Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Ramzess Veliki
#1726 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Koja panika, u Singaporeu sve normala, vise zarazenih nego u citavoj evropi i ljudi normalno zive, ne kupuju zalihe, krecu se ... kod nas kinez sleti odmah ducani prazni ko da je smak svijeta. Ja sam u Aziji, niko ne panici toliko.
- pizarro
#1727 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
i ti kao primjer naveo singapur koji je perfekcija od drzave
valjda se ljudi toliko sigurno osjecaju pa znaju da drzava zna procijeniti kakvo je stanje i nece biti sami sebi prepusteni ako situacija postane malo ozbiljnija.
kod nas nemas takvu sigurnost i razumijem ljude koji kupuju zalihe, naravno u normalnim kolicinama.
valjda se ljudi toliko sigurno osjecaju pa znaju da drzava zna procijeniti kakvo je stanje i nece biti sami sebi prepusteni ako situacija postane malo ozbiljnija.
kod nas nemas takvu sigurnost i razumijem ljude koji kupuju zalihe, naravno u normalnim kolicinama.
-
kakavdanakneiskustvu
- aveos
#1729 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Zaraženi blizanci su zajedno u sobi u zagrebačkoj Zaraznoj. Javili su se i ispričali kako su shvatili da su zaraženi i kakve simptome imaju.
"Nije mi na kraj pameti bilo da bih se mogao zaraziti. Čak i kad sam se vratio, i kada se počelo govoriti o širenju koronavirusa u Italiji, nisam mislio da bih mogao biti zaražen. Budimo realni, tko bi za sebe pomislio da je baš on taj prvi u zemlji koji će dobiti virus koji je globalna tema skoro dva mjeseca", rekao je za Jutarnji list prvi zaraženi koji se razbolio nakon boravka u Italiji.
U ponedjeljak su obojica trebala na posao. Jedan radi od 7, a drugi ima klizno radno vrijeme, tako da se diže sat kasnije.
"Otišao sam na posao u ponedjeljak, kao i svaki dan. U uredu je bilo oko sedam kolega. Bio je to sasvim običan dan. Oko 12 sati brat mi je poslao poruku kako se probudio s temperaturom 37,6 pa da nije otišao na posao", kazao je drugi brat.
Na prvu su mislili kako se radi tek o običnoj temperaturi, no njihova se majka zabrinula pa su se javili liječnici obiteljske medicine koja ih je uputila na Zaraznu. Prvo je hospitaliziran brat koji je bio u Italiji. Kazao je da je po njega došlo sanitetsko vozilo s ljudima koji su bili odjeveni od glave do pete. Kroz smijeh su kazali kako je sve izgledalo černobilski. Ubrzo je hospitaliziran i drugi brat.
"E, onda je došlo poslijepodne. Brat u bolnici, a ja se počinjem čudno osjećati. Toplomjer, temperatura...37,4. Procedura opet ista. Sanitetsko vozilo, samo ovaj put drugi blizanac na putu za Zaraznu", ispričao je brat za Jutarnji i dodaje kako mu je nakon bratova slučaja odmah bilo jasno o čemu se radi.
"Ja, za razliku od brata, osjećam malo bolova u mišićima i zglobovima, ali ništa strašno. Temperatura mi je bila maksimalno 38, ali cijelo vrijeme je zapravo oko 37", rekao je.
Braća su rekla kako u Klinici za infektivne bolesti imaju svu potrebnu njegu, a prvi zaraženi je kazao kako osjeća nelagodu što je donio koronavirus u Hrvatsku.
"Nije mi na kraj pameti bilo da bih se mogao zaraziti. Čak i kad sam se vratio, i kada se počelo govoriti o širenju koronavirusa u Italiji, nisam mislio da bih mogao biti zaražen. Budimo realni, tko bi za sebe pomislio da je baš on taj prvi u zemlji koji će dobiti virus koji je globalna tema skoro dva mjeseca", rekao je za Jutarnji list prvi zaraženi koji se razbolio nakon boravka u Italiji.
U ponedjeljak su obojica trebala na posao. Jedan radi od 7, a drugi ima klizno radno vrijeme, tako da se diže sat kasnije.
"Otišao sam na posao u ponedjeljak, kao i svaki dan. U uredu je bilo oko sedam kolega. Bio je to sasvim običan dan. Oko 12 sati brat mi je poslao poruku kako se probudio s temperaturom 37,6 pa da nije otišao na posao", kazao je drugi brat.
