Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Vasilije Vako Đurović, narodni heroj
Komandant 4. crnogorske brigade za vrijeme bitke na Sutjesci. Teško ranjen od avionske bombe 9. juna na Ozrenu iznad Tjentišta. Umro je istog dana i sahranjen u dolini rijeke Hrčavke.
Oskrnavljen spomenik narodnom heroju Vaki Đuroviću
Nepoznati vandali oskrnavili su spomenik narodnom heroju Vasiliju Vaku Đuroviću u Podgorici.
Vandali su, sudeći po fotografijama polomili fotografije Đurovića i njegove braće,prenose Vijesti.
tvojkomsija wrote: ↑18/02/2020 23:11Sad sam siguran, Srbi su definitivno najzatucaniji narod Evrope.
Vehabije pored njih izgledaju moderno
Na stranu to što ih je "Amerika bombardovala" i što im je to tradicionalno mrski neprijatelj, ovdje su dobro prošli jer su prekršili jedan zakon na koji su Ameri veoma slabi.
Other flags should not overshadow the American Flag in any way. The American Flag should be flown higher than lesser flags. If the flags are displayed on the same level, the American Flag should be flown to the (flag's own) right of all other flags. The right is a position of prominence.
Shodno ovom zakonu, zastava Amerike se vijori ispred svake crkve koja je pod patronatom SPC u Americi.
Podrzavam crnogorce kao jedan od autohtonih evropskih naroda u nastojanju da vrate u svoje vlasnistvo nekretnine otudjene tokom vijekova od strane od kralja i komunista nametnute SPC i vrate gdje treba, pod zastitu autohtone CPC.
Zivjela slobodna i nezavisna Crna Gora u NATO-u i Euroatlantskim integracijama!
dr_Evil wrote: ↑19/02/2020 08:54
Mozemo da se pricamo, ali ako nastavi ovih par hiljada sa litijama vicevi o lijenim crnogorcima ce izgubiti smisao, postadose najaktivniji tita mi.
dr_Evil wrote: ↑19/02/2020 08:54
Mozemo da se pricamo, ali ako nastavi ovih par hiljada sa litijama vicevi o lijenim crnogorcima ce izgubiti smisao, postadose najaktivniji tita mi.
To fitnes, vazduh... Ima li kakav sport taki?
Znas kako to kod nas ide kad neko dzogira, samo kazes vidi budale i nastavis ispijat kafu, a ako je kakva dobra onda malo i okrenes glavu, cisto da misice istegnes, ne radi dupeta
Vasilije Vako Đurović, narodni heroj
Komandant 4. crnogorske brigade za vrijeme bitke na Sutjesci. Teško ranjen od avionske bombe 9. juna na Ozrenu iznad Tjentišta. Umro je istog dana i sahranjen u dolini rijeke Hrčavke.
Oskrnavljen spomenik narodnom heroju Vaki Đuroviću
Nepoznati vandali oskrnavili su spomenik narodnom heroju Vasiliju Vaku Đuroviću u Podgorici.
Vandali su, sudeći po fotografijama polomili fotografije Đurovića i njegove braće,prenose Vijesti.
Bravo litijaši.
U Mostaru bakljama i bocama gađali posetioce partizanskog groblja
Pa sta je tu cudno, ultrasi su otvoreni obozavaoci Poglavnika Pavelica i doglavnika Ademage Mesica. Nego mi je cudno da si povukao paralelu mostarskih fasista sa litijasima, nije valjda da ce opet u koaliciju ko '42
dr_Evil wrote: ↑19/02/2020 09:39
Pa sta je tu cudno, ultrasi su otvoreni obozavaoci Poglavnika Pavelica i doglavnika Ademage Mesica. Nego mi je cudno da si povukao paralelu mostarskih fasista sa litijasima, nije valjda da ce opet u koaliciju ko '42
Ne, u partizane će...
