Znam, samo kazem.avetinja wrote: ↑05/03/2020 10:54Čisto sumnjam da migranti to znaju, a i da znaju uopšte ih ne bi interesovalo, oni idu gdje žele. Ono što hoću reći je da u komšiluku imaju bogatije zemlje od Njemačke i Francuske, ali oni opet zapali za Evropu. Zašto? Zato što su čuli da ima jaka socijala. Da su htjeli raditi, prihvatili bi poziv Kineza. Problem je što niti jedan aparat ne bi izdržao da mu se slije stotine hiljada, nekoliko miliona izbjeglica. Znači, ne mogu ni tamo gdje su krenuli. A ti migranti u tim zemljama uopšte nisu smetanja. Da se razumijemo, Evropi nedostaje radnika, ali ovi nisu ti koji će rmbačiti za male pare, kao što se to očekuje.Sanjarko wrote: ↑05/03/2020 01:23Sve te drzave imaju milione migranata ili su imale milione migranata. Cak je Japan imao Koreance kao migrante prije nekad u historiji. Prije II svjetskog rata. Kako znam. Ima i sad. Tokijo ima skoro milion stranaca ako sam dobro shvatio. Emirati ti imaju oko 9-12 miliona migranata a samo oko 2 miliona domicilnog stanovnistva itd.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_s ... population
Samo nije azuriran clanak. Bajati podatci.
Ilegalni migranti u BiH
- Sanjarko
#11026 Re: Migranti u BiH
- svjezi_ustipak
#11027 Re: Migranti u BiH
Kad si već kod legalnog i ilegalnog: Ilegalno je bilo u nacističkoj Njemačkoj pomagati Jevreje. Zakoni se mjenjaju vremenom.zlo zlo wrote: ↑05/03/2020 10:29u svakom slučaju, jedno se razumijemo, sve što žele je ilegalno,i na ilegalan način, ne žele doci u zemlju i živjeti i raditi po njenim zakonima, zato i bacaju pasoše.svjezi_ustipak wrote: ↑05/03/2020 10:18
Nismo se razumjeli izgleda. Da pokušam drukčije pitanje. Zašto mladi Japanac, Južnoafrikanac, Kanađanin ili Novozelanđanin ne žudi za tom famoznom socijalom u EU? Btw, najveći dio ilegalaca ne ide na socijalu već ide rodbini koja će im naći poslove na crno. Njima je u interesu da što prije dođu do keša, slabo će to moći preko socijale. Ranjive kategorije (porodice, maloljetnici) su druga priča.
japanac će raditi i poštovati zakon i pravila i čekati na granici s pasošom, kao i ti i ja.
Nego zašto Japanci, Novozelanđani, Južnoafrikanci ili Kanađani ne žure da se natovare (legalno) na EU socijalu?
- dobar osjecaj
#11028 Re: Migranti u BiH
Svi ih znamo i svjesni smo kada nam odgovara ili treba da znamo. Ljudi s naših prostora su radili svašta i prije rata, i u ratu i nastavili i poslije rata.svjezi_ustipak wrote: ↑05/03/2020 10:56 Ja znam puno građana BiH koji odu tri mjeseca u EU i rade na crno pa se vrate u BiH i čekaju kad će opet u Njemačku. Znam nekoliko slučajeva gdje se lagali o ratnim iskustvima da se dočepa SAD. Imam nekoliko ljudi koji su skriveni u kamionima ušli u EU i nadali se da će sresti nekog da se vjenčaju pa da ostanu u EU. Znam za slučajeve fiktivnih brakova sa državljanima EU samo da bi se dobili papiri.
Stoga, stvarno ti čestitam na principijelnosti i drago mi je da ova zemlja ima takvih ljudi koji su spremni slijediti zakone i pravila.
Ostatak priče o pull i push faktorima za migraciju je malo širi. Nije slika crna niti bijela. To je duga i teška tema.
Čitam povremeno dokumentaciju naših ljudi koji su pred sudovima u drugim zemljama i traže pravni savjet ili pomoć. Prosječnom čovjeku koji se u najboljem slučaju ne boji vlastite sjene i živi uglavnom prema prihvaćenim normama ne može ni pasti na pamet šta su sve ti naši divni ljudi u stanju raditi.
