Sad gledam na karti vi ste bili isto dobro izolovani.Koliko vam je realno trebalo od Boraka pa do recimo Luke.Jeli to bila jedina komunikacija kof vas?
Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
-
riko-ga
#2101 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Aha.OK.Samo me cudi od cega skloniste.Mi i artiljerija ko Sahara i snijeg
.Dobro od 95 je i bilo nesto do tad mrka kapa.
Sad gledam na karti vi ste bili isto dobro izolovani.Koliko vam je realno trebalo od Boraka pa do recimo Luke.Jeli to bila jedina komunikacija kof vas?
-
ofentash
#2102 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Ta ukopana skloništa od balvana su postojala još od 92, blizu objekata gdje je smještena vojska, ali i za stanovništvo.riko-ga wrote: ↑19/02/2020 11:27 Aha.OK.Samo me cudi od cega skloniste.Mi i artiljerija ko Sahara i snijeg.Dobro od 95 je i bilo nesto do tad mrka kapa.
Borci-Luka oko 25 km makadama.
Na pola puta je Dabića poljana. S Dabića poljane postoji put prema Hanskom polju, pa preko Zijemlja za Nevesinje, to je bila neka alternativa ako bi bio presječen pravac prema Luci. Istina nikad se nije išlo tuda. Većih problema na putu nije bilo, bila je jedna diverzija 94. pucano je na autobus i kamion kod Presjeke, to je od Luke prema Nevesinju. 95 je povremeno granatiran put oko Ratkamena i Dabića poljane.
Bijela je bila u najtežem položaju, prvo ljeto nije bilo puta preko Kisera, niz Vrabač se nije moglo, sve se gonilo na konjima.
-
riko-ga
#2103 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Za tu diverziju kod Presjeke prvi put cujem.To mora da je neko iz Mostara odradio jer sa naseg kraja nije jer bi to znao.Znam gdje je Presjeka.Dolazio sam tu 10-ak puta prije rata.
Razlog za nekoristenje puta Bijela Borci? Iskreno nisam bas dobro upucen na taj dio linija.Ni dok ste vi drzali Bijelu a ni poslije.
Mi smo naprimjer put Bjelmici- Glavaticevo koristili sve do 93 iako smo bili izlozeni sa Seljana.Al po noci bez svjetala se islo.Ponekad ako je baz hitno i po danu.Uvuci glavu medju ramena pomoli se Bogu i po gasu.
Znam da ste snajperom pokrivali jednu livadu u Spiljanima prema Dubocanima.Sa onog brda iznad Dzaica.Zbog toga smo morali to proci prije zore.Pjehe naravno.2-3 puta sam to prosao.Pa kad udjes u onu sumu ni prst pred okom ne vidis.Sacekaj sahatak i tek onda nastavi ka Dubocanima.
Razlog za nekoristenje puta Bijela Borci? Iskreno nisam bas dobro upucen na taj dio linija.Ni dok ste vi drzali Bijelu a ni poslije.
Mi smo naprimjer put Bjelmici- Glavaticevo koristili sve do 93 iako smo bili izlozeni sa Seljana.Al po noci bez svjetala se islo.Ponekad ako je baz hitno i po danu.Uvuci glavu medju ramena pomoli se Bogu i po gasu.
Znam da ste snajperom pokrivali jednu livadu u Spiljanima prema Dubocanima.Sa onog brda iznad Dzaica.Zbog toga smo morali to proci prije zore.Pjehe naravno.2-3 puta sam to prosao.Pa kad udjes u onu sumu ni prst pred okom ne vidis.Sacekaj sahatak i tek onda nastavi ka Dubocanima.
-
ofentash
#2104 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Diverzija u Presjeci je bila iz Mostara, mi došli malo kasnije našli tragove odakle je pucano 200-250 m od puta prema Veleži. Na tom dijelu je prošla i municija iz Bjelimića u Mostar 93.riko-ga wrote: ↑19/02/2020 16:29 Za tu diverziju kod Presjeke prvi put cujem.To mora da je neko iz Mostara odradio jer sa naseg kraja nije jer bi to znao.Znam gdje je Presjeka.Dolazio sam tu 10-ak puta prije rata.
Put u Vrapču je većinom bio ničija zemlje, naši su tuda dovezli 92 "Pragu" u Bijelu. Taj dio iza Boraja mi je slabo poznat, znam da su naši jedno vrijeme na početku držali Gakiće, Džajiće, Paklinu.
