USA - Izbori za predsjednika 2020
- madner
#1276 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Prijeti mu opasnost jer i Bernie ima grassroot podrsku.
Ujedno mu je i najbolji protivnik jer ima nadu da moze uzeti sredinu.
Ujedno mu je i najbolji protivnik jer ima nadu da moze uzeti sredinu.
- jeza u ledja
#1277 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Molim? Meni govoris da sam "sebican" jer sam otplatio dug? Naravno da mislim da bi se ljudi "ljutili" jer su oni otplatili dok drugi nisu, I TIME U SLUCAJU OPROSTA DUGA STEKLI NEPRAVEDNU PREDNOST. Nisam JA sebican, vec neko ko na taj nacin zeli steci prednost.kio01 wrote: ↑25/02/2020 17:54 Jesu li se tako ljutila djeca umrlih kad je Flemming otkrio Penicilin? Jesu li se robovi ljutili na novu generaciju slobodnih ljudi 1863.?
Mozda mislis da bi se ljudi ljutili jer su oni odmah otplatili, a ovima sto nisu je odjednom oprosteno. To razumijem do nekle, ali i dalje, postoje hiljade ljudi koji nemaju ni dinara dotatno da otplacuju dugove, bilo to radi bolesti, invalidnine, djece, itd. Definitivno ima lijenih i neodgovornih, ali to je absolutno nevazno. Nepravde se trebaju rijesiti, a ne prenositi s koljena na koljeno. Uvijek ima tranziciona generaciju koja je taman propustila sansu, ali sta ces, C'est la vie. Be a bit less selfish.
Ovo nije komentar na plan, vec na glup razlog tvoje nenaklonosti predlogu.
Izuzetno bezobrazno je porediti ljude koji su SLOBODNOM VOLJOM potpisali dug, znajuci okolnosti, sa robovima ili sa ljudima umrlih od kojekakvih bolescuga. Ko vam stavlja ovakve gluposti u glavu??
Cuj definitivno ima lijenih i neodgovornih, ali to je apsolutno nevazno? Wtf? To je KRUCIJALNO. Nemogucnost optlacivanja duga stecenom diplomom koja ne oslikava kolicinu duga kojim je ta diploma placena je definicija neodgovornosti.
Mnogi ljudi nisu mogli ni uzimati taj zajam od drzave, vec su isli preko privatnih zajmova, licnih pozajmica ili kreditnih kartica, sa mnogo vecim posljedicama po buducnost.
Ako si puko, nemas dinara, ima i za to proces. Ne mora sve bit puka meritokracija. No ne mozes nesto pogrijesiti sa NULA posljedica. Ako si pogrijesio, ides na kraj reda, ne na pocetak.
Nepravda, give me a break. Nepravda je kad si rodjen u getu, sa 15 godina u kakvoj bandi sa pistoljem u ruci, oca ni na mapi, majka alkoholicarka, pa gledas hoces prezivjet, a ne da ides na fakultet.
Pun mi je kurac ljudi koji misle da su drugi privilegovani (s pravom), ali su zato potpuno slijepi da shvate kolika je njihova privilegija u odnosu na one ispod njih. Vec samim tim sto si dospio u situaciju da trazis zajam za koledz - ti su privilegovan. I sad smatras da ti drzava treba jos dodatno, i to retroaktivno pomagati, i dodijeliti ti jos vecu privilegiju.
Socijalizam za bogate, za ostale dog eat dog world.
U kakvom vremenu zivimo, gdje neko misli da zasluzuje da mu se dijeli djaba nesto za sta je neko drugi mukotrpno radio. I jos se usudjuje reci ne budi sebican?
E ovakvih se ja ideja plasim. Ovo je nama nasa borba dala.
Cuj be a bit less selfish? Grow up dijete drago.
- jeza u ledja
#1278 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
"Bidenov skandal" je proizveden Trumpovom oppo research, uz pomoc strane vlade, zbog cega je impeached. Nije mu "pao u ruke", on ga je stvorio. A stvorio ga je upravo zato sto je do prije nekoliko sedmica Biden bio front runner, i samim tim najopasniji.kio01 wrote: ↑25/02/2020 17:57 Biden je do prije nekoliko sedmice bio daleki front- runner. Trumpu je Bidenov skandal upao u ruke, nego sta ce nego iskoristiti priliku. Mislim da je Trump dovoljno pametan da skonta da postoji velika opasnost od Sandersa, tako da brace for impact kad pocne srat o Staljinu i Marxu.
