Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
pizarro

#2076 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pizarro »

ćiribiribela wrote: 01/03/2020 09:39 @pizarro

Samo je pitanje vremena kad ce u Bochum (halali ako sam fulila grad) :mrgreen:
vidi vidi sestre muminke, samo da i komsiji crkne krava, a? :D
i jesi, fulila si, sta ces sad, dzaba si planirala doci i prosetati gradom i svojim kihanjem zaviti cijeli grad u crno :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2077 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

ovo je sars-cov 2... uljepsali su mu i ucelofanili ime u korona i covid-19... :izet:
ćiribiribela

#2078 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ćiribiribela »

pizarro wrote: 01/03/2020 11:22

vidi vidi sestre muminke, samo da i komsiji crkne krava, a? :D
i jesi, fulila si, sta ces sad, dzaba si planirala doci i prosetati gradom i svojim kihanjem zaviti cijeli grad u crno :D
Evo i senilna 😂

A vec kontala kako cu sutra prije posla doci u Bochum i kasljati ko luda :mrgreen:
drag_gost

#2079 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by drag_gost »

red evil wrote: 01/03/2020 10:54
GAU8 wrote: 01/03/2020 10:37
freelancerBIH wrote: 01/03/2020 10:29 Moze li neko od doktora - ko se malo bolje rauzmije oko medicine - potvrditi da li je istina da je u ovom CoVID-19 virusu zapravo nalazi RNA od HIV-a (SIDA) ???

Nije li nikome cudno zasto se testiraju lijekovi protiv HIV-a poput Ritonavira ?? :shock:
Apeliram najiskrenije na moderaciju da sankcioniraju ovakve bljuvotine. Veliki broj manje obrazovanih ljudi će još i povjerovati...
Zašto se nikada ne pojavi virus koji napada ljudsku glupost?
Najjednostavniji način je da se odgovori na to sa dokazima zašto to nema smisla. Ne treba brisati jer to neće doprinjeti nićemu već treba objasniti.
Ma ko ce vise na gluposti dokazima odgovarati, on izmisli nesto i onda dodje ovdje i pita. Takodjer, apel moderaciji da sankcionisu ove gluposti. Sta ces objasnjavati, kada nikakav temelj ovo nema, osim njegovog ciljanog izazivanja haosa. Da je ovo normalna drzava, ovaj bi vec bio prijavljen vlastima. Skoro svaki upis na ovu temu je izazivanje neke frke.

Ritonavir i lopinavir se testirao i protiv Ebole, jer je se ta dva lijeka koriste za poboljsanje imunog odgovora, medjutim nije bilo efekta. Normalno je da testiraju raznorazne lijekove, to je jedan od nacina da se dodje i do vakcine koje po svemu sudeci nece biti do ljeta.

Nisam doktor, ali do ovih infomacija je jako lako doci.
Last edited by drag_gost on 01/03/2020 12:24, edited 1 time in total.
itekako

#2080 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by itekako »

freelancerBIH wrote: 01/03/2020 10:29 Moze li neko od doktora - ko se malo bolje rauzmije oko medicine - potvrditi da li je istina da je u ovom CoVID-19 virusu zapravo nalazi RNA od HIV-a (SIDA) ???

Nije li nikome cudno zasto se testiraju lijekovi protiv HIV-a poput Ritonavira ?? :shock:
nisam doktor...

indijski naucnici su na samom pocetku epidemije u Kini proucavajuci virus dosli do zakljucka da je jedna sekvenca unutar RNA lanca ovog virusa istovjetna nekoj sekvenci HIV virusa.
objavili su rezultate svog istrazivanja medjutim vrlo brzo su ga povukli. zbog cega ne znam.

a za lijecenje se koristi cijeli arsenal antivirusnih lijekova... od onih za HIV, hepatitis B i C, herpese, HPV....
svaki od njih napada viruse pokusavajuci sprijeciti njihovo kacanje za nase celije ili njihovu replikaciju, odnosno mnozenje.

neki od lijekova nemaju nikakve rezultate, neki imaju djelimicne... a kombinacija nekih lijekova imaju solidne rezultate. naravno, ni jedan lijek za sada ne daje 100% rezultate.

upotreba lijekova za HIV nikoga ne treba da plasiti, niti ovaj virus ima ikakve veze sa HIVom.
GAU8

#2081 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by GAU8 »

red evil wrote: 01/03/2020 10:54

Apeliram najiskrenije na moderaciju da sankcioniraju ovakve bljuvotine. Veliki broj manje obrazovanih ljudi će još i povjerovati...
Najjednostavniji način je da se odgovori na to sa dokazima zašto to nema smisla. Ne treba brisati jer to neće doprinjeti nićemu već treba objasniti.
To se ne može objasniti u jednoj rečenici. A niko ne želi da čita više od toga.
GAU8

