Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kolinda wrote: ↑20/02/2020 11:10
Sine, čitaj što pišeš. Provaliju ti priželjkuješ za cijenu da ga šuknete, pa eto i ja ti se pridružujem u željama...
Nisam ti sin. Zamolio bih te da me ne oslovljavaš tako.
To što si boldirao je bilo ironično. Sad što to nisi shvatio, nije do mene.
Ako se mora dodatno pojašnjavati, onda je teško voditi konverzaciju.
Uglavnom, ''naš'' je stavljeno pod navodnike zato što ti smatraš da je bolje da Čović bude član predsjedništva nego Komšić.
I da uzmemo da je Komšić alkos, ovakav-onakav, to ne mijenja činjenice koje znamo o Čoviću. To što se izdaje pod ''naš'' (nadam se da neću morati opet pojašnjavati zašto sam ovako naveo), meni to ne bi bio dovoljan razlog da mi on izbor.
Npr. recimo da je neko drugi bošnjački član predsjedništva, recimo Hadžikadić, i sad je on neki alkos (ne znam je li, hipotetički), to ne bi značilo da je Bakir za mene bolji izbor ili neko iz Bakirove stranke. Ne bi zato što ja njih smatram jednim od tumora ove države i ne vidim što bih loše zamijenio gorim. Ili loše lošim, kako ti volja.
Nema tu ništa ironično, činjenica je da ste ga "vi" Bošnjaci izabrali Hrvatima. I dok god je tako evo ja osobno želim da sve ide što dublje u provaliju, valjda nećete zavrćati ruke kao Nelson Mili. Za bošnjačkog člana mene Hrvata nije ni najmanje briga, izaberite Cerića ili Suljagića meni svejedno jer on predstavlja vas odnosno vašu većinsku volju. Da je tomu tako ogleda se da klub Bošnjaka u DNFBiH oslikava većinsku izbornu volju Bošnjaka i ako vaš član predsjedništva osjeti ugrozu obraća se upravo toj većinskoj volji Bošnjaka.
To što vi činite greške koje su radili Srbi u Jugoslaviji što vam ja mogu ali povijest nas uči da to nije baš pametno što se radi i da na taj način dva manje brojna naroda ovakvu nakaradu nikada neće prihvatiti...
Kolinda wrote: ↑20/02/2020 11:30
Nema tu ništa ironično, činjenica je da ste ga "vi" Bošnjaci izabrali Hrvatima. I dok god je tako evo ja osobno želim da sve ide što dublje u provaliju, valjda nećete zavrćati ruke kao Nelson Mili. Za bošnjačkog člana mene Hrvata nije ni najmanje briga, izaberite Cerića ili Suljagića meni svejedno jer on predstavlja vas odnosno vašu većinsku volju. Da je tomu tako ogleda se da klub Bošnjaka u DNFBiH oslikava većinsku izbornu volju Bošnjaka i ako vaš član predsjedništva osjeti ugrozu obraća se upravo toj većinskoj volji Bošnjaka.
To što vi činite greške koje su radili Srbi u Jugoslaviji što vam ja mogu ali povijest nas uči da to nije baš pametno što se radi i da na taj način dva manje brojna naroda ovakvu nakaradu nikada neće prihvatiti...
Naveo sam ti primjer kako bih ja to gledao da je kod nas slučaj.
Eto Srbi imaju izbornu jedinicu, pa opet nisu sretni ni sa tim.
Nije riješenje u nacionalnim torovima. I dalje ostaje pat pozicija i rahat patnja.
To običnom čovjeku, prosječnom građaninu ove zemlje ne odgovara.
Nebitno. Nisam u priči i džabe krečim.
Sretno u daljnem forumanju
Novak20 wrote: ↑20/02/2020 11:27
Uvijek me je čudilo kako drugi propadaju, a ferceraju rudnici, Željeznice F BiH i GRAS koji su državi dužni cca milijardu. Zajedno sa drugim firmama iz F BiH taj dug je dvije milijarde sa tendencijom rasta. Zahvaljujući rudnicima, toj vreći bez dna u koju se bacaju pare i EP BiH je, uz ove cijene na tržištu i TE pogonima koji se gase, u krizi.
Da država reagira kako treba svi bi se o sebi zabrinuli.
I to će sve propasti ako nastavi ovim trendom.
Naravno da će propasti. Mnogi su trebali davno propasti jer ne smanjuju dogovanja.
Pitanje je zašto se onda jednima daje državna infuzija, a drugima ukida ?
Novak20 wrote: ↑20/02/2020 11:40
Davala se i ovima drugim dok nije nestalo infuzije.
Treba da se dese neke stvari da bi se ukinula infuzija.