Na prvu su mislili kako se radi tek o običnoj temperaturi, no njihova se majka zabrinula pa su se javili liječnici obiteljske medicine koja ih je uputila na Zaraznu. Prvo je hospitaliziran brat koji je bio u Italiji. Kazao je da je po njega došlo sanitetsko vozilo s ljudima koji su bili odjeveni od glave do pete. Kroz smijeh su kazali kako je sve izgledalo černobilski. Ubrzo je hospitaliziran i drugi brat.
"E, onda je došlo poslijepodne. Brat u bolnici, a ja se počinjem čudno osjećati. Toplomjer, temperatura...37,4. Procedura opet ista. Sanitetsko vozilo, samo ovaj put drugi blizanac na putu za Zaraznu", ispričao je brat za Jutarnji i dodaje kako mu je nakon bratova slučaja odmah bilo jasno o čemu se radi.
"Ja, za razliku od brata, osjećam malo bolova u mišićima i zglobovima, ali ništa strašno. Temperatura mi je bila maksimalno 38, ali cijelo vrijeme je zapravo oko 37", rekao je.
Braća su rekla kako u Klinici za infektivne bolesti imaju svu potrebnu njegu, a prvi zaraženi je kazao kako osjeća nelagodu što je donio koronavirus u Hrvatsku.
- GAU8
#1730 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Ovo je malo banalizirano.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑27/02/2020 07:27 https://www.6yka.com/novosti/hrvatski-n ... n1swXpZGWo
Prvo treba uzeti sa rezervom broj inficiranih u Kini.
S jedne strane, mnogi nemaju simptome, pa se ne javljaju na testiranje, ili imaju simptome, ali ne zele da ih prisilno odvode u izolaciju.
S druge strane, Kina svjesno umanjuje brojeve, jer je u interesu da se stvara manje panike, kao i da se sto prije pokrene proizvodnja.
Vidjao sam procjene, da je stvarni broj inficiranih izedju 5 i 50 puta veci od "oficijelnog"
Slicno je i u ostatku svijeta.
Meni je recimo USA jako sumnjiva. Oni su zvanicno uradili samo 400 testova!!! Na onoliku populaciju 400 testova je smijesno.
-
Cicko007
#1731 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
eto obična gripa, 37 temperatura
džaba maltretiraju momke, trebaju ih pustit
čuj ne smiju im ni ući u sobu
džaba stvaraju hajku
džaba maltretiraju momke, trebaju ih pustit
čuj ne smiju im ni ući u sobu
džaba stvaraju hajku
- Diwan
#1732 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Ne dao Bog goreg i većeg iskušenja nego što je ovaj virus. Ovdje bi ljudi pali prije ispaljenog metka, a vec sad sve gori iako još nema ni vatre. Ovi mediji guslaju li gusalju o viruru. Imam osjećaj da se naslađuju i da jedva čekaju da se stvari 'počnu dešavati', posebice ovi sa N1.
Moć medija je ogromna. I manipulacije. Ne znam samo koliko ovo može trajati, ovo medijsko sluđivanja ljudi. Bit će na kraju čupaj internet, gasi sve da bi ostao pri pameti. Još samo fali da na sportklubu počnu o virusu.
Moć medija je ogromna. I manipulacije. Ne znam samo koliko ovo može trajati, ovo medijsko sluđivanja ljudi. Bit će na kraju čupaj internet, gasi sve da bi ostao pri pameti. Još samo fali da na sportklubu počnu o virusu.
- tranquil
#1733 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Da, to je to.Diwan wrote: ↑27/02/2020 09:05 Ne dao Bog goreg i većeg iskušenja nego što je ovaj virus. Ovdje bi ljudi pali prije ispaljenog metka, a vec sad sve gori iako još nema ni vatre. Ovi mediji guslaju li gusalju o viruru. Imam osjećaj da se naslađuju i da jedva čekaju da se stvari 'počnu dešavati', posebice ovi sa N1.
Ova tema je otvorena 22.01., prije više od mjesec dana, i ima 70 stranica. U međuvremenu, BiH i dalje ima 0 registrovanih slučajeva.
Vjerujem da će se pojaviti i u BiH, možda ovih dana, i sigurno će biti problem, kao i svaka epidemija, ali ovolika galama je totalno neproporcionalna problemu.
-
Cicko007
#1734 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
i Švabe pobudalile, ministar širi paniku
najviše šanse da dođe do nas i jeste preko njemačkih gastarbajtera
najviše šanse da dođe do nas i jeste preko njemačkih gastarbajtera
Nalazimo se na početku epidemije koronavirusom, više ne možemo pratiti lance zaraze
26. 02. 2020. u 21:37:00 Hina
Nakon novih šest slučajeva zaraze koronavirusom, ministar zdravstva Jens Spahn je u srijedu upozorio na to da se Njemačka nalazi na početku epidemije.
