Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Porodice Foht

#17701 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Porodice Foht »

Jaoo, jos godina cekanja na Svilaj! Pa zasto ne otvoriti privremeni prelaz s nase strane za sto treba 4 -5 kontejnera kad su Susjedi zavrsili svoj dio posla? Kakva bruka dokazano neodgovorne i nekompetentne vlasti! :-x
Bumerang

#17702 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Image

IZGRADNJA KORIDORA 5C: Pogledajte dva gradilišta na jugu BiH (VIDEO)

Na jugu Bosne i Hercegovine grade se novi kilometri autoceste. Užurbano se radi na dvije poddionice:
Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići.

Ekonomija

Image

Intenzivno se radi na izgradnji 11 kilometara poddionice Počitelj – Zvirovići koja je dio autoceste Počitelj – Bijača. Na kompletnoj duljini trase izvršen je površinski kop i trenutno se rade zemljani radovi i temelji pojedinih objekata. Čitava poddionica podijeljena je na dva lota, a rok za završetak radova je 24 mjeseca za lot 1, odnosno 30 mjeseci za lot 2, izvještava BHRT.

– Na sekciji jedan imamo tri propusta, dvije petlje su predviđene za izgradnju, predviđen je i veliki most Počitelj, a pored njega još tri mala mosta, tunel koji vidite iza mojih leđa i jedan potputnjak, rekao je šef projekta Vanja Podhradski.

Počeli su i pripremni radovi za izgradnju mosta Počitelj koji će sa predviđenom duljinom od 945 i visinom od 100 metara biti najdulji na koridoru Vc. Iskopani su i prvi metri izlazne strane tunela Počitelj koji će biti duljine oko 1100 metara. Na iskopu tunela radi se u tri smjene austrijskom tunelskom metodom, što znači da se radi iskop punog profila tunela.

– Na ovoj lokaciji predviđene su određene kaverne koje se mogu javiti i te kaverne se moraju sanirati, a što se ostalog dijela tiče smatram da ne bi trebalo biti zapreka za završetak, kaže za BHRT nadzorni inženjer za tunel Počitelj Hrvoje Antičević.

Antičević navodi kako bi tunel trebao biti gotov do kraja ove godine. Na drugom gradilištu u Hercegovini, na poddionici Buna – Počitelj, radovi se odvijaju predviđenom dinamikom. Trenutno se radi na ukopavanju podzemnih instalacija.

– Do sada su završeni grubi radovi na iskopima i nasipima, riješene su i sve kolizije s postojećim dalekovodima i vodovodnim instalacijama. Svi objekti su uglavnom završeni, još se radi na nadvožnjaku Kevčić, pojasnio je šef projekta Bože Tadić.

Završetak radova na ovoj poddionici predviđen je u trećem tromjesečju ove godine.

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se sredstvima osiguranim u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom, u visini od 100 miliona eura, dok su sredstva za poddionicu Buna – Počitelj osigurana od EBRD-a, u iznosu od oko 25 miliona eura.

U video prilogu dolje pogledajte vizuelizaciju poddiobica Buna - Počitelji te Počitelj - Zvirovići.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/14 ... video.html
Last edited by Bumerang on 22/03/2023 18:22, edited 1 time in total.
So What!

#17703 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

@Q_Line ne želi ove crnjake da objavljuje po Klix forumu, već samo pozitivne vijesti, pa evo ja moram da ga citiram ovdje, kao vječiti donosilac loših vijesti. :D

Odličan pregled i poprilično precizan, vremenska tabela, ove maratonske izgradnje jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u našoj domovini.

Image
So What!

#17704 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Uskoro parcelacija na trasi za autoput kroz Semberiju
Image

Nekoliko timova Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove uskoro će stići u Semberiju i početi parcelaciju na trasi budućeg autoputa koji će prolaziti pored Bijeljine, izjavio je gradonačelnik ovog grada Mićo Mićić nakon sastanka sa ministrom komunikacija i transporta BiH Vojinom Mitrovićem.

Mićić je istakao da je Grad Bijeljina prije nekoliko mjeseci usvojio prostorni plan i definisao trasu autoputa preko teritorije Bijeljine, nakon čega je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku o planu parcelacije.

