Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
suit_up

#17526 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by suit_up »

@Vitezanin Da li kada spominješ BL misliš na brzu cestu ili na gradsku magistralu (dio od BP Gasprom do prijedorske petlje)? Pošto je brza cesta jasno označena znakom i ograničenjem, uz to su jasno odvojena oba pravca, a ista se nastavlja direktno na autoput prema Gradišci. Koliko znam, nema tu nikakvih pumpi ni pristupa ka objektima, jedino petlja za Trn.
-daniel-

#17527 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by -daniel- »

Tempo wrote: 27/02/2020 12:42
-daniel- wrote: 27/02/2020 12:28 Koja je minimalna brzina za brzu cestu?

neznam tacno, ali je manja od maximalno dozvoljene.
Može li se brza cesta ograničiti sa znakom 40? Ako može, koja je svrha te brze ceste?
Tempo
ZeModerator

#17528 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

-daniel- wrote: 27/02/2020 12:48

Može li se brza cesta ograničiti sa znakom 40? Ako može, koja je svrha te brze ceste?
a sta ako ne moze? koja je cesta te brze svrhe?
Vitezanin

#17529 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Vitezanin »

suit_up wrote: 27/02/2020 12:46 @Vitezanin Da li kada spominješ BL misliš na brzu cestu ili na gradsku magistralu (dio od BP Gasprom do prijedorske petlje)? Pošto je brza cesta jasno označena znakom i ograničenjem, uz to su jasno odvojena oba pravca, a ista se nastavlja direktno na autoput prema Gradišci. Koliko znam, nema tu nikakvih pumpi ni pristupa ka objektima, jedino petlja za Trn.
Mislio sam primarno na dio to petlje prema Prijedoru mada kada nastaviš dalje imaš par manjih pumpi tik uz cestu, NIS petrol npr (Zalužani), onda GP gdje dobro trebaš paziti kad izlaziš jer ono je izgleda dosta zbrkano napravljeno. Da ne govorim da su redovno kamioni tu parkirani. Neki dan vozim i kamion 'ladno kod pumpe parkiran na traci za uključenje na cestu kod te pumpe.
Vitezanin

#17530 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Vitezanin »

-daniel- wrote: 27/02/2020 12:48

Čini mi se da je ograničenje na brzim cestama u rasponu od 40 do 110 km/h.
So What!

#17531 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Vitezanin wrote: 27/02/2020 12:24
Ci-Nick wrote: 27/02/2020 12:06 Kad stigne autoput do Jablanice molim nadležne da planiraju jedan kružni tok na autoputu,.. tamo negdje kod Kovačevića.
Meni je tu najbolja janjetina, dobar parking i čist WC,.. :run:
Nemoj se iznenaditi ako se izgradi neko gratis odmorište, a restorani iz Jablanice dobiju kakve zgradice na odmorištu.

:-D
Momci, autoput neće prolaziti kroz Jablanicu.
Vitezanin

#17532 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Vitezanin »

Naravno da neće što ne znači da odmorišta s janjetinom neće biti. :D
Naslovnica

#17533 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Eto ko neko zeljan krepavstine...
So What!

#17534 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Vitezanin wrote: 27/02/2020 12:21 I da, kad si spomenuo Sarajevo, stanje i tempo izgradnje bivšeg gradskog autoputa i možda buduće gradske brze ceste (posebno kroz općinu Novi grad) ti govori kako se voli BiH, zar ne. I recimo čitave drame oko Penniya na prvoj transverzali. Ti poduzetnici predstavljaju poduzetničku struju koja voli BiH, zar ne? :D

Izvini, ali sve što si napisao je pogrešno, najblaže rečeno.
A ti siii AnGooo, pa što ne kažeš. :D

All in all, u Saraj'vu slična situacija tranzicijski kapitalizam vs. javna infrastruktura.

Ono što omogući da se u Saraj'vu nešto i napravi je volja entuzijazista koji vole taj grad, kao i odlične ekipe, nažalost već bivše Vlade KS.

Penny u Velešićima će morati ići, jer se narodu mora udovoljiti, Bosnaplast u Buljakovom potoku isto, iako su to stranačke kompanije.

U Vitezu je situacija slična po meni kao i u slučaju kladionica Zapadne Hercegovine ili Aluminija.

Jedan narod će biti regularni poreski platiša, a svoj novac će trošiti kod nas, ali naše političko pokroviteljstvo neće dozvoliti da mi toj državi išta dajemo, čak šta više hajmo otimati još od nje.