Mi smo 92 viđali noću svjetla kad vozila silaze u Glavatičevo iz Bjelimića i niz Račicu. U Glavatičevu smo 93 našli maskirnu "Ladu-Nivu".
-
riko-ga
#2105 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Maskirna Lada niva je vjerovatno od Odreda Glavaticevo.Jer sve do pada Glavaticeva su bili samo Odredi Glavaticevi i Bjelmici.Suradnja je bila minimalna.Tek po formiranju brigade se to popravilo.Misljena sam da je formirana brigada 92 da bi i Glavaticevo ostalo u nasim rukama.No to je vec sta bi bilo da je bilo.
A gdje su vade linije bile do pada Bijele u Bijeloj?U cim je rukama bila katolicka crkva?
A gdje su vade linije bile do pada Bijele u Bijeloj?U cim je rukama bila katolicka crkva?
-
ofentash
#2106 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
U Bijeloj sam bio 2 puta tokom rata, tako da slabo poznajem taj dio. Dole se linija mijenjala, zavisno na čijoj strani je bio HVO. Na tom pravcu prema crkvi naša linija je jedno vrijeme na skretanju za Bijelu kod kafane Lupoglav.riko-ga wrote: ↑19/02/2020 18:00 Maskirna Lada niva je vjerovatno od Odreda Glavaticevo.Jer sve do pada Glavaticeva su bili samo Odredi Glavaticevi i Bjelmici.Suradnja je bila minimalna.Tek po formiranju brigade se to popravilo.Misljena sam da je formirana brigada 92 da bi i Glavaticevo ostalo u nasim rukama.No to je vec sta bi bilo da je bilo.
Do pada Glavatičeva dokle je bila zona kog odreda?
-
riko-ga
#2107 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Zupsi odred je drzao Lastvu i Cetkov kuk.Tu su zavrsavali.Bjelmici su tad zadnji rov imali ispod sela Luke.Po padu Glavaticeva sve se izmjenjalo.Nova linija.Mada su i poslije vecinom svako bio na svojoj zoni odgovornosti kao bataljoni al je bilo ispimoci i sa jedne i sa druge strane puno vise.Interventne jedinice da ne govorim.Stalno su spartale Odzaci Zupa to jeste Racica.
-
ofentash
#2108 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Većina akcija prema našim linijama posle silaska u Glavatičevo je bila iz pravca Bjelimića.riko-ga wrote: ↑20/02/2020 16:14 Zupsi odred je drzao Lastvu i Cetkov kuk.Tu su zavrsavali.Bjelmici su tad zadnji rov imali ispod sela Luke.Po padu Glavaticeva sve se izmjenjalo.Nova linija.Mada su i poslije vecinom svako bio na svojoj zoni odgovornosti kao bataljoni al je bilo ispimoci i sa jedne i sa druge strane puno vise.Interventne jedinice da ne govorim.Stalno su spartale Odzaci Zupa to jeste Racica.
Put koji je bio napravljen na Ćetkov kuk. Jeli bilo planirano da se gore izvuče neko oruđe?
-
riko-ga
#2109 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Hahah ovo moram pokazati Zupljanima ima da se pojedu.ofentash wrote: ↑21/02/2020 08:33Većina akcija prema našim linijama posle silaska u Glavatičevo je bila iz pravca Bjelimića.riko-ga wrote: ↑20/02/2020 16:14 Zupsi odred je drzao Lastvu i Cetkov kuk.Tu su zavrsavali.Bjelmici su tad zadnji rov imali ispod sela Luke.Po padu Glavaticeva sve se izmjenjalo.Nova linija.Mada su i poslije vecinom svako bio na svojoj zoni odgovornosti kao bataljoni al je bilo ispimoci i sa jedne i sa druge strane puno vise.Interventne jedinice da ne govorim.Stalno su spartale Odzaci Zupa to jeste Racica.
Put koji je bio napravljen na Ćetkov kuk. Jeli bilo planirano da se gore izvuče neko oruđe?
