Razvod - da ili ne?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
moonca

#326 Re: Razvod - da ili ne?

Post by moonca »

Euridika wrote: 18/02/2020 09:10 Možeš ti ponavljati šta hoćeš, ali nećeš promijeniti činjenicu da je iskustvo stečeno u nekoj oblasti ili sferi života daleko vrijednije od nečijeg posmatranja te sfere života iz pozicije autsajdera i teoretisanja šta i kako treba. Većina psihologa čak ima vrlo loša ili nedovoljna vlastita iskustva iz oblasti za koju su navodno stručni, zato veliki dio njihove stručne "pomoći" nije nikakva pomoć, već uzimanje para od pacijenata. Ako si ikad bila na razgovoru kod bilo kojeg psihologa, znala bi da oni apsolutno nikom ne nude rješenja za probleme koje imaju, već ispituju pacijente kako se osjećaju, zašto im neke situacije stvaraju tegobe i probleme - bla, bla, bla. Uvijek se svede na to da su oni tu samo da pacijentima pomognu da sami otkriju uzroke svojih nezadovoljstava i problema, a za rješavanje problema se pacijenti moraju sami snaći. Rijetki su, zaista rijetki, psiholozi od kojih imaš konkretnu pomoć.

Ni blizu, ali ni miljama blizu, nije isto biti dijelom neke životne situacije, i tu istu situaciju posmatrati izdaleka, statistički i sl. Kad si akter u nekoj životnoj situaciji, poznati su ti svi najsitniji detalji događaja i ponašanja individua u toj situaciji, sve one fine nijanse međusobnih odnosa, poznata ti je historija ranijih odnosa među ljudima - prošlost i sl. A kad si posmatrač, vidiš samo sliku u jednom trenutku vremena, ne vidiš ove detalje, ne znaš pozadinu priče - to je jednodimenzionalna slika, isto kao da gledaš film na TV ekranu. Mislim, mogu i ja zamišljati da znam glumiti, jer se pogledala jako puno filmova i čini mi se iz moje pozicije da je to baš lako, ali u stvarnosti ne bih znala maknuti s mjesta na filmskom setu.
Zar zbilja ocekujes od psihologa- da ako namaju vlastita iskusta-a to su- sta?? razvod, ostavljena, prevarena --zar ona to mora sama iskusiti da bi bila od koristi nekome dati savjet.
Nisu svi brakovi isti niti su problemi isti-ako ih ima.
Sasvim mi je logicno sta trazi od parova- zasto se svadjaju,zasto puno jedu, zasto kupuju preko potrebe- moraju naci razlog zasto- da bi im pomogli.
Da ima pravilo- svi bi ga pratili- i svi bi bili uspjesni. Postoji baza- obrazuj se sta volis da radis- ne mora to biti fax- i uspjeh je na vidiku, ali nije garancija.
Kako ne znas pozadinu price- fima- zbilja mislish da treba zavrsiti skolu za glumu da bi shvatili film.... :? pratis kao i kad citas knjigu- opisuje ti se scena ili je na filmu prikazana.. mislim... :zoka: ..
Euridika
Globalna šefica

#327 Re: Razvod - da ili ne?

Post by Euridika »

moonca wrote: 18/02/2020 19:23 Zar zbilja ocekujes od psihologa- da ako namaju vlastita iskusta-a to su- sta?? razvod, ostavljena, prevarena --zar ona to mora sama iskusiti da bi bila od koristi nekome dati savjet.
Nisu svi brakovi isti niti su problemi isti-ako ih ima.
Sasvim mi je logicno sta trazi od parova- zasto se svadjaju,zasto puno jedu, zasto kupuju preko potrebe- moraju naci razlog zasto- da bi im pomogli.
Da ima pravilo- svi bi ga pratili- i svi bi bili uspjesni. Postoji baza- obrazuj se sta volis da radis- ne mora to biti fax- i uspjeh je na vidiku, ali nije garancija.
Kako ne znas pozadinu price- fima- zbilja mislish da treba zavrsiti skolu za glumu da bi shvatili film.... :? pratis kao i kad citas knjigu- opisuje ti se scena ili je na filmu prikazana.. mislim... :zoka: ..
Da, očekujem. Nemam ja živaca ni života da slušam tuđe demagogije i prosipanje pameti. Imaju dovoljno ovaca i bez mene, pa nek njima uzimaju novce na te budalaštine.

Trebaš završiti školu za glumu da bi znao glumiti, ne da gledaš. A da bi mogao zaista razumjeti priču, moraš znati sve detalje. Gledanjem filma samo stičeš površan uvid, pa je i tvoje razumijevanje priče isto tako površno. Osim toga, ti na filmu vidiš samo one detalje koji ti se serviraju, ne vidiš ono iza scene.
moonca

#328 Re: Razvod - da ili ne?

Post by moonca »

Euridika wrote: 19/02/2020 09:01 Da, očekujem. Nemam ja živaca ni života da slušam tuđe demagogije i prosipanje pameti. Imaju dovoljno ovaca i bez mene, pa nek njima uzimaju novce na te budalaštine.

Trebaš završiti školu za glumu da bi znao glumiti, ne da gledaš. A da bi mogao zaista razumjeti priču, moraš znati sve detalje. Gledanjem filma samo stičeš površan uvid, pa je i tvoje razumijevanje priče isto tako površno. Osim toga, ti na filmu vidiš samo one detalje koji ti se serviraju, ne vidiš ono iza scene.
..Hm... zasto nemas zivaca, i ako nemas, kao sto pises- ima razlog ?
Zar se ne pitas -zasto nemas?? Novac je najmanji problem.
Ostalo mi je -bizarno.
Euridika
Globalna šefica

#329 Re: Razvod - da ili ne?

Post by Euridika »

moonca wrote: 19/02/2020 13:11
Euridika wrote: 19/02/2020 09:01 Da, očekujem. Nemam ja živaca ni života da slušam tuđe demagogije i prosipanje pameti. Imaju dovoljno ovaca i bez mene, pa nek njima uzimaju novce na te budalaštine.

..Hm... zasto nemas zivaca, i ako nemas, kao sto pises- ima razlog ?
Zar se ne pitas -zasto nemas?? Novac je najmanji problem.
Ostalo mi je -bizarno.
Pa zato što ne trošim svoje vrijeme uzaludno? Valjda? :zoka:
moonca

#330 Re: Razvod - da ili ne?

Post by moonca »

Euridika wrote: 20/02/2020 09:37 Pa zato što ne trošim svoje vrijeme uzaludno? Valjda? :zoka:
Valjda-- 'vrijeme ce i pokazati '..Image
Post Reply