I naravno da ce sad pocet srat o Staljinu i Marxu i malom milionu stvari koje je Sanders izjavio u svojoj karijeri, od Castra pa do Sovjetskog Saveza. I boga pitaj kakve jos stvari.
- jeza u ledja
#1279 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Aha, pa to ne znaci da ga se najvise boji, ni da ga smatra glavnom opasnosti.GandalfSivi wrote: ↑25/02/2020 16:51
Onih sat vremena sto se pretpostavlja da je onaj Rudyjev Ukrajinac objavio... Slaba je snimka, ali se cuje u jednom momentu kako prica o tome kako Bernie jedini okuplja crowd i kako to moze biti problem. A realno je i on kao imnogi vjerovao da je Biden done deal, zato je krenuo prvo na njega...
Kao sto madner rece, Sanders (za Trumpa) ima i prednosti i mana. No sudeci po njegovom ponasanju do sad, Biden, a ne Sanders, mu je bio "worst nightmare".
Siguran sam da svaki kandidat ima kakav clip ili catch phrase gdje se predstavlja kao "the worst nightmare" za Trumpa.
-
omar little
#1280 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
bernie, ili bilo koji drugi kandidat, prvo mora proci demokrate pa tek onda brinuti o duelu sa trumpom. sada kada krenu bernija resetati jer je front-runner, svasta moze biti. biden, warren, bloomberg, sve troje ce mu naleci na kicmu na iducoj debati. i reklamama do super tuesday. bice krvi na sve strane. 
-
omar little
#1281 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
za korporacije sve moze, milijarde i milijarde, nikada izborno pitanje, nikada problem, nikada nepravda. za ostatak - bootstraps. 
- GandalfSivi
#1282 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Slusam maloprije (na C-SPANu, of course) anketu sa demokratskim primary glasacima u Virginiji. 75% njih jos uvijek misli da mogu promijeniti favorita u zadnjim sekundama, cekaju da vide kako ce debate proci I vjerovatno ce odluciti ili na dan glasanja ili dan prije.omar little wrote: ↑25/02/2020 19:16 bernie, ili bilo koji drugi kandidat, prvo mora proci demokrate pa tek onda brinuti o duelu sa trumpom. sada kada krenu bernija resetati jer je front-runner, svasta moze biti. biden, warren, bloomberg, sve troje ce mu naleci na kicmu na iducoj debati. i reklamama do super tuesday. bice krvi na sve strane.![]()
Pogodi koga podrzava onih 25% koji sigurno znaju za koga glasaju
I jos jedno pitanje za jeza dok broji moderate protiv progresivaca. Pogodi ko je drugi izbor vecine Bidenovih pristalica (barem u Virginiji)
- GandalfSivi
#1283 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
U drugim vijestima, slusam jutros kako ona zastupnica iz Floride tvrdi da je Castro obrazovao ljude da bi ih lakse kontrolisao. Da ponovim jos jednom, po njoj je lakse kontrolisati obrazovane ljude. Nevjerovatno!!!
- jeza u ledja
#1284 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Sanders.GandalfSivi wrote: ↑25/02/2020 19:33
I jos jedno pitanje za jeza dok broji moderate protiv progresivaca. Pogodi ko je drugi izbor vecine Bidenovih pristalica (barem u Virginiji)![]()
To je tako i nacionalnom nivou.
Dobro bi bilo da to vidimo i u stvarnosti.
- GandalfSivi
#1285 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Pogledaj koliko je glasova dobio u drugom krugu glasanja u Nevadi, samo ce ti se kazati...jeza u ledja wrote: ↑25/02/2020 19:52Sanders.GandalfSivi wrote: ↑25/02/2020 19:33
I jos jedno pitanje za jeza dok broji moderate protiv progresivaca. Pogodi ko je drugi izbor vecine Bidenovih pristalica (barem u Virginiji)![]()
To je tako i nacionalnom nivou.
Dobro bi bilo da to vidimo i u stvarnosti.
