BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
jarobot

#69276 Re: BHTelecom All About

Post by jarobot »

Haris.ba wrote: 19/02/2020 07:14
jarobot wrote: 18/02/2020 21:08
Znači ne gledaš ni onih 130 nije samo sportklubove.
Zamisli da ima neko ko voli sport i ne gleda te tvoje kanale.
Sad bi trebao napisatu štaće mi drugi kanalu ja hoću samo sportklubove a plaćam live kamere
Postoji tehnologija već sada, bez išta da moraju specijalno uvoditi, ako hoćeš neki kanal da gledaš - platiš. Kako može za utakmice bh nogometa? Platiš markicu i gledaš utakmicu.

Ovako je komunizam, ja plaćam i arene i sport klubove da bi tebi bili jeftiniji za gledati. Ali, polahko doće i kod nas. Evo ja ću potpisati da ono što ja hoću da gledam da ti ništa ne plaćaš.
A mi ostali plaćamo kamere, 12 kanal koje gledaš i ovaj kalman radio da bi tebi bilo jeftinije.
Presipaš iz šupljeg u prazno.
Ne postoji nigdje u svijetu to što ti hoćeš da platiš samo što želiš gledati -desetak kanala . To što si naveo da ima sport u živo premijer liga je tzv palti pa gledaj.
Kako bi i koliko koštao tvoj plati pa gledaj - primjer tebi:
Napisao si da gledaš 12 kanala . Jedna utakmica je 2 km ,značu 4 utakmice mjesečno je 8 km - jedan kanal
Tvojih 12 kanala puta 8 km mjesečno je 96 km -plus internet +kamere i jedan radio kanal.
Nakupi se toga za 2-3 stoje po tvojoj logici i razmišljanju
jarobot

#69277 Re: BHTelecom All About

Post by jarobot »

Abate Fetel wrote: 19/02/2020 07:53 bh telekom ima malo tržište to da vam bude jasno svima, bez širenja poslovanja u druge zemlje kupovine drugih telekoma ili kablovskih operatera nema budućnosti.
Prvo trebaju iskoristiti mogućnosti na svom tržištu ,ne koriste ni 50% mogućnost. Za 20 godina nisu haman povukli ni metar optike ,da su se na vrijeme bacili na optiku sad bi imali barem duplo više korisnika zbog interneta a sa više korisnika i usluga jeftini . Mogli su pokoriti tržište ,nebi konkurencije bilo ni na mapi.
navedeni

#69278 Re: BHTelecom All About

Post by navedeni »

Haris.ba wrote: 19/02/2020 07:14
jarobot wrote: 18/02/2020 21:08
Znači ne gledaš ni onih 130 nije samo sportklubove.
Zamisli da ima neko ko voli sport i ne gleda te tvoje kanale.
Sad bi trebao napisatu štaće mi drugi kanalu ja hoću samo sportklubove a plaćam live kamere
Postoji tehnologija već sada, bez išta da moraju specijalno uvoditi, ako hoćeš neki kanal da gledaš - platiš. Kako može za utakmice bh nogometa? Platiš markicu i gledaš utakmicu.

Ovako je komunizam, ja plaćam i arene i sport klubove da bi tebi bili jeftiniji za gledati. Ali, polahko doće i kod nas. Evo ja ću potpisati da ono što ja hoću da gledam da ti ništa ne plaćaš.
Pay per view postoji decenijama već, to je zastarjeli način gledanja sadržaja, a kod nas je pogotovo propao, u svijetu isto tako zato je sve prešlo na cable i streaming
probook

#69279 Re: BHTelecom All About

Post by probook »

jarobot wrote: 19/02/2020 09:34
Abate Fetel wrote: 19/02/2020 07:53 bh telekom ima malo tržište to da vam bude jasno svima, bez širenja poslovanja u druge zemlje kupovine drugih telekoma ili kablovskih operatera nema budućnosti.
Prvo trebaju iskoristiti mogućnosti na svom tržištu ,ne koriste ni 50% mogućnost. Za 20 godina nisu haman povukli ni metar optike ,da su se na vrijeme bacili na optiku sad bi imali barem duplo više korisnika zbog interneta a sa više korisnika i usluga jeftini . Mogli su pokoriti tržište ,nebi konkurencije bilo ni na mapi.
Da su pametni pa davno kad nisu ni zazivili kablovski operateri da su dali dobar net bez debilnog ogranicenja prometa, sada bi imali barem 25% vise korisnika.