"Mi se nalazimo na početku epidemije koronavirusom u Njemačkoj", rekao je ministar Spahn (CDU) u Berlinu.
On je objasnio kako u međuvremenu više nije moguće pratiti lance zaraze, što je novost kad su u pitanju zaraze koronavirusom u Njemačkoj.
"Velik broj osoba je bio u kontaktu s pacijentima kod kojih je pronađen virus. Pitanje je funkcionira li naša dosadašnja strategija izolacije virusa i prekidanje lanca širenja", kazao je Spahn.
On je dodao da je mogućnost da epidemija zaobiđe Njemačku "mala".
Početkom mjeseca je u Bavarskoj zabilježeno osam slučajeva zaraze, ali je kod svakog od njih bilo moguće pratiti izvor zaraze.
Spahn je s ministrima zdravstva saveznih država u srijedu održao telefonsku konferenciju tijekom koje je dogovoreno da savezne države pokrenu svoje planove za slučaj izbijanja epidemije.
Ministar zdravstva je pozvao one građane koji su u posljednjih 14 dana boravili u nekoj od rizičnih zemalja da obavijeste svog liječnika u slučaju pojavljivanja simptoma poput kašlja ili temperature. Istodobno je zamolio da se ne širi panika.
"Ne treba pri prvom kašlju odmah trčati liječniku", rekao je Spahn.
Ministarstvo zdravstva je priopćilo kako je trenutno najvažnije identificirati i zaštititi rizične grupe stanovnika poput osoba s kroničnim bolestima i starijih osoba.
- tranquil
#1735 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Nije to panika, to je sasvim normalno i realno saopćenje. Ne preporučuje masovne karantine, zatvaranje granica, prekid škole, stampedo na prodavnice i spaljivanje kućnih ljubimaca, čak štaviše, kaže "Ne treba pri prvom kašlju odmah trčati liječniku". I doslovno je "zamolio da se ne širi panika".Cicko007 wrote: ↑27/02/2020 09:22 i Švabe pobudalile, ministar širi paniku
Nalazimo se na početku epidemije koronavirusom, više ne možemo pratiti lance zaraze
26. 02. 2020. u 21:37:00 Hina
Nakon novih šest slučajeva zaraze koronavirusom, ministar zdravstva Jens Spahn je u srijedu upozorio na to da se Njemačka nalazi na početku epidemije.
"Mi se nalazimo na početku epidemije koronavirusom u Njemačkoj", rekao je ministar Spahn (CDU) u Berlinu.
On je objasnio kako u međuvremenu više nije moguće pratiti lance zaraze, što je novost kad su u pitanju zaraze koronavirusom u Njemačkoj.
"Velik broj osoba je bio u kontaktu s pacijentima kod kojih je pronađen virus. Pitanje je funkcionira li naša dosadašnja strategija izolacije virusa i prekidanje lanca širenja", kazao je Spahn.
On je dodao da je mogućnost da epidemija zaobiđe Njemačku "mala".
Početkom mjeseca je u Bavarskoj zabilježeno osam slučajeva zaraze, ali je kod svakog od njih bilo moguće pratiti izvor zaraze.
Spahn je s ministrima zdravstva saveznih država u srijedu održao telefonsku konferenciju tijekom koje je dogovoreno da savezne države pokrenu svoje planove za slučaj izbijanja epidemije.
Ministar zdravstva je pozvao one građane koji su u posljednjih 14 dana boravili u nekoj od rizičnih zemalja da obavijeste svog liječnika u slučaju pojavljivanja simptoma poput kašlja ili temperature. Istodobno je zamolio da se ne širi panika.
"Ne treba pri prvom kašlju odmah trčati liječniku", rekao je Spahn.
Ministarstvo zdravstva je priopćilo kako je trenutno najvažnije identificirati i zaštititi rizične grupe stanovnika poput osoba s kroničnim bolestima i starijih osoba.
"Nemogućnost da se prati lanac zaraze" znači da jednostavno ne mogu napraviti dijagram "ko je dobio od koga", a ne da će 70% ljudi se zaraziti i pola od toga pomrijeti.
To naravno sve stoji i u tekstu, ali čini mi se da si samo pročitao naslov i odlučio da ga interpretiraš onako kako najbolje paše tvom stavu.
