BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#6626 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by mk ultra »

Image

nema bolje reciklaže na svijetu :mrgreen: :mrgreen:
kox

#6628 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by kox »

jednonogi_Jack wrote: 19/02/2020 08:49 Image
Je li u prodaji ?
Mea_parvitas

#6629 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Mea_parvitas »

Super izgleda...
jednonogi_Jack

#6630 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by jednonogi_Jack »

kox wrote: 19/02/2020 09:36
Je li u prodaji ?
Nije još. Mislim da Hrvić uvijek najavi kada kreće prodaja.
Ali promotivne su već u tu:

Image
VladaFBiH

#6631 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by VladaFBiH »

_Reds_ wrote: 29/01/2020 10:01 Ja sam probao razne flasirane vode.

jeste da nije nasa, i nekada sam imao misljenje da su sve iste, ali meni Prolom nije ista voda.

Cak i kad stoji duze vrijeme, drugacija je od drugih voda.
slažem se - odvratna je i prije i poslije :bih:
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#6632 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Slo Burner »

Meni najgore kad kupujem voce i povrsce , pa mi to spakuju u 7 razlicitih najlonskih vrecica
xoklix

#6633 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by xoklix »

Heller wrote: 01/02/2020 11:36 al serete s vodom ja kupim najjeftiniju domaću i da nije Oaza, jer izbjegavam sve od AS Grupe, a inače Česmovača.
Zbog čega izbjegavaš AS Grupu?
Meni Oaza najbolja, poslije Proloma kojeg ne želim kupovati.
Prolom nije ljekovit, čak je Sud u Srbiji presudio da moraju "ljekovitost" izbaciti iz marketinga.
Jana,Sarajevska i Olimpija tri najmanje ukusne vode.
Radije Prolom uzmem nego ove tri.
Kad je vani temperatura ispod nule, nema bolje od česmovaće.
_Reds_

#6634 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by _Reds_ »

VladaFBiH wrote: 19/02/2020 10:06

jeste da nije nasa, i nekada sam imao misljenje da su sve iste, ali meni Prolom nije ista voda.

Nisma ja protiv domaceg, kupujem u domacim marketima, sve sto ima domcau zamjenu kupujem, evo i ako ima neka voda da je kao Prolom rado bi probao.

Jednostavno druge vode tesko mogu razlikovati, Prolom mi je drugačiji, i godi mi.
Vodu sa česme u stanu rijetko kad pijem, jer je fakat užaš, puna kamenca.
Kod roditelja na drugom mjestu u gradu je voda puno bolja.
Često ako idem na planinu znam otići i natočiti na par mjesta one boce od 5 litara.
VladaFBiH

#6635 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by VladaFBiH »

_Reds_ wrote: 19/02/2020 12:14
VladaFBiH wrote: 19/02/2020 10:06

Nisma ja protiv domaceg, kupujem u domacim marketima, sve sto ima domcau zamjenu kupujem, evo i ako ima neka voda da je kao Prolom rado bi probao.

Jednostavno druge vode tesko mogu razlikovati, Prolom mi je drugačiji, i godi mi.
Vodu sa česme u stanu rijetko kad pijem, jer je fakat užaš, puna kamenca.
Kod roditelja na drugom mjestu u gradu je voda puno bolja.
Često ako idem na planinu znam otići i natočiti na par mjesta one boce od 5 litara.
Da završimo raspravu na temu da je voda puna kamenca i da je "tvrda"... Vjerovao ili ne Sarajevska voda spada u srednje tvrde vode i kao takva u "najugodnije za piti" samo se mi furamo da je jako tvrda i da je puna kamenaca :)

Tvrdoća vode određena je sadržajem kalcijevih i magnezijevih soli (Wetzel, 1983). Razlikuje se karbonatna tvrdoća, koja je posljedica sadržaja Ca2+ i Mg2+ jona veza‐ nih u vidu karbonata i bikarbonata u vodi, i nekarbonatna tvrdoća, koja potiče od Ca2+ i Mg2+ jona u formi sulfata, hlorida i nitrata. Nekarbonatna tvrdoća zove se i trajna tvrdoća jer se ne uklanja taloženjem uslijed ključanja vode, nasuprot karbo‐ natne tvrdoće. Tvrdoća se kod nas najčešće izražava u mg CaCO3/l ili u Njemačkim stepenima tvrdoće (°dH), pri čemu važi slijedeći koeficijent konverzije (Wetzel, 1983): 1°dH = 17,90 mg CaCO3/l Tvrdoća daje karakterističan ukus vodi za piće. Voda srednje tvrdoće (8‐18°dH) je najugodnija za piće, dok je veoma mekana voda bljutavog ukusa (Mutschmann i Stimmelmayr, 1999). Vode visoke tvrdoće su, osim za piće, nepovoljne i u mnogim industrijskim procesima, posebno ako se voda koristi u sistemima za hlađenje.

