Kazem ja sve sami struĆnjak do struĆnjaka.Škobo Habu wrote: ↑25/02/2020 12:17Bolan bio, ti neke od navedenih geografski toponima nisi sposoban da nađeš ni uz pomoć Googla, a htio bi da držiš ders nekome?
Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
- BHCluster
#38326 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
-
Škobo Habu
#38327 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Drž' se Bakira i Željka.
Budi samo uporan. Prepoznaće talenat.
Budi samo uporan. Prepoznaće talenat.
-
mishic
#38328 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Da je kojim slučajem civilizacijski napredak progresivan i da se uvujek ide naprijed, pitanje je gdje bi nam bio kraj.
No, na žalost, povijest nas uči da se usponi i padovi smjenjuju, da progres osokoli one koji mu nisu dorasli da necivilizacijskim sredstvima pokušaju nadoknaditi svoj zaostatak u napretku, te silom i barbarskim sredstvima postići ono što nisu uspjeli radom i trudom. Tako se svako malo u različitim dijelovima svijeta civilizacija sukobi sa anticivilizacijom, dobro sa zlom, čovjek s nečovjekom.
Taj usud prati nas od postanka do danas. Uzaludna nadanja i očekivanja da će ljudski rod jednom doseći nivo napretka i razvoja sa kojeg više neće biti prihvatljivo i moguće da se civilizacijski tok napretka remeti barbarskim postupcima ostaju na nivou utopije.
Primitivizam pojedinaca i kolektiviteta nerijetko nas iznenadi javljajući se i tamo gdje se teoretski nikako to nebi moglo dogoditi.
Obrazovani pojedinci često "bljesnu" takvim primitivizmom da je to potpuno neshvatljivo, a onda još neshvatljivija postane činjenica da veliki dijelovi kolektiviteta ili skoro cijeli kolektiviteti prihvate i usvoje taj primitivizam ponoseći se i zaklinjući njime. Jednostavno se dogodi kao da ljudi oslijepe, da na jednom prestanu zdravorazumski misliti i rasuđivati, počinju oponašati krda i čopore potpuno izgubivši racionalnost kao ključnu odliku koja ih odvaja od ostalih živih bića.
Zlo koje proizvedu, ma koliko štetilo drugima, redovno najviše štete donese baš tima koji su ga producirali ali oni to upravo zbog svoje zaslijepljenosti nikada ne prepoznaju i ne vide. U tome zapravo i jeste suština i veličina te nesreće.
Generacije koje će doči, posložiti uzročno-posljedićne veze između događaja kojima mi svjedočimo, čuditi će se našoj sljepoći ali, svejedno, i same će se ponašati na sličan naćin. I tako to ide već milenijima i stoljećima. Vrtimo se u krug.
Jasno je i prosječnom građaninu danas šta je to civilizacija a šta anticivilizacija. Jasno je i pokretačima anticivilizacijskih tokova da u demokratskom svijetu i XXI stoljeću nije moguće uspostavljati zajednicu na principima neravnopravnosti ali odustati od toga i priznati to, onda bi značilo odreći se ličnih povlastica i privilegija ili pak, izložiti se mogućoj odgovornosti za zloupotrebu povlastica iskorištenih za enormno bogačenje kako lično tako i bogaćenje svojih najbližih saradnika u okruženju bez kojih sve to i nebi bilo moguće. A to bi već bilo baš neracionalno iako etično. A do etike se danas baš i ne drži.
Najbolja potvrda za to su stotine i hiljade onih koji sve ovo vide i znaju a stali su u red nadajući se da će tamo nekada i oni doći na red da nešto ušićare, sada kao glasaći, poslije neki lokalni funkcioneri a kasnije, ako se posreći, ko zna?
To što svi skupa propadamo i tonemo, što je ta nada uzaludna, mi jednostavno ne vidimo isto kao okorijeli kockar koji je sve izgubio na kocki pa u prkos tome i ako gladan svaku marku do koje dođe ponovo ulaže u kocku nadajući se da će jednom ipak svanuti i njegov dan. Ta bijeda i patnja koja će ga pratiti do smrti njegova je stvarnost, on iz nje ne može i ne zna da se otrgne a nada koju iluzorno njeguje postaje jedini smisao, svrha i cilj njegova postojanja.