Evo vidiš da se i za sarajevski aerodrom kaže kako je na dnu kad su u pitanju glavni gradovi Evrope i kako je u regiji najgori.
Sve bi to brže išlo dole da je kako zavrnuti međunarodne dotoke novca, ali se to neće desiti.
Sine, čitaj što pišeš. Provaliju ti priželjkuješ za cijenu da ga šuknete, pa eto i ja ti se pridružujem u željama...
Uglavnom, ''naš'' je stavljeno pod navodnike zato što ti smatraš da je bolje da Čović bude član predsjedništva nego Komšić.
I da uzmemo da je Komšić alkos, ovakav-onakav, to ne mijenja činjenice koje znamo o Čoviću. To što se izdaje pod ''naš'' (nadam se da neću morati opet pojašnjavati zašto sam ovako naveo), meni to ne bi bio dovoljan razlog da mi on izbor.
Npr. recimo da je neko drugi bošnjački član predsjedništva, recimo Hadžikadić, i sad je on neki alkos (ne znam je li, hipotetički), to ne bi značilo da je Bakir za mene bolji izbor ili neko iz Bakirove stranke. Ne bi zato što ja njih smatram jednim od tumora ove države i ne vidim što bih loše zamijenio gorim. Ili loše lošim, kako ti volja.
Ma ni blizu moja Kolinda. Da bi mi činili greške kao Srbi u YU ovaj sistem bi morao biti jedan čovjek jedna glas, morali bi dominiriati i upravljati na svim pozicijama od vojske, policije, sudstva, zakonodastva ma sve. Ovo danas je sušta suprotnost onoga što su Srbi radili u YU. A tvoje razmišljanje upravo oslikava sav jad i bijedu te politike, kao Bošnjacima će biti samo žao što zakoni padaju jer ono kao vas svakako to ne interesuje jer imate drugu državu. Po meni poštenije bi bilo da se iselite svi koji tako mislite i ostavite Bošnjake da sami propadnu u miru.
Novak20 wrote: ↑20/02/2020 11:27
Uvijek me je čudilo kako drugi propadaju, a ferceraju rudnici, Željeznice F BiH i GRAS koji su državi dužni cca milijardu. Zajedno sa drugim firmama iz F BiH taj dug je dvije milijarde sa tendencijom rasta. Zahvaljujući rudnicima, toj vreći bez dna u koju se bacaju pare i EP BiH je, uz ove cijene na tržištu i TE pogonima koji se gase, u krizi.
Da država reagira kako treba svi bi se o sebi zabrinuli.
I to će sve propasti ako nastavi ovim trendom.
Naravno da će propasti. Mnogi su trebali davno propasti jer ne smanjuju dogovanja.
Evo ja ću ti reći i opet ponoviti ono gore. Kada bude ponovo dobri i poslušni onda možete očekivati da vam se udijeli sadaka. A kada su propadale velike firme u Sarajevu tipa Energoinvest, Hidrogradnja...itd. onda se niste bunili što država nije davala? Ma ja sam skontao da bi vi ponovo uvodili socijalizam samo kada zapne hrvatskim firmama a kada su bošjačke onda se tu treba striktno primjenjivati tržišna ekonomija zapada. E ne more miško.
Novak20 wrote: ↑20/02/2020 11:40
Davala se i ovima drugim dok nije nestalo infuzije.
Treba da se dese neke stvari da bi se ukinula infuzija.
Evo vidiš da se i za sarajevski aerodrom kaže kako je na dnu kad su u pitanju glavni gradovi Evrope i kako je u regiji najgori.
Sve bi to brže išlo dole da je kako zavrnuti međunarodne dotoke novca, ali se to neće desiti.
Pouzdano znam da rudnici ugljena nemaju međunarodni dotok novca. Dužni su državi, EP BiH i dobavljačima vrtoglave cifre koje se dijelom izvlače iz naših džepova.
I umjesto racionalizacije na 1/3 od sadašnjeg broja uposlenih ili stečaja, u rudnike se u izbornim ciklusima prima po 100 - 200 "rudara" dok vlada F BiH daje financijske injekcije. Takve rabote su direktni interes SDA i "rahat patnje", odnosno političkog naduravanja "partnera u vlasti".
Realno, HDZ/HNS može sasvim opravdano tražiti da se ova praksa ukine. Neka se onda vidi koga će više da (za)boli.
Last edited by Novak20 on 20/02/2020 12:02, edited 1 time in total.
