Pise sve u clanku... Ko, kome, zasto i gdje i nije bas onako kako si ti zapisao. Osim toga radi se o izbjeglicama i ne o migrantima (iako sumnjam da je to tebi vazno). Ta prica sa silovanjima je izmisljena prije cca 5 godina i vidim neki i danas recikliraju...konami666 wrote: ↑03/03/2020 10:53Pa komuna kupila stanove i predala njima ključeve. Šta je tu nejasno. I onda komuna plaća kiriju. U Švedskoj čak i kada kupiš stan moraš plaćati kiriju (avgift) i moraš tražiti od kućnog vijeća ako želiš da iznajmiš stan i ne smiješ ga iznajmiti na period duže od godine dana osim u ekstremnim slučajevima gdje možeš iznajmiti 2 godine ali to je jako teško. A ti ako misliš da dolazak ovih nema veze sa povećanjem nasilja možeš slobodno glavu u pijesak zabiti. Nisu marsovci sigurno došli i počeli pljačkati.CPT wrote: ↑03/03/2020 09:36I opet no gone zones, rape gangs i ostale nazi price...konami666 wrote: ↑03/03/2020 09:17
Svako ko od ovih dođe u švedsku će se najaviti na socijalu i dobiti stan. Živio sam u Švedskoj 10 godina tako da znam o čemu govorim. Ne mogu ih natjerati da rade, ne mogu ih ostaviti na ulici. Imaju vise privilegija nego svedi (znaci pravi svedi) sto kopaju po kontejnerima a vjerujte da ima mnogo slučajeva i u “naprednoj” Švedskoj kopanja kontejnera i traženja plastičnih flaša ili ostataka hrane.
Prošle godine je bio skandal kako je sirijanac sa 3 žene dobio 3 stana od države u jednom dijelu Stockholma koji je jako skup za život i gdje normalni ljudi koji rade ne mogu kupiti stan iako rade kao inzinjeri sa dobrim primanjima. Ali jaro dobio 3 stana, stan po ženi da može da ih obilazi i kako se ne bi svađale. I to je jedan u moru primjera takvih iz švedske. Švedska vam puca po šavovima i ako bi zaista se ovaj val iz turske probio do švedske to bi bio raspad sistema gore. Ne samo sto bi svi glasali za SD(desničare) nego i sto bi preopteretili taj socijalni sistem koji bi pukao. A da ne govorim o ostalim stvarima koje bi to povuklo sa sobom ka dole.
Osim toga u Švedskoj svaki dan u novinama su rubrike pune silovanja i pljačke od strane gore navedenih. Apsolutno svaki dan. Ako ovi dođu može samo gore biti - nikako bolje.
Svedi pravi su jako tihi i ne vole javno pričati o svojim političkim opredjeljenjima. Ali zadnjih par godina pogotovo poslije 2015 su počeli otvoreno govoriti kako će početi glasati za desničare. I nakon posljednjih izbora se mogla vidjeti razlika.
Odselio sam se iz švedske prije svega jer nisam mogao vise da gledam kako ovi dobijaju stanove do mene gdje ja platim stan 3.5miliona kruna i lomio se da škole završim i magisterij i sve a lola tek sletio i dobije stan na zadnjem spratu sa 2 žene i 3 djece stan od 114 kvadrata.
I sto je najsmješnije žene svaki dan djecu u kolica i po tržnom centrima dok lola ostane kući i sluša muziku a ja u 5:30 ujutro ustanem da napravim kafu i odem na posao da naprežem moždane vijuge i onda dođem kući slomljen.
Neka hvala, neka je njima sretno sve dok imaju Stefana rudara za premijera.
https://www.thelocal.se/20190529/increa ... y-suggests
https://www.thelocal.se/20170919/did-a- ... ives-nacka
Kao neko ko je živio gore dovoljno dugo da kaže da znam o čemu pricam.
Švedska je super mjesto za život ako ste zadovoljni sa prosjekom u životu, od 8:00-16:33 posao prosječno obavljen, prst u uho i kući. Napraviti dijete i uzeti slobodno, doći porodici u Bosnu na 12-18 mjeseci i primati novac od försäkringskassan.
