Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
tranquil

#726 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by tranquil »

Haris033 wrote: 05/03/2020 15:17 Ovaj virus je nastao iz labaratorija Izraela i SAD-a. Najviše oboljelih u Kini i Iranu. Slučajno? EU kolateralna šteta.
Pametnom dosta :izet:
Iiiiii možete zaključati temu, evo imamo pobjednika :lol:
Janjicar

#727 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Janjicar »

Ništa to nije, par flaša vode i jedna seansa ce to riješiti.

kotor88

#728 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by kotor88 »

aditon wrote: 05/03/2020 15:03 paniku samo mediji stvaraju a za istu definitivno nema mjesta...pa više ljudi umre od alergije na kikiriki na godišnjem nivou nego što je umrlo od korone i terorizma zajedno zadnjih godinu dana...koliko je oboljelih u svijetu? 80 - 100k? nebitno uopšte jer je to procentualno gledajući minoran broj ljudi od 7 i pol milijardi koliko nas troši zrak na ovoj planeti...
Upravo to.
Janjicar

#729 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Janjicar »

kotor88 wrote: 05/03/2020 15:53
aditon wrote: 05/03/2020 15:03 paniku samo mediji stvaraju a za istu definitivno nema mjesta...pa više ljudi umre od alergije na kikiriki na godišnjem nivou nego što je umrlo od korone i terorizma zajedno zadnjih godinu dana...koliko je oboljelih u svijetu? 80 - 100k? nebitno uopšte jer je to procentualno gledajući minoran broj ljudi od 7 i pol milijardi koliko nas troši zrak na ovoj planeti...
Upravo to.

Znate li uopšte šta znači Zarazna bolest ? Jesil kad čuo za Epidemiju kikirikija ?
Ludzak

#730 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Ludzak »

bubobih wrote: 05/03/2020 13:29
Sanjarko wrote: 05/03/2020 13:24 Sta je bolje. Business as usual ili zamandaliti se? Mislim s ekonomskog aspekta. Ionako ce se zaraziti puno ljudi.
Ja bih licno svakome preporucio oprez, kupiti malo vise namirnica cisto da smanjis nepotrebne kontakte u trznim centrima. Smanjiti rukovanje nepotrebno, koristiti antibakterijski gel kad ne mozes ruke prati. Kada peres ruke 15 sekundi ispirati a ne 5 sekundi. Uglavnom ja sam sveo nepotrebne kontakte na minimum. I to nije paranoja nego oprez, i ne zelim da u neznanju zarazim komsije il nekog djeda da umre zbog mene i da ga imam na savjesti. Ostali koji se smiju, saberite se i ne razmisljaje samo o svojoj guzici nego i o drugima oko sebe.
Samo pranje ruku antibakterijskim sredstvima. Pranjem ruku običnim sapunima ne pomaže nestanku bakterija.
Dozer

#731 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Dozer »

Ja u kuci stavio 8 onih dispanzera s medicinskim alkoholom. Jel' dosta?
BHCluster

#732 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by BHCluster »

Dozer wrote: 05/03/2020 16:27 Ja u kuci stavio 8 onih dispanzera s medicinskim alkoholom. Jel' dosta?
A bijeli luk?
Sanjarko

#733 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Sanjarko »

Dozer wrote: 05/03/2020 16:27 Ja u kuci stavio 8 onih dispanzera s medicinskim alkoholom. Jel' dosta?
EDIT: Mislio sam na aktivnu prirodnu imunizaciju. Ono kad se kalis.
Last edited by Sanjarko on 05/03/2020 17:01, edited 1 time in total.
breba

#734 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by breba »