-
zigzag
#1736 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Obzirom da ni talijani nisu znali ništa o bolesnim ljudima dok se nije proširilo za očekivati je ovdje da ta gripa krene iz tuzlanskog kantona jer puno ljudi sa sjevera BIH radi u Italiji a znajući naš mentalitet to će zanemariti sve preporuke.
Virus kao virus neće napraviti puno problema. Veći problem za BIH će biti svjetska recesija koja slijedi a koja će pokazati sve slabosti domaćih firmi.
Virus kao virus neće napraviti puno problema. Veći problem za BIH će biti svjetska recesija koja slijedi a koja će pokazati sve slabosti domaćih firmi.
-
itekako
#1737 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
https://amp.scmp.com/news/china/society ... ssion=trueChinese researchers said drugs targeting the furin enzyme could have the potential to hinder the virus’ replication in the human body. These include “a series of HIV-1 therapeutic drugs such as Indinavir, Tenofovir Alafenamide, Tenofovir Disoproxil and Dolutegravir and hepatitis C therapeutic drugs including Boceprevir and Telaprevir”, according to Li’s study.
-
statixx
- He1972
#1739 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Nisu slani nego su slatkiHajlac wrote: ↑26/02/2020 23:13 De se malo educirajte prije nego pocnete ovdje lupetati i dizati paniku usporedjivanjem s tzv. Spanskom gripom:
I "Spanska" se zove zato sto je u to vrijeme tj. tokom WWI, samo u neutralnoj Spaniji stampa bila NECENZURISANA pa su prvi poceli izvjestavati o novoj pandemiji, a koja je zapravo po novim istrazivanjima krenula godinu ranije tj. 1917-e iz Kine a na Zapad se prosirila preko migranata(Americki kontinent) i polurobova koji su slani na 'Zapadni front' kopati rovove za evropske kolonijaliste (Evropski kontinent)...
-
Cicko007
#1740 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
i ovo iz KineHajlac wrote: ↑26/02/2020 23:13
I "Spanska" se zove zato sto je u to vrijeme tj. tokom WWI, samo u neutralnoj Spaniji stampa bila NECENZURISANA pa su prvi poceli izvjestavati o novoj pandemiji, a koja je zapravo po novim istrazivanjima krenula godinu ranije tj. 1917-e iz Kine a na Zapad se prosirila preko migranata(Americki kontinent) i polurobova koji su slani na 'Zapadni front' kopati rovove za evropske kolonijaliste (Evropski kontinent)...
četvrti put ide kuga od njih
- Dozer
#1741 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
U medjuvremenu, novo stanje...
Jucer:

Trenutno:

Rezultat:
Novozarazeni od jucer: 979
Umrli od jucer: 36
Oporavljeni od jucer: 2.588
Ukupno zarazenih: 82.170
Ukupno umrlih: 2.804
Ukupno izlijecenih: 32.898
Stopa smrtnosti u odnosu na ukupno zarazene: 3,41%
Stopa izljecenja u odnosu na ukupno zarazene: 40,03%
Preostalo zarazenih: 49.272
Razlika u preostalom broju zarazenih od jucer: 1.159
Jucer:

Trenutno:

Rezultat:
Preostalo zarazenih: 49.272
Razlika u preostalom broju zarazenih od jucer: 1.159
Last edited by Dozer on 27/02/2020 10:19, edited 2 times in total.
-
Cicko007
#1742 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
to se ne može računat takoDozer wrote: ↑27/02/2020 10:08 U medjuvremenu, novo stanje...
Jucer:
Trenutno:
Rezultat:
otkud ti znaš kako će proći ovi "na čekanju", možda ih pola polijepi
pravilna računica bi bila 2768+30310=33.078
a onda u odnosu na tu cifru stopa srmtnosti je 8,3%
pod uslovom da su ove cifre uopšte vrijedne uzimanja u obzir
jer komunističkoj vlasti u Kini mogu vjerovati samo naivni
Last edited by Cicko007 on 27/02/2020 10:14, edited 1 time in total.
- Dozer
#1743 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
A ovaj ostatak zarazenih nebitan?
I ovi ostali su u bolnicama, pobogu. Od ukupnog broja se racuna, a ne od konacnog umrlih i izlijecenih.
I ovi ostali su u bolnicama, pobogu. Od ukupnog broja se racuna, a ne od konacnog umrlih i izlijecenih.
Last edited by Dozer on 27/02/2020 10:16, edited 1 time in total.
