Jarane, postao sam ti pravi suburbian dad. Nedjeljom u basti gradim zajebancije za juniora...jeza u ledja wrote: ↑24/02/2020 23:30Dze nisi to upratio bolan. To je glavna vijesti bila juce.GandalfSivi wrote: ↑24/02/2020 22:20 Fuck, totalno sam fulio da je Marianne Williamson jucer podrzala Sandersa.
Jezu, ako ga sada ne pocnes podrzavati srcem i dusom, picka si prava![]()
![]()
Eto, i Sanders je dobio prvi endorsment od nekog predsjednickog kandidata.![]()
![]()
USA - Izbori za predsjednika 2020
- GandalfSivi
#1251 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
- GandalfSivi
#1252 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Bloomberg odustao od Town Halla veceras, “pomjerio” za dva dana

- GandalfSivi
#1253 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Kako smijesan lik 
- ultima_palabra
#1254 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Utrka za Senat 2018... Ted Cruz-Beto O'Rourke 51-49. Za 10 godina će Teksas biti standardno plavi.MorningStar wrote: ↑24/02/2020 19:47 Prije ce san fran postati uporiste republikanaca nego teksas sto ce vagnuti na demokratsku stranu![]()
I to Beto nije klasični južnjački Demokrata samo na papiru, nego pravi progresivac koji bi da oduzima puške
- ultima_palabra
#1255 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ne dopada mi se kampanja puna ideoloških rasprava ako Sanders dobije nominaciju. Nadam se da ima plan kako da uzme swing states, inače je zajebo ovu planetu za par narednih decenija...
- alijagoro
#1256 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Jedva nekako,nazor ko da su ga natjerali
- SmokingMan
#1257 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Prosto ne mogu da vjerujem da Sanders pokušava okupiti studentko glasačko tijelo sa lažnim obećanjem da će im dugovi biti izbrisanih. 
- GandalfSivi
#1258 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Prica o federalnim, a ne o privatnim dugovima, a cak im ne mora ni obrisati dugove, dovoljno je da ukine kamate, sto je vise od pola duga...SmokingMan wrote: ↑25/02/2020 03:25 Prosto ne mogu da vjerujem da Sanders pokušava okupiti studentko glasačko tijelo sa lažnim obećanjem da će im dugovi biti izbrisanih.![]()
- jeza u ledja
#1259 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Interesantna rasprava odrasle osobe i djeteta.
- jeza u ledja
#1260 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
A oni koji su sparali i otplatili dugove i tako bili u startu hendikepirani u karijeri - oni ce mahat usima jel?GandalfSivi wrote:
Prica o federalnim, a ne o privatnim dugovima, a cak im ne mora ni obrisati dugove, dovoljno je da ukine kamate, sto je vise od pola duga...
Katastrofalno losa i nepravedna zamisao, koja sluzi kao gimmick za dobijanje glasova omladine.
Ne znam koje su poluge za ukidanje ovog duga ali i to sumnjam da se tek tako moze kakvim carobnim stapicem ukinuti. Al eto, zanosicemo se da je ideja super i da ce se carobno sprovesti u djelo.
Ako ima sta da zamjeram Sandersu to je ovo, kao i ideja potpuno besplatnog koledza za sve. Niti je fer niti je ostvarivo. Nisam znao da i on zastupa ovo, mislio sam da je samo Warrenova.
Zar nije jednostavnije samo probati povecati izdavanja za javne ustanove i tako drasticno smanjiti troskove i napraviti neki program otplate koji nece bamkrotirati ljude?
Ovo i ekonomski protekcionizam su stvari koje mu najvise zamjeram. O vanjskoj politici ne prica puno, ali ako je tu kakav Noam Chomsky i to mu zamjeram.
Medicare for all sto ce mene tice moze odmah, kad bi kako moglo.
- jeza u ledja
#1261 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Meni nije problem ova usporedba koliko ona od prije sedmicu-dvije o vjesanjima. Lik je pametan cova, kao i James Carville recimo, ali glava im je u nekim drugim vremenima.
A ovaj Matthews je svakako imao i drugih ispada.
No djaba sto ja mislim da mu je vrijeme za penziju, problem je sto milioni iz njegove generacije razmisljaju isto ovako. Njima je komunizam gori od nacizma, a socijalizam valjda samo malo blazi oblik a la fasizam?
Svakako velika vecina Amera veze nema sta je socijalizam. Da ga jebes, njima je socijaldemokracija “liberalizam”, a priproste radikale znaju nazvati “progresivcima”.
- sinuhe
#1262 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Kaze i sam Bernie da je Danska socijalisticka zemlja na sto je morao reagovati i premijer Danske.
