et vidiš nakrivo nasađeno
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- He1972
- He1972
#2402 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
opasno negdje pušta na ventilu
- He1972
#2403 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
prije će biti negdje na usisnoj da ne dobija, kiseonik ne dopire do mozga
- He1972
#2404 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
- He1972
#2405 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
- He1972
#2406 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
da vidim da i ovakvi krembili postoje, nevjerovatno
- He1972
#2407 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
opet te spopaloBobanBL wrote: ↑04/03/2020 22:47 All professional football matches and other big sporting events are to be held behind closed doors until 3 April due to the outbreak, the Italian sports minister Vincenzo Spadafora has said.
izvor The Guardian
https://www.theguardian.com/world/live/ ... 0b8d942336
-
zposao
#2408 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Uz dužno poštovanje, ali čisto sumnjam u tu brojku od 6 zaraženih... Preko milijarda ljudi, prenapučeni gradovi, siromaštvo, higijena često upitna... Ma nema šanse.. vjerovatno kriju, ili nemaju ni pojma koliko ih je.pizarro wrote: ↑04/03/2020 14:35znaci zarazeno je 166666666.7 % stanovnistva indijeIronman_88 wrote: ↑04/03/2020 10:53 Većina kokuz države sa slabim do nikakvim zdravstvom. Uzmi primjer Indije, milijarda ljudi sa upitnim navikama što se tiče higijene + graniče sa Kinom, ukupan broj zaraženih 6![]()
![]()
- spinel_
#2409 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Koja je smrtnost osoba izmedju 18 i 35 godina?
-
freelancerBIH
#2410 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Potvrdjeni prvi slucajevi u Sloveniji i Madjarskoj ...
Kod nas drzava nista ne prica - skoro da nikoga ne testiraju - samo popunjavaju nekakve sanitarne upitnike...
Meni se cini da ce ovo kod nas za 5-7 dana buknuti gore nego u Italiji, samo gledajte..
Kod nas drzava nista ne prica - skoro da nikoga ne testiraju - samo popunjavaju nekakve sanitarne upitnike...
Meni se cini da ce ovo kod nas za 5-7 dana buknuti gore nego u Italiji, samo gledajte..
-
zposao
#2411 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Toga se ja i bojim.freelancerBIH wrote: ↑04/03/2020 22:58 Potvrdjeni prvi slucajevi u Sloveniji i Madjarskoj ...
Meni se cini da ce ovo kod nas za 5-7 dana buknuti gore nego u Italiji, samo gledajte..![]()
U razvijenim i uređenim zemljama imamo paniku iz razloga što se situacija prati iz sata u sat. Zna se u glavu ko je zaražen a ko nije, prati se, testira, stavlja u karanten, izolira, liječi...
A čudnog li čuda, nijednog još prijavljenog slučaja nema u sirmašnijim i disfunkcionalnijim zemljama...
Bojim se da ce siromašnijim i neuređenim zemljama kao BiH taj virus protutnjati da necemo ni znat šta nas je snašlo...
Daj Bože da se varam i paničarim!
Eno neki dan upoznah neku babu u gradu kaze neki dan dosla iz italije (kad su meni oči ispale od čuđenja, pocela me tješit da je dosla ima mjesec dana...mislim da laže)
Ko u nas vrši uopće evidenciju ljudi koji ulaze i izlaze iz države pogotovo na rutama koje su pogođene virusom?
-
freelancerBIH
#2412 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Ne panicaris bezveze, jer kod nas je zdravstvo disfunkcionalno. Niti jednom - niko od ministara zdravstva - bar na nivou entiteta - da su izasli i rekli - koliko je ljudi testirano - sta je konkretno uradjeno - suti se vec 15 dana skoro ...zposao wrote: ↑04/03/2020 23:04Toga se ja i bojim.freelancerBIH wrote: ↑04/03/2020 22:58 Potvrdjeni prvi slucajevi u Sloveniji i Madjarskoj ...
Meni se cini da ce ovo kod nas za 5-7 dana buknuti gore nego u Italiji, samo gledajte..![]()
U razvijenim i uređenim zemljama imamo paniku iz razloga što se situacija prati iz sata u sat. Zna se u glavu ko je zaražen a ko nije, prati se, testira, stavlja u karanten, izolira, liječi...
A čudnog li čuda, nijednog još prijavljenog slučaja nema u sirmašnijim i disfunkcionalnijim zemljama...To mene hebe...
Bojim se da ce siromašnijim i neuređenim zemljama kao BiH taj virus protutnjati da necemo ni znat šta nas je snašlo...
Daj Bože da se varam i paničarim!