Ludzak wrote: 05/03/2020 16:20
bubobih wrote: 05/03/2020 13:29
Sanjarko wrote: 05/03/2020 13:24 Sta je bolje. Business as usual ili zamandaliti se? Mislim s ekonomskog aspekta. Ionako ce se zaraziti puno ljudi.
Ja bih licno svakome preporucio oprez, kupiti malo vise namirnica cisto da smanjis nepotrebne kontakte u trznim centrima. Smanjiti rukovanje nepotrebno, koristiti antibakterijski gel kad ne mozes ruke prati. Kada peres ruke 15 sekundi ispirati a ne 5 sekundi. Uglavnom ja sam sveo nepotrebne kontakte na minimum. I to nije paranoja nego oprez, i ne zelim da u neznanju zarazim komsije il nekog djeda da umre zbog mene i da ga imam na savjesti. Ostali koji se smiju, saberite se i ne razmisljaje samo o svojoj guzici nego i o drugima oko sebe.
Samo pranje ruku antibakterijskim sredstvima. Pranjem ruku običnim sapunima ne pomaže nestanku bakterija.
Korona virus je VIRUS, ne bakterija. :-)
Sanjarko

#735 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Sanjarko »

BHCluster wrote: 05/03/2020 16:37
A bijeli luk?
:gunjastajl:
King Theoden

#736 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by King Theoden »

Par iz austrije. Ona ima astmu i zbog toga je imala malo jače simptome. Četiri dana je provela u bolnici. Imala je jak kašalj i bolove u mišićima.
Lola nije imo simptome :lol: zamisli, odeš u bolnicu, dijagnosticiraju ti koronu a ti niš ne osjećaš tj zdrav si ko dren.
Na dijete nije ni prešlo.

https://m.bild.de/news/ausland/news-aus ... obile.html
Sanjarko

#737 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Sanjarko »

Ovo ce pokosit penzionere, ako sam dobro shvatio. Sarma se dobije kad se djeca i mladi zbroje s njima pa samim tim manja smrtnost i ostalo.
sadie_forever

#738 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by sadie_forever »

King Theoden wrote: 05/03/2020 17:30 Par iz austrije. Ona ima astmu i zbog toga je imala malo jače simptome. Četiri dana je provela u bolnici. Imala je jak kašalj i bolove u mišićima.
Lola nije imo simptome :lol: zamisli, odeš u bolnicu, dijagnosticiraju ti koronu a ti niš ne osjećaš tj zdrav si ko dren.
Na dijete nije ni prešlo.

https://m.bild.de/news/ausland/news-aus ... obile.html
Mozda mu preslo od nje,a virus razvija simptome tek 14 dana kasnije
starii

#739 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by starii »

Image
allem_77

#740 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by allem_77 »

ćiribiribela wrote: 05/03/2020 10:38
breba wrote: 05/03/2020 02:46
Bodkin wrote: 02/03/2020 22:59
Znaci danas citam, jedan od vodecih doktora u americi izjavio da maske apsolutno ne pomazu i da je veci problem ako panicari krenu sa masovnom kupovinom jer nece ih bolnice moci nabavljati. I onda skontam neki dan na aerodromu negdje u evropi vidim masa ljudi sa jebenim maskama
Ovo ponavljaju non stop i argument im je los. Ko biva ne trebaju vam maske jer ne pomazu i bolnice ih nece imati. Ako ne pomazu sta ce onda bolnicama? Ne znam je li pomazu ili ne, ali im objasnjenje ne ulijeva povjerenje i naravno da ljudi kupuju masovno.
Omfg.

Znas da hirurzi operiraju sa maskama?

I kad radis na odjelu gdje imas razlicitih zaraznih bolesti, nosis maske da ne zarazis druge pacijente u slucaju da si ti nesto pokupio.