Pa stisnimo zube, stegnimo kaiševe, izdržimo svu muku, patnju i bijedu i nadajmo se... Ili pakujmo kofere pa pik ponovo, od nule...
Možda i mi jednom postanemo bakiri, dragani, miloradi... Možda ako iza nas bude budala kao što smo mi danas. A ako ne, ostaće nama naša nada i uz nju naša bijeda koju bi teško podnijeli da nije te drage, slatke i viječne nade...
No, na žalost, povijest nas uči da se usponi i padovi smjenjuju, da progres osokoli one koji mu nisu dorasli da necivilizacijskim sredstvima pokušaju nadoknaditi svoj zaostatak u napretku, te silom i barbarskim sredstvima postići ono što nisu uspjeli radom i trudom. Tako se svako malo u različitim dijelovima svijeta civilizacija sukobi sa anticivilizacijom, dobro sa zlom, čovjek s nečovjekom.
Taj usud prati nas od postanka do danas. Uzaludna nadanja i očekivanja da će ljudski rod jednom doseći nivo napretka i razvoja sa kojeg više neće biti prihvatljivo i moguće da se civilizacijski tok napretka remeti barbarskim postupcima ostaju na nivou utopije.
Primitivizam pojedinaca i kolektiviteta nerijetko nas iznenadi javljajući se i tamo gdje se teoretski nikako to nebi moglo dogoditi.
Obrazovani pojedinci često "bljesnu" takvim primitivizmom da je to potpuno neshvatljivo, a onda još neshvatljivija postane činjenica da veliki dijelovi kolektiviteta ili skoro cijeli kolektiviteti prihvate i usvoje taj primitivizam ponoseći se i zaklinjući njime. Jednostavno se dogodi kao da ljudi oslijepe, da na jednom prestanu zdravorazumski misliti i rasuđivati, počinju oponašati krda i čopore potpuno izgubivši racionalnost kao ključnu odliku koja ih odvaja od ostalih živih bića.
Zlo koje proizvedu, ma koliko štetilo drugima, redovno najviše štete donese baš tima koji su ga producirali ali oni to upravo zbog svoje zaslijepljenosti nikada ne prepoznaju i ne vide. U tome zapravo i jeste suština i veličina te nesreće.
Generacije koje će doči, posložiti uzročno-posljedićne veze između događaja kojima mi svjedočimo, čuditi će se našoj sljepoći ali, svejedno, i same će se ponašati na sličan naćin. I tako to ide već milenijima i stoljećima. Vrtimo se u krug.
Jasno je i prosječnom građaninu danas šta je to civilizacija a šta anticivilizacija. Jasno je i pokretačima anticivilizacijskih tokova da u demokratskom svijetu i XXI stoljeću nije moguće uspostavljati zajednicu na principima neravnopravnosti ali odustati od toga i priznati to, onda bi značilo odreći se ličnih povlastica i privilegija ili pak, izložiti se mogućoj odgovornosti za zloupotrebu povlastica iskorištenih za enormno bogačenje kako lično tako i bogaćenje svojih najbližih saradnika u okruženju bez kojih sve to i nebi bilo moguće. A to bi već bilo baš neracionalno iako etično. A do etike se danas baš i ne drži.
Najbolja potvrda za to su stotine i hiljade onih koji sve ovo vide i znaju a stali su u red nadajući se da će tamo nekada i oni doći na red da nešto ušićare, sada kao glasaći, poslije neki lokalni funkcioneri a kasnije, ako se posreći, ko zna?
To što svi skupa propadamo i tonemo, što je ta nada uzaludna, mi jednostavno ne vidimo isto kao okorijeli kockar koji je sve izgubio na kocki pa u prkos tome i ako gladan svaku marku do koje dođe ponovo ulaže u kocku nadajući se da će jednom ipak svanuti i njegov dan. Ta bijeda i patnja koja će ga pratiti do smrti njegova je stvarnost, on iz nje ne može i ne zna da se otrgne a nada koju iluzorno njeguje postaje jedini smisao, svrha i cilj njegova postojanja.