Amerika bi davno bila nalik Evropi da Amerikanci zele. Jos su Nelsona Rockefellera, od onih Rockefellera, dok je bio guverner drzave New York prije 50,60 godina prozivali za socijalizam
Amerika bi davno bila nalik Evropi da Amerikanci zele. Jos su Nelsona Rockefellera, od onih Rockefellera, dok je bio guverner drzave New York prije 50,60 godina prozivali za socijalizam
- SmokingMan
#1263 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Slabo su amerikanci upoznati sa politikom, kao naši ruralci, pa stoga i imaju ovakvog smiješnog predsjednika. Uvidio sam da su kandidati manje, više bezidejni, a kampanja manje više liči na međusobo prepucavanje, a manje na predlaganje riješavanja problema u američkom društvu i spoljnoj politici.GandalfSivi wrote: ↑25/02/2020 03:28Prica o federalnim, a ne o privatnim dugovima, a cak im ne mora ni obrisati dugove, dovoljno je da ukine kamate, sto je vise od pola duga...SmokingMan wrote: ↑25/02/2020 03:25 Prosto ne mogu da vjerujem da Sanders pokušava okupiti studentko glasačko tijelo sa lažnim obećanjem da će im dugovi biti izbrisanih.![]()
- GandalfSivi
#1264 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Jebiga, i ia sam na juris otplatio sve (masters mi je bio placen od posla, ali barem undergrad), pa se ne zalim. Kakve veze ima financial burden mnogih sa mnom? Oni otplatili ili ne, meni je sada isto, a realno je pravedno barem im skinuti kamate na dug preko federalnih programa. Sto se tice dzaba skole, lik prica samo o state colleges, privatni bi jos uvijek placali se...jeza u ledja wrote: ↑25/02/2020 04:51A oni koji su sparali i otplatili dugove i tako bili u startu hendikepirani u karijeri - oni ce mahat usima jel?GandalfSivi wrote:
Prica o federalnim, a ne o privatnim dugovima, a cak im ne mora ni obrisati dugove, dovoljno je da ukine kamate, sto je vise od pola duga...
Katastrofalno losa i nepravedna zamisao, koja sluzi kao gimmick za dobijanje glasova omladine.
Ne znam koje su poluge za ukidanje ovog duga ali i to sumnjam da se tek tako moze kakvim carobnim stapicem ukinuti. Al eto, zanosicemo se da je ideja super i da ce se carobno sprovesti u djelo.
Ako ima sta da zamjeram Sandersu to je ovo, kao i ideja potpuno besplatnog koledza za sve. Niti je fer niti je ostvarivo. Nisam znao da i on zastupa ovo, mislio sam da je samo Warrenova.
Zar nije jednostavnije samo probati povecati izdavanja za javne ustanove i tako drasticno smanjiti troskove i napraviti neki program otplate koji nece bamkrotirati ljude?
Ovo i ekonomski protekcionizam su stvari koje mu najvise zamjeram. O vanjskoj politici ne prica puno, ali ako je tu kakav Noam Chomsky i to mu zamjeram.
- jeza u ledja
#1265 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Eto te ko kospicari, dok drugi placaju na vrijeme i izmiruju dugove, ti bi drzava da ti ih oprosti i da jos djaba.GandalfSivi wrote: ↑25/02/2020 10:23 Jebiga, i ia sam na juris otplatio sve (masters mi je bio placen od posla, ali barem undergrad), pa se ne zalim. Kakve veze ima financial burden mnogih sa mnom? Oni otplatili ili ne, meni je sada isto, a realno je pravedno barem im skinuti kamate na dug preko federalnih programa. Sto se tice dzaba skole, lik prica samo o state colleges, privatni bi jos uvijek placali se...
Ne znam kako drukcije da objasnim koji je problem s ovom idejom.
- GandalfSivi
#1266 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Pa sad ti kazem, nije za mene, ja sam svoje otplatio. Ali je ba cirkus da mnogi ne mogu ici na fakultet (iskoristiti svoj potencijal) zato sto je godina 25K-40K. To nigdje na svijetu nema. Pricam o opstem dobru, ne o licnoj situaciji...jeza u ledja wrote: ↑25/02/2020 15:03Eto te ko kospicari, dok drugi placaju na vrijeme i izmiruju dugove, ti bi drzava da ti ih oprosti i da jos djaba.GandalfSivi wrote: ↑25/02/2020 10:23 Jebiga, i ia sam na juris otplatio sve (masters mi je bio placen od posla, ali barem undergrad), pa se ne zalim. Kakve veze ima financial burden mnogih sa mnom? Oni otplatili ili ne, meni je sada isto, a realno je pravedno barem im skinuti kamate na dug preko federalnih programa. Sto se tice dzaba skole, lik prica samo o state colleges, privatni bi jos uvijek placali se...