Zvuci ne odlično nego genijalno u poređenju sa Balkanom znam. Ali ako imate veće ambicije od toga u životu i ako vam smeta da kada dobijete bonus na poslu za odlično obavljen posao i onda vam porezna skine 57% bonusa bez dalje diskusije onda se upitate gdje taj novac ide. Sve zavisi koliko cijenite sebe, svoje vrijeme i šta želite dalje u budućnosti sa svojim životom. Ako je cilj imati porodicu onda bih rekao da je Švedska jako dobra zemlja za osnovati porodicu. Ako još niste tu i želite napredovati u karijeri onda negdje drugo.
Ilegalni migranti u BiH
- CPT
#10701 Re: Migranti u BiH
-
howdy
#10702 Re: Migranti u BiH
Promašio terapiju?elcaliente wrote: ↑02/03/2020 21:07Proguglaj malo a imas i zdravu logiku.espn wrote: ↑02/03/2020 20:53Imas li izvor za te svoje tvrdnje?elcaliente wrote: ↑02/03/2020 20:41 Turska je primila 4 miliona izbjeglica 6 godina, Njemacka dva miliona za 4 godine.
Svi su profitirali od tih ljudi, svaka ekonomija.
Da nije tako davno bi se oni tih ljudi rijesili i ne bi im dali dolaziti.
Nemojte biti ludi, sve je to proracunato vec davno i sve je to plan.
Zbog cega bas Njemacka prima toliko ljudi uz istodobni rast ekonomije a smanjenje domicilnog stanovnista?
Baby boomerska generacija 1960-1970 godina u sljedecih 5 godina ide u penziju a neko treba placati te penzije i odrzavati ekonomsku stabilnost uz solidan rast.
Crpili su radnu snagu iz Italije, Spanije, Grcke pa su presli na Poljake, Cehe, Bugare, Rumune i ex Yu.
Nema vise, nije dovoljno jer im fali 3-5 miliona ljudi. Znaci dovuci mladu i jeftinu radnu snagu sa istoka.
Zar neko moze misliti da zemlje kao sto su Njemcka i Francuska sa svojim tajnim sluzbama nisu znale prije 5 godina da ce se ovo desiti?
Kao probudi se Merkel ujutro i kaze a vidi odakle 4 miliona izbjeglica u Turskoj, pali sa marsa. Nemojte biti smjesni, sve je vec ovo davno planirano a ovi ljudi su samo igracke.
- OldMayor
#10703 Re: Migranti u BiH
Pa da, pise upravo onako kako je i on napisao. Lik jeste dobio tri stana, tako i pise. Naravno, nisu mu poklonjeni. Ali ih je dobio na koristenje i da zivi tu i opstina mu placa sve.
To je tako gore. Jednostavno...imas zakone i zakoni se moraju postovati, nebitno ko je u pitanju. Ako imas papire, gotovo je. Da si ne znam ti odakle dosao, imas prava kao da si se jucer rodio usred stokholma. I nije to problem...problem je onaj ko iskoristava tako dobre zakone na nacin koji skandinavcu nikad ne bi pao na pamet.
Dakle, probaj se staviti u tu situaciju.
Evo u Sarajevu jedan dan ti se usele sta ja znam likovi iz Afganistana iznad tebe. Njih 2-3, pa im jos redovno "dolaze" jos po 2-3 da prespavaju. Nista ne rade, buka, vika po citav dan, noc. Opstina im placa sve + im daje jos i socijalu. Ti zivis ispod, gulis 8-9 sati, u kreditu si do guse itd.
Bas bih volio vidjeti kako bi se tolerantni balkanci u takvom sistemu da je ovdje ponasali. Jebote ovdje likovi ne mogu da podnesu ljude koji kupe stan do njih, a imaju malo drugaciji naglasak. Jos su i kulturni, uredno, sve,...ali jebiga cuj kako pricaju...Tudjim qrcem je lako...
- CPT
#10704 Re: Migranti u BiH
Ne, ne pise tako... Moze svak procitati ali eto valjda treba bodlovati svako izmisljotinu... Recimo:OldMayor wrote: ↑03/03/2020 11:53Pa da, pise upravo onako kako je i on napisao. Lik jeste dobio tri stana, tako i pise. Naravno, nisu mu poklonjeni. Ali ih je dobio na koristenje i da zivi tu i opstina mu placa sve.