Pa stisnimo zube, stegnimo kaiševe, izdržimo svu muku, patnju i bijedu i nadajmo se... Ili pakujmo kofere pa pik ponovo, od nule...
Možda i mi jednom postanemo bakiri, dragani, miloradi... Možda ako iza nas bude budala kao što smo mi danas. A ako ne, ostaće nama naša nada i uz nju naša bijeda koju bi teško podnijeli da nije te drage, slatke i viječne nade...
- BHCluster
#38329 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ma u razdjeljak te ljubim!
-
Škobo Habu
- BHCluster
#38331 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ma ja hocu samo tebe.Škobo Habu wrote: ↑25/02/2020 14:28Ljubi ti onoga Savu Kovačevića iz Presjedništva, u odori HOS-a, zadubljenog u "Moj bijeg u slobodu" od Alije Izetbegovića.
-
Škobo Habu
- BHCluster
#38333 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Kakva zamjena, samo ti.Škobo Habu wrote: ↑25/02/2020 15:06Mogu ti naći neku zamjenu na ovogodišnjem Prideu, ako ti odgovara.
-
Škobo Habu
- BHCluster
#38335 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ni ja.
- Maraschino
#38336 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Čović u Busovači: Sve odluke Ustavnog suda moraju se poštivati, hrvatski narod se neće umoriti
Sta kaze ovaj ublehas, sve odluke Us se moraju postovati, pa sto ne postujes?
Ovaj je gori od Biserke iz brloga.
-
Škobo Habu
- spreca
#38338 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Vidi sto mu se sve njegovi pricinjavaju i ovdje,sledeci pride u Sa ili regionu ,cu biti dzometan i finansirati tvoje ucesce u istom
- BHCluster
#38339 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Čuo??? SDA nikad!Škobo Habu wrote: ↑25/02/2020 19:47Ja čuo da si u vezi sa onim vokalom Spečanski talasa.
- duh_sa_sjekirom
#38340 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Da ne mislite da samo predstavnici Srba znaju postavljati ultimatume:
https://www.klix.ba/vijesti/covic-u-jaj ... /200226029
Kad legitimni predstavnici Srba i Hrvata lupe šakom o sto ima da političko Sarajevo pišne u gaće!!!
Ovo je onaj čuveni sh princip: Ili će biti kako mi kažemo ili raspad države!!!
https://www.klix.ba/vijesti/covic-u-jaj ... /200226029
Kad legitimni predstavnici Srba i Hrvata lupe šakom o sto ima da političko Sarajevo pišne u gaće!!!
Ovo je onaj čuveni sh princip: Ili će biti kako mi kažemo ili raspad države!!!
-
DonieBrasco
#38341 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Bice novi izborni zakon ali ne po zeljama Covica i HDZ-a, nego po mjeri covjeka.
-
amko761
#38342 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Čovjeka Bošnjaka naravnoDonieBrasco wrote: ↑26/02/2020 11:11 Bice novi izborni zakon ali ne po zeljama Covica i HDZ-a, nego po mjeri covjeka.
- Maraschino
#38343 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
naravno amkoamko761 wrote: ↑26/02/2020 14:39Čovjeka Bošnjaka naravnoDonieBrasco wrote: ↑26/02/2020 11:11 Bice novi izborni zakon ali ne po zeljama Covica i HDZ-a, nego po mjeri covjeka.![]()
-
invincible1921
#38344 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Po meni postoje dva nacina izbornog zakona..
