepiti tvoje navode.

edit, da mu je SDA našla ukraden sendvič u srednjoj školi, zvonilo bi dosad.
SDA je bila tada u koalicionom talu sa SDP-om.

Najbolji im ministar onomad bio Erdal Trhulj. Jedini koji je ostavio nešto iza sebe opipljivo - kilometre auto-puta.

Ostali - ćorak.
Banksy

#59409 Re: SDP

Post by Banksy »

Je l' ga (Nikšića) jedan Enver Bećirević, čija je kćerka visoko kotirala unutra SDP-a, optužio za namještanje tendera na izgradnji auto-puta?

?
Škobo Habu

#59410 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Banksy wrote: 07/03/2020 14:26
?
Šta je nejasno?

Je l' Nikšić bio dio vlasti? Auto - ceste FBiH su federalni nivo.

Edit:
U aferi „Reket 2“ riječ je o jednom od drugih, prijavljenih ali ne i jedinih reketarenja, koje se dogodilo s firmom Prominvest vlasnika Enver Bećirović iz Konjica. Tu je također Bećirović javno progovorio o davanju reketa SDP-u koji je bio jedini uvjet za rad i ulazak u posao.
Last edited by Škobo Habu on 07/03/2020 14:31, edited 1 time in total.
Banksy

#59411 Re: SDP

Post by Banksy »

On, sam, nigdje ne spominje Nikšića, i tvrdi ovo:

“Ne znam koji pojedinci su me reketirali, ali po svim reakcijama u pitanju je ‘glavni’, ‘doglavni’ i direktor Elektroprivrede BiH“, kaže Bećirović za FTV, pojašnjavajući da kad kaže „glavni“ misli na Zlatka Lagumdžiju, a „doglavni“ je, tvrdi se u prilogu, ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić.

Ti znaš bolje od njega :D pa tvrdiš ovo:

Je l' ga (Nikšića) jedan Enver Bećirević, čija je kćerka visoko kotirala unutra SDP-a, optužio za namještanje tendera na izgradnji auto-puta?

Kome sad da vjerujemo, njegovoj tvrdnji ili tvojim insinuacijama? :mrgreen:
Škobo Habu

#59412 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Banksy wrote: 07/03/2020 14:31 On, sam, nigdje ne spominje Nikšića, i tvrdi ovo:

Da se podsjetimo:

Kao prvo, nije nikakva tajna da je Bećirević bio "mecena" SDP-u sve dok nije pukla tikva.
Kao drugo, Bećirević je imao svoje privatne veze u SDP-u,a jedna od njih je i sam Nikšić.

Sad ti mene želiš ubjediti kako je Nikšić bio naivan kao "francuska sobarica"? :-)

Vlasnik građevinske firme "Prominvest" Enver Bećirović koji je 20 godina bio je jedan od finansijera SDP-a BiH, tvrdi da ga vrh SDP-a pokušao reketirati i da je zbog odbijanja da im da novac ostao bez posla, prenosi portal Federalna.ba prilog emisije 'Mreža' FTV.

U prilogu se tvrdi kako je nakon dugogodišnje saradnje, monopol u poslovima na gradnji autoputa Vc preuzela je kompanija 'Euroasfalt' Hameda Ramića koja je na sumnjiv način dobila brojne poslove.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/11 ... dzicu.html
Banksy

#59413 Re: SDP

Post by Banksy »

Ne, samo čekam da potkrijepiš svoje insinuacije.

Banksy wrote: 07/03/2020 14:31 On, sam, nigdje ne spominje Nikšića, i tvrdi ovo:

Neozbiljno je ovo, pozdrav.
Škobo Habu

#59414 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Banksy wrote: 07/03/2020 14:43
Insinuacije?

Nije uopšte riječ o insinuacijama, već o činjenici da je "Euro-Asfalt" istisnuo iz biznisa "Prominvest" jer je privatnim kanalima ponudio više.

Zbog toga je Bećirević i izašao u javnost.