Kakav pot na Cetkov kuk.Ja kako znam tek poslije rata je napravljen put gore al za sjecu sume.Inace Cetkov kuk je bas mjenjo vojsku
-
ofentash
#2110 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
To je tako. Ovaj pravac prema Ribarima i Kašićima je bio miran, osim PAM-a s Huma. Čak smo mi tamo često išli.riko-ga wrote: ↑21/02/2020 08:47Hahah ovo moram pokazati Zupljanima ima da se pojedu.ofentash wrote: ↑21/02/2020 08:33Većina akcija prema našim linijama posle silaska u Glavatičevo je bila iz pravca Bjelimića.riko-ga wrote: ↑20/02/2020 16:14 Zupsi odred je drzao Lastvu i Cetkov kuk.Tu su zavrsavali.Bjelmici su tad zadnji rov imali ispod sela Luke.Po padu Glavaticeva sve se izmjenjalo.Nova linija.Mada su i poslije vecinom svako bio na svojoj zoni odgovornosti kao bataljoni al je bilo ispimoci i sa jedne i sa druge strane puno vise.Interventne jedinice da ne govorim.Stalno su spartale Odzaci Zupa to jeste Racica.
Put koji je bio napravljen na Ćetkov kuk. Jeli bilo planirano da se gore izvuče neko oruđe?![]()
Kakav pot na Cetkov kuk.Ja kako znam tek poslije rata je napravljen put gore al za sjecu sume.Inace Cetkov kuk je bas mjenjo vojsku.Do pada zupe bio nas.Poslije vas al mislim da tu niste imali liniju.Pa smo ga mi zaposjeli ponovo kad smo uzeli Ladjanicu.Onda ga vi uzimate kad je isla ofanziva iz Kalnovika na Bjelmice krajem 94.I na kraju ponovo je nas negdje Maj-Juni 95.
Mi smo na Ćetkovu kuku imali dva rova od jeseni 94. do 28.09.95. Put o kome govorim je bio napravljen na strani prema Neretvi do mjesta gdje je bio vaš rov (kasnije naš donji rov). Pravljen je ručno, ali je bio širok i preko metra. Novi put izlazi iz Lađanice na Seljane, može se starijim vozilom, prošao sam tuda ljetos. I ima krakove za sječu šume i prema hrvatskim kućama.
-
riko-ga
#2111 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Put o kom govoris je pravljen iskljucivo zbog lakseg prilaza rovu.katastrofa je bilo izaci od Neretve na Cetkov kuk.Strana i uska staza bilo.Pa se onda to valjda malo popravljalo.Iskreno tu sam bio 2-3 dana i to kad smo zaposjeli Cetkov kuk u 94. god.Tek se poceli malo utvrdjivati.Ustvari morao sam kopati u onoj strani da bi imao gdje leci
.Tek poslije je rov pravljen.
Dolazio sam jos jednom kad smo trebali napasti Cetkov kuk.Negdje Maj sredina Maja 95.Bili smo odma od Cetkovog kuka na onoj kosi ka Seljanima.I javise nam povlacenje.A trebalo se popeti gore sa svom ratnom opremom.
Dolazio sam jos jednom kad smo trebali napasti Cetkov kuk.Negdje Maj sredina Maja 95.Bili smo odma od Cetkovog kuka na onoj kosi ka Seljanima.I javise nam povlacenje.A trebalo se popeti gore sa svom ratnom opremom.
-
ofentash
#2112 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

95 u toku vaše ofanzive, a posle pada Glavatičeva, na prevoju Ratkamen smo pronašli tenkovsku minu TMA-5. Pored puta skrivenu u šumarku. Ljudima iz Župe je ovo poznat teren.
-
riko-ga
#2113 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Midlim da je tu bila jedna nasa grupa 95.Moguce da su imali namjeru da postave mine da sprijece vase pijacanje.Al kako sam cuo nisu imali za tim potrebe jer se akcija nije odvijala bas tako kako se planiralo.
No Zupljani su bas imali hrabrosti.Koliko su samo puta ulazili u dubinu.Bilo je i neki akcija ali i samo izvidjanje.
No Zupljani su bas imali hrabrosti.Koliko su samo puta ulazili u dubinu.Bilo je i neki akcija ali i samo izvidjanje.
-
mostarac1905
#2114 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
U logoru Armije RBiH u Muzeju Bitke za ranjenike u Jablanici od 15. travnja 1993. do 1. ožujka 1994. godine bilo je zatočeno oko 800 Hrvata, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i civila Grabovice, Drežnice i Doljana.
Karlo Marić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH u razgovoru za hercegovina.info prisjeća se dana zatočeništva u logoru, te tortura koje je pretrpio od pripadnika Armije BiH.