Ne znam kako drukcije da objasnim koji je problem s ovom idejom.
-
1Dante1
- GandalfSivi
#1268 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Predobro...
- jeza u ledja
#1269 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Moguce da ce mu Sanders biti "worst nightmare", no po svemu sudeci Trumpu je bar trenutno Sanders najbolji izbor. Tako bar on kaze da razmislja, kao i svi desnicarski pundits.
Sad da li su u pravu to je druga stvar.
- GandalfSivi
#1270 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Odakle mi je ovo poznato?jeza u ledja wrote: ↑25/02/2020 16:20 Moguce da ce mu Sanders biti "worst nightmare", no po svemu sudeci Trumpu je bar trenutno Sanders najbolji izbor. Tako bar on kaze da razmislja, kao i svi desnicarski pundits.
- alijagoro
#1271 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Taktika zbuni protivnika.jeza u ledja wrote: ↑25/02/2020 16:20 Moguce da ce mu Sanders biti "worst nightmare", no po svemu sudeci Trumpu je bar trenutno Sanders najbolji izbor. Tako bar on kaze da razmislja, kao i svi desnicarski pundits.
- jeza u ledja
#1272 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Na kojim tajnim snimcima?GandalfSivi wrote: ↑25/02/2020 16:29
Odakle mi je ovo poznato?Plus, Trump je na onim tajnim snimcima priznao da se boji Bernija, a sto se tice pundits, jedna dobra stvar oko Trumpa je sto je izveo demokratiju na ulice, ljudi pocinju vise da se fokusiraju na grassroot movements, prije nego sto ce slusati placene “analiticare” na tv-u. Znas koliko su mi isli na neku stvar, ali istina je da postaju irelevantni i je znaju kako da se nose sa tim...
Da se vise boji Bernija ne bi proveo onoliko vremena digging out dirt on Biden. Mislim pricamo o tome cega se on kao boji, ne pricamo o tome sta je realnost.
- GandalfSivi
#1273 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Onih sat vremena sto se pretpostavlja da je onaj Rudyjev Ukrajinac objavio... Slaba je snimka, ali se cuje u jednom momentu kako prica o tome kako Bernie jedini okuplja crowd i kako to moze biti problem. A realno je i on kao imnogi vjerovao da je Biden done deal, zato je krenuo prvo na njega...jeza u ledja wrote: ↑25/02/2020 16:44Na kojim tajnim snimcima?GandalfSivi wrote: ↑25/02/2020 16:29
Odakle mi je ovo poznato?Plus, Trump je na onim tajnim snimcima priznao da se boji Bernija, a sto se tice pundits, jedna dobra stvar oko Trumpa je sto je izveo demokratiju na ulice, ljudi pocinju vise da se fokusiraju na grassroot movements, prije nego sto ce slusati placene “analiticare” na tv-u. Znas koliko su mi isli na neku stvar, ali istina je da postaju irelevantni i je znaju kako da se nose sa tim...
![]()
Da se vise boji Bernija ne bi proveo onoliko vremena digging out dirt on Biden. Mislim pricamo o tome cega se on kao boji, ne pricamo o tome sta je realnost.
-
kio01
#1274 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Jesu li se tako ljutila djeca umrlih kad je Flemming otkrio Penicilin? Jesu li se robovi ljutili na novu generaciju slobodnih ljudi 1863.?jeza u ledja wrote: ↑25/02/2020 04:51A oni koji su sparali i otplatili dugove i tako bili u startu hendikepirani u karijeri - oni ce mahat usima jel?GandalfSivi wrote:
Mozda mislis da bi se ljudi ljutili jer su oni odmah otplatili, a ovima sto nisu je odjednom oprosteno. To razumijem do nekle, ali i dalje, postoje hiljade ljudi koji nemaju ni dinara dotatno da otplacuju dugove, bilo to radi bolesti, invalidnine, djece, itd. Definitivno ima lijenih i neodgovornih, ali to je absolutno nevazno. Nepravde se trebaju rijesiti, a ne prenositi s koljena na koljeno. Uvijek ima tranziciona generaciju koja je taman propustila sansu, ali sta ces, C'est la vie. Be a bit less selfish.
Ovo nije komentar na plan, vec na glup razlog tvoje nenaklonosti predlogu.
-
kio01
#1275 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Biden je do prije nekoliko sedmice bio daleki front- runner. Trumpu je Bidenov skandal upao u ruke, nego sta ce nego iskoristiti priliku. Mislim da je Trump dovoljno pametan da skonta da postoji velika opasnost od Sandersa, tako da brace for impact kad pocne srat o Staljinu i Marxu.jeza u ledja wrote: ↑25/02/2020 16:44Na kojim tajnim snimcima?GandalfSivi wrote: ↑25/02/2020 16:29
![]()