Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Ali_G

#676 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Ali_G »

emirolini wrote: 05/03/2020 00:12 Sta je ovo sa Italijana pobogu... vidim ima i izlijecenih ali sto im je ovoliko velika smrtnost..

Ovo u velikoj mjeri otkriva sve nedostatke zdravstvenog sistema svih zemalja, u Britaniji se cude sada totalno neorganizovanosti i nespremnosti zdravstvenog sistema, ukoliko se desi epidemija ... tesko njima.. jos su bas u nezgodno vrijeme napustili EU

O nama da ne pricam, na jednu ruku je genijalno ovo sto ljudi misle da kod nas nema niti jednog slucaja - a opet je brutalno nehumano ne obavjestiti javnost koji su to gradovi u pitanju da bar djecu maknu iz skola i ove nase predstavnike stranaka, ministarstva i ostale javne sektore da privremeno zatvore jer ionako nema koristi od njih. (osim bolnica).
Pa daj nas upozori u kojim se to nasim gradovima pojavio virus. Mozda neko od forumasa namjerava da ide u ta mjesta, pa mislim da nije uredu da ih ne upozoris.
breba

#677 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by breba »

Bodkin wrote: 02/03/2020 22:59
Znaci danas citam, jedan od vodecih doktora u americi izjavio da maske apsolutno ne pomazu i da je veci problem ako panicari krenu sa masovnom kupovinom jer nece ih bolnice moci nabavljati. I onda skontam neki dan na aerodromu negdje u evropi vidim masa ljudi sa jebenim maskama
Ovo ponavljaju non stop i argument im je los. Ko biva ne trebaju vam maske jer ne pomazu i bolnice ih nece imati. Ako ne pomazu sta ce onda bolnicama? Ne znam je li pomazu ili ne, ali im objasnjenje ne ulijeva povjerenje i naravno da ljudi kupuju masovno.
Tempo
ZeModerator

#678 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Tempo »

breba wrote: 05/03/2020 02:46
Znaci danas citam, jedan od vodecih doktora u americi izjavio da maske apsolutno ne pomazu i da je veci problem ako panicari krenu sa masovnom kupovinom jer nece ih bolnice moci nabavljati. I onda skontam neki dan na aerodromu negdje u evropi vidim masa ljudi sa jebenim maskama
Ovo ponavljaju non stop i argument im je los. Ko biva ne trebaju vam maske jer ne pomazu i bolnice ih nece imati. Ako ne pomazu sta ce onda bolnicama? Ne znam je li pomazu ili ne, ali im objasnjenje ne ulijeva povjerenje i naravno da ljudi kupuju masovno.
maske pomazu zdravima kada ih nose zarazene osobe. maske pomazu i zdravima, ali ne pruzaju potpunu zastitu. svako ko je ikad stavio hirusku masku mogao je osjetiti da zrak koji udise ne prolazi kroz masku nego uglavnom ulazi ispod nje i sa strana.

dobra strana epidemija je u tome sto stradaju najgluplji slojevi stanovnistva. nazalost stradaju i racionalni, ali u manjoj mjeri.
breba

#679 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by breba »

Tempo wrote: 05/03/2020 02:56
maske pomazu zdravima kada ih nose zarazene osobe. maske pomazu i zdravima, ali ne pruzaju potpunu zastitu. svako ko je ikad stavio hirusku masku mogao je osjetiti da zrak koji udise ne prolazi kroz masku nego uglavnom ulazi ispod nje i sa strana.

dobra strana epidemija je u tome sto stradaju najgluplji slojevi stanovnistva. nazalost stradaju i racionalni, ali u manjoj mjeri.
Nije rijec o hirurskim maskama koje su, istina, nedovoljna zastita, vec se radi o N95 FFP2 tipu. I njih treba ispravno nositi da imaju pun efekat. Ali reci maske vam ne trebaju je po meni kontraproduktivno.

Nema dobre strane epidemije kakav god sloj ljudi da strada, osim ako ti to nije crna sala. Ocigledno vise stradaju stariji i bolesni. Ne bih rekao da je to definicija glupe osobe.
daddy-kool

#680 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by daddy-kool »

Jack Be Nimble wrote: 05/03/2020 01:35 Odustali da zatvore skole, doktori rekli djeca najmanje rizicna grupa :skoljka:.
Škole se zatvaraju da bi se eliminisali, odnosno smanjili vektori prenosa. :roll:
emirolini

#682 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by emirolini »

Ali_G wrote: 05/03/2020 02:35
emirolini wrote: 05/03/2020 00:12 Sta je ovo sa Italijana pobogu... vidim ima i izlijecenih ali sto im je ovoliko velika smrtnost..

Ovo u velikoj mjeri otkriva sve nedostatke zdravstvenog sistema svih zemalja, u Britaniji se cude sada totalno neorganizovanosti i nespremnosti zdravstvenog sistema, ukoliko se desi epidemija ... tesko njima.. jos su bas u nezgodno vrijeme napustili EU

O nama da ne pricam, na jednu ruku je genijalno ovo sto ljudi misle da kod nas nema niti jednog slucaja - a opet je brutalno nehumano ne obavjestiti javnost koji su to gradovi u pitanju da bar djecu maknu iz skola i ove nase predstavnike stranaka, ministarstva i ostale javne sektore da privremeno zatvore jer ionako nema koristi od njih. (osim bolnica).
Pa daj nas upozori u kojim se to nasim gradovima pojavio virus. Mozda neko od forumasa namjerava da ide u ta mjesta, pa mislim da nije uredu da ih ne upozoris.
Danas ces cuti. Ali ne za sve. Posalji mi PM i mail svoj da ti posaljem. Generalno gradovi na sjeveru kao i Mostar. Gdje su carine. Vecinom su vozaci donjeli. Neke zaustavljaju i provjeravaju, ali mnoge ne.
vjeshalica