- Mi nismo previše uticali na trasu, ali smo zahtijevali da bude udaljena kilometar od Poslovno-industrijske zone 2, da tu bude petlja, jer je regulacionim planom u blizini predviđena i buduća željeznička stanica. Upravo je jedna od tema današnjeg razgovora bila i revitalizacija željezničkog saobraćaja, o čemu je gospodin Mitrović razgovarao sa nadležnim u Srbiji, ali i Evropskoj uniji. Cilj je da prvenstveno oživimo transportni željeznički saobraćaj, a da pruga eventualno bude produžena ka Šamcu i Brčkom – naglasio je Mićić.

Govoreći o izgradnji nove autobuske stanice na mjestu stare željezničke, gradonačelnik Bijeljine je dodao da postoji ideja da postojeća pruga koja prolazi pored silosa do zaobilaznice, bude uklonjena, a da se na toj dionici izgradi nova ulica koja će omogućiti da autobusi saobraćaju direktno do parkinga, ne stvarajući gužvu u gradu.

- Još jedna važna tema o kojoj smo razgovarali je asfaltiranje puta do graničnog prelaza Jamena i modernizacija ovog prelaza. Grad Bijeljina je još sa prošlim sazivom Savjeta ministara BiH počeo rješavanje ovog pitanja i dobili smo 350.000 KM za asfaltiranje dionice od Crnjelova ka Jameni, ali ostalo je još dva kilometra puta koji nije asfaltiran. Sa ministrom smo danas dogovorili da pripremimo elaborat i podnesemo zahtjev Savjetu ministara BiH za oko 300.000 KM, a uputićemo dopis i Upravi za indirektno oporezivanje da nešto učine jer je ovo jedini međudržavni prelaz koji nema električnu energiju – naveo je Mićić.

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović rekao je da je ovo​ njegova​ prva zvanična posjeta Bijeljini, nakon što je preuzeo funkciju, i da je sastanak sa gradonačelnikom Mićićem pokrenuo rješavanje veoma značajnih pitanja za Semberiju.

- Razgovarali smo o izgradnji mosta na rijeci Savi, odnosno graničnog prelaza i dionice autoputa Rača-Bijeljina, puta koji će dalje ići ka Brčkom, Šamcu, Vukosavlju, do Banjaluke. Bilo je riječi i o mogućnosti korekcije priključka autoputa na zaobilaznicu i mislim da smo tu postigli neku vrstu dogovora. O željezničkom saobraćaju razgovarao sam i na nedavno održanom sastanku sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoranom Mihajlović, odnosno o uspostavljanju željezničkog saobraćaja od Šida do Bijeljine. Cilj nam je i da ubrzamo saobraćaj preko Rače, odnosno da smanjimo gužve – istakao je Mitrović.

On je naglasio da je na sastanku u Beogradu dogovoreno formiranje operativnog tima koji će činiti 11 članova iz Srbije i isto toliko članova iz BiH, koji će pratiti realizaciju projekta izgradnje mosta na Rači, dionice autoputa do Doboja, te rješavati sve probleme koji se pojave, a mogu biti ​uklonjeni​ na ministarskom nivou, saopšteno je na sajtu Grada Bijeljina.
eKapija
studiorum_tuzlaensis

#17705 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studiorum_tuzlaensis »

So What! wrote: 03/03/2020 11:03

Image
Zenička obilaznica: kraj 2014. - kraj 2022. -

8 godina - 12 km :D

Imam osjećaj da se brže izgradio tunel Drivuša - Banlozi, i da bi jeftinije prošli.
Tempo
ZeModerator

#17706 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

studiorum_tuzlaensis wrote: 03/03/2020 12:17
So What! wrote: 03/03/2020 11:03

Image
Zenička obilaznica: kraj 2014. - kraj 2022. -

8 godina - 12 km :D

Imam osjećaj da se brže izgradio tunel Drivuša - Banlozi, i da bi jeftinije prošli.
8 godina - 12 km=5 minuta voznje

tunel drivusa-banlozi je briljantna ideja.
OldMayor

#17707 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

Mislim da se nalazimo na prelomnoj tacki da vidimo da li na vrijeme da odustanemo od ovog sranja. :D

Nije nekad lose i znati kada treba stati...

