1. mart - dan nezavisnosti BiH

Locked
Better Man

#301 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by Better Man »

Danguba wrote:
Better Man wrote:
1 Mart je dan kad je 64% građana BiH svih vjera i nacija glasala za nezavisnost jedne i jedine nam BiH. Nakon toga ne zadovoljni referendumom, tj. fašisti su krenuli u klanje silovanje, ubijanje onih koji nisu bili za ostanak u velikoj Srbiji i rušenje i paljenje svega. Fašisti su krenuli u otvoreno negiranje volje građana i počeli su da vrše najstrašnije zločine u kojima su ubijali i djecu. I nemoj mi ti molim te pričati o dizanju zidova. Ako je iko dizao zidove među ljudima to su fašisti predvođeni Karadžićem i Mladićem po narađenju Miloševića. Da nije bilo otvorenih prijetnji smrću ljudima koji su živjeli na teritoriji koju je kontrolisao SDS i opstrukcije i pokušaja onemogučavanja refenduma, procenat ljudi koji su glasali za ne zavisnot bi bio preko 70% (negdje izmedju 70% i 80%). Aliji itekako treba zanjeriti,a to je što nas nije pripremio na rat i što nije još 1991. godine zauzeo brda oko Sarajeva i onemogučio da se postavi teška artiljerija i što je rat sveo na lične interese i bogaćenje pojedinaca i podjelu teritorija. Da smo imali na vrhu države istinskog vođu, danas bi BiH bila potpuno slobodna i nezavisna i jednistvena bez eniteta i bili bi pred vratima EU. Alija zajedno sa svojom SDA snosi veliki dio krvicie za sve loše danas u BiH.
Pocnes dobro i onda ti misao odluta.
Samo se sjeti do kada je JNA bila u BiH.

Kako se mislis naoruzavati kada je to tesko islo i Hrvatskoj koja granici sa Madjarskom, Slovenijom i Italijom. (afera Boljkovac). JNA je sve kontrolisala a usput i nocu praznila kamione po srpskim selima.
Dobro smo i prosli kakva je situacija tada bila.
Pa imali smo organizovanu TO, ali umjesto da se oni pošalju na brda i da se onemogući postavljanje teške artiljerije iznad Sarajeva, oni su hodali po gradu. Jednostavno Alija nas nije spremio na rat i učinio je dosta poteza i stvari koje su direktno išle na ruku fašistima koji su nas željeli uništiti.
KENJAC

#302 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by KENJAC »

Danguba wrote:
KENJAC wrote: A kako objasnjavas cinjenicu da od tih 64 % , nedugo zatim, u daljnjem razvoju dogadjaja doslo do zestoke podjele na dvije trecine protiv jedne trecine te danas imamo situaciju da toj jednoj trecini "naglo" i nije bas stalo do samostalnosti BiH te danas kada je BiH samostalne i nezavisna , ta ista trecina (govorim od 64 %) ne osjeca bas pretjerano kao svoju domovinu? Ne mislis li , mozda, da je izlazak te grupe ljudi na glasanje , znacilo samo prelaznu stepenicu, od onoga sto su tada govorili do ostvarenja onogo sto su kasnije pokazali ? Mislim da u toj silnoj "dva na jedan " preskacemo cinjenicu da se nije igrala jedna utakmica Bosnjaka i Hrvata protiv Srba, nego da je tu bio turnir u pitanju gdje je svak igrao protiv svakoga. Jedina dobra strana tog turnira je cinjenica da su se sve tri ekipe proglasile pobjednicima!
lesinarenje. :izet:
Ma ... :? lesinarenje jer su slucajno naisli na les , ili lesinarenje jer su iskopali zamku pa zrtva upala ?
Danguba

#303 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by Danguba »

Better Man wrote:
Danguba wrote:
Better Man wrote:
1 Mart je dan kad je 64% građana BiH svih vjera i nacija glasala za nezavisnost jedne i jedine nam BiH. Nakon toga ne zadovoljni referendumom, tj. fašisti su krenuli u klanje silovanje, ubijanje onih koji nisu bili za ostanak u velikoj Srbiji i rušenje i paljenje svega. Fašisti su krenuli u otvoreno negiranje volje građana i počeli su da vrše najstrašnije zločine u kojima su ubijali i djecu. I nemoj mi ti molim te pričati o dizanju zidova. Ako je iko dizao zidove među ljudima to su fašisti predvođeni Karadžićem i Mladićem po narađenju Miloševića. Da nije bilo otvorenih prijetnji smrću ljudima koji su živjeli na teritoriji koju je kontrolisao SDS i opstrukcije i pokušaja onemogučavanja refenduma, procenat ljudi koji su glasali za ne zavisnot bi bio preko 70% (negdje izmedju 70% i 80%). Aliji itekako treba zanjeriti,a to je što nas nije pripremio na rat i što nije još 1991. godine zauzeo brda oko Sarajeva i onemogučio da se postavi teška artiljerija i što je rat sveo na lične interese i bogaćenje pojedinaca i podjelu teritorija. Da smo imali na vrhu države istinskog vođu, danas bi BiH bila potpuno slobodna i nezavisna i jednistvena bez eniteta i bili bi pred vratima EU. Alija zajedno sa svojom SDA snosi veliki dio krvicie za sve loše danas u BiH.