-
belfy
#1286 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
ja sam te shvatio skoro isto kao i on... ne znam koji je plan Sandersa da li i od kada bi se kamate otpisivale, ali sam siguran da bi roditelji, koji su morali sami to sebi snositi, pa onda praviti i stednju za djecu bili uveliko zahvalni sto njihova djeca nece morati biti u tako teskoj poziciji, a ni oni sami.jeza u ledja wrote: ↑25/02/2020 19:00Molim? Meni govoris da sam "sebican" jer sam otplatio dug? Naravno da mislim da bi se ljudi "ljutili" jer su oni otplatili dok drugi nisu, I TIME U SLUCAJU OPROSTA DUGA STEKLI NEPRAVEDNU PREDNOST. Nisam JA sebican, vec neko ko na taj nacin zeli steci prednost.kio01 wrote: ↑25/02/2020 17:54 Jesu li se tako ljutila djeca umrlih kad je Flemming otkrio Penicilin? Jesu li se robovi ljutili na novu generaciju slobodnih ljudi 1863.?
Mozda mislis da bi se ljudi ljutili jer su oni odmah otplatili, a ovima sto nisu je odjednom oprosteno. To razumijem do nekle, ali i dalje, postoje hiljade ljudi koji nemaju ni dinara dotatno da otplacuju dugove, bilo to radi bolesti, invalidnine, djece, itd. Definitivno ima lijenih i neodgovornih, ali to je absolutno nevazno. Nepravde se trebaju rijesiti, a ne prenositi s koljena na koljeno. Uvijek ima tranziciona generaciju koja je taman propustila sansu, ali sta ces, C'est la vie. Be a bit less selfish.
Izuzetno bezobrazno je porediti ljude koji su SLOBODNOM VOLJOM potpisali dug, znajuci okolnosti, sa robovima ili sa ljudima umrlih od kojekakvih bolescuga. Ko vam stavlja ovakve gluposti u glavu??
Cuj definitivno ima lijenih i neodgovornih, ali to je apsolutno nevazno? Wtf? To je KRUCIJALNO. Nemogucnost optlacivanja duga stecenom diplomom koja ne oslikava kolicinu duga kojim je ta diploma placena je definicija neodgovornosti.
Mnogi ljudi nisu mogli ni uzimati taj zajam od drzave, vec su isli preko privatnih zajmova, licnih pozajmica ili kreditnih kartica, sa mnogo vecim posljedicama po buducnost.
Ako si puko, nemas dinara, ima i za to proces. Ne mora sve bit puka meritokracija. No ne mozes nesto pogrijesiti sa NULA posljedica. Ako si pogrijesio, ides na kraj reda, ne na pocetak.
Nepravda, give me a break. Nepravda je kad si rodjen u getu, sa 15 godina u kakvoj bandi sa pistoljem u ruci, oca ni na mapi, majka alkoholicarka, pa gledas hoces prezivjet, a ne da ides na fakultet.
Pun mi je kurac ljudi koji misle da su drugi privilegovani (s pravom), ali su zato potpuno slijepi da shvate kolika je njihova privilegija u odnosu na one ispod njih. Vec samim tim sto si dospio u situaciju da trazis zajam za koledz - ti su privilegovan. I sad smatras da ti drzava treba jos dodatno, i to retroaktivno pomagati, i dodijeliti ti jos vecu privilegiju.
Socijalizam za bogate, za ostale dog eat dog world.![]()
U kakvom vremenu zivimo, gdje neko misli da zasluzuje da mu se dijeli djaba nesto za sta je neko drugi mukotrpno radio. I jos se usudjuje reci ne budi sebican?
E ovakvih se ja ideja plasim. Ovo je nama nasa borba dala.![]()
ako je nesto lose i zeli da se promijeni, naravno da ce biti oni koji su u tranziciji kojima ce biti najgore, a to su upravo ti koji su potpisali i moraju da snose troskove svojih odluka, a bili su prisiljeni na to zato sto im neko prije nije omogucio nesto takvo. sada treba spreciti dobru odluku da i tvojoj i tudjoj djeci bude lakse jer je tebi bilo teze otplatiti to?
naravno, u svemu tome nije fer da drugima bude bolje i lakse samo zato jer bi oni zeljeli da i drugi ispastaju na isti nacin. jel tako? to tebi ima smisla?