Eno neki dan upoznah neku babu u gradu kaze neki dan dosla iz italije (kad su meni oči ispale od čuđenja, pocela me tješit da je dosla ima mjesec dana...mislim da laže)
Ko u nas vrši uopće evidenciju ljudi koji ulaze i izlaze iz države pogotovo na rutama koje su pogođene virusom?
Ja sam danas dvoje kineza vidio izlaze iz hitne pomoci ... Pobjegao sam odma kilometar od bolnice
A to za evidenciju ne znam stvarno - mozda neko ko je vise upucen zna o tome - ja zaista ne znam
Znam samo da nas ceka poslije ovog prvog vala inkubacije - s obzirom koliko su nasi uradili - a nisu nista - bar 5-10 slucajeva.. Onda dalje blizi kontakti - mozda do 50-100 slucajeva ... A poslije toga ce buknuti gore nego u italiji ... Tako meni predosjecaj govori....
P.S. Nesto mi stalno kroz glavu prolazi cinjenica da smo rupendaca Evrope - te da imamo samo 1 normalan aerodrom u cijeloj drzavi - pa je mozda i to razlog sto jos slucajeva nemamo... Zimska je sezona - elem nismo neka zimska destinacija - pa je to razlog jos ovih 0 slucajeva... Ali opet nesto mi govori da je ova druga stvar - nedovoljan broj testiranja ljudi ...
- He1972
#2413 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
opet varničišBobanBL wrote: ↑04/03/2020 23:04no sikiriki jaranefreelancerBIH wrote: ↑04/03/2020 22:58 Potvrdjeni prvi slucajevi u Sloveniji i Madjarskoj ...
rijesit će to ovi debili antipaničari
što ko nojevi zabijaju glavu u pijesak a bogami nemaju puno ni mozga u toj glavi da skontaju šta se uopšte dešava
žalosno je samo što im je dopušteno da haraju po ovoj temi
-
zposao
#2414 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Daj Bože da se varam i paničarim bezveze... Ali kad vidiš paniku i svu moguću logistiku upregnutu na Zapadu, to se prati iz minute u minutu... Zna se ko je ušo u zemlju, kada, s kim je bio u kontaktu...
U nas defiliraju ljudi kroz drzavu, niko se ne oglašava... Čitam ovih dana, kaze da se jave obiteljskom liječniku ljudi koji su boravili u virusima pogođenim područjima...
Evo ja sretoh poslovno ženu koja živi u italiji nekih 20 godina, kaze dosla obic rodbinu i neke poslove završiti... Kad sam se ja stao ibretiti , ona me poče tjesiti da je došla ima mjesec dana... Jel se ona ikome javila Bog zna... Zna li iko za tu osobu, pojma nemam... Imaju li evidenciju ulazaka/izlazaka iz BiH?
I da je tačno da je došla prije, ko sebi može priuštiti luksuz da je slučajno ponijela virus i slobodnim šetanjem u roku nekoliko dana može potencijalno prenijeti na desetke ljudi, pa oni dalje...
Koliko sam shvatio dosad, najgore kod ovog virusa je sto se širi i dok nema nikakvih simptoma...a prvi simptomi se mogu pojaviti (ako se uopce pojave) i do 14 dana nakon zaraze...
Meni to jezu stvara, kada znaš da živiš u disfunkcionalnoj državi, da je potencijalno moguće (ajmo reći samo potencijalno) da neka osoba dođe iz žarišta, nikome se ne javi, dobro se osjeća, i šeta mirno, obavlja poslove i zarazi desetak osoba...ove osobe isto tako nastave... Pa ko ce upratiti koga si sreo u putu i ko je prvi donio virus? Nema tog alaha da to upratiš...
Neznam...samo znam da me jeza prolazi kad vidim neozbiljnost drzave u kojoj zivim... Strašno.
Neka nam je Bog na pomoci...
U nas defiliraju ljudi kroz drzavu, niko se ne oglašava... Čitam ovih dana, kaze da se jave obiteljskom liječniku ljudi koji su boravili u virusima pogođenim područjima...
Evo ja sretoh poslovno ženu koja živi u italiji nekih 20 godina, kaze dosla obic rodbinu i neke poslove završiti... Kad sam se ja stao ibretiti , ona me poče tjesiti da je došla ima mjesec dana... Jel se ona ikome javila Bog zna... Zna li iko za tu osobu, pojma nemam... Imaju li evidenciju ulazaka/izlazaka iz BiH?
I da je tačno da je došla prije, ko sebi može priuštiti luksuz da je slučajno ponijela virus i slobodnim šetanjem u roku nekoliko dana može potencijalno prenijeti na desetke ljudi, pa oni dalje...