Kako se mislis naoruzavati kada je to tesko islo i Hrvatskoj koja granici sa Madjarskom, Slovenijom i Italijom. (afera Boljkovac). JNA je sve kontrolisala a usput i nocu praznila kamione po srpskim selima.
Pa imali smo organizovanu TO, ali umjesto da se oni pošalju na brda i da se onemogući postavljanje teške artiljerije iznad Sarajeva, oni su hodali po gradu. Jednostavno Alija nas nije spremio na rat i učinio je dosta poteza i stvari koje su direktno išle na ruku fašistima koji su nas željeli uništiti.
:jbt:
Danguba

#304 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by Danguba »

KENJAC wrote:
Danguba wrote:
KENJAC wrote: A kako objasnjavas cinjenicu da od tih 64 % , nedugo zatim, u daljnjem razvoju dogadjaja doslo do zestoke podjele na dvije trecine protiv jedne trecine te danas imamo situaciju da toj jednoj trecini "naglo" i nije bas stalo do samostalnosti BiH te danas kada je BiH samostalne i nezavisna , ta ista trecina (govorim od 64 %) ne osjeca bas pretjerano kao svoju domovinu? Ne mislis li , mozda, da je izlazak te grupe ljudi na glasanje , znacilo samo prelaznu stepenicu, od onoga sto su tada govorili do ostvarenja onogo sto su kasnije pokazali ? Mislim da u toj silnoj "dva na jedan " preskacemo cinjenicu da se nije igrala jedna utakmica Bosnjaka i Hrvata protiv Srba, nego da je tu bio turnir u pitanju gdje je svak igrao protiv svakoga. Jedina dobra strana tog turnira je cinjenica da su se sve tri ekipe proglasile pobjednicima!
lesinarenje. :izet:
Ma ... :? lesinarenje jer su slucajno naisli na les , ili lesinarenje jer su iskopali zamku pa zrtva upala ?
Ne.
Mislili su da smo vec les i dovoljno je samo da nas dokrajce.
...ali polomili su zube. :izet:
ho's detalje. :D
KENJAC

#305 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by KENJAC »

Ma necu detalje , mislim da ih poznajem, nego jednostavno ne mogu da svarim sta se deslio u Hrvatskom korpusu da u roku od petnestak mjeseci tako drasticno promijene svoju poziciju. Naime kad se prica o referendumu upotrebljava se vazda ista floskula "narodi Bosne i Hercegovine odlucili su tog dana ...." A onda :shock: nedugo zatim taj plural "narodi" jednostavno ispari ! Ne kazem , osim Bosnjaka je bilo i drugih sa istim pozicijama (sam sam ti taki) , ali brate daleko je to od kvantiteta koji bi nam dozvolio da ih (nas) oslovljavamo kao "narodi". U glavnom , moje se pitanje svodi na "Da li je tog Prvog Marta bilo i malo lova u mutnom i malo zakulisanih radnji i medju saveznicima" Ne znam , mozda grijesim ali meni pozicije Hrvatskoga puka izgledaju sa ove pozicije "Ajmo sad zajebat Srbe pa cemo ga viknut Bosnjacima" !
Danguba

#306 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by Danguba »