Nebulozno mi da se ovakve stvari moraju objasnjavati.
Ovo nije tačno. U zadnje tri godine sam više od godinu dana boravio u karanteni. Ljekari, medicinske sestre... kada ulaze na odjel stavljaju maske da sebe zaštite, zadrže se na odjelu 5-10 minuta i nakon izlaska bacaju maske jer je beskorisna. Ja nisam nosio masku jer sam među oboljelima boravio 8 sati. I smatrao sam da me ta maska neće zaštititi osim da stavljam novu svakih 5-10 minuta.
neko_sa_strane

#741 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by neko_sa_strane »

Šta se događa sa Italijom? Piše da je 148 ljudi umrlo a zaraženih je 3858. Znači da je stopa smrtnosti 3,8%.
trimi68
Grijem se na: Plin
Horoskop: Stirjelac

#742 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by trimi68 »

trimi68
Grijem se na: Plin
Horoskop: Stirjelac

#743 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by trimi68 »

Corona? Iz ničega su DOVELI SVIJET DO LUDILA! Sumnjam da će me itko demantirati, ISPALI BI SMIJEŠNI!
INTERVJU: DR. SREĆKO SLADOLJEV O HISTERIJI OKO NEOPASNE BOLESTI:

HRVATSKAIZDVOJENO 27. veljače 2020. Damir Kramarić

‘Ispali su smiješni i nakon „svinjskog“ kaosa kada je ministar zdravstva „post festum“ javno prozvao mnoge zdravstvene djelatnike zbog neodgovornog ponašanja tijekom lažne pandemije i forsiranja opasnog cjepiva. Mogu zaključiti da se na globalnom planu iz ničega uspjelo dovesti svijet do ludila. Slično je „uspjelo“ 1938. g. Orsonu Walesu kada je preko radijske postaje CBS započeo emitirati dramu ‘Rat svjetova’ o napadu vanzemaljaca. COVID-19 ima, naime, 6 – 7 puta blaže i simptome i posljedice od bilo koje „obične“ gripe!’, ističe dr. sc. Srećko Sladoljev, ugledni imunolog, u ekskluzivnom razgovoru za Promise.hr
Rijetko kada neka objava u tolikoj mjeri privuče čitatelje i gotovo zablokira neki news portal te u jednom danu poruši višegodišnje rekorde čitanosti, kao što je to učinila objava imunologa i ‘zviždača’ dr. sc. Srećka Sladoljeva. Sladoljev je, podsjetimo, frustriran brojnim izgovorenim lažima i histerijom te umjetno izazvanom panikom oko koronavirusa objavio tekst u kojem tvrdi da je ‘Corona tek neopasna, gripi slična bolest, kakve se pojavljuju stalno, a da ih mi obično niti ne primijetimo….’ Taj tekst, kojega smo prenijeli na Promise.hr, podijeljen je na društvenim mrežama u svega 24 sata – nekoliko tisuća puta. O svemu tome razgovarali smo ponovno s dr. Sladoljevom.

Vaša objava u kojoj upozoravate da je koronavirus neopasna, gripi slična bolest, kakve se javljaju stalno, izazvala je nevjerojatno veliku pozornost javnosti. Možete li dodatno pojasniti: zašto tvrdite da smo takvim virusima izloženi stalno i zašto mislite da je korona virus nešto posve uobičajeno, puno manje opasno od mnogih drugih bolesti?

Točno, u 24 sata na mom službenom FB profilu objava je iščitana preko 250.000 puta. Pregleda je vjerojatno još toliko obzirom da sam isto objavio i na privatnom te nekolicini „regionalnih“ grupa gdje nemam mogućnosti provjere čitanosti. U vrijeme dok sam se „bavio“ „svinjskom“ pandemijom, nije mi promakao podatak o desecima i desecima zabilježenih „atipičnih“ epidemija sa simptomima i posljedicama sličnih ili jednakih gripi za koje testovima za gripu nije dokazano da su gripa.

Sve su svrstane u kategoriju „gripi-sličnih“ ili „influenza-like“ respiratornih zaraza. Da ovu „Corona gripu“ nismo spremno „dočekali“ sa specifičnim dijagnostičkim testom, i COVID-19 bi prošao jednako kao i njegovi gripa-slični prethodnici. U statističkoj slici godišnjeg mortaliteta nitko ne bi primijetio da se dogodilo nešto neobično. S tom razlikom što COVID-19 ima 6 – 7 puta blaže i simptome i posljedice od bilo koje „obične“ gripe.