Da ne spominjem HD kanale.
Abate Fetel

#69280 Re: BHTelecom All About

Post by Abate Fetel »

kakvom tržištu?

ovo je mala zemlja jel kontaš, kvadraturom može stati u neki veći grad, New york ima 19,5 miliona stanovnika, a ovde se radi o 2 miliona ljudi kojih je svakim danom sve manje. kakvo tržište, nema ga!
sencobih

#69281 Re: BHTelecom All About

Post by sencobih »

probook wrote: 19/02/2020 10:13
Da su pametni pa davno kad nisu ni zazivili kablovski operateri da su dali dobar net bez debilnog ogranicenja prometa, sada bi imali barem 25% vise korisnika.

Da ne spominjem HD kanale.
Tu misliš da je slučajnost to što su zaživili svi kablovski operateri, pa se tek onda telekom počeo baviti televizijom?
nidjeveze1

#69282 Re: BHTelecom All About

Post by nidjeveze1 »

U jednom djelu se slažem s tobom .Istina je da Telecom nije iskoristio dobar dio mogućnosti koje ima.S druge strane ima nelojalnu konkurenciju u Telemachu koji radi šta hoće jer ne postoji pravna država koja bi to riješila.Ono što rade u BiH niti jedna uredjaja država nebi dozvolila.U Sloveniju i Hrvatskoj se već ne mogu ponašati kao ovdje a koliko vidim i u Srbiji se sprema promjena na tom planu.Kada je optika u pitanju tu su stvari malo drugačije.Optika je poprilicno skupa i mnogo bigatiji operateri u Evropi nisu pokrili velika podrucja sa FTTH.Od svih operatera u BiH Telecom je otišao najdalje sa FTTH tehnologijom.Sve nove zgrade se rade sa optikom do svakog stana.Kada su u pitanju postojece zgrade i kuce tu stvari iz raznoraznih razloga idu sporijw.Naravno da i to može ići brže ali za takvo nešto potrebno je više ljudi koji će raditi kako onaj teži i prljaviji fizicki dio posla do onih ljudi koji će biti opremljeni i obučeni za rad s optikom.Nazalost prijem ljudi ne ide u tom pravcu
prelivoda

#69283 Re: BHTelecom All About

Post by prelivoda »

Ja bi platio 2-3KM više samo da se izbace PINK kanali iz ponude, ili da su svi u posebnom paketu. :D
jarobot

#69284 Re: BHTelecom All About

Post by jarobot »

Abate Fetel wrote: 19/02/2020 10:26
kakvom tržištu?

ovo je mala zemlja jel kontaš, kvadraturom može stati u neki veći grad, New york ima 19,5 miliona stanovnika, a ovde se radi o 2 miliona ljudi kojih je svakim danom sve manje. kakvo tržište, nema ga!
Ne slažem se kažu da imaju 200.000 korisnika.
Da imaju više optike brzi internet dostupan svima imali bi 400.000 korisnika.A kad si tako jak na svom terenu konkurencija šta god da napravi možeš ići 5% dole sa cijenom i gornji si.
A ne da se dešava da sam morao zaprijetiti da ću sve odjaviti što imam pa da na kraju odjednom može i VDSL i net4 paket i 40 Mb/s...
jarobot

#69285 Re: BHTelecom All About

Post by jarobot »

prelivoda wrote: 19/02/2020 10:53 Ja bi platio 2-3KM više samo da se izbace PINK kanali iz ponude, ili da su svi u posebnom paketu. :D
Nemoj to konkurencija daje kao " bonus " na produženje ugovora. :D
Haris.ba

#69286 Re: BHTelecom All About

Post by Haris.ba »

jarobot wrote: 19/02/2020 09:19
Ma moze sto se mene tice i 500. Samo da placam sta hocu, a da nema sto necu.
navedeni wrote: 19/02/2020 09:43 Pay per view postoji decenijama već, to je zastarjeli način gledanja sadržaja, a kod nas je pogotovo propao, u svijetu isto tako zato je sve prešlo na cable i streaming
Kakvi zastarjelo. Pej per vju preko striminga je buducnost.
Ali_G