- zlo zlo
#11029 Re: Migranti u BiH
a što si navro s japancima, kanađanima itd, znaju da ne mogu, niti im je mentalitet takav, ovi je problem što ne znaju da nema više
A isto tako normalni ljudi se srame socijale.
pola mojih prijatelja je otišlo na rad u Njemačku itd... rad a ne pokušaj socijale.
našo si uspoređivati s japancima, ti ljudi žive da rade, doslovno žive da rade.. ako ćeš uspoređivati, uspoređuj s Romima jer ovo je takav mentalitet.
pola mojih prijatelja je otišlo na rad u Njemačku itd... rad a ne pokušaj socijale.
našo si uspoređivati s japancima, ti ljudi žive da rade, doslovno žive da rade.. ako ćeš uspoređivati, uspoređuj s Romima jer ovo je takav mentalitet.
- svjezi_ustipak
#11031 Re: Migranti u BiH
Poredim ljude iz razvijenih non-EU država sa ljudima iz nerazvijenih non-EU država.zlo zlo wrote: ↑05/03/2020 11:11 a što si navro s japancima, kanađanima itd, znaju da ne mogu, niti im je mentalitet takav, ovi je problem što ne znaju da nema više![]()
Čuj normalni ljudi se stide socijale? Nemoj to naglas reći pred Balkancima, dobar broj ih je bio godinama na socijalu koje se stide. Pola ovog foruma ti je bilo na socijali.
Dakle, ljude iz razvijenih non-EU zemalja ništa ne tjera u EU na socijalu?
- zlo zlo
#11032 Re: Migranti u BiH
normalni ljudi žele pošten rad za poštenu plaću..a ne biti paraziti. isto tako japanac zna da ne može na socijalu negdje-(niti želi) isto kao što ja znam. Ovi ne znaju, da su bili voljni raditi Europa bi ih primila, ali zadnje ture su pokazale da to nije slučaj i da nisu ni voljni ni željni se prilagoditi zemlji i zakonima, kulturi itd.. zemlje u koju dolaze.
- CPT
#11033 Re: Migranti u BiH
Biti na "socijali" ne znaci da si neposten ili da ne zelis raditi. Vecina ekonomskih migranta je na nekoj vrsti "socijale" (kao i dobar dio ostale populacije". Socijala o kojoj ti sanjas ovdje u EU ne postoji. U svakom slucaju da tako pises iz BiH je vrh dvolicnosti.zlo zlo wrote: ↑05/03/2020 11:33 normalni ljudi žele pošten rad za poštenu plaću..a ne biti paraziti. isto tako japanac zna da ne može na socijalu negdje-(niti želi) isto kao što ja znam. Ovi ne znaju, da su bili voljni raditi Europa bi ih primila, ali zadnje ture su pokazale da to nije slučaj i da nisu ni voljni ni željni se prilagoditi zemlji i zakonima, kulturi itd.. zemlje u koju dolaze.
-
Naslovnica
#11034 Re: Migranti u BiH
Znam ih i ja koji će radije sjediti kući, igrati plejke, pušiti travu i primati, bubam, 500 eura socijale, nego raditi kakav normalan posao i zarađivati 1200. Meni je to apsolutno nepojmljivo.
- CPT
#11035 Re: Migranti u BiH
u kojoj to EU drzavi mozes zivjeti sa 500€ socijale?Naslovnica wrote: ↑05/03/2020 11:39 Znam ih i ja koji će radije sjediti kući, igrati plejke, pušiti travu i primati, bubam, 500 eura socijale, nego raditi kakav normalan posao i zarađivati 1200. Meni je to apsolutno nepojmljivo.
-
Naslovnica
#11036 Re: Migranti u BiH
Ovaj lik je, konkretno, u FR.CPT wrote: ↑05/03/2020 11:39u kojoj to EU drzavi mozes zivjeti sa 500€ socijale?Naslovnica wrote: ↑05/03/2020 11:39 Znam ih i ja koji će radije sjediti kući, igrati plejke, pušiti travu i primati, bubam, 500 eura socijale, nego raditi kakav normalan posao i zarađivati 1200. Meni je to apsolutno nepojmljivo.