- jeza u ledja
#1287 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Pogledaj koliko glasova su zijanili Steyer i Warren.GandalfSivi wrote: ↑25/02/2020 20:12 Pogledaj koliko je glasova dobio u drugom krugu glasanja u Nevadi, samo ce ti se kazati...
To bi se trebalo zadubiti u svaki od 1000 i nesto precincta pa analizirati trendove.
Ipak se radi o caucuses, u kojima glasa mnogo manje ljudi od primaries, i to obicno ljudi mnogo uze vezanih za kandidata. Vidjecemo najbolje kad i ako pocnu ispadati drugi.
-
kio01
#1288 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Nepravda je naplacivati edukaciju six fucking figures, kada se ista ta edukacija u mnogim drugim zemljama nudi besplatno. I samo da znas, nije svaka nepravda na istom nivou. Nepravda je da ja dobijem manji dio cokoladice zato sto si je ti nejednako podijelio. Sa druge strane spektruma imamo stvari poput robstva.jeza u ledja wrote: ↑25/02/2020 19:00Molim? Meni govoris da sam "sebican" jer sam otplatio dug? Naravno da mislim da bi se ljudi "ljutili" jer su oni otplatili dok drugi nisu, I TIME U SLUCAJU OPROSTA DUGA STEKLI NEPRAVEDNU PREDNOST. Nisam JA sebican, vec neko ko na taj nacin zeli steci prednost.kio01 wrote: ↑25/02/2020 17:54 Jesu li se tako ljutila djeca umrlih kad je Flemming otkrio Penicilin? Jesu li se robovi ljutili na novu generaciju slobodnih ljudi 1863.?
Socijalizam za bogate, za ostale dog eat dog world.![]()
E ovakvih se ja ideja plasim. Ovo je nama nasa borba dala.![]()
Ljudi iz milion razlicitih nacina nisu u mogucnosti otplatiti svoje dugove. Zbog tih ljudi ja navodim da su lijeni i neodgovorni potpuno irelevantni, nisu oni ti za koje se bori.
Ako se ovo ikada desi, biti ce ljudi sa unfair advantage, ali ce to isto tako biti ogromna stimulacija ekonomije, jer ce se mladi fokusirati na svoju buducnost, ne svoje dugove. Jebi ga, bit ce onih koji definitivno nisu zasluzili ovu privilegiju, ali cilj je dobrobit naroda, vecina onih koji ce od ovoga imati beneficiju su mladi ljudi koji ce imati vise resursa pri postizanju svojih ciljeva u karijeri.
Ovaj primjer nekoga ko je rodjen u getu je upravo to o cemu ja pricam. Ima upravo takvih koji su uspjeli upisati se u neki fakultet, i kojima bi zivot bio olaksan oprastanjem dugova.
Jos jednom da kazem, ovo je vise kontra argument tvom argumentu nego sto je podrska ovog prijedloga, jer nisam dovoljno upoznat sa prijedlogom da dajem misljenje o njemu. Ne mogu da vjerujem da je u najbogatijoj drzavi na svijetu fakultet privilegija
- jeza u ledja
#1289 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ne razumijem te najbolje.belfy wrote: ↑25/02/2020 20:23
ja sam te shvatio skoro isto kao i on... ne znam koji je plan Sandersa da li i od kada bi se kamate otpisivale, ali sam siguran da bi roditelji, koji su morali sami to sebi snositi, pa onda praviti i stednju za djecu bili uveliko zahvalni sto njihova djeca nece morati biti u tako teskoj poziciji, a ni oni sami.
ako je nesto lose i zeli da se promijeni, naravno da ce biti oni koji su u tranziciji kojima ce biti najgore, a to su upravo ti koji su potpisali i moraju da snose troskove svojih odluka, a bili su prisiljeni na to zato sto im neko prije nije omogucio nesto takvo. sada treba spreciti dobru odluku da i tvojoj i tudjoj djeci bude lakse jer je tebi bilo teze otplatiti to?
naravno, u svemu tome nije fer da drugima bude bolje i lakse samo zato jer bi oni zeljeli da i drugi ispastaju na isti nacin. jel tako? to tebi ima smisla?