Mi kada zavrsimo ovaj autoput, imat cemo prvobitno izgradjene dioncice stare po 50-ak godina. :-)
Tempo
ZeModerator

#17708 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

OldMayor wrote: 03/03/2020 12:32 Mislim da se nalazimo na prelomnoj tacki da vidimo da li na vrijeme da odustanemo od ovog sranja. :D

Mi kada zavrsimo ovaj autoput, imat cemo prvobitno izgradjene dioncice stare po 50-ak godina. :-)

Cossack

#17709 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Cossack »

OldMayor wrote: 03/03/2020 12:32 Mislim da se nalazimo na prelomnoj tacki da vidimo da li na vrijeme da odustanemo od ovog sranja. :D

Da postoji nagrada za glupost odmah bi ti istu dodijelio! :thumbup:

Autoputevi su svuda u svijetu pokretač ekonomije i veoma bitni za svaku državu. To što naši nisu sposobni da ga naprave ni u kom slučaju ne znači da od njega treba odustati.
OldMayor

#17710 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

Cossack wrote: 03/03/2020 12:39

Autoputevi su svuda u svijetu pokretač ekonomije i veoma bitni za svaku državu. To što naši nisu sposobni da ga naprave ni u kom slučaju ne znači da od njega treba odustati.
Image
Alfons Kauders

#17711 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Davno ja rekoh da se za manje vremena i para mogao izbušiti tunel ispod Zenice i ćao. :D
Tempo
ZeModerator

#17712 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

OldMayor wrote: 03/03/2020 12:48
Cossack wrote: 03/03/2020 12:39

Image
sposobni su nasi da naprave i tri auto puta, ali nisu sposobni nacionalisti koji su na vlasti.
OldMayor

#17713 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

Tempo wrote: 03/03/2020 13:43 sposobni su nasi da naprave i tri auto puta, ali nisu sposobni nacionalisti koji su na vlasti.
Aha, dakle nismo sposobni. Da jesmo, napravili bi ga.

Ja govorim o cinjenicama. Cinjenice su sljedece:

- Autoput A1 je definiran 1997. kao dio koridora Vc

- Izgradnja je počela 2001. godine

- Za malo manje od 20 godina izgradili smo 108 km

- Nismo izgradili niti načeli najzajebaniji dio (Prenj, generalno taj dio prema jugu)

I zasto ja sada da vjerujem i nadam se mi mozemo 60% autoputa zavrsiti pa eto i za 20 godina (nemoj zaboraviti da samo tunel Prenj ce se busiti min 6 godina, a nismo ni poceli), ako smo 30% pravili 20 godina? Dakle, da nam se sve poslozi al bukvalno sve, finansije, vlade, izbori, koalicije, da nema kriza, mi ga ne mozemo prije 2035 zavrsiti.

Zato se i malo salim. Jer su oni ovaj projekat bukvalno shvatili kao visestoljetni. Ne da ce trajati vijekovima i sluziti gradjanima, nego da ga oni grade i prave stoljecima.

Pa bolan kad su pravili tamo Podlugove, ja bio srednja skola. Kad su počeli ovo oko Zenice ja dobio dijete, koje će sada da krene u školu u prvi razred. Oni jos nisu zavrsili. :lol:

Kontaš. Tako da sam ja davno "odustao" i od autoputa i koridora i bilo kakve nade. Jer pratim izgradnju dugo i nekad sam i imao elana i entuzijazma i super je to sve izgledalo...ali ko sad ima to svaka mu cast...

Zato i kazem...jebo ti autoput ako ga ces ga pravit 50 godina. Takav mi ne treba. Da, ostat ce narednim generacijama...to je istina. Ali to meni i nije neka utjeha.

:-) :roll:
Tempo
ZeModerator

#17714 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

OldMayor wrote: 03/03/2020 15:15
Tempo wrote: 03/03/2020 13:43 sposobni su nasi da naprave i tri auto puta, ali nisu sposobni nacionalisti koji su na vlasti.

- Nismo izgradili niti načeli najzajebaniji dio (Prenj, generalno taj dio prema jugu)

I zasto ja sada da vjerujem i nadam se mi mozemo 60% autoputa zavrsiti pa eto i za 20 godina (nemoj zaboraviti da samo tunel Prenj ce se busiti min 6 godina, a nismo ni poceli), ako smo 30% pravili 20 godina? Dakle, da nam se sve poslozi al bukvalno sve, finansije, vlade, izbori, koalicije, da nema kriza, mi ga ne mozemo prije 2035 zavrsiti.

Zato se i malo salim. Jer su oni ovaj projekat bukvalno shvatili kao visestoljetni. Ne da ce trajati vijekovima i sluziti gradjanima, nego da ga oni grade i prave stoljecima.