Mnim da je za tebe "insinuacija" i afera "Reket"?
drug_profi

#59415 Re: SDP

Post by drug_profi »

Ja sam pomenuo termin "hadenizacija", i zasto je to zlocin protiv nase privrede. Niko od vas se nije ni osvrnuo.
Jos gore je sto ni jedan novinar nikad ni rijec nije suvislu napisao.
Niksic je za svog mandata gurao da se potvrdi legitimitet sastava KOMVP iako su im mandati bili uveliko istekli.
Zasto je to bitno?
KOMVP treba da kontrolise trziste kapitala i da sprijecava nelegalne fiksacije cijena dionica. Postojeca komisija je dozvolila da se na berzi HADEN kupi 29% dionica Bosnalijeka po fiksiranoj cijeni od 14 maraka. Dok se dio novca isplacivao ispod stola.
Sto je ovo bitno?
Tako sto su dionice prodavali fondovi uz baksis upraviteljima fodova, a te dionice nisu njihove vec su dionice od dionicara fondova. Time se fiksira cijena i tjeraju se "slabe ruke" da prodaju svoje po istoj cijeni.
Nema u svijetu primjera da postoji svakodnevna potraznja za vise desetaka hiljada dionica jednog emitenta, a da kurs ni malo ne krene gore. Da bi se to uradilo na plitkom i nelikvidnom trzistu kao sto je SASE potrebno je samo postaviti veliku kolicinu na prodaju po toj zeljenoj cijeni (fondovi) i svi koji zele prodati moraju ici bar fening ispod.
Niksic je uz bratiju iz SDA upirao da parlament produzi mandat pistojecoj KOMVP i time legalizuje sve buduce fiksacije. Istovremeno je direktor berze covjek koji je iz istog razloga izgubio brokersku dozvolu i u austriji i u bih.
Nakon toga FDS je bio sljedeca zrtva. Dionice fiksirane na 42 marke da bi se kao uspostavila tako niska pocetna cijena drzavnog kapitala, u sta nas je Fadil Provalic ubjedjivao da je realna. Danas se trguje sa preostalim dionicama i po 190-200 maraka iako je u medjuvremenu proizvodnja ugasena i radnici otpusteni.

Medjutim, ovo je zaista kompleksna materija i jako je tesko objasniti sve.
Uglavnom posljedice "hadenizacije" su rastjerivanje stranih investitora sa SASE, pljacka malih dionicara, bagatelisanje drzavnog kapitala (Bosnslijek, FDS) koji je prodan barem duplo ispod realne vrijednosti.
Najgore od svega su podljedice na samo trziste jer u momentu kad imamo 11 milijardi kod gradjana u stednji nemamo IPO niti ponude za kvalitetno investiranje. Samim tim ni brojna radna mjesta koje bi taj novac generirao sada ne postoje.
I sve je to dobrim djelom djelo i NN uz brojne saradnike u SDA i bivse SDP-ovce.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#59416 Re: SDP

Post by izvrsni direktor »

drug_profi wrote: 07/03/2020 20:36 Tako sto su dionice prodavali fondovi uz baksis upraviteljima fodova, a te dionice nisu njihove vec su dionice od dionicara fondova.
:shock: :-) :skoljka:
drug_profi

#59417 Re: SDP

Post by drug_profi »

izvrsni direktor wrote: 07/03/2020 21:39
drug_profi wrote: 07/03/2020 20:36 Tako sto su dionice prodavali fondovi uz baksis upraviteljima fodova, a te dionice nisu njihove vec su dionice od dionicara fondova.
:shock: :-) :skoljka:
Ne slazes se sa necim?
Dionicari fondova su vlasnici portfolia fondova. Uloze svoj novac u fond a zauzvrat dobiju određen broj dionica fonda. Iza tih dionica stoji imovina fonda, tj. dionice koje ce fond kupovati na trzistu. Fondovi disperziraju investicije u razne emitente jer je to u normalnim okolnostima sigurnije za one koji nisu upuceni u analize vrijednosti dionica i time se smanjuje rizik. Kazem u normalnim uslovima, tj. zemljama.
Fondom upravlja drustvo za upravljanje fondovima koje ima pravo na zakonom propisanu naknadu (i taj zakon je također napisan da kriminal bude po zakonu). Tim DUF-om upravlja menadzer koji ima pinku zagarantovanu, makar upropastio fond. Ono kao kad bi ti dao sve sto imas nekom neodgovornom liku da ti cuva, a koji moze sa tim uraditi sta hoce ali da ti ni na koji nacin ne bude odgovoran.
E tako tvojim novcem DUF kupi dionice Bosnalijeka, Telekoma, FDS-a, Elektroprivrede, ali i dionice nekog Ozona, TAT-a, Elektrobosne i onda prodaje ove kvalitetne dionice za (uglavnom najnizu mogucu cijenu u datom momentu) cineci uslugu nekom koji u tom casu zeli kupovati mnogo (uz neku kompenzaciju privatno). Plitko i nelikvidno trziste ne moze da to pokrije i apsorbuje. Dionicari fondova ostaju sa bezvriednom Elektrobosnom, Ozonom, TAT-om... i jos na kraju godine DUF ima pravo da naplati 3 miliona (ako se ne varam) za usluge. To postigne tako sto opet proda nesto kvalitetnih dionica, ili zadrzi dividendu koja je isplacena.
Tako kod nas rade investicioni fondovi.
Izmedju ostalog i zahvaljujuci nakradnim zakonima koji su kreirani tako. U cemu su imali udjela tadasnji SDP i sve stranke koje su imale parlamentarce ili izvrsnu vlast.