KENJAC wrote:Ma necu detalje , mislim da ih poznajem, nego jednostavno ne mogu da svarim sta se deslio u Hrvatskom korpusu da u roku od petnestak mjeseci tako drasticno promijene svoju poziciju. Naime kad se prica o referendumu upotrebljava se vazda ista floskula "narodi Bosne i Hercegovine odlucili su tog dana ...." A onda :shock: nedugo zatim taj plural "narodi" jednostavno ispari ! Ne kazem , osim Bosnjaka je bilo i drugih sa istim pozicijama (sam sam ti taki) , ali brate daleko je to od kvantiteta koji bi nam dozvolio da ih (nas) oslovljavamo kao "narodi". U glavnom , moje se pitanje svodi na "Da li je tog Prvog Marta bilo i malo lova u mutnom i malo zakulisanih radnji i medju saveznicima" Ne znam , mozda grijesim ali meni pozicije Hrvatskoga puka izgledaju sa ove pozicije "Ajmo sad zajebat Srbe pa cemo ga viknut Bosnjacima" !
Vidis. Volja hrvatskog naroda tada je bila nezavisna drzava isto kao i dijela Srba. Zasto? Pa Bosnjaci su vec do tada uzeli stranu(odbijanjem na mobilizaciju i slanje na Vukovar, dobrovoljcima koji su branili Vukovar). Hrvati pouceni desavanjima u susjednoj Hrvatskoj polako se pripremaju za odbranu BiH i nije im bilo tesko. Nesto su dobijali direktno iz Hrvatske a nesto iz donacija za ARBiH. Kada su malo ojacali(napelo se gofno a oni mislili srce) procijenili su da bi u tome svemu mogli prosiriti granice Hrvatske na susjednu BiH. Krivousti je to vec dogovarao sa Milosevicem i shodno tome salje izaslanstvo Susak-Boban da pripreme teren...ostalo znas. Bili smo suborci. :D
Stjui

#307 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by Stjui »

Better Man wrote: Pa imali smo organizovanu TO, ali umjesto da se oni pošalju na brda i da se onemogući postavljanje teške artiljerije iznad Sarajeva, oni su hodali po gradu. Jednostavno Alija nas nije spremio na rat i učinio je dosta poteza i stvari koje su direktno išle na ruku fašistima koji su nas željeli uništiti.
za mene je tako ružno i gadljivo optuživanje alije za ono što se desilo bošnjacima.šta je to on mogao kao vođa naroda naivnog i omamljenog "bratstvom i jedinstvom" protiv daleko jačeg neprijatelja sa daleko jačim saveznicima?ko bi sad sa nama ovakvima mogao nešto,a imali smo nedavno tako tešku životnu školu?ja đe god dođem na sjelo na plazmi su cajke...11.juli,a iza trafike 50 balija s posla došlo na po jedan pan ili nektar(da bar sarajevsku piju) itd,može se do sutra nabrajat.zato,nemojte ljudi griješit dušu i psovat i napadat tog rahmetliju.nije nam on kriv.nažalost,po svim pokazateljima na terenu,dosta će bosne proteć' dok se nađe neko sposoban da izvede ovaj narod na salamet.
pumica

#308 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by pumica »

Danguba wrote:
Better Man wrote:

:thumbup:
Better Man

#309 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by Better Man »

Stjui wrote:
Better Man wrote: Pa imali smo organizovanu TO, ali umjesto da se oni pošalju na brda i da se onemogući postavljanje teške artiljerije iznad Sarajeva, oni su hodali po gradu. Jednostavno Alija nas nije spremio na rat i učinio je dosta poteza i stvari koje su direktno išle na ruku fašistima koji su nas željeli uništiti.
za mene je tako ružno i gadljivo optuživanje alije za ono što se desilo bošnjacima.šta je to on mogao kao vođa naroda naivnog i omamljenog "bratstvom i jedinstvom" protiv daleko jačeg neprijatelja sa daleko jačim saveznicima?ko bi sad sa nama ovakvima mogao nešto,a imali smo nedavno tako tešku životnu školu?ja đe god dođem na sjelo na plazmi su cajke...11.juli,a iza trafike 50 balija s posla došlo na po jedan pan ili nektar(da bar sarajevsku piju) itd,može se do sutra nabrajat.zato,nemojte ljudi griješit dušu i psovat i napadat tog rahmetliju.nije nam on kriv.nažalost,po svim pokazateljima na terenu,dosta će bosne proteć' dok se nađe neko sposoban da izvede ovaj narod na salamet.
Mogao je puno. Za početak onemogučiti da kriminalci imaju više prava od običnih građana i ljudi koji su branili ovu zemlju, onemogučiti prodaju humanitarne pomoći, zabraniti švercerima da prodaju osnovne namirnice za život po astronomskim cijenama, pohapsit svu bagru od Šaje, preko ćela i drugih mafioza i postaviti ih pred streljački vod. Dok je pošteni svijet ginuo braneći ovu zemlju, dotle su podobni pljačkali isti taj obični narod i ovu zemlju, a ništa od tog ne bi mogli da nisu imali podršku Alije i SDA.
mekaba

#310 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by mekaba »

Better Man wrote:
Wesley Pipes wrote:znaci ako dobro kontam 1. mart je praznik kad je vecina gradjana glasala da se podignu zidovi medju ljudima a danas su isti ti protiv podizanja zidova?