1. Izborna jedinica...prvi problem je sto bi to bio direktan udar na ustavno pravni poredak i cjelovitost drzave, drugi problem je sto bi covke mogo rec moja ulica je izborna jedinica, treci problem je u tome da ko si ti da odredjujes gdje se glasa i za koga
2. Etnicki...prvi problem je sto bi ovo bila apsolutno fasisticka i segregacijska metoda, drugi peoblem otkud znas ko je ko, eo ja se izjasnim ko hrvat sto si ti veci hrvat od mene ili covke manji bosnjak od mene ako se tako izjasni
Po stoti put. Svi oni su predsjednici BiH a ne naroda tog i tog...al ocigledno se prave budale. Kontaju da kad je covic na mandatu da je on predjsdnik hrvata...To sto oni moraju bit iz reda hrvata,srba, bosnjaka je samo zakonska odredba. Isto tako mozemo ih birat 10 iz svakog kanotna po jedan...i opet bili bi predsjednici Drzave a ne kanotna. Kad ides na skolsko takmicenje predstavljas skolu a ne svoj 3c razred
1. Izborna jedinica...prvi problem je sto bi to bio direktan udar na ustavno pravni poredak i cjelovitost drzave, drugi problem je sto bi covke mogo rec moja ulica je izborna jedinica, treci problem je u tome da ko si ti da odredjujes gdje se glasa i za koga
2. Etnicki...prvi problem je sto bi ovo bila apsolutno fasisticka i segregacijska metoda, drugi peoblem otkud znas ko je ko, eo ja se izjasnim ko hrvat sto si ti veci hrvat od mene ili covke manji bosnjak od mene ako se tako izjasni
Po stoti put. Svi oni su predsjednici BiH a ne naroda tog i tog...al ocigledno se prave budale. Kontaju da kad je covic na mandatu da je on predjsdnik hrvata...To sto oni moraju bit iz reda hrvata,srba, bosnjaka je samo zakonska odredba. Isto tako mozemo ih birat 10 iz svakog kanotna po jedan...i opet bili bi predsjednici Drzave a ne kanotna. Kad ides na skolsko takmicenje predstavljas skolu a ne svoj 3c razred
-
Hafis
#38345 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Sve je to ok.
Ali izborni zakon koji dopušta da se kandidat za člana predsjedništva ''iz reda Hrvata'' obraća svom bošnjačkom glasačkom tijelu u predizbornoj kampanji na način da figurativno usmjerava imaginarni mitraljez u smjeru Mostara, stvarno je dno dna.
Treba pronaći modus koji će izbjeći takve nastranosti u budućnosti.
Ali izborni zakon koji dopušta da se kandidat za člana predsjedništva ''iz reda Hrvata'' obraća svom bošnjačkom glasačkom tijelu u predizbornoj kampanji na način da figurativno usmjerava imaginarni mitraljez u smjeru Mostara, stvarno je dno dna.
Treba pronaći modus koji će izbjeći takve nastranosti u budućnosti.
- BHCluster
-
Hafis
#38347 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Što ove dosadne krpelje ne ohladite na jedno mjesec dana. ne kontam kakav je njihov doprinos ovdje. Neki polupismeni seljački humor koji je samo njima smješan. Ako je do profita portala, poslat ću vam stoju na žiro račun, najozbiljnije, samo da odmorimo mjesec dana od od njih.
- spreca
-
zrakomlat
#38349 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Evo da ti priznam da sam očekivao da ćeš mi opalit kontru, nevezano kakvo mišljenje imaš privatno
Natego je neko dole Hrvate iz Bosne dobro. Nit se vratiti nakon toliko godina nit ostati i životariti jer posla nema niti napretka. I onda imaš Irsku ili Njemačku za te ljude. A idu i domicilni Hrvati jer im vlast jedino nudi maglu kao i Bošnjacima (koji su nategnuti i od lokalne vlasti i svojih predstavnika, zaštitnika, na višim nivoima, partnera HDZa). Otišlo je par poznanika, žale što nisu i prije. Ovim što su blizu vlasti je dobro.
A mogli bi u Stocu od turizma živjeti samo. Očuvan Stari Grad, fina stara čaršija, nekropolje Radimlja i Boljuni, ilirski grad Daorson, nekoliko mlinica na Bregavi jako starih, pećina Badanj s tragovima života prije 14.000 godina, i još mnogo starih građevina. Al jbg.
- Sanjarko
#38350 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Pisao sam ja na onoj drugoj temi da opet ne bi svima valjalo kakav god da se donese IZ. Po meni moze i jedan i drugi ali opet ne bi se ugodilo svima itd., cak i kad bi bili mehanizmi zastite itd.invincible1921 wrote: ↑26/02/2020 15:33 Po meni postoje dva nacina izbornog zakona..