Koliko sam shvatio dosad, najgore kod ovog virusa je sto se širi i dok nema nikakvih simptoma...a prvi simptomi se mogu pojaviti (ako se uopce pojave) i do 14 dana nakon zaraze...
Meni to jezu stvara, kada znaš da živiš u disfunkcionalnoj državi, da je potencijalno moguće (ajmo reći samo potencijalno) da neka osoba dođe iz žarišta, nikome se ne javi, dobro se osjeća, i šeta mirno, obavlja poslove i zarazi desetak osoba...ove osobe isto tako nastave... Pa ko ce upratiti koga si sreo u putu i ko je prvi donio virus? Nema tog alaha da to upratiš...
Neznam...samo znam da me jeza prolazi kad vidim neozbiljnost drzave u kojoj zivim... Strašno.
- Dozer
#2415 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Ma bice to sve OK. Uz, naravno, neizostavno "aBd"
. Samo nek' ne puca. Sebija i timovi su spremni, karantin u sobama bolesnika od TBC-a na Podhrastovima takodjer. No sikiriki.
Nema sta da brines, sigurno ces da pogines
Fakat mi je nejasno panicarenje... OK, doci ce corona i ovdje. I...sta? Zarazice se 10.000 ljudi za 5 dana. I...sta?
Umrijece 300-400-1000, ostali ce se oporaviti, i...sta?!
Preventivu ispunjavaj koliko mozes, i to je to.
Fakat mi je nejasno panicarenje... OK, doci ce corona i ovdje. I...sta? Zarazice se 10.000 ljudi za 5 dana. I...sta?
Last edited by Dozer on 04/03/2020 23:39, edited 2 times in total.
- CPT
#2416 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Jasta se zna, zbog toga jos uvijek traze prvog, previse gledas CSI. Prvi zarazeni u SLO je kao turist prosao ITA (nisu opazili), usao u SLO (nisu opazili).... Nekoliko dana nakon povratka ga je licni doktor poslao na testiranje... I sad ce naravno CSI metodom znati koga je sve sreo od ITA do testiranja...
- MedicinskiBrat
#2417 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Sarajevo, Dolac Malta. Dođi da te izgazam ko budalu. Vrat da ti iščupam i izmlatim ko nikad u životu. Psovat' ti neću. Ali bih ti dokazao da si jedan mali luđak. 1,98 i 120 kg.BobanBL wrote: ↑04/03/2020 21:46jebem ti mater u po usta debilnu retardiranu kretenskuMedicinskiBrat wrote: ↑04/03/2020 21:41 Banujte dosadu bolesnu, nenormalnu. Kakav bolesnik od čovjeka, ne treba korona da oboliš majke mi!
mater ti jebem degeneričnu
podaci sa Gurdiana
https://www.theguardian.com/world/live/ ... navigation
jel misliš da si pametniji od njih
opet ti jebem mater debilnu
tebe treba banovat mamu ti jebem u šupak smrdljivi
jedan si od kretena koji kao noj zabadaju gkavu u pijesak i nažalost to ti prolazi ovde
-
freelancerBIH
#2418 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Valjda znas - Ako se zarazi 10k uz R0 faktor sirenja - to se lahko moze pretvorit u x20 puta vise.. Pogledaj samo sta se desava u ItalijiDozer wrote: ↑04/03/2020 23:33 Ma bice to sve OK. Uz, naravno, neizovstavno "aBd". Samo nek' ne puca. Sebija i timovi su spremni, karantin u sobama bolesnika od TBC-a na Podhrastovima takodjer. No sikiriki.
Umrijece 300-400, ostali ce se oporaviti, i...sta?!
- Dozer
#2419 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Eh...prepadnes ga velicinom, i onda kazes da dodje. To se kaze 1,70 i 70 kg 
-
freelancerBIH
#2420 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Cuj daje mu adresu odakle je ,pa time samo pokazujes da te moze potpalit. Iskuliraj i neka ga banuju - jednostavno. Kada te tako moze potpalit preko neta ,kako li bi tek uzivo?!MedicinskiBrat wrote: ↑04/03/2020 23:35Sarajevo, Dolac Malta. Dođi da te izgazam ko budalu. Vrat da ti iščupam i izmlatim ko nikad u životu. Psovat' ti neću. Ali bih ti dokazao da si jedan mali luđak. 1,98 i 120 kg.BobanBL wrote: ↑04/03/2020 21:46jebem ti mater u po usta debilnu retardiranu kretenskuMedicinskiBrat wrote: ↑04/03/2020 21:41 Banujte dosadu bolesnu, nenormalnu. Kakav bolesnik od čovjeka, ne treba korona da oboliš majke mi!
