Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Moderator: anex
-
Nadzorna_ploca
#2776 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Kako vam ne dosadi. 
- Alfons Kauders
#2777 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Lik voli trollat, a meni nije mrsko ukazivati na lafinu.
- So What!
#2778 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Jebaj'ga, dosadno bude nekada.
Gotivim ja svoje kolege s foruma i dalje.
- Haris.ba
#2779 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
http://judctk.ba/images/Aktivnosti/PLAN ... 012020.pdf
Plan rada Direkcije regionalnih cesta TK
Ovo je za kantonalne ceste. Koliko su sposobni, dobro je i ovo.
Direkcija ima 15ak miliona zakonskih prihoda, i 15ak miliona kredita. Ide tu i održavanje i nešta eksproprijacija.
1. Prvi strateški cilj Direkcije je asfaltiranje svih regionalnih cesta sa makadamskim
zastorom. U 2020. godinu ulazimo sa 15,88 kilometara regionalnih cesta sa
makadamskim zastorom. Tendencija je da u narednim godinama regionalne ceste
budu potpuno asfaltirane.
2. Jedan od strateških ciljeva je i saniranje aktuelnih klizišta na regionalnim cestama
Tuzlanskog kantona. Za te namjene planirano je u 2020. godini utrošiti
1.316.120,36 KM i to za sanaciju započetih radova na klizištima, sanaciju već
postojećih klizišta za koja postoji projektna dokumentacija te za pojavu novih
klizišta.
3. U 2020. godini treći strateški cilj Direkcije je nastavak radova na izgradnji treće
trake na regionalnoj cesti R-469 Živinice-Međaš, od kružnog toka kod crkve do
kružnog toka skretanje za Međunarodni aerodrom Tuzla, čime će se osigurati brži
i sigurniji promet na ovoj veoma prometnoj dionici. Ovim se riješava bitan
segment regionalne cestovne infrastrukture jedne od najznačajnijih regionalnih
cesta jer vodi do Međunarodnog aerodroma Tuzla.
4. Četvrti strateški cilj Direkcije u 2020. godini je angažman na većem prikupljanju
prihoda, konstantno praćenje uplata pri registraciji motornih vozila, rad na reviziji
saglasnosti za priključke na regionalnu cestu, veće angažovanje vage za teretna
motorna vozila i druge aktivnosti na većem prikupljanju prihoda Direkcije.
- Alfons Kauders
#2780 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
De živ bio pročitaj Ustav BiH i Ustav FBiH, pa nauči šta je u čijoj nadležnosti. Usput nauči i razliku između lokalnih, regionalnih i magistralnih pravaca.Haris.ba wrote: ↑17/02/2020 12:03 http://judctk.ba/images/Aktivnosti/PLAN ... 012020.pdf
Direkcija ima 15ak miliona zakonskih prihoda, i 15ak miliona kredita. Ide tu i održavanje i nešta eksproprijacija.
1. Prvi strateški cilj Direkcije je asfaltiranje svih regionalnih cesta sa makadamskim
zastorom. U 2020. godinu ulazimo sa 15,88 kilometara regionalnih cesta sa
makadamskim zastorom. Tendencija je da u narednim godinama regionalne ceste
budu potpuno asfaltirane.
2. Jedan od strateških ciljeva je i saniranje aktuelnih klizišta na regionalnim cestama
Tuzlanskog kantona. Za te namjene planirano je u 2020. godini utrošiti
1.316.120,36 KM i to za sanaciju započetih radova na klizištima, sanaciju već
postojećih klizišta za koja postoji projektna dokumentacija te za pojavu novih
klizišta.
3. U 2020. godini treći strateški cilj Direkcije je nastavak radova na izgradnji treće
trake na regionalnoj cesti R-469 Živinice-Međaš, od kružnog toka kod crkve do
kružnog toka skretanje za Međunarodni aerodrom Tuzla, čime će se osigurati brži
i sigurniji promet na ovoj veoma prometnoj dionici. Ovim se riješava bitan
segment regionalne cestovne infrastrukture jedne od najznačajnijih regionalnih
cesta jer vodi do Međunarodnog aerodroma Tuzla.