Postoji ovdje vise stvari. I mislim pricamo ovako nasuho i napamet, siguran sam da ni konkretni prijedlozi nisu ovako jednostavni. No evo za rad rasprave:
Prva je retroaktivno otpisivanje dugova. S tim se ne slazem jer je nepravedno prema onim koji su dugove otplatili. (Ne nekom metuzalemu koji je isao na fax davno nego istoj generaciji). Ako dodje do takve odluke, onda ona mora imati posljedice po te ljude, kao sto bi bilo i da potpises bankrot.
(Slicno na primjer vazi za ilegalnu imigraciju. Ja se slazem da treba postojati path to citizenship i za njih, osim ako nemaju criminal record, ali taj path treba biti tezi i duzi nego nekome ko je legalno imigrirao, i sa odredjenim preduslovima).
Drugo, ne slazem se uopste da se radi o "nepravdi" i "prisiljavanju" jer niko nije prisiljen da ide na fakultet i podize dugove. Pogotovo ne da ide na fax i uzme degree iz Pshychology s kojom moze guzicu obrisat. Nije nepravda to sto si potpisao zajam, vec je nepravda sto fakultet toliko kosta.
Sto dovodi do treceg: Fakulteti su preskupi i cijena skolarine drasticno raste. Tu dolazimo do price o buducnosti. Sto je neko placao pun kurac u proslosti, ne znaci da moraju i njegova djeca u buducnosti.
Sto onda dovodi do cetvrtog i najbitnijeg: ovdje se jedino mogu porediti kruske s kruskama i jabuke s jabukama. Nikako kruske s jabukama. Kruske su prosle i trenutne generacije, jabuke su buduce generacije. U proslosti je skolarina bila za sviju ista. U buducnosti ce biti za sviju ista. Ako bog da, mnogo manja nego nama u proslosti. No to je ok, jer su u pitanju dvije razlicite generacije. Ovdje pricamo o jednoj te istoj grupi ljudi.
Ako mene pitate, ovo je poprilicno jeftin fazon za uzimanje politickih poena od studentarije.
Da ne govorimo o free tuition koju predsjednicki kandidat federalne vlade nudi za STATE colleges.
Kao i mnoge druge stvari koje se obecavaju, pravicemo se da je ovo nesto sto se stvarno moze odraditi i za rad diskusije raspravljat o tome.
- jeza u ledja
#1290 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Pa naravno da je fakultet privilegija ako nisu svi u mogucnosti ici na isti - ne samo zbog nedostatka para.kio01 wrote: ↑25/02/2020 20:45 Nepravda je naplacivati edukaciju six fucking figures, kada se ista ta edukacija u mnogim drugim zemljama nudi besplatno. I samo da znas, nije svaka nepravda na istom nivou. Nepravda je da ja dobijem manji dio cokoladice zato sto si je ti nejednako podijelio. Sa druge strane spektruma imamo stvari poput robstva.
Ljudi iz milion razlicitih nacina nisu u mogucnosti otplatiti svoje dugove. Zbog tih ljudi ja navodim da su lijeni i neodgovorni potpuno irelevantni, nisu oni ti za koje se bori.
Ako se ovo ikada desi, biti ce ljudi sa unfair advantage, ali ce to isto tako biti ogromna stimulacija ekonomije, jer ce se mladi fokusirati na svoju buducnost, ne svoje dugove. Jebi ga, bit ce onih koji definitivno nisu zasluzili ovu privilegiju, ali cilj je dobrobit naroda, vecina onih koji ce od ovoga imati beneficiju su mladi ljudi koji ce imati vise resursa pri postizanju svojih ciljeva u karijeri.
Ovaj primjer nekoga ko je rodjen u getu je upravo to o cemu ja pricam. Ima upravo takvih koji su uspjeli upisati se u neki fakultet, i kojima bi zivot bio olaksan oprastanjem dugova.
Jos jednom da kazem, ovo je vise kontra argument tvom argumentu nego sto je podrska ovog prijedloga, jer nisam dovoljno upoznat sa prijedlogom da dajem misljenje o njemu. Ne mogu da vjerujem da je u najbogatijoj drzavi na svijetu fakultet privilegija.