Milenkov buraz wrote: ↑20/02/2020 11:48
Evo ja ću ti reći i opet ponoviti ono gore. Kada bude ponovo dobri i poslušni onda možete očekivati da vam se udijeli sadaka. A kada su propadale velike firme u Sarajevu tipa Energoinvest, Hidrogradnja...itd. onda se niste bunili što država nije davala? Ma ja sam skontao da bi vi ponovo uvodili socijalizam samo kada zapne hrvatskim firmama a kada su bošjačke onda se tu treba striktno primjenjivati tržišna ekonomija zapada. E ne more miško.
Energoinvest i Hidrogradnja su jednostavno opljačkani i uništeni od strane bošnjačke političke vrhuške i bio je interes da se te firme rasparčaju i unište. Ako ništa zbog perspektivnih lokacija, objekata i deviznih potraživanja.
Pouzdano znam da rudnici uglja nemaju međunarodni dotok novca. Dužni su državi, EP BiH i dobavljačima vrtoglave cifre koje se dijelom izvlače iz naših džepova.
I umjesto racionalizacije na 1/3 od sadašnjeg broja uposlenih ili stečaja, u rudnike se u izbornim ciklusima prima po 100 - 200 "rudara" dok vlada F BiH daje financijske injekcije. Takve rabote su direktni interes SDA i "rahat patnje", odnosno političkog naduravanja "partnera u vlasti".
Realno, HDZ/HNS može sasvim opravdano tražiti da se ova praksa ukine. Neka se onda vidi koga će više da (za)boli.
I bilo bi potpuno opravdano.
Dosta više ozonskih rupa koje gutaju pare.
Treba sve reset, pa krenuti s nule.
Koliko ti puta treba objašnjavati da narodi ne biraju svog predstavnika nego se bira iz reda tog i tog naroda?
Milenkov buraz wrote: ↑20/02/2020 11:48
Energoinvest i Hidrogradnja su jednostavno opljačkani i uništeni od strane bošnjačke političke vrhuške i bio je interes da se te firme rasparčaju i unište. Ako ništa zbog perspektivnih lokacija, objekata i deviznih potraživanja.
Ne znam da je itko na forumu likovao zbog toga.
A Aluminij nje propao zbog pljačke HDZ-a i hrvatske političke elite?
Ono kad likovi koji dolaze iz sredine u kojoj vlada jednoumlje krenu kritikovati sda zaboravljajući da je hdz već 20 i kusur godina u koaliciji sa istom tom sda...i naravno nikad ni jedna kritika na račun hdz što dovodi do zaključka da oni tu politiku podržavaju i onda će biti ajme meni kada se pretvore u malog miodraga lintu.bolje bi bilo da se ugledate na velikog gospodina mikija pupovca koji je odličan primjer kako se relaksiraju odnosi.
Novak20 wrote: ↑20/02/2020 12:01
Ne znam da je itko na forumu likovao zbog toga.
A Aluminij nje propao zbog pljačke HDZ-a i hrvatske političke elite?
Da, jeste. Propao je radi pljačke političkih kadrova.
HDZ prije svega ali i "kadrova" koje je instalirala vlast SDP/SDA/RzB/HSP i koji su radili od 2011. - 2015.
Pošto pričate o propastima firmi, sad vidim da je prošli tjedan Vlada FBiH preko naših leđa odobrila željeznicama FBiH subvencije od 28.000.000,00 KM.
Da nema ovakvih financijskih injekcija, za mjesec dana bi bilo ključ u bravu.
balks wrote: ↑20/02/2020 12:46
Pošto pričate o propastima firmi, sad vidim da je prošli tjedan Vlada FBiH preko naših leđa odobrila željeznicama FBiH subvencije od 28.000.000,00 KM.
Pa šta misliš gdje idu pare od dodatnih akciza?
Mogli su se napraviti autoputevi uzduž i poprijeko, ali valja začepljavati ovakve rupe.
Ali...operativna dobit (EBITDA) Željeznica FBiH u 2018. godini rekordnih 19.027.649,00 KM. Ž.FBiH zadnjih godina zaista rade i vuku dobre poteze što se vidi i iz finansijskih izvještaja. Naravno daleko je to još od idealnog ali ide se na bolje za razliku od GRAS-a i ZOI84.
Smanjen glavni dug Poreskoj upravi FBiH i plaćen niskopodni elektromotorni voz kompaniji Končar-električna vozila
Generalni direktor Željeznica FBiH naglasio je da su ostvareni rezultati omogućili da kompanija redovno izmiruje ne samo tekuće obaveze, nego i obaveze koje su nastale u ranijim periodima.
Prema javnim fondovima po osnovu poreza i doprinosa u 2018. godini uplaćeno je 37,2 miliona KM. Od navedenog iznosa 28,6 miliona KM odnosi se na tekuće obaveze, a iznos od 8,6 miliona KM na obaveze iz ranijih godina (period od 2001. do 2016. godine), čime je nastavljen trend smanjenja glavnog duga prema Poreskoj upravi FBiH.