Da nam je opet partizana, pa preko vode do slobode. Procitah dobar clanak, kome se da nek procita, ja sam samo klimao glavom
Drugi svjetski rat na prostoru bivše Jugoslavije bio je oslobodilački rat, ali i integralni dio revolucije. Ratovi u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina bili su, između ostalog, i integralni dio kontrarevolucije. Koja je uspjela. U ekonomskom smislu, ona je dovršena na cijelom ex-YU prostoru: sve što su komunisti sagradili već je prodato, ili će prodato biti uskoro. U ideološkom smislu, kontrarevolucija nije dovršena jedino u Crnoj Gori. Pod patronatom vlasti opštinske i državne institucije kulture i dalje organizuju ovakve manifestacije:
Capljina74 wrote: ↑19/02/2020 09:52
'42 su najzesce borbe izmedju cetnika i ustasa sto je rezultirao slomom cetnickih linija.
Osmi razred osnovne skole.
Pregulili se od medjusobnih borba, ratovali i jedni i drugi samo tamo gdje nema vojske i gdje se moglo civilno stanovnistvo ubijat. Mani se bolan, i jedni i drugi su cekali sta ce im svabo/talijan reci, a borili se samo protiv partizana.
Ne, u partizane će...
Da nam je opet partizana, pa preko vode do slobode. Procitah dobar clanak, kome se da nek procita, ja sam samo klimao glavom
Drugi svjetski rat na prostoru bivše Jugoslavije bio je oslobodilački rat, ali i integralni dio revolucije. Ratovi u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina bili su, između ostalog, i integralni dio kontrarevolucije. Koja je uspjela. U ekonomskom smislu, ona je dovršena na cijelom ex-YU prostoru: sve što su komunisti sagradili već je prodato, ili će prodato biti uskoro. U ideološkom smislu, kontrarevolucija nije dovršena jedino u Crnoj Gori. Pod patronatom vlasti opštinske i državne institucije kulture i dalje organizuju ovakve manifestacije:
Da, zaista.
"Region" je preplavljen i porobljen fašizmom, i nema nade za oporavak.
Fašizam će kod nas biti sve snažniji, antifašizam sve slabiji. Garancija za to su mladi. Koji su listom fašisti. Omjer fašista i antifašista među omladinom je stravičan i ne ostavlja mjesta nadi. Fašisti nas, da ponovim, tretiraju kao Amerikanci Indijance: sve naše su već uzeli ili uništili, više im nismo nikakva prijetnja i sada, prosto, čekaju da izumremo.
Što bi rekli, razumijem logiku fašista: pa jesmo li pobijedili ili nismo?
Ne, u partizane će...
Rekao sam vec da se takvo nesto nece vise desiti na ovim prostorima...
Sansa da se izdigne iz torine je otisla...
Sve dok su ovi na vlasti nikada nece biti bolje. Njima je cilj vratiti balkan unazad 200 godina, mlade (ko ostane) na selo da budu kmetovi i neobrazovani. Ukratko ponistiti sve sto je revolucija donijela.
Rekao je tudjman, a hladno pivo otpjevalo: "napravite mjesta, za obitelji 200", valjda u bosni je to oko 50-60 familija novih begova/knezova, sto su dobili drustvenu imovinu za marku.
Banksy wrote: ↑19/02/2020 10:02
Selo u grad, u ovisnost nelegaliziranih kuća, bez škole, ali na budžet, da se zaokruži beg, kad bude trebalo.
A meni citava ova afera oko odlaska mladih (jasta cete nego ici, niste ludi da ostanete) izgleda kao zapravo lokalni projekat da sklone sposobne i obrazovane da im ne smetaju. Njima trebaju priglupi i poslusni sto ce da se dive svakoj izjavi kontrarevolucionara Baketa, Dode, i Covketa. Ko radi u drzavnoj svakako je kmet vec, spusti glavu i dizi ruku na sta ti kazu
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je patrijarha srpskog Irineja da predvodi litiju u Podgorici 29. februara iako je znao da poglavar SPC tog dana, odlukom Svetog arhijerskog sinoda, treba da boravi u Sjedinjenim Američkim Državama na Saboru Srpske pravoslavne crkve Sjeverne i Južne Amerike, piše Pobjeda.
