Sirija vol. 2

Locked
King Theoden

#136326 Re: Sirija vol. 2

Post by King Theoden »

Challenger_ wrote: 28/02/2020 15:25 Međutim, tada je na vlasti u Grčkoj bila Siriza koja je imala kudikamo više empatije za te nesretnike od aktuelne vlade u Grčkoj koja se prema problemu migranata postavlja tvrđe, skoro kao vlada u Hrvatskoj
Lako je kad ti dolaze desetine ili par stotina. Onda se možeš postavljati kako ti ćejf.
Ali, kad krene masa od milion ili dva insana, onda nema te sile koja će to zaustaviti.

Osim toga, volio bih da promijenimo mišljenje oko toga.
Šta je to loše u migracijama i miješanju stanovništva?
To je jedini način da se suzbije pogani nacionalizam koji je kriv za dva svjetska i mnogo lokalnih ratova.
Miješanje stanovništva je, barem po meni, odlična stvar.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#136327 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Uopšte ne razlikuješ lične želje od mišljenja, analize.

Meni ne smeta ništa ali smeta drugima jer je, npr izazvalo potres u jednoj Njemačkoj a kamo li u slabijim ekonomijama. Da ne kažem da je taj fenomen promjenio izgled EU (Brexit).
Novosti

#136328 Re: Sirija vol. 2

Post by Novosti »

Al se Putin zajebaje, malo bude uz Asada malo ga pusti niz vodu...
Challenger_

#136329 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Pošto je vidljivo da ne razlikuješ mišljenje od ličnih želja, zamolio bih te da ubuduće zaobiđeš moje upise. Komentariši koliko ti je volja, ali me ne kvotaj. Ako me budeš kvotao, prisilićeš me da te ignorišem.

Hvala na razumjevanju.

_____
sarajevoxxxx

#136330 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Oslobođena su i sela Kafar Nedžuz, Al Zekum, u regiji Sehl Al Gab u zapadnoj okolini Hame.
#SNA

Francusko ministarstvo vanjskih poslova: Izražavamo solidarnost s Turskom, nakon što su jučer u Idlibu ubijeni njeni vojnici
King Theoden

#136331 Re: Sirija vol. 2

Post by King Theoden »

Challenger_ wrote: 28/02/2020 15:44 Uopšte ne razlikuješ lične želje od mišljenja, analize
Jbt ga kad tako pišeš. Nisam ja tu da tumačim tvoje upise.
Trebaš to malo pojasniti i naznačiti :wink:

Što se tiče njemačke i izbjeglica, mora se kazati da neke nacije na vrlo bolan način nauče da žive u multikulturalnom društvu.
Nijemci su jedni od njih. I da, ko god je smislio taj plan o miješanju stanovništva, ako je uopšte smišljen, treba mu dati nobelovu nagradu za mir, pa makar to bio cionisticki pokret.
King Theoden

#136332 Re: Sirija vol. 2

Post by King Theoden »

Challenger_ wrote: 28/02/2020 15:47 zamolio bih te da ubuduće zaobiđeš moje upise.
Ok. :lol:
Challenger_ wrote: 28/02/2020 15:47 Hvala na razumjevanju
Nema na čemu :mrgreen:
husein_kapetan

#136333 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

da ne progovorim na usta na gu..cu bi mi izaslo..
Veli "zapadna okolina Hame"..rekao bi covjek evo ih na vratima,,
Zapravo najbliza dodirna tacka primata nusre od Hame je na udaljenosti od oko 200km.. mozda i vise..
Nevjerovatno
Sada ce napisati da je mislio na Provinciju Hama..ili sta vec..
Sanjarko

#136334 Re: Sirija vol. 2

Post by Sanjarko »

Igrokaz po meni. Ali narod njb u tom igrokazu. Citam i sve kako citam sve vise ubjedzen da je igrokaz.
sumirprimus