Žena radi, on drka.
- svjezi_ustipak
#11037 Re: Migranti u BiH
Ama najveći broj ovih ljudi na ulicama što prodaju maramice ne žele socijalu već hoće da rade na crno u EU jer im što prije trebaju pare. Pa oni pokušavaju da zarade za sebe u jednoj od najsiromašnijih evropskih zemalja, zamisli kako će tek grabiti da rade u zemlji gdje mogu raditi dva posla dnevno.zlo zlo wrote: ↑05/03/2020 11:33 normalni ljudi žele pošten rad za poštenu plaću..a ne biti paraziti. isto tako japanac zna da ne može na socijalu negdje-(niti želi) isto kao što ja znam. Ovi ne znaju, da su bili voljni raditi Europa bi ih primila, ali zadnje ture su pokazale da to nije slučaj i da nisu ni voljni ni željni se prilagoditi zemlji i zakonima, kulturi itd.. zemlje u koju dolaze.
Što Kanađanin, Novozelanđanin ili Južnoafrikanac ne mogu (i ne žele) na EU socijalu?
- CPT
#11038 Re: Migranti u BiH
aha... sad smo prebacili od "zivi sa 500€" na "ona radi on drka...", da ne zivi vise od nje nego od tih famoznih 500€?Naslovnica wrote: ↑05/03/2020 11:40Ovaj lik je, konkretno, u FR.CPT wrote: ↑05/03/2020 11:39u kojoj to EU drzavi mozes zivjeti sa 500€ socijale?Naslovnica wrote: ↑05/03/2020 11:39 Znam ih i ja koji će radije sjediti kući, igrati plejke, pušiti travu i primati, bubam, 500 eura socijale, nego raditi kakav normalan posao i zarađivati 1200. Meni je to apsolutno nepojmljivo.
Žena radi, on drka.
-
howdy
#11039 Re: Migranti u BiH
U kojem momentu je 3.5 miliona bosanaca krenula organizovano na granicu bilo koje drzave bez ikakvih dokumenata i koliko ih je trenutno na socijali?svjezi_ustipak wrote: ↑05/03/2020 10:56Čestitam na tvom stavu. Malo je toliko principijelnih ljudi koji tako poštuju zakon. Ja znam puno građana BiH koji odu tri mjeseca u EU i rade na crno pa se vrate u BiH i čekaju kad će opet u Njemačku. Znam nekoliko slučajeva gdje se lagali o ratnim iskustvima da se dočepa SAD. Imam nekoliko ljudi koji su skriveni u kamionima ušli u EU i nadali se da će sresti nekog da se vjenčaju pa da ostanu u EU. Znam za slučajeve fiktivnih brakova sa državljanima EU samo da bi se dobili papiri.Naslovnica wrote: ↑05/03/2020 10:23Jašta ću.svjezi_ustipak wrote: ↑05/03/2020 10:12
Jok. Platićeš liku koji vozi bus na relaciji Živinice-Minhen da te svojim kanalima prebaci u Swe. Tamo ćeš zatražiti azil, napisati kako si zlostavljan u BiH i ne možeš se vratiti.
S tim što ti ne živiš od dolara dnevno, ne zapale te jer si musliman naočigled policije u glavnom gradu države, ne umireš od izlječivih bolesti i nemaš tečića u Birmingenu koji ti govori "ti samo dođi, ostalo je moja briga". Ilegalne migracije su kombinacija pull i push faktora, nije to crno-bijela slika.
To je ilegalno i tako se ne radi.
Koliko vidim, većina ovih na ulicama ne izgleda nimalo bolesno, zlostavljano, ne vidim da je bilo ko od njih gorio. Ako ima tečića u Birmingemu neka mu tečić pošalje papire, neka legalno završe papirologiju i sve 5, nemam ništa protiv.
Na stranu ako su muslimani, daleko im je lakše dočepati se neke bratske islamske zemlje nego Engleske ili Njemačke. Mada nisam čuo za slučaj da spaljuju muslimane po Pakistanu, Bangladešu, Maroku, Afganisanu?![]()
Stoga, stvarno ti čestitam na principijelnosti i drago mi je da ova zemlja ima takvih ljudi koji su spremni slijediti zakone i pravila.