To je tako gore. Jednostavno...imas zakone i zakoni se moraju postovati, nebitno ko je u pitanju. Ako imas papire, gotovo je. Da si ne znam ti odakle dosao, imas prava kao da si se jucer rodio usred stokholma. I nije to problem...problem je onaj ko iskoristava tako dobre zakone na nacin koji skandinavcu nikad ne bi pao na pamet.
Dakle, probaj se staviti u tu situaciju.
Evo u Sarajevu jedan dan ti se usele sta ja znam likovi iz Afganistana iznad tebe. Njih 2-3, pa im jos redovno "dolaze" jos po 2-3 da prespavaju. Nista ne rade, buka, vika po citav dan, noc. Opstina im placa sve + im daje jos i socijalu. Ti zivis ispod, gulis 8-9 sati, u kreditu si do guse itd.
Bas bih volio vidjeti kako bi se tolerantni balkanci u takvom sistemu da je ovdje ponasali. Jebote ovdje likovi ne mogu da podnesu ljude koji kupe stan do njih, a imaju malo drugaciji naglasak. Jos su i kulturni, uredno, sve,...ali jebiga cuj kako pricaju...Tudjim qrcem je lako...
" u jednom dijelu Stockholma koji je jako skup za život i gdje normalni ljudi koji rade ne mogu kupiti stan iako rade kao inzinjeri sa dobrim primanjima"
a zapravo je kontra:
"The Local has seen the addresses and the apartments are located in seaside town Saltsjöbaden, but on the outskirts and not in one of the most expensive areas"
itd, itd, itd.... U svakom slucaju radi se o IZBJEGLICAMA koji kao imaju pravo doci kao sto su i neke druge izbjeglice dolazila. U uzimale te "ekskluzivne" stanove u Orebreu, Linkopingu, Norkopingu, itd, itd... I siguran sam da se se i tad slicni kako "oni" nesto mogu dobiti. Al tad je to bilo ok, jelte...
- CPT
#10705 Re: Migranti u BiH
Naravno, ovaj dio je slucajno preskocio....
The municipality is then to find them a home for two years, after which they are to move out and find their own accommodation.
"I want to emphasize that no one GETS an apartment. The municipality provides a first home for a maximum of two years," wrote Gerdau.
"Of course you pay rent. And it is often crowded and you have to share an apartment."
The municipality is then to find them a home for two years, after which they are to move out and find their own accommodation.
"I want to emphasize that no one GETS an apartment. The municipality provides a first home for a maximum of two years," wrote Gerdau.
"Of course you pay rent. And it is often crowded and you have to share an apartment."
- sinuhe
#10706 Re: Migranti u BiH
Gdje ce covjek na slobodnom trzistu naci stan za tri zene i 16 djece u Svedskoj?
Zive i ljudi iz BiH u stanovima sto su dobili od opstine prije gotovo trideset godina.
Zive i ljudi iz BiH u stanovima sto su dobili od opstine prije gotovo trideset godina.
- CPT
#10707 Re: Migranti u BiH
Pise u clanku, sve, detaljno. Al mora se petljati jelte...
Ne dobijes stan, dobijes pravo koristiti stan 2 godine (max). U stanu mozes (ali i ne moras biti sam). Stan nije besplatan. Stan nije nabavljen za migrante/izbjeglice vec za sve koji smjestaj trebaju. Stan nije u centru "gdje zive bogati" vec u predgradnju. Stan nije nabavljen po trzisnoj cijeni sto znaci da nije neki luksuz u igri. Malo vise citanje i malo manje naci propagande i sve ce biti ok.
I to nije "stan od opstine", to je privremeni smjestaj koji je normalna stvar u vecini evropskih drzava.
-
neko_sa_strane
#10708 Re: Migranti u BiH
Šta je sa listom čekanja za stanove u Švedskoj? Ja sam čuo da je teško doći do stana gore.
- sinuhe
#10709 Re: Migranti u BiH
Izbjeglice, i oni iz BiH, zive najcesce u opstinskim stanovima za koje placaju kiriju. Cesto onda i druge sluzbe doplate ako stanari nemaju dovoljno novca od plate ili ako su bez primanja. U ovom slucaju javnosti je zanimljiva samo ta poligamija.
U Svedskoj je izuzetno tesko naci stan i mladi Svedjani cesto zive sa roditeljima.
U Svedskoj je izuzetno tesko naci stan i mladi Svedjani cesto zive sa roditeljima.