#136335 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

husein_kapetan wrote: 28/02/2020 15:02 Par konsideracija..
Operativno gledano..Taktika SAA da neprijatelja u ovim uslovima razvlaci po cijeloj liniji fronta je po meni veoma uspijesna..sa izuzetkom slabe pokrivenosti PVO-om kojeg trebaju zurno konsolidovati..ali na greskama se uci..
Za ovaj obim ostvarenog u dostiglutog u ovom vremenskom rasponu..imajuci u vidu snagu i opremljenost oponenta mislim da su ove operacije vise nego uspjesne..
Zaledje Aleppa je sada osigurano i stanovnistvo obezbijedjeno od eventualnih odmazda dobro znanih..
Prodiranje po dubini na juznom dijelu fronta cini tursko-nusricke snage ranjivim i otvorenim po bokovima tako da recentni upad U saraqib samo kratkrocno svrhu ima..
Iz vidjenog se da' zakljuciti da tursko-nusricke snage imaju nedostatan volumen opreme i ljudstva za bilo kakvo razvijanje borbenog djelovanja po siroj liniji fronta..svoje djelovanje su incentrirali na par dodirnih tacaka i trpe veoma visoke gubitke (ovo sto citamo se odnosi samo na turske gubitke bez naznaka nusrinih gubitaka)..
Za napraviti deklarisano, Turska mora minimalno triplicirati svoje snage na ovom frontu i osigurati efikasnu zracnu podrsku..SAA sa druge strane mora biti efikasnija u prevenciji zracnih napada--
Objektivno niti turci niti nusra u uslovima pari opremljenosti ne mogu se u sukobu sa SAA nositi..niti prevagu napraviti..to svakako pravi zracna dominacija koja u momentu nema kredibilno uporiste..
Ostaje da se vidi kako ce MZ akteri reagovati na ovaj..po meni objavljeni tursko-sirijski rat..
Po meni jedina pravna kvalifikacija ovog samo se jednim nazvati moze..
:lol:
Jedna konsideracija.
Odgovorno tvrdim nidje veze i nadam se da nisi bio neki oficir u nasoj armiji u sistemu odlucivanja nego neki penzic onda ti je sve oprosteno :-)
Dali ti uopste pratis real time desavanja na terenu?
Nevjerovatno s kojom dozom samouvjerenosti huso nalupa ko maksim po diviziji. Nevjerovatno
dječak sa šibicama

#136336 Re: Sirija vol. 2

Post by dječak sa šibicama »

husein_kapetan wrote: 28/02/2020 16:01 da ne progovorim na usta na gu..cu bi mi izaslo..
Veli "zapadna okolina Hame"..rekao bi covjek evo ih na vratima,,
Zapravo najbliza dodirna tacka primata nusre od Hame je na udaljenosti od oko 200km.. mozda i vise..
Nevjerovatno
Sada ce napisati da je mislio na Provinciju Hama..ili sta vec..
Ma da rijec je o provinciji Hama, a glavosjece su "oslobodile" kitu marjanovu, SAA dosla do Zejzuna i elektrane. Skoro cijela Al Ghab ravnica oslobodjena.
exliberal-ex

#136337 Re: Sirija vol. 2

Post by exliberal-ex »

King Theoden wrote: 28/02/2020 15:52
Challenger_ wrote: 28/02/2020 15:44 Uopšte ne razlikuješ lične želje od mišljenja, analize
Jbt ga kad tako pišeš. Nisam ja tu da tumačim tvoje upise.
Trebaš to malo pojasniti i naznačiti :wink:

Što se tiče njemačke i izbjeglica, mora se kazati da neke nacije na vrlo bolan način nauče da žive u multikulturalnom društvu.
Nijemci su jedni od njih. I da, ko god je smislio taj plan o miješanju stanovništva, ako je uopšte smišljen, treba mu dati nobelovu nagradu za mir, pa makar to bio cionisticki pokret.
Koje nacije su dobre u tom mjesanju ?
King Theoden