Edukacija ne kosta six fucking figures. Edukacija kosta six fucking figures ako ides na expensive fucking private college i ako si fucking toliko glup da fucking ne shvatas u sta se uvaljujes for the rest of your fucking life, sa fucking liberal arts bachelor's degree.
I nepravda je kad neko je neko platio 10 puta manji in-state tuition, uzeo dugove, dobio slabiji posao jer se nije htio i mogao zavaljivati six fucking figures, i opet ih otplatio i to u istu kasu iz koje se ovaj drugi zavalio 10 puta vise.
Ne govorim o maloj grupi lijenih ljudi. Govorim o svima. Zato sam i napisao da je uzimanje necega sto ne mozes vratiti definicija neodgovornosti. Velika vecina ljudi upravo jesu odgovorni i znaju sta su potpisali, te dugove natenane vracaju. Neodgovorni su oni koji ih ne znaju vratiti. A vrlo mala grupa ljudi su oni koji su i pored najboljih namjera najebali.
Taj koji je rodjen u getu, ili neko iz teskog siromastva, a ko se snasao i uspio - to je obicno argument liberalnog kapitalizma, a ne socijalizma - ako si dovoljno uspjesan/sposoban - mozes uspjeti. On ide kontra stanovista u kojem se drzava treba pobrinuti o onim manje sposobnim, tako da ne razumijem kako je to argument za? To su izuzeci od pravila, koji samo sluze odbrani privilegije koju imaju oni iznad njih, a koji je nisu nuzno zasluzili. Upravo takvi (srednja i visa srednja klasa) bi imali najvise koristi od ovakvog otpisa dugova, jer to su oni sa zavrsenim skolama in the first place.
I ovo sve dalje podrazumijeva besplatno skolstvo. Mozemo i tome.
Najbolji primjer je UK, gdje je donedavno visoko skolstvo i stvarno bilo besplatno. To je dovelo do situacije gdje su univerziteti morali imati ogranicenja na broj upisa, izdvajanja drzave su bila ogromna, a od toga su najvise hairovala opet djeca iz srednje i vise srednje klase - jer su oni imali dovoljno dobro obrazovanje prije toga i sa dobrim ocjenama ulijetali bez problema u programe. Istovremeno, oni najbogatiji su si mogli priustiti privatne skole, koje su bile jos ekskluzivnije, s time stjecati jos vecu prednost na ostalima. Od uvodjenja tuicije, broj studenata se samo povecao, a razlike izmedju drzavnih i privatnih fakulteta, tj. uspjeha u karijeri onih sa zavrsenom jednom i drugom diplomom samo smanjio. Uvodjenje tuicije za skolovanje je svojevremeno bila progresivna ideja.
Opet kazem, najvise koristi ce od ovoga imati oni koji su vec privilegovani, nikako obratno.
-
kio01
#1291 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
https://www.studentloanplanner.com/aver ... hool-debt/ Na ovakve stvari mislim, ne liberal arts, al dobro.jeza u ledja wrote: ↑25/02/2020 21:21
Pa naravno da je fakultet privilegija ako nisu svi u mogucnosti ici na isti - ne samo zbog nedostatka para.
Edukacija ne kosta six fucking figures. Edukacija kosta six fucking figures ako ides na expensive fucking private college i ako si fucking toliko glup da fucking ne shvatas u sta se uvaljujes for the rest of your fucking life, sa fucking liberal arts bachelor's degree.
I nepravda je kad neko je neko platio 10 puta manji in-state tuition, uzeo dugove, dobio slabiji posao jer se nije htio i mogao zavaljivati six fucking figures, i opet ih otplatio i to u istu kasu iz koje se ovaj drugi zavalio 10 puta vise.
Ne govorim o maloj grupi lijenih ljudi. Govorim o svima. Zato sam i napisao da je uzimanje necega sto ne mozes vratiti definicija neodgovornosti. Velika vecina ljudi upravo jesu odgovorni i znaju sta su potpisali, te dugove natenane vracaju. Neodgovorni su oni koji ih ne znaju vratiti. A vrlo mala grupa ljudi su oni koji su i pored najboljih namjera najebali.