#2082 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by GAU8 »

itekako wrote: 01/03/2020 12:22

nisam doktor...

indijski naucnici su na samom pocetku epidemije u Kini proucavajuci virus dosli do zakljucka da je jedna sekvenca unutar RNA lanca ovog virusa istovjetna nekoj sekvenci HIV virusa.
objavili su rezultate svog istrazivanja medjutim vrlo brzo su ga povukli. zbog cega ne znam.

a za lijecenje se koristi cijeli arsenal antivirusnih lijekova... od onih za HIV, hepatitis B i C, herpese, HPV....
svaki od njih napada viruse pokusavajuci sprijeciti njihovo kacanje za nase celije ili njihovu replikaciju, odnosno mnozenje.

neki od lijekova nemaju nikakve rezultate, neki imaju djelimicne... a kombinacija nekih lijekova imaju solidne rezultate. naravno, ni jedan lijek za sada ne daje 100% rezultate.

upotreba lijekova za HIV nikoga ne treba da plasiti, niti ovaj virus ima ikakve veze sa HIVom.
"Lijek" za HIV nije pravi lijek, već virostatik. On ne pomaže organizmu tako da ga nauči da stvara antitijela, nego se kači na omotač virusa tj. njegove tačke kojima se virus inače kači na omotač ćelije i dalje biva greškom pušten u ćeliju. Time se usporava razmnožavanje virusa u organizmu, da bi organizam kupio vremena za razvoj antitijela. A mnogi virusi imaju slične receptore, tako da se virostatik za HIV pokazao kao djelotvorno sredstvo i protiv korone. I onda dođe neki debil koji nema 3 osnovne škole kako treba, i lupeta .
He1972

#2083 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by He1972 »

GAU8 wrote: 01/03/2020 13:09
itekako wrote: 01/03/2020 12:22

nisam doktor...

"Lijek" za HIV nije pravi lijek, već virostatik. On ne pomaže organizmu tako da ga nauči da stvara antitijela, nego se kači na omotač virusa tj. njegove tačke kojima se virus inače kači na omotač ćelije i dalje biva greškom pušten u ćeliju. Time se usporava razmnožavanje virusa u organizmu, da bi organizam kupio vremena za razvoj antitijela. A mnogi virusi imaju slične receptore, tako da se virostatik za HIV pokazao kao djelotvorno sredstvo i protiv korone. I onda dođe neki debil koji nema 3 osnovne škole kako treba, i lupeta .
samo ih tući gownyivom motkom da bar smrde da ih narod prepozna :mrgreen:
agnostic_front

#2084 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by agnostic_front »

ćiribiribela wrote: 29/02/2020 22:30 Nije u pitanju hrabrost nego informisanost i zdrav razum. Sve i da se zarazim, sta je najgora stvar koja ce se desiti? 99,99% da necu umrijeti, mlada, zdrava, dobar imunitet...

:mrgreen:
Imas papire? :D
GAU8

#2085 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by GAU8 »

Mene još čudi da nema slučajeva u BiH. Po principu ako ne testiramo, imat ćemo 0 slučajeva.

Ili raja kod kuće preleži, ne žele maltretiranja kod doktora, ili da ih zatvore na Podhrastovima.
itekako

#2086 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by itekako »

ekonomska prognoza :mrgreen:
Znanstvenici su ranije otkrili da je koronavirus u Kini sredinom veljače izbrisao najmanje četvrtinu emisija štetnih stakleničkih plinova u samo dva tjedna. Zatvaranje tvornica i naputak građanima da ostaju u domovima doveli su do naglog pada u izgaranju fosilnih goriva, procesa koji je najveći proizvođač stakleničkih plinova, javlja Independent.

Pad zagađenja znanstvenici su prvo uočili u blizini Wuhana, grada iz kojeg je epidemija krenula, no tijekom vrlo kratkog vremena, taj trend se proširio na cijelu zemlju. "Ovo je prvi put da sam vidio tako dramatičan pad zagađenja na tako velikom području zbog određenog događaja", kazala je Fei Liu, NASA-in istraživač kvalitete zraka u centru za svemirske letove Goddard.

Dodala je da je zabilježen pad razine dušikova dioksida tijekom ekonomske recesije 2008. godine, ali je tadašnje smanjenje zagađenja bilo postupno.
black

#2087 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by black »

Image
512MB

#2088 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by 512MB »

freelancerBIH wrote: 29/02/2020 22:39
Dozer wrote: 29/02/2020 22:38 Mislim da sam negdje ranije procitao da su djeca do 10 godina grozena, ali - jos bolje ako nisu.
Onda su problematicni samo stariji i oni s nekim dodatnim zdravstvenim problemima.