#136338 Re: Sirija vol. 2

Post by King Theoden »

exliberal-ex wrote: 28/02/2020 16:06 Koje nacije su dobre u tom mjesanju ?
Kako to misliš dobre?
dječak sa šibicama

#136339 Re: Sirija vol. 2

Post by dječak sa šibicama »

Sta ti je rat, ima vec dosta godina kako je al qaida fan klub slavio povlacenje SAA iz Idliba prema Al Ghab ravnici, a sad su SAA vojnici na kapijama Frikke, Jisra, Arihe.

Vraca se Tigar, svjeze ispeglan.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#136340 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

Turska nacija
sumirprimus

#136341 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Btw gregori govori o cca 1500 tigorva za ovu ofanzivu? Kakva je to divizija onda 25ta? Sa 1500 ljudi? Od decembra 160 poginulih idodaj izbacene iz stroja :skoljka:
A oni su kao krema uz. 4tu divizju koja je 8 mjeseci ko po trnju prolazila na kabaniju pa na alepu sad opet.
Kad pricamo o ljudstvu i taktici.
Imajuc u obzir gubitke koje im turci nanose zadnjih dana..
sumirprimus

#136342 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Nesto se tigar ne javlja? Da nije opet na fejsliftu :mrgreen:
Ono malo momci malo heli malo predavanja.stislo ha
:skoljka: :mrgreen:
husein_kapetan

#136343 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

sumirprimus wrote: 28/02/2020 16:05
husein_kapetan wrote: 28/02/2020 15:02 Par konsideracija..
Operativno gledano..Taktika SAA da neprijatelja u ovim uslovima razvlaci po cijeloj liniji fronta je po meni veoma uspijesna..sa izuzetkom slabe pokrivenosti PVO-om kojeg trebaju zurno konsolidovati..ali na greskama se uci..
Za ovaj obim ostvarenog u dostiglutog u ovom vremenskom rasponu..imajuci u vidu snagu i opremljenost oponenta mislim da su ove operacije vise nego uspjesne..
Zaledje Aleppa je sada osigurano i stanovnistvo obezbijedjeno od eventualnih odmazda dobro znanih..
Prodiranje po dubini na juznom dijelu fronta cini tursko-nusricke snage ranjivim i otvorenim po bokovima tako da recentni upad U saraqib samo kratkrocno svrhu ima..
Iz vidjenog se da' zakljuciti da tursko-nusricke snage imaju nedostatan volumen opreme i ljudstva za bilo kakvo razvijanje borbenog djelovanja po siroj liniji fronta..svoje djelovanje su incentrirali na par dodirnih tacaka i trpe veoma visoke gubitke (ovo sto citamo se odnosi samo na turske gubitke bez naznaka nusrinih gubitaka)..
Za napraviti deklarisano, Turska mora minimalno triplicirati svoje snage na ovom frontu i osigurati efikasnu zracnu podrsku..SAA sa druge strane mora biti efikasnija u prevenciji zracnih napada--
Objektivno niti turci niti nusra u uslovima pari opremljenosti ne mogu se u sukobu sa SAA nositi..niti prevagu napraviti..to svakako pravi zracna dominacija koja u momentu nema kredibilno uporiste..
Ostaje da se vidi kako ce MZ akteri reagovati na ovaj..po meni objavljeni tursko-sirijski rat..
Po meni jedina pravna kvalifikacija ovog samo se jednim nazvati moze..
:lol:
Jedna konsideracija.
Odgovorno tvrdim nidje veze i nadam se da nisi bio neki oficir u nasoj armiji u sistemu odlucivanja nego neki penzic onda ti je sve oprosteno :-)
Dali ti uopste pratis real time desavanja na terenu?
Nevjerovatno s kojom dozom samouvjerenosti huso nalupa ko maksim po diviziji. Nevjerovatno
Polahko..po redu..
Bio oficir svakako..nejse..
Dedera podastri to "real time " desavanje koje sam previdio..i ne citaj on sto zelis citati nego ono sto je napisano..pa da malo diskutujemo..bas sam nesto nabrijan danas..i nema suplje..
sumirprimus