Taj koji je rodjen u getu, ili neko iz teskog siromastva, a ko se snasao i uspio - to je obicno argument liberalnog kapitalizma, a ne socijalizma - ako si dovoljno uspjesan/sposoban - mozes uspjeti. On ide kontra stanovista u kojem se drzava treba pobrinuti o onim manje sposobnim, tako da ne razumijem kako je to argument za? To su izuzeci od pravila, koji samo sluze odbrani privilegije koju imaju oni iznad njih, a koji je nisu nuzno zasluzili. Upravo takvi (srednja i visa srednja klasa) bi imali najvise koristi od ovakvog otpisa dugova, jer to su oni sa zavrsenim skolama in the first place.
I ovo sve dalje podrazumijeva besplatno skolstvo. Mozemo i tome.
Najbolji primjer je UK, gdje je donedavno visoko skolstvo i stvarno bilo besplatno. To je dovelo do situacije gdje su univerziteti morali imati ogranicenja na broj upisa, izdvajanja drzave su bila ogromna, a od toga su najvise hairovala opet djeca iz srednje i vise srednje klase - jer su oni imali dovoljno dobro obrazovanje prije toga i sa dobrim ocjenama ulijetali bez problema u programe. Istovremeno, oni najbogatiji su si mogli priustiti privatne skole, koje su bile jos ekskluzivnije, s time stjecati jos vecu prednost na ostalima. Od uvodjenja tuicije, broj studenata se samo povecao, a razlike izmedju drzavnih i privatnih fakulteta, tj. uspjeha u karijeri onih sa zavrsenom jednom i drugom diplomom samo smanjio. Uvodjenje tuicije za skolovanje je svojevremeno bila progresivna ideja.
Opet kazem, najvise koristi ce od ovoga imati oni koji su vec privilegovani, nikako obratno.
Zasto ne razumijes da je argument za? Oprastanje dugova mi ne zvuci bas kapitalisticki. Ostaviti tu osobu da se bori sama za sebe je kapitalizam, bilo koja vrsta olaksanja je socijalizam( socijalizam definisan loosely u ovom slucaju).
Navodis UK kao primjer svega loseg o besplatnom visokom skolstvu, a zaboravljas susjednu Skandinaviju i druge bliznje drzave.
- jeza u ledja
#1292 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ne zaboravljam Skandinaviju, ne znam puno o situaciji tamo. Samo znam da su britanski univerziteti poslije americkih najjaci u svijetu.kio01 wrote: ↑25/02/2020 21:42
https://www.studentloanplanner.com/aver ... hool-debt/ Na ovakve stvari mislim, ne liberal arts, al dobro.
Zasto ne razumijes da je argument za? Oprastanje dugova mi ne zvuci bas kapitalisticki. Ostaviti tu osobu da se bori sama za sebe je kapitalizam, bilo koja vrsta olaksanja je socijalizam( socijalizam definisan loosely u ovom slucaju).
Navodis UK kao primjer svega loseg o besplatnom visokom skolstvu, a zaboravljas susjednu Skandinaviju i druge bliznje drzave.
Govorim o tome primjeru nekog iz geta ko je uspio, kao argumentu da moze eto kao i on ako je sposoban. Pa moze, ako ga u medjuvremenu ne zakine negdje metak.
Ovdje govorimo o argumentu kontra meritokracije, a meritokracija bi podrazumijevala da svako dobija onoliko koliko zasluzuje i za sta je sposoban. Pa, ja bih rekao da je otplacivanje duga isto tako argument u korist meritokracije. Znaci neko iz geta je zasluzio da ide na fax, on je to svojim radom i spobnoscu dobio. Neko je potpusao dug, zavrsio skolu, i svojim radom i sposobnoscu otplatio dug.
Argument u korist optisa dugova je argument kontra meritokracije. U njemu ne dobija svako ono koliko je zasluzio i nekome se gleda kroz prste iako je pogrijesio.
Ja ne zastupam ovdje neke argumente za meritokraciju. Ja se slazem da postoje ljudi kojima treba veca pomoc i cak i da mislim da svako dobija onoliko koliko zasluzuje (daleko od toga), ne smatram to treba biti jedini standard. Medjutim, puko otpisivanje studentskih dugova bez ikakvih reperkusija ne moze biti nacin pomoci manje sposobnim. Cak sta vise, smatram da ce upravo pomoci onim koji su vec privilegovani.
PS: Zaboravih link - ne brinem se za ljekare. Oni masno zaradjuju.