Tvrdoća vode u Sarajevu je u prosjeku oko 12°dH (ulazi u srednje tvrdu vodu) a neka izvorišta idu do max 14°dH

KLASIFIKACIJA VODE PO TVRDOĆI PREMA HARTEGRADENU:
0 °dH - 4 °dH JAKO MEKA VODA
4 °dH - 8 °dH MEKA VODA
8 °dH - 18 °dH SREDNJE TVRDA VODA
18 °dH - 30 °dH TVRDA VODA
> 30 °dH JAKO TVRDA VODA

I na kraju niko ti ne brani da plaćaš skupu nezdravu flaširanu vodu (prvenstveno mislim na plastičnu ambalažu koja je sama po sebi zlo) ako te to čini sretnim.

P.S. Ovo nije direktno tebi upućeno već svima koji su pokrenuli temu flaširane vode
_Reds_

#6636 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by _Reds_ »

Nije sva voda u Sarajevu ista.

I dobro znam da li je voda puna kamenca ili nije. Na bilo čemu metalanom kad se osuši ostanu tragovi kamenca. Česme ne možeš načistiti.
Voda na drugom mjestu u Sarajevu, recimo gdje su mi roditelji, nije ista, puno je pitkija.

Uradi hemijsku analizu na 4-5 mjesta u Sarajevo pa ćeš da vidiš kolika su odstupanja.

Sve ovo što ti govoriš i ja sam sam govorio nekada. I nikoga ne nagovaram da kupuje ni ovu ni ovu vodu, niti da je uopće kupuje.
I po ovome Prolom je mehka voda, i očigledno da sam ja navikao bio na "mekšu" česmovaču ili jednostavno mom organizmu ne odgovara baš tvrda voda.
Heller

#6637 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Heller »

xoklix wrote: 19/02/2020 10:19
Heller wrote: 01/02/2020 11:36 al serete s vodom ja kupim najjeftiniju domaću i da nije Oaza, jer izbjegavam sve od AS Grupe, a inače Česmovača.
Prolom nije ljekovit, čak je Sud u Srbiji presudio da moraju "ljekovitost" izbaciti iz marketinga.
jer su robovlasnici i ratni profiteri, Solanu preuzeli plate dole, Mlin plate dole, ZiM plate dole.
NecuVise

#6638 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by NecuVise »

Heller wrote: 19/02/2020 18:44
jer su robovlasnici i ratni profiteri, Solanu preuzeli plate dole, Mlin plate dole, ZiM plate dole.
imaš li neke konkretnije podatke za ovo, koliko su procentualno smanjili? Nije prvi put da ovo čujem a volio bih da provjerim te informacije. Žalosno ako je istinito.
Hajvan

#6639 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Hajvan »

nesto se previse komsiji prvom gleda u zube- jel' spustio plate robovlasnicku mu majku..., jel' vozi audija, jel nosi bijele carape...
a onda se ode u neku drugu prodavnicu i uzme od nekih dalekih robovlasnika- obuca, odjeca, hrana

mujo iz vica.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6640 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by _BataZiv_0809 »

Heller wrote: 19/02/2020 18:44
xoklix wrote: 19/02/2020 10:19
Gdje oni udju tu trava ne raste. I ja ih maksimalno izbjegavam.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6641 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by konektovan »

Skoro dvije godine kasne sa kremipanom, inace imenom koje se nekad koristilo za krem namaz. Kad je i maza izasla na trtiste ovo je vec bilo gotovo pripremljeno, ali odugovlacilo se poprilicno. Vjerovatno je zapelo oko love, cak su i plate radnicima smanjene, ulagale se u druge poslove, bosnalijek....
Bojim se da jedna lijepa prica zapoceta prije par godina, ne dozivi krah...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6642 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by _BataZiv_0809 »

Sta ce doziviti krah?
konektovan

#6643 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by konektovan »