Ovo i objasnjava daleko veci broj oporavljenih od zbira novozarazenih i umrlih. Elem - nema bas nekog razloga za preveliku brigu, a pogotovo ne za paniku,
Ne zna se to jos nista... Par doktora iz Wuhana starosne dobi 28-35 su umrli ... Tako da ...

Edit: I da - postoji mogucnost reinfekcije - sto je jos veca misterija - zasto se to desava... Dakle te price neko jest ugrozen - neko nije - padaju u vodu.. Ovdje ce samo vrijeme pokazati sta se zaista desava.
Umrli zbog tzv. Cross-Infections.
512MB

#2089 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by 512MB »

Možda je ovo šaMsa i za Rajvosa :mrgreen:

Image
sve_ovo_ja

#2090 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by sve_ovo_ja »

512MB wrote: 01/03/2020 15:50 Možda je ovo šaMsa i za Rajvosa :mrgreen:

Image
Jes', još samo da imamo koju fabriku da zatvorimo :roll:
Sanjarko

#2091 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Sanjarko »

Pojavila se nekakva gripa ovdje? Prelezala poznanica od sestre moje. Sad sestra nahladzena? I stara mi sad nahladzena.

Uz sve ovo, hype u vezi ovoga, nece raja znati sta je. Je li prehlada, je li gripa ili je korona.
Sanjarko

#2092 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Sanjarko »

GAU8 wrote: 01/03/2020 14:09 Mene još čudi da nema slučajeva u BiH. Po principu ako ne testiramo, imat ćemo 0 slučajeva.

Ili raja kod kuće preleži, ne žele maltretiranja kod doktora, ili da ih zatvore na Podhrastovima.
Ovdje je mentalitet takav da samo ide se doktoru kad se mora kad su odrasli upitanju a kad su djeca upitanju odmah se vode doktorima.

Sto se tice starijih, kako ko. Ali i oni vecinom ne idu doktorima dok nemoraju.

Barem je kod mojih i mene tako i kod vecine nase porodice i nasih poznanika.
forum_selektor

#2093 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by forum_selektor »

U cetvrtak poslije podne, kad sam osjetio da me bole noge i to onaj osjecaj iz djetinstva.. koji je uvijek bio tacan da dolazi bolest i temperatura. U toku noci pocinje groznica. Mjerio sam temperaturu i bila je negdje oko 38-38.8. U konsultaciji sa doktorom pijem sto vise tecnosti, uzimam lijekove za snizavanje temperature. Osjecam se jako umorno. Naidju intervali gdje budem dobar, pa kontam da sam ozdravio. :D
Zadnji put sam bio ovako gripozan u januaru 2016. godine. Teska je i stvarno zahtjeva mirovanje. Dobra stvar je da nemam problem sa apetitom i nemam mucnine.
Kakva su vaša iskustva? :oops: :bih:
Sanjarko

#2094 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Sanjarko »

Ja nisam imao gripu odavno, ne urekao se. Imao sam prehlade ali i to slabije sad. Sta sam primjetio kod sebe jeste to da imam osjetljive krajnike pa od tada kad sam to primjetio nepijem hladnu vodu iz cesmi nego pijem vodu koju drzim u flasi na sobnoj temperaturi.

Primjetio da vodu eksiram, a ostalo pijuckam. Da vruce i hladno pijuckam. Sve od tada imam manje prehlada i sl., a gripu nisam imao ihaj haj. :zoka:
SpecialOffer

#2095 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by SpecialOffer »

forum_selektor wrote: 01/03/2020 18:36 U cetvrtak poslije podne, kad sam osjetio da me bole noge i to onaj osjecaj iz djetinstva.. koji je uvijek bio tacan da dolazi bolest i temperatura. U toku noci pocinje groznica. Mjerio sam temperaturu i bila je negdje oko 38-38.8. U konsultaciji sa doktorom pijem sto vise tecnosti, uzimam lijekove za snizavanje temperature. Osjecam se jako umorno. Naidju intervali gdje budem dobar, pa kontam da sam ozdravio. :D
Zadnji put sam bio ovako gripozan u januaru 2016. godine. Teska je i stvarno zahtjeva mirovanje. Dobra stvar je da nemam problem sa apetitom i nemam mucnine.
I ja sam skoro prelezao nesto slicno. Bas ti bolovi u misicima i temperatura isla do 39, kasalj i preznojavanje navecer dok spavam. Intenzivno trajalo 3-4 dana sad jos samo malo kasljem i to je to.
GAU8