Ostatak priče o pull i push faktorima za migraciju je malo širi. Nije slika crna niti bijela. To je duga i teška tema.
-
Naslovnica
#11040 Re: Migranti u BiH
Gdje sam napisao da "ŽIVI od 500 Eura"?!CPT wrote: ↑05/03/2020 11:42aha... sad smo prebacili od "zivi sa 500€" na "ona radi on drka...", da ne zivi vise od nje nego od tih famoznih 500€?
Hajde opet pročitaj šta sam napisao pa probaj opet da me citiraš.
- dobar osjecaj
- svjezi_ustipak
#11042 Re: Migranti u BiH
1992 je nekoliko stotina hiljada građana BiH je krenulo ka EU. Bez dokumenata su bili svi pušteni iz logora u Omarskoj, Trnopolju, Manjači. Na jedan logoraš iz Dretelja i Heliodroma nije imao dokumenta po izlasku iz logora. Na socijali je iz Bosne bilo 99.9 posto. Sada, 28 godina nakon toga ih ima još uvijek na socijali. Pobjeglo bi iz BiH svo stanovništvo ali nisu mogli do granice.howdy wrote: ↑05/03/2020 11:43U kojem momentu je 3.5 miliona bosanaca krenula organizovano na granicu bilo koje drzave bez ikakvih dokumenata i koliko ih je trenutno na socijali?svjezi_ustipak wrote: ↑05/03/2020 10:56Čestitam na tvom stavu. Malo je toliko principijelnih ljudi koji tako poštuju zakon. Ja znam puno građana BiH koji odu tri mjeseca u EU i rade na crno pa se vrate u BiH i čekaju kad će opet u Njemačku. Znam nekoliko slučajeva gdje se lagali o ratnim iskustvima da se dočepa SAD. Imam nekoliko ljudi koji su skriveni u kamionima ušli u EU i nadali se da će sresti nekog da se vjenčaju pa da ostanu u EU. Znam za slučajeve fiktivnih brakova sa državljanima EU samo da bi se dobili papiri.Naslovnica wrote: ↑05/03/2020 10:23
Jašta ću.
To je ilegalno i tako se ne radi.
Koliko vidim, većina ovih na ulicama ne izgleda nimalo bolesno, zlostavljano, ne vidim da je bilo ko od njih gorio. Ako ima tečića u Birmingemu neka mu tečić pošalje papire, neka legalno završe papirologiju i sve 5, nemam ništa protiv.
Na stranu ako su muslimani, daleko im je lakše dočepati se neke bratske islamske zemlje nego Engleske ili Njemačke. Mada nisam čuo za slučaj da spaljuju muslimane po Pakistanu, Bangladešu, Maroku, Afganisanu?![]()
Nije BiH adekvatno poređenju sa trenutnom situacijom jer je kontekst dešavanja totalno drugačiji.
- OldMayor
#11043 Re: Migranti u BiH
Nemoj bezveze da nasjedas na medijske price o tome da 4 miliona izbjeglica stoji na granicama EU i cekaju da udju.
Evropa panici i oko manjih stvari.
Jos jednom ponavljam, broj ilegalnih migranata koji su usli u Evropu je bio 179.000 u 2017, te u 2018. 134.000. U jednu Ameriku koja ima duplo manje stanovnika nego Evropa udje godisnje ilegalno 4 do 5 puta vise ljudi. Pa? Kad je Trump pricao o zidu, ovdje mu se smiju i ismijavaju ga, a to sto Amerika vec 50 godina muku muci sa migrantima, jebe se toj Evropi, bitna je njihova guzica.
Ovdje se zna sta je glavni problem. To je krscanska evropa koja jednostavno je kroz citavu svoju historiju se vodila tom politikom. Ja i samo ja. I budimo realni - sto manje islama, to bolje. To je jasno ko dan.
Ovdje je glavni problem taj sto su migranti pod broj 1 tamni, te pod broj 2 vecinom muslimani. I nemoj sad da pakujemo to u neke lijepe paketice, te plasiramo javnosti. Ja cestitam nekim politicarima koji to javno kazu kao u Poljskoj ili Mađarskoj, oni ti barem kazu u lice sta imaju.