Pa bolan kad su pravili tamo Podlugove, ja bio srednja skola. Kad su počeli ovo oko Zenice ja dobio dijete, koje će sada da krene u školu u prvi razred. Oni jos nisu zavrsili. :lol:

alo, nacionalisti nisu sposobni.
So What!

#17715 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

OldMayor wrote: 03/03/2020 15:15

Pa jednostavno je, ako se pojavi nakon nekih izbora neki mesija, koji bi shvatio istinski značaj ovog projekta, postoji mogućnost da se nešto ozbiljnije uradi.

Kada se uradi ovih 47 kilometara koje imamo u izgradnji i 110 kilometara koji su izgrađeni, već smo negdje na pola. Za još 20 kilometara postoji novac, a ovo ostalo čeka tog mesiju.
OldMayor

#17716 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

Tempo wrote: 03/03/2020 15:20 alo, nacionalisti nisu sposobni.
O cemu bolan pricas. Pa ko je izabrao te nacionaliste? Nisu kanađani. Mi smo ih izabrali. Mislim do kad vise zabijati glavu u pijesak i praviti se da marsovci ovdje biraju politicare.
:-)

Kad sabereš glasove HDZ-a, SNSD-a, SDS-a, SDA, SBB i ostalih nacionalistickih stranaka dobijes poprilicnu vecinu glasova. A buduci da je ovo demokratija, da...te stranke predstavljaju upravo ono sto vecina naseg naroda zeli i hoce.
Tempo
ZeModerator

#17717 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

OldMayor wrote: 04/03/2020 09:48
Tempo wrote: 03/03/2020 15:20 alo, nacionalisti nisu sposobni.
O cemu bolan pricas. Pa ko je izabrao te nacionaliste? Nisu kanađani. Mi smo ih izabrali. Mislim do kad vise zabijati glavu u pijesak i praviti se da marsovci ovdje biraju politicare.
:-)

Kad sabereš glasove HDZ-a, SNSD-a, SDS-a, SDA, SBB i ostalih nacionalistickih stranaka dobijes poprilicnu vecinu glasova. A buduci da je ovo demokratija, da...te stranke predstavljaju upravo ono sto vecina naseg naroda zeli i hoce.
NecuVise

#17719 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by NecuVise »

Planirano, planirano, planirano... To je i u FBiH planirano, planirano, planirano...
RJ57

#17720 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

NecuVise wrote: 06/03/2020 12:54 Planirano, planirano, planirano... To je i u FBiH planirano, planirano, planirano...
ja se bojim da će oni to sve prije završiti nego što se mi spojimo sa njima kod doboja. OK, oni grade po ravnoj livadi, ali to nažalost nije glavni razlog za ovu moju pretpostavku :sad: :|
lacrima

#17721 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by lacrima »

RJ57 wrote: 06/03/2020 18:52
NecuVise wrote: 06/03/2020 12:54 Planirano, planirano, planirano... To je i u FBiH planirano, planirano, planirano...
ja se bojim da će oni to sve prije završiti nego što se mi spojimo sa njima kod doboja. OK, oni grade po ravnoj livadi, ali to nažalost nije glavni razlog za ovu moju pretpostavku :sad: :|
Naravno da hoce i neka ce, nije nam niko kriv. Daj Boze da zavrse sve sto su planirali. Nek se gradi Bosna i Hercegovina :bih:
Dope_Man

#17722 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Hoce, naravno da ide gore lakse jer jedan covjek kaze - radi - i ono se radi. Ako taj covjek odluci, nema blokiranja i cuda. Ravnica je samo dodatna pogodnost.
ja71

#17723 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

Nisu ni Svabe sto su nekada bili, po njihovom je granicni prelaz Svilaj otvoren :D

Image

Nego kad bi ovaj prelaz mogao biti pusten u promet ?
toooka

#17724 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by toooka »

ja71 wrote: 09/03/2020 10:31 Nisu ni Svabe sto su nekada bili, po njihovom je granicni prelaz Svilaj otvoren :D

Image

Nego kad bi ovaj prelaz mogao biti pusten u promet ?
Čim se završi granični prelaz a to bi moglo u najboljem slučaju biti na ljeto 2021 godine...
So What!

#17725 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Dionice i statistika autoputeva Bosne i Hercegovine - 01. 03. 2020. @ LOTR (SSC)

Image

Image
Post Reply