ovo ne znaci da ja optuzujem sadasnji SDP ili da mislim da oni sad imaju veze sa tim, ali tvrdim da nema u ovoj zemlji 1 promil ljudi koji razumije ovu problematiku i zato je moguca ova pljacka lopatom, a lafo po zakonu jer dok KOMVP ne reaguje sve je u redu. A zato je ona bitna bila i Niksicu i svim potonjim. Pa evo i dan danas isti sastav... jedno 10- godina nakon isteka mandata.
paleoconservative

#59418 Re: SDP

Post by paleoconservative »

U sridu, druže profi.

SASE nije nikakvo trziste vise, samo paravan i prilika za pljackanje drzavne imovine i odradjivanje usluga papcima.

Bez trzisnih snaga, bez,slova zakona i povjerenja naroda u isti, bez ponude iz realnog sektora i pouzdane potraznje, bez IPO-ova i uz ovako opterecenim drzavnim aparatom sa ovakvim omjerom zapsolenika javne uprave naspram privatnog sektora, dobro pa nismo dobro zagazili nazad u feudalizam.

NN, iako je dio nove KS price, treba "biti musko" i preuzeti znacajan dio odgovornosti za ovakve stanje sa berzom i vrijednosnim papirima.
shbc

#59419 Re: SDP

Post by shbc »

invincible1921 wrote: 20/02/2020 23:06
drug_profi wrote: 20/02/2020 20:12 Nisu Bosnjaci vec SDA. A to nije isto.
Doduse nekom jeste.
Jesu bosnjaci itekako...kul je bit i srbin i hrvat i marsovac samo je seljacki bit bosnjak...jer ako si bosnjak odma se podrzumijeva da ti nekog pokusvas agresivno.prsilit

Kome se prigovaralo nakon popisa? Nisam uopste cuo kritike sto je 99posto hrvata i srba , hrvati i srbi , al cuo sam sto i jednu prozivku sto je neko bosnjak...
Zasto postoji percepcija (a postoji da se ne lazemo) da je "seljacki" biti Bosnjak se moze zahvaliti bosnjackim liderima (citaj: SDA). Dok su Srbi kao nacionalni ponos gurali Teslu i Djokovica, Hrvati Visnjica i Dragojevica, bosnjacki lideri (citaj: SDA) su za svjetionik Bosnjaka postavili kontroverzne licnosti poput Alije i Busuladzica, a za promotivni spot Bosnjastva iskoristili ljude koji imaju problem sa izgovaranjem slova "a". Pa je tako Bosnjak, postao "BosnjOk", usko i iskljucivo vezan za "IslOm". I onda kuku majko, sto urbaniji dio populacije koji se jezi od nepravilnog izgovora, nije toliko religiozan ili je vise sekularisticki, ima averziju prema tome da ga se svrstava u Bosnjake.

Da ne govorimo o dnu ledenog brijega, a to je politika izjednacavanja politike Srba i Hrvata. Ulazak u nacionalnu pricu i odbacivanje sa gadjenjem vezivajuceg faktora drzave (Bosanac i/ili Hercegovac) u drzavi i medju narodom koji je do samog kraja vjerovao u bratstvo i jedinstvo, najvise podrzavao ideju "Jugosloven" i u ruci drzao Titovu sliku (a ista jos uvijek nije rijetka pojava).
Banksy

#59420 Re: SDP

Post by Banksy »

Da, tačno, i def i do kraja odbacivanje svega iz Platforme Predsjedništva iz '92. je bilo pogubno za Bošnjake (u postratno vrijeme).
JThomas

#59421 Re: SDP

Post by JThomas »

doduše, da se ne lažemo, srpski nacionalni identitet je u stvarnosti puno više vezan za save, lazare i miloše nego za brojne zaslužne naučnike, umjetnike i sportiste koje imaju. nikome regularnom to ne treba biti uzor.
invincible1921