_BataZiv_0809 wrote: 19/02/2020 22:31 Sta ce doziviti krah?
Pa za pocetak, smanjenje plate radnicima nije dobar znak, zatim ulaganje love u druge sektore koji nemaju bas direktne veze sa prehrambenom industrijom, ok, mozda ce neko reci da je bosnalijek sigurica, ali bojim se da ne zapuste ono sto je zapoceto. Konkurencija je sve jaca i jaca, a njihov donedavno najprodavaniji proizvod nije vise najprodavaniji...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6644 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote: 19/02/2020 22:53
Pa za pocetak, smanjenje plate radnicima nije dobar znak, zatim ulaganje love u druge sektore koji nemaju bas direktne veze sa prehrambenom industrijom, ok, mozda ce neko reci da je bosnalijek sigurica, ali bojim se da ne zapuste ono sto je zapoceto. Konkurencija je sve jaca i jaca, a njihov donedavno najprodavaniji proizvod nije vise najprodavaniji...
Pa uvijek su te tesanjske varalice smanjivale plate gdje god da udju. I kad su najbolje stajale. To je njihov MO. Ne znam to srecom iz prve ruke, ali iz druge znam dvocifren broj slucajeva. Najrecentnije iz ZIM-a.

Sto se tice kupovine dionica Bosnalijeka, to mi je totalna misterija. Ako ostavimo nastranu da proizvodnja eurokrema i mljevenje kukurza i psenice nemaju ama bas nista sa lijekovima :D otkud oni u toj prici odjednom, bas sad kad se taj famozni Haden odlucio povuci...
Hajvan

#6645 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Hajvan »

diversified (investment) portfolio :lol:
konektovan

#6646 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by konektovan »

@_BataZiv_0809
Tesko da cemo ja i ti ikad saznati otkud oni u biznisu sa lijekovima....
jednonogi_Jack

#6647 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by jednonogi_Jack »

konektovan wrote: 19/02/2020 22:24
Skoro dvije godine kasne sa kremipanom, inace imenom koje se nekad koristilo za krem namaz. Kad je i maza izasla na trtiste ovo je vec bilo gotovo pripremljeno, ali odugovlacilo se poprilicno. Vjerovatno je zapelo oko love, cak su i plate radnicima smanjene, ulagale se u druge poslove, bosnalijek....
Bojim se da jedna lijepa prica zapoceta prije par godina, ne dozivi krah...

...Pa za pocetak, smanjenje plate radnicima nije dobar znak, zatim ulaganje love u druge sektore koji nemaju bas direktne veze sa prehrambenom industrijom, ok, mozda ce neko reci da je bosnalijek sigurica, ali bojim se da ne zapuste ono sto je zapoceto. Konkurencija je sve jaca i jaca, a njihov donedavno najprodavaniji proizvod nije vise najprodavaniji...
Kremipan je bio i prije ovakva čokoladica. Krem namaz se zvao isto Maza. :D

Nemaju oni problema sa lovom niti su loši financijski. To što odugovlače sa izbacivanjem proizvoda će prije biti neka njihova taktika.
U AC Food su najavili Tops sendvič, Kremipan, nakav specijalni petit keks. Govorili su i o nekim novim čokoladama.
Najavljena je i proizvodnja piletine, jaja, kao i pokretanje linije Vegedor supe. U AC Food ima još puno toga da se uradi što se tiče pokretanja proizvodnje, ali će kod njih i biti najviše novih stvari.
Za sada je AS Group jaka i imaju nekakav solidan razvoj.

A što se tiče ovog sa Bosnalijekom, mislim da nema šanse da se oni uvale u ovaj segment, nego se bave nekim berzijanskim muljanjem, vjerovatno rade posao za nekoga u preuzimanju Bosnalijeka.
Kataklinger

#6648 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Kataklinger »

Sta je fazon s ovom Fiji vodom? Flasica od 0.33l kosta 3-4KM. Wtf?
Sto se tice Eviana, negdje sam vani zraknuo tu vodu i poprilicno je jeftina a kod nas je poprilicno skup ali i dalje duplo jeftiniji od Fiji-a.
drndalo

#6649 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by drndalo »

https://www.klix.ba/biznis/snaga-uspjeh ... /200218066

Zadovoljstvo uposlenika i iskljuceni komentari ispod naucno-propagandnog teksta...? :roll:
emirolini

#6650 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by emirolini »

Mislim da su na sponzorisanim clancima uvijek iskljuceni komentari
Post Reply