Kako to da jedna Turska ceka na ulazak od 1987. godine! Halo ba? Od 1987 godine oni pregovaraju sa EU? Pa jel to vama normalno? Kako to da jedna Rumunija ili Bugarska ulete preko reda, bez hrpe potrebnih reformi? A jedna Turska ne moze. Kaze Turska eto ko ne postuje ljudska prava, nema zakona i sl. Eto neka ga ima u Bugarskoj. Ili eto i u Hrvastkoj.
Turska koja je u najjebenijoj mogucoj geografskoj poziciji i onda ti dodju Evropljani i pocnu pametovati sta i kako. Sa sigurne distance i fotelje.
Da ne govorimo o nasoj situaciji i o tome kako su mirno gledali 4 jebene godine kako nas ovdje kolju. Jos nam uvodili sankcije. Da, ta ista Evropa nista nije uradila, apsolutno nista da se sukobi ovdje umire. Stavise oni su potpaljivali vatru. Ta evropa nam je podvalila gada odvratnog Miterana. Svi moguci nesposobni generali koji su se ovdje vucarli i nista nisu uradili su upravo bili iz EU i tih zemalja. Dok nije dosla Amerika i rijesila situaciju.
I jos jednom, zapamtite, BiH nece nikada uci u EU. To imajte na umu. Ovakva BiH nije potrebna EU. Gradovi sa desetinama dzamija se ne uklapaju u tu solidarnu, tolerantnu EU.
Ja uopste nisam vjernik, niti me vjera zanima, ali ko ne vidi ovu situaciju na ovaj nacin. Pa taj je onda slijep. I takodjer, nisam ni euroskeptik. Stavise EU je jedini put za nas. Mi smo cistokrvni evropljani. Zasto je jedan danac, holandjanin ili svabo veci evropljanin od mene? Nije. Ali se pravi da je ste i kroji ko sta moze, ko ne. Ali mi opet moramo biti dio evrope i EU. Mejdutim, oni nas ne zele tamo. To vise nije do nas.
- OldMayor
#11044 Re: Migranti u BiH
U Siriji bukti rat halo? To su izbjeglice, ratne. Kojima po svim mogucim poveljama koje si sam napravio - MORAS POMOCI!zlo zlo wrote: ↑05/03/2020 10:48 zašto bi ih ja morala znati da znam da nije legalno doći bez dokumenata i na nečiju granicu i zahtijevati da me se pusti jer ja tako hoću? ne mogu to ni na svojoj granici a kamoli neke tuđe zemlje. niti me moraju pustiti u neku zemlju unatoč dokumentima ako procjene da nisam ok.
Drugo. Migranti, dakle ovi koji bjeze zbog siromastva, bijede, ekonomske situacije. Da, istina. To je ilegalno. Medjutim, zasto ta bogata i prebogata EU ne rasporedi migrante ko je odakle, to se zna, te ih vrati odakle su i dosli.
Ako si iz Alzira, zao mi je. Skupis ih 500-600 u avion i dovidjenja. Ako si iz Sirije, izvoli udji, kad se zavrsi rat, zao nam je, ali cete se morati vratiti u Siriju. Tako i sa Pakistanom, Bangladesom itd.
135.000 ilegalnih migranata prosle godine to je cirka 370 letova ako su svi bili iz zemalja gdje nije rat i gdje ih mozes vratiit. Znam, kosta ali jebote zar nije jednostavnije ih vracati nego sad angazovati vojsku, policiju, helikoptere, cudesa?!
Tako da ovo sto Grci rade. To je po mom misljenju jedino rjesenje. Dakle, ko si ba sta si? Postoji legalan nacin da dodjes do zemalja EU. Zao nam je, upadaj u avion i ides kuci.
Pa ono, ok. Kreni ti opet na put od 5000-6000 km ili budi pametan, pa skotnaj da probas legalno uci ili jednostavno se pomiri sa situacijom da si rodjen u posranoj drzavi i to je to. Ili mozda nemoj ici linijom manje otpora, nego se organizuj pa napravi ono sto su napravile zemlje u koje zelis da ides.