Nije niko isključio da to ne rade ni nazovimo "kompanije" u Bošnjaka, ali kada je bezaobrazluk prema javnom dobru u pitanju, jedan narod se posebno istakao u lešinarskom odnosu prema ovoj zemlji, upravo kroz Aluminije, kladionice, Međugorja, aerodrom Mostar, Široke Brijegove i slično.

Svaka čast čestitim ljudim iz tog naroda, nije cilj da se generalizuje cijeli narod, ali centralna politika tog naroda u ovoj državi, kao i mog (iako nisam opredijeljen prema istoj) je truhla.
So What!

#17535 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Vitezanin wrote: 27/02/2020 12:16 Visoko, Kakanj, Travnik itd. imaju fokus na sasvim druge industrije i nemaju ovoliku poslovnu zonu (uz magistralu) koja je sva u privatnom vlasništvu (kao Vitez), zato su u interesi drukčiji. Za Laktaše ne znam, ali Dodo je sigurno tu dao neke druge benefite općini.
U Zenici je tada novootvoreni, a danas već propali Džananović centar propao, jer nije mogao dobiti izlaz na magistralnu cestu sa denivelisanim pristupom, iako ista prolazi desetak metara od istog.
lacrima

#17536 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by lacrima »

Tempo wrote: 27/02/2020 12:40
Vitezanin wrote: 27/02/2020 12:21 I da, kad si spomenuo Sarajevo, stanje i tempo izgradnje bivšeg gradskog autoputa i možda buduće gradske brze ceste (posebno kroz općinu Novi grad) ti govori kako se voli BiH, zar ne. I recimo čitave drame oko Penniya na prvoj transverzali. Ti poduzetnici predstavljaju poduzetničku struju koja voli BiH, zar ne? :D

so what? najobicniji kurton. zeleni patrijota iz tesnja i sda-ovska botina.
Penny nije iz Tesnja. A zelena botina i najobicniji kurton jest to stoji :lol:
Haris.ba

#17537 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

So What! wrote: 27/02/2020 13:45
Vitezanin wrote: 27/02/2020 12:16 Visoko, Kakanj, Travnik itd. imaju fokus na sasvim druge industrije i nemaju ovoliku poslovnu zonu (uz magistralu) koja je sva u privatnom vlasništvu (kao Vitez), zato su u interesi drukčiji. Za Laktaše ne znam, ali Dodo je sigurno tu dao neke druge benefite općini.
U Zenici je tada novootvoreni, a danas već propali Džananović centar propao, jer nije mogao dobiti izlaz na magistralnu cestu sa denivelisanim pristupom, iako ista prolazi desetak metara od istog.
Kako direktan priključak na magistralu pored žive pruge koja prolazi između tog centra i magistrale? Kako su to mislili izvesti?

I što je propao?
Naslovnica

#17538 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

So What! wrote: 27/02/2020 13:29

A ti siii AnGooo, pa što ne kažeš. :D

All in all, u Saraj'vu slična situacija tranzicijski kapitalizam vs. javna infrastruktura.

Ono što omogući da se u Saraj'vu nešto i napravi je volja entuzijazista koji vole taj grad, kao i odlične ekipe, nažalost već bivše Vlade KS.

Penny u Velešićima će morati ići, jer se narodu mora udovoljiti, Bosnaplast u Buljakovom potoku isto, iako su to stranačke kompanije.

U Vitezu je situacija slična po meni kao i u slučaju kladionica Zapadne Hercegovine ili Aluminija.

Jedan narod će biti regularni poreski platiša, a svoj novac će trošiti kod nas, ali naše političko pokroviteljstvo neće dozvoliti da mi toj državi išta dajemo, čak šta više hajmo otimati još od nje.

Nije niko isključio da to ne rade ni nazovimo "kompanije" u Bošnjaka, ali kada je bezaobrazluk prema javnom dobru u pitanju, jedan narod se posebno istakao u lešinarskom odnosu prema ovoj zemlji, upravo kroz Aluminije, kladionice, Međugorja, aerodrom Mostar, Široke Brijegove i slično.

Svaka čast čestitim ljudim iz tog naroda, nije cilj da se generalizuje cijeli narod, ali centralna politika tog naroda u ovoj državi, kao i mog (iako nisam opredijeljen prema istoj) je truhla.
Ne samo da se Bosnaplast ne miče, nego će na trasi izgraditi i tržni centar Belamionix. Trenutno se čisti teren. Plus fudbalski teren direktno ispred postojećeg kružnog. Ne znam da li si iz Sarajeva ili ne, ali što se tiče sjeverne longitudinale/gradske autoceste, sve izgleda pesimistično/depresivno. Svaki dan tu gubim vrijeme u koloni...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#17539 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bobi »

Haris.ba wrote: 27/02/2020 14:08 Kako direktan priključak na magistralu pored žive pruge koja prolazi između tog centra i magistrale? Kako su to mislili izvesti?