“Bez ikakvog obrazloženja Hrvate su u logor počeli dovoditi 15. travnja, a 10. svibnja kada je napadnuto selo Grabovica gdje sam ranjen i zarobljen dovedeno je i nekoliko zarobljenika koji su tamo bili uhvaćeni. Vojnici su u logoru bili posebno istureni, pripadnici HVO-a su bili izloženi torturama, premlaćivanju, ubojstvima, a žene su silovane.
Kada je Armija BiH napalo selo Grabovicu bio sam zapovjednik Samostalne satnije. Napada je bio žestok sa daleko većim brojem vojnika i tenkovima, te nije bilo nikakve mogućnosti da se obranimo. Opisat cu vam trenutak kada sam zarobljen. Armija BiH je uzela transporter našim pripadnicima vojne policije koji su pobjegli svjesni da nemaju šanse boriti se s brojnijim protivnikom. Sa transportera je otvorena rafalna paljba iz PAM-a u kojoj sam lakše ranjen. Tu smo se predali.
Onda su nas zvali da priđemo njima I kako su vojnici nailazili i govorili svoje ime tako sui h udarali, obarali na zemlju. Ja sam bio posljednji. Kad sam prilazio jedan vojnik koji me poznavao me oslovio: Karlo, ustašku ti majku j…šta radite od komšija?
Kada sam rekao kako se zovem. On me pogledao i rekao: A ti si Karlo Marić i zatim me uhvatio za kosu, oborio na zemlju i onda su me tukli. Slomili su mi dva rebra, kosti lica, donju čeljust. Tada me spasio jedan bolničar koji je kada su dovodili njihove ranjenike rekao vozaču Hitne pomoći: 'Karlo je za bolnicu, povezi i njega'.
Uvečer su me doveli u bolnicu i tada sam čuo galamu u hodniku. Vojnika su davili tražeći gdje sam ja, čuo sam povike 'gdje je onaj ustaša iz Grabovice'. Onda su ušli u moju prostoriju u kojoj sam ležao zatvorenih očiju koje su bile krvave. Vikali su i psovali mi majku, 'tko te pustio ovdje, što te nisu ubili, sada ću te ubiti', bile su njihove riječi. Izvadio je pištolj, stavio mi na čelo i mislio sam gotovo je. Nije opalio. Tako sam bio mjesec i nešto dana bio u bolnici i otišao u Muzej Bitka za ranjenike u Jablanici.
Nakon pet dana u Muzej je došao Nihad Bojadžić, zamjenik zapovjednika odreda Zulfikar sa vojnikom Debom. Rekao mi je da izađem i legnem i stavim ruke iznad glave. Onda me je vojnik petom udario u predjelu bubrega i počeo skakati po meni. Bojadžić je to gledao, a neznam koliko je trajalo jer je djelovalo kao cijela vječnost. Ležanje na tom betonu trajalo je 36 sati, nisam mogao ustati od bolova.
Vojnicima su govorili stražarima da zovnu doktora i uvečer je on došao i dao mi injekciju da malo ublaži bolove. Dugo je trebalo da dođem sebi“, prisjetio se u razgovoru za hercegovina.info Karlo Marić.
Logor „Muzej“ osnovan je od strane ratnog predsjedništva općine Jablanica 15.04.1993. godine, kada su uhićeni i u logor dovedeni prvi Hrvati bez ikakva obrazloženja o razlozima uhićenja.
Do danas nitko nije procesuiran po zapovjednoj odgovornosti za zločine počinjene u ovom logoru.
To je nevjerojatno, nitko nije kažnjen za bol i patnju koju su pretrpljeli logoraši. Zna se tko je sve organizirao. Ratno zapovjedništvo je donijelo odluku da se eksponati iz muzeja sklone i formira logor.
Alija Izetbegović je u svom obraćanju na Savjetu islamskih zemalja tvrdio da oni nisu imali logore. Kada smo imali jedan sastanak logoraša nama je glavni tužitelj Goran Salihović rekao kako mi nismo bili u logorima, nego su to bili sabirni centri. To vam kaže glavni tužitelj što će onda reći drugi.
Međunarodnom tribunalu smo nudili svjedoke, ali ih nisu uvažili. Hrvati su u logorima silovani, premlaćivani, dva puta ima je vađena krv u mjesec dana, a oni to nazivaju sabirnim centrima. Totalno smo nezadovoljni radom tužiteljstva“, naglasio je Marić.
Karlo Marić u logoru je proveo 296 teških dana od čega 68 dana samice. Teška premlaćivanja ostavila su veliki trag na ovog čovjeka koji danas komunicira s ljudima uz pomoć govornog aparata
Karlo Marić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH u razgovoru za hercegovina.info prisjeća se dana zatočeništva u logoru, te tortura koje je pretrpio od pripadnika Armije BiH.