Znaci, otvoris granicu, pustis 500 i odmah rasporedis, ko moze ostati neka ostane, ko ne, pravac odmah u avion i dovidjenja.
-
Naslovnica
#11045 Re: Migranti u BiH
Niko ne spori pravo ratnim izbjeglicama, Sirijcima.
Ostali - marš u Kinu.
Ostali - marš u Kinu.
- OldMayor
#11046 Re: Migranti u BiH
Pa to kazem.Naslovnica wrote: ↑05/03/2020 12:36 Niko ne spori pravo ratnim izbjeglicama, Sirijcima.
Ostali - marš u Kinu.
Ja ne mogu da vjerujem da EU nema sredstva ili jednostavno nece da pokupi te migrante i vrate ih odakle su dosli. Isto sto su radili i sa balkanskim ilegalnim azilantima ne tako davno.
Imas ba one vojne teretne avione, mozes ih potrpat kolko hoces.
I samim tim ces dati znak i ostalim koji pokusaju, da im nece uspjeti i da bezveze ne pokusavaju.
Ali evropa tu pravi gresku. Jer evropi treba radna snaga, pa oni bi jebiga ono da se jebu al da ne udje. Pa ono malo proberu migranta, copnu sta valja, ostalo problem. E pa jebiga ne moze tako. I onda kad onaj tamo u pakistanu vidi na FB svog rodjaka da je uspio se nekako docepati EU, eto i njega i jos njih milion.
- CPT
#11047 Re: Migranti u BiH
Znaci spreman si na nekih 5+ mio izbjeglica iz Sirije?Naslovnica wrote: ↑05/03/2020 12:36 Niko ne spori pravo ratnim izbjeglicama, Sirijcima.
Ostali - marš u Kinu.
-
howdy
#11048 Re: Migranti u BiH
Nije daleko od togadobar osjecaj wrote: ↑05/03/2020 11:54Je li to postoji momenat u kojem je 200 miliona Pakistanaca krenulo organizovano na granicu bilo koje drzave?
-
pemanapemani
#11049 Re: Migranti u BiH
Zašto svi žele živjeti u toj "sebičnoj, islamofobičnoj i kurvanjskoj" Europi, ako je ona baš takva?
Da li to znači da imamo milione, ako ne i milijarde, mazohista koji vole da ih se tlači i da im se oduzimaju ljudska prava?
Odakle toliki broj musliman u EU, ako su ovi toliko islamofobični? Kako jedan Pakistanac ili Marokanac u islamofobičnoj EU može bez problema postati doktor i inžinjer, a u neislamofobičnom Pakistanu i Maroku ne može?
Oni nam jesu uveli sankcije, ali su isto tako primili milion izbjeglica i upumpali milijarde eura nakon agresije, koje su naše vlasti pokrale od vlastitih građana.
Mi se ubijamo familijarno radi metra međe, a ibretimo se i osuđujemo EU, jer ne želi primiti milione ljudi bez dokumenata preko svoje međe.
Da li to znači da imamo milione, ako ne i milijarde, mazohista koji vole da ih se tlači i da im se oduzimaju ljudska prava?
Odakle toliki broj musliman u EU, ako su ovi toliko islamofobični? Kako jedan Pakistanac ili Marokanac u islamofobičnoj EU može bez problema postati doktor i inžinjer, a u neislamofobičnom Pakistanu i Maroku ne može?
Oni nam jesu uveli sankcije, ali su isto tako primili milion izbjeglica i upumpali milijarde eura nakon agresije, koje su naše vlasti pokrale od vlastitih građana.
Mi se ubijamo familijarno radi metra međe, a ibretimo se i osuđujemo EU, jer ne želi primiti milione ljudi bez dokumenata preko svoje međe.
-
howdy
#11050 Re: Migranti u BiH
Ne mozes ovoj dijaspori objasnit. A kad bosnjo kaze da bi u Njemacku onda je prica tesko je, nije ko prije, sta ces dzaba dolazit, bolje je u bosnipemanapemani wrote: ↑05/03/2020 12:45 Zašto svi žele živjeti u toj "sebičnoj, islamofobičnoj i kurvanjskoj" Europi, ako je ona baš takva?