#683 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by vjeshalica »

daddy-kool wrote: 05/03/2020 08:00
Jack Be Nimble wrote: 05/03/2020 01:35 Odustali da zatvore skole, doktori rekli djeca najmanje rizicna grupa :skoljka:.
Škole se zatvaraju da bi se eliminisali, odnosno smanjili vektori prenosa. :roll:
Jasta su djeca najmanje rizicna
Vazda posaljes jedno bolesljivo dijete u skolu zarazi jos 200 djece oko sebe pljuvanjem kihanjem hroktanjem vucanjem slinurina
Kaze mOjka nije to nistO
Bodkin

#684 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Bodkin »

Jarane, doktori nose maske da ne zaraze pacijente, a ne obrnuto..
Heller

#685 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Heller »

vjeshalica wrote: 05/03/2020 08:41
Vazda posaljes jedno bolesljivo dijete u skolu zarazi jos 200 djece oko sebe pljuvanjem kihanjem hroktanjem vucanjem slinurina
Kaze mOjka nije to nistO
Nema smrtnog slučaja djece od Korone.
loudness

#686 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by loudness »

Radnik koji se vratio iz Italije krajem februara, a potom i njegov sin su zaraženi, dakla za sada 2 slučaja u BiH !
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#687 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by konektovan »

Znaci, pocelo je.......
Mustang1

#688 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Mustang1 »

A kod mene na banjaluckoj radio stanici kazu kcerka. Osnovna skola u koju ide zatvorena
mali_balon

#689 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by mali_balon »

Ocekujem da srbi posalju koronu u fbih jer je mile rekao da istu ne prihvata u rsi da ce raspisati referendum da se koroni otkaze gostoprimstco u rs
loudness

#690 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by loudness »

loudness wrote: 05/03/2020 09:18 Radnik koji se vratio iz Italije krajem februara, a potom i njegov sin su zaraženi, dakla za sada 2 slučaja u BiH !
Mustang1 wrote: 05/03/2020 09:19 A kod mene na banjaluckoj radio stanici kazu kcerka. Osnovna skola u koju ide zatvorena

Da moguće da je kćerka, ali na sreću oboje imaju odličnu, tj. povoljnu kliničku sliku, faktički skoro nikakvih efekata bolesti - samo "virusonosci" sa veoma blagom kliničkom slikom !!!
Last edited by loudness on 05/03/2020 09:45, edited 2 times in total.
Tempo
ZeModerator

#691 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Tempo »

breba wrote: 05/03/2020 03:10
Tempo wrote: 05/03/2020 02:56

Nije rijec o hirurskim maskama koje su, istina, nedovoljna zastita, vec se radi o N95 FFP2 tipu. I njih treba ispravno nositi da imaju pun efekat. Ali reci maske vam ne trebaju je po meni kontraproduktivno.

Nema dobre strane epidemije kakav god sloj ljudi da strada, osim ako ti to nije crna sala. Ocigledno vise stradaju stariji i bolesni. Ne bih rekao da je to definicija glupe osobe.
stariji umiru, ali glupi bivaju zarazeni.
lacrima

#692 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by lacrima »

Eto ga dva prva potvrdjena. Jos dijete islo u skolu.
pepeljara

#693 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by pepeljara »

Sad ce tek da se opusu police.
vjeshalica

#694 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by vjeshalica »

Heller wrote: 05/03/2020 09:00
vjeshalica wrote: 05/03/2020 08:41

Kaze mOjka nije to nistO
Nema smrtnog slučaja djece od Korone.
Nismo ni pomenuli smrt nigdje nego raznosenje bolesti ;)
Dozer

#695 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Dozer »

Jupiiiii! Stigla corona i kod nas :D

P.S. Djeca su najsigurnija. Ne histerisite.
emirolini

#696 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by emirolini »

I u Italiji su sve preko 50 - 60 godina zrtve. Nema mladjih.
lacrima

#697 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by lacrima »

A ko ce prenijet bolest tim sto su preko 60?
emirolini

#698 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by emirolini »

Unuci... djeca...
Amaryl

#699 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Amaryl »

Yebote u mene pola komsiluka radi u Italiji i to svi regija Veneto. Cujem se sa dajdzom reko kad ces kuci, kaze on u petak. Reko jesi vidio obavještenje da tko god dodje ir regija zarazenih virusom da se jave u nadležne sluzbe. Ma kaže nisam lud nema ništa od toga. Lazu samo narod dzaba.

Reko ljudino ako dodjes nemoj mi blizu ni kuce i ni trgovine dolazit, a ni djecu ne salji.

I ovaj vikend ih iz Veneta sigurno dolazi 10ak najmanje i tako svaki vikend
OldMayor

#700 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by OldMayor »

Djeca poslana kuci, vjerovatno preporucena samoizolacija, dok se ne vidi sta i kako.

I onda se neki ovdje smiju sto je raja kupovala zalihe. Pa svako ko je kupio i ne mora ici ponovo da kupi je mozda spasio desetine osoba da im ne prenese virus.

Ali jok, ismijavaj i pravi se pametan, dok te ne potrefi.
Locked