razlika je samo u tome ko odlucije gdje ti zidovi treba da budu, pa ovi sto danas slave vele da oni bolje znaju od onih sto su neki dan imali sabor.
Dobro se sjecam tih dana. Procenat bi bio daleko veci ali u mjestima gdje su Srbi bili vecina Bosnjaci,Hrvati i ostali nisu smjeli izaci na referendum jer su na mjestima gdje se glasalo odnosno ispred tih prostorija bili postavljeni extremisti iz SDS-a koji su budno pratili ko ce doci da glasa da bi ga priheftali na spisak. Dobar dio Srba iz istih razloga nije zelio rizikovati i izaci na glasanje. Da je bilo sigurnosti procenat bi bio sigurno oko 80%.
SmokingMan

#311 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by SmokingMan »

Izgleda da je Bosne više bilo za vrijeme SFJR nego što je to slučaj danas.Od moje domovine jedva da je išta ostalo,ona je poput leša među strvinarima...

Sretan vam....dan nezavisnosti...
mekaba

#312 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by mekaba »

Stjui wrote:
Hahaha pa nema danas Alije pa je sve naopako. Tih godina balije nisu htjele i ono malo oruzja sto je bilo?? "Meni to ne treba ja nikom nista nisam uradio"???? a kasnije ih iz jama vadili. Bolesno naivan narod. Kad nam je KONZUM vodeci trgovacki lanac u drzavi onda znamo ko smo. Mi i drzava ko Kolumbo i mobilni telefon. Alija je uradio i previshe s ovako zapustenim narodom.
Gojeni H

#313 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by Gojeni H »

Crknite dusmani!

megaman4

#314 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by megaman4 »

Gojeni H wrote:Crknite dusmani!

I jedni i drugi su neprijatelji Bosne, i nikada neće odustati od njene disolucije. Historija nas uči.
Fudo387

#315 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by Fudo387 »

Image

Nedaj se jebo te...
Radio Sarajevo

#316 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by Radio Sarajevo »

Da mi je samo znati šta se to slavi i od čega smo nezavisni?
hAZNADAR

#317 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by hAZNADAR »

SmokingMan wrote:Izgleda da je Bosne više bilo za vrijeme SFJR nego što je to slučaj danas.Od moje domovine jedva da je išta ostalo,ona je poput leša među strvinarima...

Sretan vam....dan nezavisnosti...
Da, samo sto SFRJ nije vise postojala vec 91-ve. Alternative ne bas sjajne.
stakasa

#318 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by stakasa »

KENJAC wrote:Ma necu detalje , mislim da ih poznajem, nego jednostavno ne mogu da svarim sta se deslio u Hrvatskom korpusu da u roku od petnestak mjeseci tako drasticno promijene svoju poziciju. Naime kad se prica o referendumu upotrebljava se vazda ista floskula "narodi Bosne i Hercegovine odlucili su tog dana ...." A onda :shock: nedugo zatim taj plural "narodi" jednostavno ispari ! Ne kazem , osim Bosnjaka je bilo i drugih sa istim pozicijama (sam sam ti taki) , ali brate daleko je to od kvantiteta koji bi nam dozvolio da ih (nas) oslovljavamo kao "narodi". U glavnom , moje se pitanje svodi na "Da li je tog Prvog Marta bilo i malo lova u mutnom i malo zakulisanih radnji i medju saveznicima" Ne znam , mozda grijesim ali meni pozicije Hrvatskoga puka izgledaju sa ove pozicije "Ajmo sad zajebat Srbe pa cemo ga viknut Bosnjacima" !
Nisu bili nacisto do zadnjeg dana. U subotu izlaznost nikakva u nedelju poslje mise 100 posto
KENJAC

#319 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by KENJAC »

stakasa wrote:
Nisu bili nacisto do zadnjeg dana. U subotu izlaznost nikakva u nedelju poslje mise 100 posto
Tacno ! Eto jos jedne nelogicnosti oko ovog jos ne rodjenog djeteta. Nesto sto je trebalo da postane nenacionalno "sekularno" i sta ja znam kakvo jos , po mjeri covjeka ... rodjeno je naputcima iz medresa , na misama ili u dubokom hladu srednjovjekovnih crkava ! Meni samo nije jasno kako je iko normalan mogao ocekivati da ce se od tada postojecih sastojaka moci napraviti neko jestivo jelo ?
budza

#320 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by budza »

srecan vam praznik, bosanci!
tataćusak

#321 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by tataćusak »

Nek nam je svima sretan dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Zaboravite danas na teške teme ipak je praznik.
:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
muha_sa

#322 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by muha_sa »

manijak mi pokazo :D

Naslovnica

#323 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by Naslovnica »

Image
zateznistub

#324 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by zateznistub »