-
CikaFajer666
#10710 Re: Migranti u BiH
Zavisi ti od vise faktora.Koliko su ti primanja,lokacija, npr u ghetto il tim naseljima za socijalne slucajeve mozes brze naci.Danaska i Norveska su puno gore.neko_sa_strane wrote: ↑03/03/2020 12:44 Šta je sa listom čekanja za stanove u Švedskoj? Ja sam čuo da je teško doći do stana gore.
- piupiu
#10711 Re: Migranti u BiH
Stanje na Lezbosu - 30,000 stanovnika i 25,000 migranata i izbjeglica. Nije, bome, tu nikome lako.
https://www.dw.com/bs/haos-na-lezbosu-d ... -52621194?
https://www.dw.com/bs/haos-na-lezbosu-d ... -52621194?
-
neko_sa_strane
#10712 Re: Migranti u BiH
Zanimljivo jer ja sam bio ubijeđen da je obrnuto odnosno da je lakše doći do stana u Norveškoj.CikaFajer666 wrote: ↑03/03/2020 12:54Zavisi ti od vise faktora.Koliko su ti primanja,lokacija, npr u ghetto il tim naseljima za socijalne slucajeve mozes brze naci.Danaska i Norveska su puno gore.neko_sa_strane wrote: ↑03/03/2020 12:44 Šta je sa listom čekanja za stanove u Švedskoj? Ja sam čuo da je teško doći do stana gore.
-
Bodkin
#10713 Re: Migranti u BiH
Ajde nek proba ta masa uci u izrael pa da vidimo sta ce bitiBilly The Pljuc wrote: ↑03/03/2020 10:11 Helem,
Davno napisah da je ovo samo mali dio onoga što će se dešavati u budućnosti, bližoj ili daljoj svejedno je. Nema te države na svijetu (ili ipak ima?) koja će uspješno zaustaviti masu ljudi od pola miliona - milion na svojim granicama.
Šta kontate da će se desiti, i pored fizičkih barijera, neko će samo tako pobiti tolike ljude na granici.
E sad zamislite šta tolika masa ljudi uradi državicama ko što su Srbija, BiH, Hrvatska itd.
Šta kaže idiot iz Laktaša, organizovaćemo ljude po selima.![]()
![]()
![]()
- CPT
#10714 Re: Migranti u BiH
Sad je Izrael postao standard... Drzava koje je cak i na svojim "migrantima" vrsila sterilizaciju zbog pogresne boje koze.Bodkin wrote: ↑03/03/2020 13:24Ajde nek proba ta masa uci u izrael pa da vidimo sta ce bitiBilly The Pljuc wrote: ↑03/03/2020 10:11 Helem,
Davno napisah da je ovo samo mali dio onoga što će se dešavati u budućnosti, bližoj ili daljoj svejedno je. Nema te države na svijetu (ili ipak ima?) koja će uspješno zaustaviti masu ljudi od pola miliona - milion na svojim granicama.
Šta kontate da će se desiti, i pored fizičkih barijera, neko će samo tako pobiti tolike ljude na granici.
E sad zamislite šta tolika masa ljudi uradi državicama ko što su Srbija, BiH, Hrvatska itd.
Šta kaže idiot iz Laktaša, organizovaćemo ljude po selima.![]()
![]()
![]()
- Point.
#10715 Re: Migranti u BiH
Gdje si odselio?konami666 wrote: ↑03/03/2020 09:17Svako ko od ovih dođe u švedsku će se najaviti na socijalu i dobiti stan. Živio sam u Švedskoj 10 godina tako da znam o čemu govorim. Ne mogu ih natjerati da rade, ne mogu ih ostaviti na ulici. Imaju vise privilegija nego svedi (znaci pravi svedi) sto kopaju po kontejnerima a vjerujte da ima mnogo slučajeva i u “naprednoj” Švedskoj kopanja kontejnera i traženja plastičnih flaša ili ostataka hrane.zrakomlat wrote: ↑02/03/2020 23:09Što znači ogroman broj da ostaje u BiH, većinom u Krajini a ostatak u drugim većim mjestima s bošnjačkom većinom.elcaliente wrote: ↑02/03/2020 20:47
Ma Svedska je nevazan faktor u Evropi.
Zna se na koga se slusa u Evropi, Francuska i Njemacka.