#2096 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by GAU8 »

Da vas malo istrzam...

prva minuta je strasna.

https://www.youtube.com/watch?v=6dDD2tHWWnU

Na zalost video je malo stariji, tj od 12.2. i nema najaktuelnije brojeve

EDIT:
izgleda da ima aktuelniji video od prije par dana:
https://www.youtube.com/watch?v=9PYKYjkqnGU

@Dozer i @pici, ne preporucujem da gledaju :lol: :lol:
Hajlac

#2097 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Hajlac »

drag_gost wrote: 29/02/2020 22:52
freelancerBIH wrote: 29/02/2020 22:39
Dozer wrote: 29/02/2020 22:38 Mislim da sam negdje ranije procitao da su djeca do 10 godina grozena, ali - jos bolje ako nisu.
Onda su problematicni samo stariji i oni s nekim dodatnim zdravstvenim problemima.

Ovo i objasnjava daleko veci broj oporavljenih od zbira novozarazenih i umrlih. Elem - nema bas nekog razloga za preveliku brigu, a pogotovo ne za paniku,
Ne zna se to jos nista... Par doktora iz Wuhana starosne dobi 28-35 su umrli ... Tako da ...

Edit: I da - postoji mogucnost reinfekcije - sto je jos veca misterija - zasto se to desava... Dakle te price neko jest ugrozen - neko nije - padaju u vodu.. Ovdje ce samo vrijeme pokazati sta se zaista desava.
Nakon tone gluposti koje si napisao na ovoj temi, ti i dalje nastavljas. Kao da navijas da bude sto gore.

Zna se tacno koja je kategorija ugrozena i uzorak koji postoji je sasvim validan da se procenti mogu izvuci. Takodjer, ista je stvar sa svim koronavirusima (SARS, MERS, itd.). Stariji i oni narusenog zdravlja su najugrozeniji i referentniji su doktori/dopisnici za The New York Times, nego tvoje misljenje da prostis. Obicna gripa je mnogo opasnija i mnogo vise problema napravi nego korona virus.
Sire i on i onaj 512 megabajta sracunatu paniku jer su MESETARI (berza, kriptovalute klinci palci - licna finansijska korist od HAOSA ...) :evil:
Hajlac

#2098 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Hajlac »

Iz tvojih usta u Matere Prirode usi!
EliasVeskot

#2099 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by EliasVeskot »

SpecialOffer wrote: 01/03/2020 19:23
forum_selektor wrote: 01/03/2020 18:36 U cetvrtak poslije podne, kad sam osjetio da me bole noge i to onaj osjecaj iz djetinstva.. koji je uvijek bio tacan da dolazi bolest i temperatura. U toku noci pocinje groznica. Mjerio sam temperaturu i bila je negdje oko 38-38.8. U konsultaciji sa doktorom pijem sto vise tecnosti, uzimam lijekove za snizavanje temperature. Osjecam se jako umorno. Naidju intervali gdje budem dobar, pa kontam da sam ozdravio. :D
I ja sam skoro prelezao nesto slicno. Bas ti bolovi u misicima i temperatura isla do 39, kasalj i preznojavanje navecer dok spavam. Intenzivno trajalo 3-4 dana sad jos samo malo kasljem i to je to.
Svi u porodici prosli sa istim simptomima, na.poslu isto..Samo ja ne, doduse nesto slicno je bilo u decembru ali mi cudno da nisam ja.Nista specijalno nisam pila, cak se I ne hranim nesto posebno
drag_gost

#2100 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by drag_gost »

Sanjarko wrote: 01/03/2020 17:22 Pojavila se nekakva gripa ovdje? Prelezala poznanica od sestre moje. Sad sestra nahladzena? I stara mi sad nahladzena.

Uz sve ovo, hype u vezi ovoga, nece raja znati sta je. Je li prehlada, je li gripa ili je korona.
Trenutno je epidemija gripe u gradu cini mi se. Kod mene na poslu par kolega je bas bolesno, ovaj jedan ima danima temperaturu oko 40. I to je mnogo opasnije od korone. Ja svake godine 2 puta prebolujem sezonsku gripu (prelaz jesen / zima i zima / proljece), nije me preskocilo od rata pa na ovamo. Prebolovao sam i ovu prije 4 sedmice i nije jednostavno. Mene je spasio Pomelo. 3 dana cijedio limun i pomelo i eksirao litar dnevno. Uz Royal Jelly to me je spasilo. Nisam prije pomelo jeo, nije los... jeste da je iz Kine. :D
Locked