#69287 Re: BHTelecom All About

Post by Ali_G »

Moze li neki link za te usluge?
Moj rodjak zivi u USA, i gore placaju pretplati za catv i net, a posebno dokupljuju stream servise.
sencobih

#69288 Re: BHTelecom All About

Post by sencobih »

Haris.ba wrote: 19/02/2020 14:54
jarobot wrote: 19/02/2020 09:19
Ma moze sto se mene tice i 500. Samo da placam sta hocu, a da nema sto necu.
navedeni wrote: 19/02/2020 09:43 Pay per view postoji decenijama već, to je zastarjeli način gledanja sadržaja, a kod nas je pogotovo propao, u svijetu isto tako zato je sve prešlo na cable i streaming
Kakvi zastarjelo. Pej per vju preko striminga je buducnost.
Ja mislim da ne postoji operater kod kog možeš sam izabrati listu kanala koju želiš da gledaš i plaćaš
tandrli

#69289 Re: BHTelecom All About

Post by tandrli »

nidjeveze1 wrote: 19/02/2020 10:51 U jednom djelu se slažem s tobom .Istina je da Telecom nije iskoristio dobar dio mogućnosti koje ima.S druge strane ima nelojalnu konkurenciju u Telemachu koji radi šta hoće jer ne postoji pravna država koja bi to riješila.Ono što rade u BiH niti jedna uredjaja država nebi dozvolila.U Sloveniju i Hrvatskoj se već ne mogu ponašati kao ovdje a koliko vidim i u Srbiji se sprema promjena na tom planu.Kada je optika u pitanju tu su stvari malo drugačije.Optika je poprilicno skupa i mnogo bigatiji operateri u Evropi nisu pokrili velika podrucja sa FTTH.Od svih operatera u BiH Telecom je otišao najdalje sa FTTH tehnologijom.Sve nove zgrade se rade sa optikom do svakog stana.Kada su u pitanju postojece zgrade i kuce tu stvari iz raznoraznih razloga idu sporijw.Naravno da i to može ići brže ali za takvo nešto potrebno je više ljudi koji će raditi kako onaj teži i prljaviji fizicki dio posla do onih ljudi koji će biti opremljeni i obučeni za rad s optikom.Nazalost prijem ljudi ne ide u tom pravcu
Birokratija ubija, tj. podjela poslova.
U Tz korisnik želi preći sa koaxijale na optiku. Kod korisnika ne postoji mreža/čvorište.
Za jedan dan (2h) se povukla mreža, sljedeći dan stranci ušla optika i puštena.

Sve dok telekom ne uradi komplenu rekonstrukciju uloge montera na terenu, nikad neće nigdje stići.

A za stanove to dobijaju na gotovo, izvođač radova provuče optiku do stana oni samo povare na dva kraja. To je samo mjerilo izvođenja radova u novogradnji, a ovi ostali, trenutni, da pomru.
Last edited by tandrli on 20/02/2020 10:02, edited 3 times in total.
Abate Fetel

#69290 Re: BHTelecom All About

Post by Abate Fetel »

tandrli wrote: 20/02/2020 09:50

Sve dok telekom ne uradi komplenu rekonstrukciju uloge montera na terenu, nikad neće nigdje stići.
Nije to nego posao dodjeli nekoj firmi koja to i radi, pa ćeš vidit kako za mjesec osvane optiku u kući a ne do kuće samo.
tandrli

#69291 Re: BHTelecom All About

Post by tandrli »

Abate Fetel wrote: 20/02/2020 09:51

Nije to nego posao dodjeli nekoj firmi koja to i radi, pa ćeš vidit kako za mjesec osvane optiku u kući a ne do kuće samo.
Pa evo Telemach-u podizvođači rade taj poso. Ma nema ljudi razvlače kroz štokove prozora haustora, kasnije kad dođe upravitelj i traži da se skine, on bude tužen.
Podizvođači rade na divlje, možemo pričati o normama, ali garantujem ti da posle mjesec dana kad onaj ne nabavi materijal, bit će postavi provuči kako znaš.
nidjeveze1