I što je propao?
Pa može..s jedno 50 mil KM :D a nije propao, to je samo opaska da malo začini stvar :mrgreen:
So What!

#17540 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Bobi wrote: 27/02/2020 14:16
Haris.ba wrote: 27/02/2020 14:08 Kako direktan priključak na magistralu pored žive pruge koja prolazi između tog centra i magistrale? Kako su to mislili izvesti?

I što je propao?
Pa može..s jedno 50 mil KM :D a nije propao, to je samo opaska da malo začini stvar :mrgreen:
Pruga postoji, ali isto tako postoji i most koji vodi prema Crkvicama, pasarale se mogu napraviti, podvožnjaci, nadvožnjaci.

U to vrijeme je inače taj cijeli kompleks bio velika investicija, hotel, dvorana i shopping centar, jedan od pismenijih kompleksa u državi.

Sada je "propao", jer se dobar dio kvalitetnog sadržaja kojeg su imali povukao i to je shopping centar sa ubjedljivo najviše kladionica u državi.

Image
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#17541 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bobi »

So What! wrote: 27/02/2020 14:23 Pruga postoji, ali isto tako postoji i most koji vodi prema Crkvicama, pasarale se mogu napraviti, podvožnjaci, nadvožnjaci.

U to vrijeme je inače taj cijeli kompleks bio velika investicija, hotel, dvorana i shopping centar, jedan od pismenijih kompleksa u državi.

Sada je "propao", jer se dobar dio kvalitetnog sadržaja kojeg su imali povukao i to je shopping centar sa ubjedljivo najviše kladionica u državi.
Pa moze..za 50 mil KM a kad si ti bio zadnji put u Zenici, ja sam rodjem i živim a to na mapi sam prohodao pretčao uzduž i popreko stotinama puta :D ?Tržni centar je pun vazdan !
Tempo
ZeModerator

#17542 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

Bobi wrote: 27/02/2020 14:27
So What! wrote: 27/02/2020 14:23 Pruga postoji, ali isto tako postoji i most koji vodi prema Crkvicama, pasarale se mogu napraviti, podvožnjaci, nadvožnjaci.

Pa moze..za 50 mil KM a kad si ti bio zadnji put u Zenici, ja sam rodjem i živim a to na mapi sam prohodao pretčao uzduž i popreko stotinama puta :D ?Tržni centar je pun vazdan !
narocito prvi sprat i podrum i narocito od aprila do oktobra. a i hotel je vazda zauzet.
Naslovnica

#17543 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Ja sam redovan u Džananoviću.
Ne znam kako stoje što se tiče finansija kao firma, samo znam da su kafići i restorani uglavnom puni, pogotovu oni na prizemlju. Banke, Telecom, kladare, DM, prodavnice obuće, sportske opreme, ekspres reatoran, ali da ima dosta praznih poslovnih prostora, i to stoji, dole u suterenu i na višim etažama.
Bingo razvaljuje.
So What!

#17544 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Naslovnica wrote: 27/02/2020 14:12Ne samo da se Bosnaplast ne miče, nego će na trasi izgraditi i tržni centar Belamionix. Trenutno se čisti teren. Plus fudbalski teren direktno ispred postojećeg kružnog. Ne znam da li si iz Sarajeva ili ne, ali što se tiče sjeverne longitudinale/gradske autoceste, sve izgleda pesimistično/depresivno. Svaki dan tu gubim vrijeme u koloni...

U Sarajevu sam i oštri protivnik nakaradne politike i struje Semira Efendića, na svu sreću gospodin je jučer dobio konačnu potvrdu da je nebitan u vlastitoj stranci, nadam se uskoro da će isto postati i na svim ostalim funkcijama koje obnaša ili pretenduje.

SDA-mladež Sarajeva, Dautović, Efendić, braća Zahiragić, Ćosović-Hajdraević su meni kao Hitlerjungd sa idejama i ideologijama, a obično su štićenici nekog od krupnijih igrača.

U Efendićevom slučaju njegov mentor je Huso Ćesir, vlasnik Bosnaplasta, gospodin koji je javnosti poznat po nasrtaju na kamermana koji je snimao u blizini Bosnaplasta.