Što se onda može zaključiti iz cijele histerije oko koronavirusa: zašto tolike karantene, policijske blokade, skupljanje zaliha hrane, napadi na ljude iz Azije – ako je riječ o običnom neopasnom virusu? Jesmo li izloženi nekakvim manipulacijama? O čemu se ovdje radi?

Mogu samo zaključiti da se na globalnom planu iz ničega uspjelo dovesti svijet do ludila. Slično je „uspjelo“ 1938. g. Orsonu Walesu kada je preko radijske postaje CBS započeo emitirati dramu ‘Rat svjetova o napadu vanzemaljaca’.

Je li točna informacija da je policija ubila jednu djevojku na policijskoj blokadi napravljenoj zbog koronavirusa?

Šaljem Vam video snimku pa sami zaključite. Po meni, unesrećila ju je „struka“ s činovnicima WHO-a na čelu koji su odgovorni za ovo ludilo (na snimci se vidi da policajci izvlače sitnu mladu ženu silom iz njenog automobila, ona plače i cvili, no oni su sve grublji. Na kraju žena ostaje nepomično ležati na cesti, okružena sa 6-7 policajaca koji na žutim jaknama imaju natpis ‘police’, ali i natpise na kineskom (ili korejskom).

Rekli ste da su u Italiji umrli ljudi koji su ionako bili vrlo bolesni, praktički na samrti, a u javnosti su njihove smrti prikazane kao nove žrtve koronavirusa?

Samo sam prenio informaciju kako sam je i dobio. U normalnoj situaciji razlozi njihove smrti bili bi točno navedeni. Sjetite se Ane Rukavine. Od čega je preminula? Od leukemije ili prehlade? Razmislite što bi danas naveli kao udarnu vijest da ju je u ISTOJ situaciji, umjesto prehlade – „zadesio“ Corona virus?

Je li netko demantirao vaše navode?

Nije, a sumnjam da će netko to i učiniti. Jer ispao bi smiješan. Jednako kako su ispali smiješni nakon „svinjskog“ kaosa kada je ministar zdravstva „post festum“ javno prozvao mnoge zdravstvene djelatnike zbog neodgovornog ponašanja tijekom lažne pandemije i forsiranja opasnog cjepiva.

Zašto mislite da je virus prisutan kod puno većeg broja ljudi, ali da većina nikada niti ne razvije simptome bolesti?

To ZNAM zbog biologije „suživota“ čovjeka i virusa. Nakon kontakta, virus prvo mora „probiti“ tzv. staničnu obranu, individualnu, ali i grupnu obranu domaćina kojom su naoružane praktički sve tjelesne stanice osim eritrocita. Ova obrana djeluje protuvirusno na više razina, a napadnute stanice k tome signaliziraju zdravima da se na vrijeme pripreme za obranu! Ovo se događa prije aktivacije imunološkog sustava (ukoliko do toga dođe), u periodu tzv. inkubacije. Zanimljivo (i ništa neočekivano!), i stanična i imunološka obrana crpe obrambeni supstrat iz istog fundusa gena, najvećim dijelom od tzv. interferonima stimuliranih gena (ISG). Stanična obrana upravo je razlog da će kod nekih ljudi virusna infekcija biti zaustavljena u početku i neće ni znati za nju. Pogotovo neće okolina. Jer, kako se može dogoditi da na kruzeru, dakle u zatvorenom sustavu s više tisuća ljudi da od Corone oboli svega njih 10 posto? I nitko ne umre!

Što mislite, što je razlog?

Budući da je Corona virus EKSTREMNO prijemčiv, u tim uvjetima zarazili su se vjerojatno svi. Umrlih nema jer na kruzere ne idu 80-godišnjaci s kroničnim bolestima niti onkološki bolesnici! Još jedan primjer, odakle u ljudi specifična protutijela protiv npr. „svinjske“ gripe, a ne sjećaju se da su je imali? Specifična protutijela dokaz su da su bili u kontaktu. A to, kako su unatoč svemu ipak stekli i specifični imunitet, to je malo složenija priča o čemu ću rado održati predavanje struci ako me pozovu!