Njemackoj trebaju ovi ljudi i oni ce to fino sebi izabrati a hamelj ce ostati negdje zaglavljen na putu.
Prošle godine je bio skandal kako je sirijanac sa 3 žene dobio 3 stana od države u jednom dijelu Stockholma koji je jako skup za život i gdje normalni ljudi koji rade ne mogu kupiti stan iako rade kao inzinjeri sa dobrim primanjima. Ali jaro dobio 3 stana, stan po ženi da može da ih obilazi i kako se ne bi svađale. I to je jedan u moru primjera takvih iz švedske. Švedska vam puca po šavovima i ako bi zaista se ovaj val iz turske probio do švedske to bi bio raspad sistema gore. Ne samo sto bi svi glasali za SD(desničare) nego i sto bi preopteretili taj socijalni sistem koji bi pukao. A da ne govorim o ostalim stvarima koje bi to povuklo sa sobom ka dole.
Osim toga u Švedskoj svaki dan u novinama su rubrike pune silovanja i pljačke od strane gore navedenih. Apsolutno svaki dan. Ako ovi dođu može samo gore biti - nikako bolje.
Svedi pravi su jako tihi i ne vole javno pričati o svojim političkim opredjeljenjima. Ali zadnjih par godina pogotovo poslije 2015 su počeli otvoreno govoriti kako će početi glasati za desničare. I nakon posljednjih izbora se mogla vidjeti razlika.
Odselio sam se iz švedske prije svega jer nisam mogao vise da gledam kako ovi dobijaju stanove do mene gdje ja platim stan 3.5miliona kruna i lomio se da škole završim i magisterij i sve a lola tek sletio i dobije stan na zadnjem spratu sa 2 žene i 3 djece stan od 114 kvadrata.
I sto je najsmješnije žene svaki dan djecu u kolica i po tržnom centrima dok lola ostane kući i sluša muziku a ja u 5:30 ujutro ustanem da napravim kafu i odem na posao da naprežem moždane vijuge i onda dođem kući slomljen.
Neka hvala, neka je njima sretno sve dok imaju Stefana rudara za premijera.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
-
muzicar_iz_parka
#10717 Re: Migranti u BiH
Svaka država ima legitimno pravno spriječiti ilegalni ulazak na svoju teritoriju. Čak i ako legalno putuješ u državu X, granični službenik ti može na aerodromu ili graničnom prijelazu zabraniti ulazak kako mu se prohtije i vratiti nazad.
Mađarska je primjer da se to može izvesti ako postoji volja.
-
biscanka2
#10718 Re: Migranti u BiH
https://forum.biscani.net/uploads/month ... d75fd1.png
- CPT
#10719 Re: Migranti u BiH
Cudno da oni nisu postovali te iste granice i zakone kad su pakovali u pravcu Kanade i SAD.muzicar_iz_parka wrote: ↑03/03/2020 14:29 Svaka država ima legitimno pravno spriječiti ilegalni ulazak na svoju teritoriju. Čak i ako legalno putuješ u državu X, granični službenik ti može na aerodromu ili graničnom prijelazu zabraniti ulazak kako mu se prohtije i vratiti nazad.
- sadie_forever
#10720 Re: Migranti u BiH
Tako su neki pricali kada su se nase zene slikavale s uplakanom djecom tamo po pidrinju,brzo zaboravljamobiscanka2 wrote: ↑03/03/2020 14:30koji debili u radio Sarajevo rade.Umjesto da prikazu kako ilegalcima ni djeca sveta nisu i na sta su sve spremni ... .
![]()
https://forum.biscani.net/uploads/month ... d75fd1.png
- bitanga_sa_otesa
- sadie_forever
- studiorum_tuzlaensis
#10723 Re: Migranti u BiH
kad ovih 130.000 nagrne u našu palestinu, plakat će se ovdje
- bitanga_sa_otesa
#10724 Re: Migranti u BiH
DŽesi ti isla uskolu i slikaVAla se ?
- escobar__
#10725 Re: Migranti u BiH
Hoće, hoće, umivat se u suze.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑03/03/2020 14:44 kad ovih 130.000 nagrne u našu palestinu, plakat će se ovdje
Sve više migranata dolazi u Tuzlu, za sedmicu ih registrovano skoro 900
Jebem li ti dan i kad ih dovedoše ovdje.