-
omar little
#1293 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
poceli su bacati sve i svasta u nadi da ce promijeniti misljenje onih sto jos ne znaju i nisu odlucili za koga glasati. demokrate se bore protiv bernija neokonzervativnim, republikanskim, srackama o kubi. doduse, republikanac im je heroj i spasitelj, drukcije ne mogu i ne zele.
dnc spokesperson ide na fox pozicionirati bernija kao nekog ko glorificira fidela castra za razliku od demokratske stranke koja je protiv brutal dictatorships. :steaming_pile_of_shit: na FOX ide, zvanicni dnc spokesperson. ne izlaze iz saudijske i kineske guzice.
valjda se da ce ih bernie napenaliti fasistickim diktaturama koje su instalirali i podrzavali po planeti ako povuku ovo pitanje na debati. i nadam se da ce ovi iz bernijeve kampanje izvuci obamine klipove o kubi i mlatiti njima po drustvenim mrezama do besvijesti.
dnc spokesperson ide na fox pozicionirati bernija kao nekog ko glorificira fidela castra za razliku od demokratske stranke koja je protiv brutal dictatorships. :steaming_pile_of_shit: na FOX ide, zvanicni dnc spokesperson. ne izlaze iz saudijske i kineske guzice.
valjda se da ce ih bernie napenaliti fasistickim diktaturama koje su instalirali i podrzavali po planeti ako povuku ovo pitanje na debati. i nadam se da ce ovi iz bernijeve kampanje izvuci obamine klipove o kubi i mlatiti njima po drustvenim mrezama do besvijesti.
- alijagoro
#1294 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Fidel ko da je pobio na stotine hiljada Amerikanaca,pa ovi zapeli na njega.
- karanana
#1295 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
hahaha. ovaj biden postade zajebancija.
on je sve uradio. on je napisao ovaj bill on je napisao onaj bill. nakon svake teme njegova je nesto u stilu I wrote that bill.
ali uzece S.C.
zajednicki ce sve uraditi da bernie na kraju popushi ili ce ga na kraju neko roknut.
mislim nece bernie uzeti trumpa, ali nece ni niko drugi od ovih debila.
haha, evo bidena opet, on zaustavio ebolu.
on je sve uradio. on je napisao ovaj bill on je napisao onaj bill. nakon svake teme njegova je nesto u stilu I wrote that bill.
ali uzece S.C.
zajednicki ce sve uraditi da bernie na kraju popushi ili ce ga na kraju neko roknut.
mislim nece bernie uzeti trumpa, ali nece ni niko drugi od ovih debila.
haha, evo bidena opet, on zaustavio ebolu.
- GandalfSivi
#1296 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Napade Biden Sandersa za Kubu i realno samo ispade glup. Drugi se usutise...
- karanana
#1297 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
a obama prvi otiso tamo i gledo bejzbol sa fidelovim bratom.
- sinuhe
#1298 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Sasvim moguce da mu se na kraju isprijece Kubanci sa swing state Floride. Ali i prilika da se Amerikanci konacno izjasne glede tog socijalizma ukoliko stvarno bude predsjednicki kandidat.
- GandalfSivi
#1299 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ima vise bivsih zatvorenika (vecinom crnci) koji su dobili pravo po prvi put na osnovu amandmana cetiri na Floridi (bivsi zatvorenici koji mogu glasati, 1.4 miliona) nego Kubanaca na Floridi (1.2 miliona ukupno), tako da se je ta prica zesce prenapuhana. I Kubanci svakako vecinom glasaju za republikance. Kao sto vec napisah, puno veci problem na Floridi je sto je jedna od drzava sa najstarijom populacijom u Americi (ne samo to, nego su to u ogromnoj vecini bijeli penzioneri), a ti ne vole Sandersa sekunde...
- GandalfSivi
#1300 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ima tu jos jedna jako bitna stvar. Raznorazni likovi misle da stvarno znaju stavove ljudi koje predstavljaju. Recimo ima congreswoman sa Floride koja je apsolutno sigurna da ona predstavlja stavove svih Kubanaca dole. Isto tako su bili i union leaders iz Culinary Uniona u Nevadi, koji su isli totalno kontra Sandersa, pa im 62% clanstva glasa za istoga...