-
Cicko007
- dobar osjecaj
#1745 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Ogroman broj ljudi iz cijele BiH je posljednjih sedmica boravio u Italiji. Lik s kojim ja dijelim kancelariju se vratio sredinom prošle sedmice iz Milana i radio sa mnom od srijede prošle do utorka ove sedmice (jer prije nije mogao dobiti odobrenje za kućnu izolaciju). Takvih ljudi je stotine po raznim firmama svuda u BiH. Kod mene u firmi niko nije ni obratio pažnju na njegov primjer a ni ja se ne sekiram i ne pomišljam da ću se nešto epohalno razboliti.
U drugoj firmi gdje radi neko od mojih ukućana digao se linč na neke ljude koji su se vratili sa skijanja u Italiji. Panika, uvredljivi komentari, strah a ljudi nisu mogli prije utorka dobiti odobrenje za bolovanje po tom osnovu.
- tranquil
#1746 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Dakle broj trenutno zaraženih opada.
I to sada, dok još ne postoji lijek.
Ovo se može naravno opet promijeniti ako se virus raširi u nekoj zemlji bez kontrole, ali sama činjenica da je stanje trenutno ovakvo, tj. da trenutno ljudi brže ozdravljaju nego što novi obolijevaju, govori prilično dovoljno za sebe.
- Dozer
#1747 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Dakle, ti bi racunao stopu smrtnosti samo od ...cega tacno? Umrlih i oporavljenih, a bez ukupnog broja zarazenih? Pola zarazenih cemo staviti na stranu?
Hajmo ovako... Imas 10 jabuka. Jednu od tih 10 si pojeo, a od jos 4 od tih 10 si napravio kompot. Koji je procenat jabuka koje si pojeo?
Po tebi - 20%. 5 jabuka koje jos imas ne ulaze u statistiku ....
- tranquil
#1748 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Gornji brojevi govore da više ljudi ozdravlja nego što ima novih zaraženih.Cicko007 wrote: ↑27/02/2020 10:13to se ne može računat takoDozer wrote: ↑27/02/2020 10:08 U medjuvremenu, novo stanje...
Jucer:
Trenutno:
Rezultat:
otkud ti znaš kako će proći ovi "na čekanju", možda ih pola polijepi
Prema tome, na osnovu čega, molim te, da pravimo tu egzibiciju i da tek tako "pretpostavimo" da bi ostali zaraženi koji još nisu ozdravili, mogli tek tako pomrijeti? Samo na osnovu tvog straha?
Tvoja matematika, ali za nekomunističke zemlje:
Nekomunistička Njemačka: 0 mrtvih, 0% smrtnost.
-
Cicko007
#1749 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
tačno mediji dižu paniku
eto no su zaključili drugačije
eto no su zaključili drugačije
Covid-19 / Koronavirus ušao u novu fazu: Više novih slučajeva
27. 02. 2020. u 07:50:00 Radiosarajevo.ba
Zaraženih: 82.164
Umrlih: 2.801
Oporavljenih: 32.897
Koronavirus je, kako se čini, ušao u novu fazu, s novim žarištima širom svijeta, što povećava strahove kako će se pretvoriti u pandemiju.
Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sinoć su rekli kako je prvi put broj dnevnih slučajeva zaraze koronavirusa prijavljenih izvan Kine premašio broj zaraženih u zemlji odakle je krenuo smrtonosni virus.
Zaraza koronavirusom je sada prijavljena na svim kontinentima, osim na Antarktici.
Virus je za sada ubio najmanje 2.800 ljudi globalno, od čega golemu većinu iz kopnene Kine.
Globalno je više od 81.700 slučajeva zaraze koronavirusom.
Danska i Estonija su potvrdile prve slučajeve koronavirusa. Obje zemlje su potvrdile po jedan slučaj. Estonski ministar rekao je da je zaražena osoba državljanin Irana kojo je u Estoniju došao u srijedu. Sada je u karantinu.
-
Cicko007
#1750 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
aj ti pogeldaj kako se računa sa SARS ili MERSDozer wrote: ↑27/02/2020 10:25Dakle, ti bi racunao stopu smrtnosti samo od ...cega tacno? Umrlih i oporavljenih, a bez ukupnog broja zarazenih? Pola zarazenih cemo staviti na stranu?
Hajmo ovako... Imas 10 jabuka. Jednu od tih 10 si pojeo, a od jos 4 od tih 10 si napravio kompot. Koji je procenat jabuka koje si pojeo?
Po tebi - 20%. 5 jabuka koje jos imas ne ulaze u statistiku ....
ili H5N1
pa se javi