Pored suludih ideja koje Efendić gura, jedno je sigurno, čovjek je dušmanin gradskog autoputa i gradske željeznice koja postoji, ali je on želi eliminisati, a centralnu stranicu prebaciti u Rajlovac.

Na svu sreću, na kantonalnom nivou se nije odustalo od gradskog autoputa, a parcela koju je jedan od najseljačkijih lanaca u državi Belamionix (po savjetu njihovog zemljaka Novalića) zapikao vjerovatno i neće biti na trasi budućeg gradskog autoputa.

Ovo igralište koje Efendić postavlja na ono mjesto su posljednji trzaji, nadam se njegovog bespomoćnog debilizma i inatu izgradnji gradskog autoputa.
Tempo
ZeModerator

#17545 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

Naslovnica wrote: 27/02/2020 14:33 Ja sam redovan u Džananoviću.
Ne znam kako stoje što se tiče finansija kao firma, samo znam da su kafići i restorani uglavnom puni, pogotovu oni na prizemlju. Banke, Telecom, kladare, DM, prodavnice obuće, sportske opreme, ekspres reatoran, ali da ima dosta praznih poslovnih prostora, i to stoji, dole u suterenu i na višim etažama.
Bingo razvaljuje.
bingo je u vlasnistvu binga. imam utisak da je 50% prostora, koji su u vlasnistvu centra, zjapi prazno od prvog dana. ako nije bas 50% jest blizu.

bilo bi zanimljivo cuti od vlasnika centra, da im je ova pamet, da li bi se onomad upustili u taj posao.
Last edited by Tempo on 27/02/2020 14:41, edited 1 time in total.
Naslovnica

#17546 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Sve ovo ne mijenja činjenicu da je igralište napravljeno, da je Belamionix kupio zemljište koje čisti i pompezno najavljuje tržni centar, da je Bosnaplast tu gdje jeste i niko ga i ne spominje, da je između parcele koju je kupio Belamionix i pruge nekoliko metara prostora. Semafor u Boljakovom jebe narod iz dana u dan...
Ja sam pesimista da sjeverni pravac, niko ga više i ne spominje.
Naslovnica

#17547 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Tempo wrote: 27/02/2020 14:39
Bingo razvaljuje.
bingo je u vlasnistvu binga.

bilo bi zanimljivo cuti od vlasnika centra, da im je ova pamet, da li bi se onomad upustili u taj posao.
Ja samo kont'o da ga Centar renta Bingetu kao onomad Konzumu...
So What!

#17548 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Bobi wrote: 27/02/2020 14:27 Pa moze..za 50 mil KM a kad si ti bio zadnji put u Zenici, ja sam rodjem i živim a to na mapi sam prohodao pretčao uzduž i popreko stotinama puta :D ?Tržni centar je pun vazdan !
Idem redovno Bobi, i ima raje, ali da ga uporedimo sa centralnim shopping mallovima u drugim gradovima države, poput BCC-a ili Mepasom, a trebao je ruku na srce biti u rangu s njima, nije uopšte toliko prometan.

Kakvu ponudu ima, koliko praznih prostora ima i realno koliko kladionica tu radi, ne može se reći da je dostigao ono što je trebao da bude.
So What!

#17549 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Naslovnica wrote: 27/02/2020 14:39 Sve ovo ne mijenja činjenicu da je igralište napravljeno, da je Belamionix kupio zemljište koje čisti i pompezno najavljuje tržni centar, da je Bosnaplast tu gdje jeste i niko ga i ne spominje, da je između parcele koju je kupio Belamionix i pruge nekoliko metara prostora. Semafor u Boljakovom jebe narod iz dana u dan...
Ja sam pesimista da sjeverni pravac, niko ga više i ne spominje.
Kanton se zadužio za kružni u Boljakovom, i jedan dio Bosnaplasta će morati da ide, ne smijem ni zamisliti koliko će novca u to ime dobiti.

Za Belamionix se nažalost bojim da će biti izgrađen, bojim se jer znam da ti ljudi ne znaju ništa ugledno napraviti, ali sumnjam da će smetati gradskom autoputu.
Tempo
ZeModerator

#17550 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

Naslovnica wrote: 27/02/2020 14:40
Tempo wrote: 27/02/2020 14:39
Bingo razvaljuje.
bingo je u vlasnistvu binga.

Ja samo kont'o da ga Centar renta Bingetu kao onomad Konzumu...
konzumovo bilo od pocetka. kad je konzum lego, prodo ga bimgu. superiore je sencin, onaj butik na spratu sto najbolje radi, ne mogu se sjetit imena, je isto njihov.
Post Reply