Kao dokaz za tu tvrdnju, portal Vidovdan, blizak samom vrhu Srpske crkve, objavio je odluku Svetog arhijerskog sinoda od 10. februara u kojoj se decidno navodi da će patrijarh Irinej boraviti u Americi 29. februara.
“Sveti Arhijerski sinod na sjednici održanoj 10. februara donio je odluku da mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i episkop šumadijski Jovan budu pratnja patrijarhu Irineju na zasijedanju crkvenog Sabora Srpske pravoslavne crkve Južne i Sjeverne Amerike”, navodi se u dokumentu koji objavljuje i Pobjeda.
U dokumentu se navodi da su o odluci obaviještene sve crkveno opštinske teritorije na tlu Amerike.
Povod za Irinejev odlazak u SAD je, kako tvrde mediji bliski vrhu SPC, sprečavanje donošenja Ustava SPC Sjeverne i Južne Amerike kojim bi i formalno bio ozvaničen raskol u do sada jedinstvenoj srpskoj crkvi.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije najavio je u izjavi za Televiziju Hram 16. februara Svetosimeonovsku litiju u Podgorici 29. februara i dolazak srpskog patrijarha Irineja. SPC je dolazak Irineja u Podgoricu demantovala dan kasnije 17. februara.
Izvor Pobjede iz crkveno-političkih krugova iz Beograda navodi daje očigledno da između Irineja i Amfilohija nema komunikacije, jer je mitropolit kao drugi episkop po funkciji u SPC morao biti obaviješten o odluci Arhijerejskog sinoda.
“Očigledno je da se neko grubo poigrao sa ugledom patrijarha jer je ispalo da mu je draže da ide u SAD nego da podrži litije u Podgorici”, tvrdi izvor Pobjede.
Ozbiljne pukotine u odnosima Irineja i Amfilohija traju već mjesecima, a nakon odluke Sinoda SPC da povuče dvije inicijative na ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovjesti koji je zatražila Mitropolija izgledalo je da ti odnosi idu u pravcu ozdravljenja, iako je Amfilohije izašao kao mini pobjednik.
Ispostavilo se da nema “ozdravljenja u odnosima” i da iza kulisa plamte klanovski sukobi.
“Ipak sadašnja situacija ukazuje da su ti odnosi narušeni do kraja, jer su pozivi i odbijanje poziva išli preko javnosti što znači da se sukob ne može kontrolisati”, kaže izvor Pobjede.
Korak dalje otišao je portal Vidovdan blizak vrhu SPC koji je optužio Amfilohija da pokušava da iskompromituje patrijarha.
“Da li mitropolit Amfilohije ovim pokriva separatiste u Americi? Jer ako patrijarh sad odbije da ode u Podgoricu, medijska mašinerija, koja je već Amfilohija proglasila pravednikom i nepokolebljivim borcem za pravoslavlje, će kao i ranije što je činila patrijarhu prikačiti etiketu izdaje pravoslavlja u Crnoj Gori”, navedeno je u analizi ovog sajta.
Potom se neimenovani novinar pita zašto se, iz kojih motiva, patrijarh Irinej dovodi u ovakav položaj.
“Kako objasniti ovakav postupak Amfilohija koji je svakako obaviješten o odlasku patrijarha Irineja u Ameriku na isti taj datum kada ga on poziva na litiju? Kako to da mitropolit Amfilohije nije mogao pozvati patrijarha koju nedjelju ranije, ako mu je problem bio da ga pozove na samom početku dešavanja u Crnoj Gori”, konstatuje sajt koji je dobro upućen u crkvena dešavanja.
Portal podsjeća da je i jedan član Eparhijskog savjeta penzionisani vladika Atanasije, inače jako blizak Amfilohiju, izjavio da je “patrijarh Irinej najgori od svih patrijaraha u istoriji”.
“Takođe je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić“zamoljen” da ne dolazi jer bi to sve navodno bilo miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore”, navodi portal blizak vrhu SPC