“Bez ikakvog obrazloženja Hrvate su u logor počeli dovoditi 15. travnja, a 10. svibnja kada je napadnuto selo Grabovica gdje sam ranjen i zarobljen dovedeno je i nekoliko zarobljenika koji su tamo bili uhvaćeni. Vojnici su u logoru bili posebno istureni, pripadnici HVO-a su bili izloženi torturama, premlaćivanju, ubojstvima, a žene su silovane.
Kada je Armija BiH napalo selo Grabovicu bio sam zapovjednik Samostalne satnije. Napada je bio žestok sa daleko većim brojem vojnika i tenkovima, te nije bilo nikakve mogućnosti da se obranimo. Opisat cu vam trenutak kada sam zarobljen. Armija BiH je uzela transporter našim pripadnicima vojne policije koji su pobjegli svjesni da nemaju šanse boriti se s brojnijim protivnikom. Sa transportera je otvorena rafalna paljba iz PAM-a u kojoj sam lakše ranjen. Tu smo se predali.
Onda su nas zvali da priđemo njima I kako su vojnici nailazili i govorili svoje ime tako sui h udarali, obarali na zemlju. Ja sam bio posljednji. Kad sam prilazio jedan vojnik koji me poznavao me oslovio: Karlo, ustašku ti majku j…šta radite od komšija?
Kada sam rekao kako se zovem. On me pogledao i rekao: A ti si Karlo Marić i zatim me uhvatio za kosu, oborio na zemlju i onda su me tukli. Slomili su mi dva rebra, kosti lica, donju čeljust. Tada me spasio jedan bolničar koji je kada su dovodili njihove ranjenike rekao vozaču Hitne pomoći: 'Karlo je za bolnicu, povezi i njega'.
Uvečer su me doveli u bolnicu i tada sam čuo galamu u hodniku. Vojnika su davili tražeći gdje sam ja, čuo sam povike 'gdje je onaj ustaša iz Grabovice'. Onda su ušli u moju prostoriju u kojoj sam ležao zatvorenih očiju koje su bile krvave. Vikali su i psovali mi majku, 'tko te pustio ovdje, što te nisu ubili, sada ću te ubiti', bile su njihove riječi. Izvadio je pištolj, stavio mi na čelo i mislio sam gotovo je. Nije opalio. Tako sam bio mjesec i nešto dana bio u bolnici i otišao u Muzej Bitka za ranjenike u Jablanici.
Nakon pet dana u Muzej je došao Nihad Bojadžić, zamjenik zapovjednika odreda Zulfikar sa vojnikom Debom. Rekao mi je da izađem i legnem i stavim ruke iznad glave. Onda me je vojnik petom udario u predjelu bubrega i počeo skakati po meni. Bojadžić je to gledao, a neznam koliko je trajalo jer je djelovalo kao cijela vječnost. Ležanje na tom betonu trajalo je 36 sati, nisam mogao ustati od bolova.
Vojnicima su govorili stražarima da zovnu doktora i uvečer je on došao i dao mi injekciju da malo ublaži bolove. Dugo je trebalo da dođem sebi“, prisjetio se u razgovoru za hercegovina.info Karlo Marić.
Logor „Muzej“ osnovan je od strane ratnog predsjedništva općine Jablanica 15.04.1993. godine, kada su uhićeni i u logor dovedeni prvi Hrvati bez ikakva obrazloženja o razlozima uhićenja.
Do danas nitko nije procesuiran po zapovjednoj odgovornosti za zločine počinjene u ovom logoru.
To je nevjerojatno, nitko nije kažnjen za bol i patnju koju su pretrpljeli logoraši. Zna se tko je sve organizirao. Ratno zapovjedništvo je donijelo odluku da se eksponati iz muzeja sklone i formira logor.
Alija Izetbegović je u svom obraćanju na Savjetu islamskih zemalja tvrdio da oni nisu imali logore. Kada smo imali jedan sastanak logoraša nama je glavni tužitelj Goran Salihović rekao kako mi nismo bili u logorima, nego su to bili sabirni centri. To vam kaže glavni tužitelj što će onda reći drugi.