#59422 Re: SDP

Post by invincible1921 »

shbc wrote: 08/03/2020 11:50
invincible1921 wrote: 20/02/2020 23:06
drug_profi wrote: 20/02/2020 20:12 Nisu Bosnjaci vec SDA. A to nije isto.
Doduse nekom jeste.
Jesu bosnjaci itekako...kul je bit i srbin i hrvat i marsovac samo je seljacki bit bosnjak...jer ako si bosnjak odma se podrzumijeva da ti nekog pokusvas agresivno.prsilit

Kome se prigovaralo nakon popisa? Nisam uopste cuo kritike sto je 99posto hrvata i srba , hrvati i srbi , al cuo sam sto i jednu prozivku sto je neko bosnjak...
Zasto postoji percepcija (a postoji da se ne lazemo) da je "seljacki" biti Bosnjak se moze zahvaliti bosnjackim liderima (citaj: SDA). Dok su Srbi kao nacionalni ponos gurali Teslu i Djokovica, Hrvati Visnjica i Dragojevica, bosnjacki lideri (citaj: SDA) su za svjetionik Bosnjaka postavili kontroverzne licnosti poput Alije i Busuladzica, a za promotivni spot Bosnjastva iskoristili ljude koji imaju problem sa izgovaranjem slova "a". Pa je tako Bosnjak, postao "BosnjOk", usko i iskljucivo vezan za "IslOm". I onda kuku majko, sto urbaniji dio populacije koji se jezi od nepravilnog izgovora, nije toliko religiozan ili je vise sekularisticki, ima averziju prema tome da ga se svrstava u Bosnjake.

Da ne govorimo o dnu ledenog brijega, a to je politika izjednacavanja politike Srba i Hrvata. Ulazak u nacionalnu pricu i odbacivanje sa gadjenjem vezivajuceg faktora drzave (Bosanac i/ili Hercegovac) u drzavi i medju narodom koji je do samog kraja vjerovao u bratstvo i jedinstvo, najvise podrzavao ideju "Jugosloven" i u ruci drzao Titovu sliku (a ista jos uvijek nije rijetka pojava).
Svejedno srbi i hrvati su u ovom periodu pokazali najgore sto covjecanstvo moze ponuditi, pod geslom ugrozenosti i odbrane evropske civlizacije od mundjosa ispoljili su pravu svoju stranu...sa drufe strane bosnjak je uglavnom ostajao vrijedan covjek. Ispao je veci covjek Bosnjak iako je imao noz i pod grlom i u ledjima, stjeran u cosak ostavljen od svakoga....Medjutim eto mi smo primitivci. Problem su Alija i tamo neki Busuladzic, a sto su srbima i hrvatima zakletve ratni zlocinci ..to je ok. Nikad pameti doc.
Škobo Habu

#59423 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

drug_profi wrote: 07/03/2020 21:58
ovo ne znaci da ja optuzujem sadasnji SDP ili da mislim da oni sad imaju veze sa tim, ali tvrdim da nema u ovoj zemlji 1 promil ljudi koji razumije ovu problematiku i zato je moguca ova pljacka lopatom, a lafo po zakonu jer dok KOMVP ne reaguje sve je u redu. A zato je ona bitna bila i Niksicu i svim potonjim. Pa evo i dan danas isti sastav... jedno 10- godina nakon isteka mandata.
Ja sam se lično uvjerio kako stvari unutar SDP-a funkcionišu za vrijeme "Platforme".
Stranačko zapošljavanje je bilo šematski odrađeno baš kao i kod SDA.

Bitno je bilo da na određenom lokalnom nivou "završiš" neke stvari da bi te kasnije transferirali na neko veće mjesto tipa upravničke ili direktorske pozicije. O zapošljavanju aktivista je izlišno govoriti.

Nikšić nije uopšte bezazlen tip. Naprotiv, namazan k'o i Branković.
bunk

#59424 Re: SDP

Post by bunk »

Vidis da je forum privatizovo..
Škobo Habu

#59425 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Posve je legitimno da ti opravdavaš politiku SDA do krvi, kao što to i radiš, jer imaš svoje razloge i interese, baš kao što je to posve legitimno u slučaju SDP-a.

No, kada me i jedni i drugi počnu uvjeravati kako nešto nije crno, već bijelo, onda znaš da takvo nešto nema veze sa realnošću.
Post Reply