#136344 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Pogledaj brojna stanja.
I pogledaj gubitke. Sami pro saa izvori navode preko 70 oklopa izgubljenih u par dana.sulude brojke na malom terenu.za razliku od annhe slika nema duplikata
Pogledaj udarne snage saa i njihove brojke i gubitke.
Sami kazu da je takticki zajeb bio prebacivanjel glavnine snaga na jug.
sumirprimus

#136345 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Po izvkestajima turci nastavljaju sa preciznim gadjanjem vidkecemo koliko ce saa izdrzat cak i uz.svu pomoc rusa.
Ako se nastavi kolaps im ne gine.
Kikibombona

#136346 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Jedna razlika je kljucna za razumjevanje sirijskog rata:

1. Pobunjenici koje podrzava Turska su 99.9% suniti, uglavnom radikalni islamisti. Tamo gdje su uspostavili vlast primijenili su stroge islamske zakone.

2. Asadova armija obuhvate sve sirijske identitete osim Kurde. U sirijskoj armiji se bore siiti, suniti, aleviti, krscani, druzi itd.
Last edited by Kikibombona on 28/02/2020 16:20, edited 1 time in total.
exliberal-ex

#136347 Re: Sirija vol. 2

Post by exliberal-ex »

King Theoden wrote: 28/02/2020 16:08
exliberal-ex wrote: 28/02/2020 16:06 Koje nacije su dobre u tom mjesanju ?
Kako to misliš dobre?
Pa kazes da su neke nacije na veoma bolan nacin "naucile" taj process mjesanja pa reko da upitam koje su to nacije naucile lako.
I ako mislis da je njemacka naucila ...sacekaj par godina pa ces vidjet
sumirprimus

#136348 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote: 28/02/2020 16:19 Jedna razlika je kljucna za razumjevanje sirijskog rata:

1. Pobunjenici koje podrzava Turska su 99.9% suniti, radikalni islamisti. Tamo gdje su uspostavili vlast primijenili su stroge islamske zakone.

2. Asadova armija obuhvate sve sirijske identitete osim Kurde. U sirijskoj armiji se bore siiti, suniti, aleviti, krscani, druzi itd.
Nidje kurda? :skoljka:
Challenger_

#136349 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Čitalac

#136350 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

sumirprimus wrote: 28/02/2020 16:11 Btw gregori govori o cca 1500 tigorva za ovu ofanzivu? Kakva je to divizija onda 25ta? Sa 1500 ljudi? Od decembra 160 poginulih idodaj izbacene iz stroja :skoljka:
A oni su kao krema uz. 4tu divizju koja je 8 mjeseci ko po trnju prolazila na kabaniju pa na alepu sad opet.
Kad pricamo o ljudstvu i taktici.
Imajuc u obzir gubitke koje im turci nanose zadnjih dana..
Ta 25. divizija je divizija samo na papiru i bez nekakvih milicija koje je prate u ofanzivama broji oko 4 hiljade pripadnika.
The Tiger Forces offensive units are approximately the size of one-and-a-half to two full-strength motorized brigades. These brigades are made up of 24 loosely connected groups, most of which are between one company and one battalion in strength. Nearly all groups have subgroups, usually the size of a platoon, or 30 to 40 fighters. However, subgroups are sometimes the size of a section, or 15 fighters.
While the Tiger Forces offensive units roughly number 4,000 infantry plus an unknown number of artillery and armor crewmen, the total number of affiliated individuals is likely much higher.
https://www.mei.edu/sites/default/files ... Forces.pdf
Locked