Poređenja radi, glavni dug prema Poreskoj upravi FBiH prošle godine smanjen je za 5,5 miliona KM, što nije bio slučaj u posljednjih 25 godina.
Redovno se izmiruju i kreditne obaveze koje su nastale 2010. godine. U ovoj godini uplaćeno je 10 miliona KM po osnovu duga na ime kredita.
Također, u 2018. godini isplaćen je dio duga kompaniji Končar-električna vozila u iznosu od 12,6 miliona KM koji je nastao po osnovu ugovora iz 2008. godine za nabavku elektromotornog voza i revitalizaciju električnih lokomotiva.
U cilju daljeg unaprijeđenja rada i modernizacije JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo neophodna je potpuna primjena zakonske regulative koja uređuje rad JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo, i to: Zakona o Željeznicama FBiH, Zakona o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja i Zakona o finansijskoj konsolidaciji JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo.
Može biti ali nemam previše vremena da googlam i tvrdim da sam u pravu. Fakat ne vidim razliku u poslovanju između "platforminih" lijanovića, HSP crnokošuljaša i kriminalaca iz HDZ.
Mijo Brajković, za kojeg ne kažem da nije kriv za propast Aluminija, tvrdi ovo.
Kada sam otišao iz Aluminija, iza mene je na računu ostalo oročeno 100 milijuna maraka. I tvornica puna sirovine, proizvodnja u punom kapacitetu. Mi smo modernizirali cijelu proizvodnju, Aluminiji je radio vrhunski. I nitko me nakon odlaska nije zovnuo niti jednom. Ja godišnje provedem u Mostaru oko mjesec dana, nikada nisam dobio neki poziv u kojem se tražima moja pomoć ili savjet…
Također, neki drugi tvrde i da je najveći dug nastao 2013. i 2014. Sve ostalo je slobodni pad i lešinarenje.
“U 2013. i 2014. godini društvo je poslovalo s negativnom bruto maržom, što je dovelo do gubitka od 124 milijuna maraka... Ukupan dug 31. prosinca 2014. godine je iznosio 213,8 milijuna maraka te tadašnji potencijal generiranja novca iz poslovanja nije dovoljan za plaćanja kratkoročnih obveza”.
Last edited by Novak20 on 20/02/2020 14:17, edited 1 time in total.
Pa šta misliš gdje idu pare od dodatnih akciza?
Mogli su se napraviti autoputevi uzduž i poprijeko, ali valja začepljavati ovakve rupe.
Ma naravno, sve znam.
Dobio u ruke Službene novine pa čitam.
Sve je naopako, a malo je nevinih na svim stranama.
Novak20 wrote: ↑20/02/2020 13:36
Može biti ali nemam previše vremena da googlam i tvrdim da sam u pravu. Fakat ne vidim razliku u poslovanju između "platforminih" lijanovića, HSP crnokošuljaša i kriminalaca iz HDZ.
Mijo Brajković, za kojeg ne kažem da nije kriv za propast Aluminija, tvrdi ovo.
Kada sam otišao iz Aluminija, iza mene je na računu ostalo oročeno 100 milijuna maraka. I tvornica puna sirovine, proizvodnja u punom kapacitetu. Mi smo modernizirali cijelu proizvodnju, Aluminiji je radio vrhunski. I nitko me nakon odlaska nije zovnuo niti jednom. Ja godišnje provedem u Mostaru oko mjesec dana, nikada nisam dobio neki poziv u kojem se tražima moja pomoć ili savjet…
Također, neki drugi tvrde i da je najveći dug nastao 2013. i 2014. Sve ostalo je slobodni pad i lešinarenje.
“U 2013. i 2014. godini društvo je poslovalo s negativnom bruto maržom, što je dovelo do gubitka od 124 milijuna maraka... Ukupan dug 31. prosinca 2014. godine je iznosio 213,8 milijuna maraka te tadašnji potencijal generiranja novca iz poslovanja nije dovoljan za plaćanja kratkoročnih obveza”.
Mozda bi bilo lijepo istaci da je u godini kad Brajkovic odlazi u zasluzenu mirovinu cijena aluminijuma na berzama bila na istorijskom nivou i da poslije toga slijedi sunovrat cijena
Cisto nako da se zna
Koliko ti puta treba objašnjavati da narodi ne biraju svog predstavnika nego se bira iz reda tog i tog naroda?
Ako je tako zašto onda taj iz reda ne može veto dati u neki klub npr.Bošnjaka ako je Hrvat? Deder pojasni...