Međunarodnom tribunalu smo nudili svjedoke, ali ih nisu uvažili. Hrvati su u logorima silovani, premlaćivani, dva puta ima je vađena krv u mjesec dana, a oni to nazivaju sabirnim centrima. Totalno smo nezadovoljni radom tužiteljstva“, naglasio je Marić.
Karlo Marić u logoru je proveo 296 teških dana od čega 68 dana samice. Teška premlaćivanja ostavila su veliki trag na ovog čovjeka koji danas komunicira s ljudima uz pomoć govornog aparata
-
ofentash
#2116 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
"Nijaz Zorbić je spremno izdiktirao imena boraca za izviđačko–diverzantski vod: Boris Kovačević, osvajač najviših planinskih vrhova Evrope i član ekspedicije na Himalaje; Predrag Štarko, planinar–alpinista, osvajač vrhova preko 5.000 metara n/v; Goran Udovčić, vrhunski sportista, aktivni član RMUP -a; Ajnur Mehičević i Bahrudin Duraković, pripadnici specijalne jedinice MUP-a; Senad Fejzagić, pirotehničar; Predrag Jovanović, vrstan vezista."....
"Dok je trajala obuka, vodili smo zanimljive rasprave o planovima borbene upotrebe. Odredili smo rejone dejstva za prvu fazu, septembar–novembar: planine Igman, Bjelašnica, Treskavica, Jahorina, Prenj i Velež. Odredili smo objekte na kojima će vršiti diverzantske akcije: komunikacija Nevesinje–Borci (poviše Konjica) koju četnici koriste za dovođenje ljudstva i dostavljanje TMS; radio–relejno čvorište na Borašnici; vatreni položaj artiljerije na Kiseru; radio–predajni centar Kleke."
Iz knjige J. Divjaka, avgust 1992.
"Dok je trajala obuka, vodili smo zanimljive rasprave o planovima borbene upotrebe. Odredili smo rejone dejstva za prvu fazu, septembar–novembar: planine Igman, Bjelašnica, Treskavica, Jahorina, Prenj i Velež. Odredili smo objekte na kojima će vršiti diverzantske akcije: komunikacija Nevesinje–Borci (poviše Konjica) koju četnici koriste za dovođenje ljudstva i dostavljanje TMS; radio–relejno čvorište na Borašnici; vatreni položaj artiljerije na Kiseru; radio–predajni centar Kleke."
Iz knjige J. Divjaka, avgust 1992.
-
kakavdanakneiskustvu
-
tetejac
#2118 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Pičke od vojnika.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑07/03/2020 11:17 https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-split ... /200307025
-
ofentash
#2120 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Pošto se ova slika vrti godinama sa opisom Hrvati predaju Bošnjake Srbima kod Konjica volio bih da neko potvrdi autentičnost iste.
Saradnja VRS i HVO-a kod Konjica je postojala, bilo je i predaje zarobljenika, ali mi fotografija djeluje čudno.
Ne vidim nikoga u uniformi HVO-a, a i ovi Srbi mi izgledaju čudno za navedeno mjesto i vrijeme.
-
Škobo Habu
#2121 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Slika je skinuta sa stranice Independenta.
Mislim da ovdje nema ništa autentično, već da je riječ o fotografiji iz dokumentarca o streljanim Bošnjacima koji su oteti sa stanice u Štrpcima.
Mislim da ovdje nema ništa autentično, već da je riječ o fotografiji iz dokumentarca o streljanim Bošnjacima koji su oteti sa stanice u Štrpcima.
-
ofentash
#2122 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Hvala! Pošto sam čitav rat proveo na području Konjica fotografija mi je od samog početka izgledala sumnjivo. Lica su mi nepoznata, a rijetko ko u našoj brigadi je imao JNA maskirnu uniformu.Škobo Habu wrote: ↑19/03/2020 11:59 Slika je skinuta sa stranice Independenta.
-
Apoll0
#2123 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Razmjenjuju ih .
-
ofentash
#2124 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
https://youtu.be/k0vkTq57sBI
Meni najzanimljiviji dio na 34:25: "Idu četnici i tekbiraju." Ljubina iznad Konjica jun 1993. Jedna od boljih fora u prošlom ratu.
Meni najzanimljiviji dio na 34:25: "Idu četnici i tekbiraju." Ljubina iznad Konjica jun 1993. Jedna od boljih fora u prošlom ratu.
-
El_comadante
#2125 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
interesantna priča. zanimljivih stvari je ispričao...ofentash wrote: ↑28/03/2020 16:32 https://youtu.be/k0vkTq57sBI