#69292 Re: BHTelecom All About

Post by nidjeveze1 »

Abate Fetel wrote: 20/02/2020 09:51

Pa ne baš imao sam tih iskustava i nisu uopšte ni brži ni kvalitetni.Naravno nisu ni svi privatnici isti.Kada su nove zgrade u pitanju ne rade izvodjaci sve,bar ne u slučajevima s kojima sam se susretao izvodjac uradi tt kanalizaciju do stanova a telecom uvuce i spoji sve.Jedima mogućnost posebno zato što je optika budućnost jeste primanje mladih,obrazovanih ljudi koje će se obuciti i spremiti za rad sa optikom.
Abate Fetel

#69293 Re: BHTelecom All About

Post by Abate Fetel »

ima li sam razvest optiku po kući ne košta više od 100 maraka ulaganje.
struja987

#69294 Re: BHTelecom All About

Post by struja987 »

nidjeveze1 wrote: 19/02/2020 10:51 U jednom djelu se slažem s tobom .Istina je da Telecom nije iskoristio dobar dio mogućnosti koje ima.S druge strane ima nelojalnu konkurenciju u Telemachu koji radi šta hoće jer ne postoji pravna država koja bi to riješila.Ono što rade u BiH niti jedna uredjaja država nebi dozvolila.U Sloveniju i Hrvatskoj se već ne mogu ponašati kao ovdje a koliko vidim i u Srbiji se sprema promjena na tom planu.Kada je optika u pitanju tu su stvari malo drugačije.Optika je poprilicno skupa i mnogo bigatiji operateri u Evropi nisu pokrili velika podrucja sa FTTH.Od svih operatera u BiH Telecom je otišao najdalje sa FTTH tehnologijom.Sve nove zgrade se rade sa optikom do svakog stana.Kada su u pitanju postojece zgrade i kuce tu stvari iz raznoraznih razloga idu sporijw.Naravno da i to može ići brže ali za takvo nešto potrebno je više ljudi koji će raditi kako onaj teži i prljaviji fizicki dio posla do onih ljudi koji će biti opremljeni i obučeni za rad s optikom.Nazalost prijem ljudi ne ide u tom pravcu
Birokratija ubija, tj. podjela poslova.
U Tz korisnik želi preći sa koaxijale na optiku. Kod korisnika ne postoji mreža/čvorište.
Za jedan dan (2h) se povukla mreža, sljedeći dan stranci ušla optika i puštena.

A za stanove to dobijaju na gotovo, izvođač radova provuče optiku do stana oni samo povare na dva kraja. To je samo mjerilo izvođenja radova u novogradnji, a ovi ostali, trenutni, da pomru.
Interesuje me gdje u Tuzli koja adresa, mjesto???
made_in_sarajevo

#69295 Re: BHTelecom All About

Post by made_in_sarajevo »

Lakse ovdje pitati :D, moja tv+ dodatni stb+rata za mobitel i mogu li uzeti jos jedan mobitel?
sencobih

#69296 Re: BHTelecom All About

Post by sencobih »

made_in_sarajevo wrote: 20/02/2020 16:45 Lakse ovdje pitati :D, moja tv+ dodatni stb+rata za mobitel i mogu li uzeti jos jedan mobitel?
Možeš ali bez popusta, na rate po punoj cijeni. Ukupno tri valjda se mogu kupiti :?
crnivrag

#69297 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

Neon TV:

Image
sencobih

#69298 Re: BHTelecom All About

Post by sencobih »

crnivrag wrote: 20/02/2020 19:43 Neon TV:

Image
Ovaj Neon je nekakav kablovski operater na Tuzlanskom kraju, Neon solucije
crnivrag

#69299 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

sencobih wrote: 20/02/2020 19:59 Ovaj Neon je nekakav kablovski operater na Tuzlanskom kraju, Neon solucije
Da, u pitanju je kanal kablovskog operatera Neon Solucije.

Sjedište ovog kanala je u Kalesiji.
made_in_sarajevo

#69300 Re: BHTelecom All About

Post by made_in_sarajevo »

Ovi iz telekoma, zna li iko kad samsung a71 dolazi?
Locked