mater ti jebem degeneričnu
podaci sa Gurdiana
https://www.theguardian.com/world/live/ ... navigation
jel misliš da si pametniji od njih
opet ti jebem mater debilnu
tebe treba banovat mamu ti jebem u šupak smrdljivi
jedan si od kretena koji kao noj zabadaju gkavu u pijesak i nažalost to ti prolazi ovde
-
freelancerBIH
#2421 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Dozeru ba smiruj ovu dvojcu vidis da idu u obracun, sta je ovom narodu, ne potkuhavaj bolan 
- Dozer
#2422 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Pa vidim. I dobro, neka bude i tako. Opet je - i sta? Tako je, i gotovo. Mozes li uticati na to? Mogu li ja? Bilo ko ovdje (ukljucujuci i sve poslovicno nesposobne drzavne sluzbe i ZS)? Ne mozemo.freelancerBIH wrote: ↑04/03/2020 23:39 Valjda znas - Ako se zarazi 10k uz R0 faktor sirenja - to se lahko moze pretvorit u x20 puta vise.. Pogledaj samo sta se desava u Italiji
Dakle - bice sta ce biti, i gotovo.
Sto se mene tice, bitno je da su djeca najsigurnija. Za ostalo...jbg...shit happens.
-
zposao
#2423 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Šta? Pa dobro, haj da se ne sikira čoek za sebe... Al mi nije svejedno starijih ili težih bolesnika...a imam ih oko sebe...Dozer wrote: ↑04/03/2020 23:33 Ma bice to sve OK. Uz, naravno, neizostavno "aBd". Samo nek' ne puca. Sebija i timovi su spremni, karantin u sobama bolesnika od TBC-a na Podhrastovima takodjer. No sikiriki.
Ne znam baš kako bi sebi oprostio da znam da sam ja pokupio virus na poslu ili u gradu pa ga donio svojim ukućanima, starijim, bolesnicima...
Lako je pričati o brojkama i postotcima. Ali to su živi ljudi.
Ako imaš priliku sačuvati život nekog svog bližnjeg (odnosno sačuvati ga potencijalne zaraze) , samo bi budali bilo svejedno...
-
kox
#2424 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Pa znači da sva ta silna zapadna logistika koju spominješ nije smatrala da tu ženu treba zadržati u Italiji u karantinu, pa ni u Sloveniji ili Hrvatskoj kroz koje je vjerovatno uredno proputovala na putu prema BiH. I šta konkretno predlažeš, da pohapsimo sve koji su boraviliu Italiji u zadnjih mjesec dana i smjestimo ih u izolaciju ili šta ? Da li se slične mjere trenutno primjenjuju bilo gdje na svijetu prema italijanskim državljanima ?zposao wrote: ↑04/03/2020 23:20 Daj Bože da se varam i paničarim bezveze... Ali kad vidiš paniku i svu moguću logistiku upregnutu na Zapadu, to se prati iz minute u minutu... Zna se ko je ušo u zemlju, kada, s kim je bio u kontaktu...
- hatemondays
#2425 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Prvi smrtni slucaj pacijenta zarazenog coronom u Sydneyu, dodusa 95 godisnja osoba u starackom domu. Ok nije big deal ali ovo jeste jutros svi zaposleni u tom starackom domu odbili doci na posao uzeli bolovanje. Tu je sad taj problem ko ce sad gledati ostale starce u domu, ko preuzima brigu o novim zaposlenima, ko ce platiti itd. Ovo je manji staracki dom, zamislimo sad situaciju sa vecim bolnickim centrom sa hiljadu zaposlenih i dodje do istog problema. Takodje zamislimo kompanije sa vise stotina ili hiljadu zapsolenih, ljudi se boje za guzicu nece doci na posao, ko ce raditi, koce platiti...jebeni domino efekt. Ovi nasi kondomasi od vlade su trbali zatvoriti granicu prije mjesec dana ali oni kontaju samo kako ne nastetiti kompanijama kao Qantas i drugima. E sad za kraj jos jedna perverzija zapadnjackog sitema, kod nas ima oko 100 milja studenata iz Kine kojima je trenutno zabranjeno doci u drzavu a skolska godina pocela u prije mjesec dana, univerziteti genijalci placaju tim studentima do 7500 dolara da odu iz Kine na odmor negdje 2 sedmice (Tajland, Dubai itd) i onda normalnim letom nazad u Oz. Sjajni studenti su poceli pokazivati na socijalnim mrezama kako uzivaju u self izolaciji na plazama i dobrim hotelima.Eto dokle je jebena zelja za dolarom otisla, to sto ce isti omladinci poslati stotine u bolnicu u kostati drzavu puno vise e to vec nije njhov problem.