Kakav zaključak se iz svega navedenog nameće; kolika je uistinu srmtnost kod korona virusa?

Smrtnost morate staviti u kontekst godina, zdravstvenog stanja i postotka oboljelih. Na temelju poznatih podataka iz Wuhana, smrtnost starijih od 80 godina je 14.8%, onih od 50-60 samo 1.3%, a mlađih od 40, „zanemarivih“ 0.2%! Ove postotke sada bi trebalo sagledati u kontekstu zdravstvenog stanja umrlih za što nemam precizne podatke. Nadalje, ako se u Wuhanu u 3 mjeseca od izbijanja epidemije bolest proširila na 0,7% stanovništva i ovaj postotak pomnožite s podacima o smrtnosti dobnih grupa, tada smrtnost 80-godišnjaka iznosi 0,103%, 40-godišnjaka 0,0028%, tridesetgodišnjaka 0,0014% itd. U Hrvatskoj bi temeljem ovih podataka zbog Corona virusa moglo umrijeti, recimo, dvoje tridesetgodišnjaka i četvero 40-godišnjaka s većim zdravstvenim problemima. Za stariju populaciju ne usuđujem se prognozirati zbog loše socioekonomske situacije.

OBMANJUJU vas, Corona je tek NEOPASNA, gripi slična bolest, kakva se javlja stalno; cilj je ZARADA OD CJEPIVA!
lacrima

#744 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by lacrima »

U normalnoj zemlji bi se za ovakve tvrdnje islo na prevaspitavanje u SJB a mozda i na godisnji na kakav otocic
RtrnOfSalisbury

#745 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by RtrnOfSalisbury »

bogumi spici ga kramaric ko hafiz nekakav. dobaci covjek i dalje i vise od nekije forumskije mislijoca, poslije kramarica nema se vise sta radit, sve je jasno i rijesito. kramaricu kramaricu po po pokislo ti perje
vjeshalica

#746 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by vjeshalica »

https://avaz.ba/kantoni/sarajevo/552526 ... e-sarlahom

Da se vratimo na stvarnost surovu u nasem drustvu
Pricamo o Koroni,a svake godine ili je epidemija svraba,suge,sad evo sarlah,itd
Lose navike stanovnistva dovode do pojave ovih bolescina koje su do juce bile iskorijenjene a danas su postale uobicajne...pitanje je zasto
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#747 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Chmoljo »

lacrima wrote: 05/03/2020 21:24
U normalnoj zemlji bi se za ovakve tvrdnje islo na prevaspitavanje u SJB a mozda i na godisnji na kakav otocic
Osim toga, izrada vakcine je poprilično skup sport i NEISPLATIV farmaceutskim kompanijama i zato se odustalo od istog kada je bila aktuelna epidemija SARSa.

Neozbiljan čovjek
Edin H.

#748 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Edin H. »

Ko je ova budaletina?

Zamisli odes kod ljekara i predstavi se kao Srecko. :lol:

Premda vecina ljudi koja se zarazi ce imati blaze do umjerene simptome stopa smrtnosti je znatno veca nego kod gripe.

Mozda je trebao ovaj poznavalac podijeliti svoje stavove sa kineskim doktorom Li Wenliang, preminulom u 35-toj godini na vrijeme.
King Theoden

#749 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by King Theoden »

Edin H. wrote: 05/03/2020 21:46 Ko je ova budaletina?
Sitna slova pa ne vidim pročitat. Vjerujem da je neki pijačar ili rudar.
Edin H.

#750 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Edin H. »

King Theoden wrote: 05/03/2020 21:52
Edin H. wrote: 05/03/2020 21:46 Ko je ova budaletina?
Sitna slova pa ne vidim pročitat. Vjerujem da je neki pijačar ili rudar.
Ono sto je sigurno jeste da je populista zeljan samopromicije, jer je znao da ce sa ovom besmislicom izazvati reakcije.

Dogadjaji se mogu uvijek spinovati na razne nacine.
Locked