4. Četvrti strateški cilj Direkcije u 2020. godini je angažman na većem prikupljanju
prihoda, konstantno praćenje uplata pri registraciji motornih vozila, rad na reviziji
saglasnosti za priključke na regionalnu cestu, veće angažovanje vage za teretna
motorna vozila i druge aktivnosti na većem prikupljanju prihoda Direkcije.
Bilo kvakva rasprava s likom koji misli da magistrale i autoceste trebaju graditi kantoni za mene je gubljenje vremena.
- Haris.ba
#2781 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
A gdje sam napisao da je tema autoputevi? Fino sam napisao "ovo je za kantonalne ceste".
Ono, tema i lokalni, regionalni, putevi.... a vamo se spominju autoceste....
Nebitno.
Ono, tema i lokalni, regionalni, putevi.... a vamo se spominju autoceste....
Nebitno.
- Alfons Kauders
#2782 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Upravo tako, nebitno i zato više neću gubiti vrijeme na odgovore nebitnom liku koji trolla glupostima.
- Haris.ba
#2783 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ja postavim plan radova Direkcije regionalnih cesta TK - i ti napiseš da je to trolanje glupostima.
Zanimljivo.
Zanimljivo.
- Alfons Kauders
#2784 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Možda zato što sam ga postavio prije nekoliko mjeseci s fotkama tog puta od Šićkog do Đurđevika?
- Dope_Man
#2785 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Inace se slazem sa tobom, i generalno jako cijenim to sto si onaj koji ove teme cesto drzi zivima sa novostima. Ali ovdje se ne mogu sloziti. Ja sam iz Gorazda (ne rodjen, ali rat, beba.. odrastao, to je moj grad na kraju iako odavno ne zivim tamo). Dakle vezan sam jako za taj grad, volim cesto otici, ali cu prvi reci da je ova cesta bespotrebna. Gorazde je cak jedan od rijetkih gradova koji je sa Sarajevom povezan sa dvije magistralne ceste (plus ova losa preko Prace) koje su otprilike podjednako i duge, a i kvalitetom su tu negdje, ova preko Foce je samo zbog Rogoja malo losija. Niti prema jednom od ostalih gradova nije moguce ici nekom alternativom, jedino za Zenicu zbog autoputa postoji dodatna opcija AP ili jako losa cesta (izuzev dijela od Kaknja).So What! wrote: ↑15/02/2020 10:17 Ako je politika odraz stanja društva, onda je valjda ono što forumaši pišu ovdje stanje društva.
Proklinju ljudi izgradnju tunela i obilaznice u drugom gradu, po principu što njima, što nije nama.
Naravno kontra-argumenti su već spremni "nemamo ništa protiv izgradnje", "ovo se pravi zbog tuđe reference", "ovo se neće nikada izgraditi", da bi se na kraju ismijavili stanovnici istog Goražda, kao grupa ljudi koja je kolonizirala Sarajevo i tunel im treba za vikendice.
Već ranije se pisalo također da cestu prema Neumu, prave da bi došli do svojih vikendica. Isto je spominjano i za cestu preko Blidinja, koja uopšte nije imala asfalt do tada. Neum nije imalo direktni prilaz gradu iz teritorije države u kojoj se nalazi, a Goražde kao jedini grad u FBiH na Drini ima više prilaza koji su većinom polurješenja i gotovo nikakava veza sa ostatkom zemlje.
Ja mogu razumiti frustraciju ljudi zbog lošeg stanja u saobraćaju, podržavam svaki vid želje da se nešto ozbiljnije promijeni po tom pitanju u svakoj regiji naše zemlje, ali ovoliko pljuvanje po drugim stanovnicima vlastite zemlje, ipak nešto govori o vama i stanju uma koji vlada.
Ja bi prvi volio vise da se uradi dobra (po mogucnosti brza) cesta prema Bihacu, pa i da se srede dijelovi ceste prema Tuzli. Realno, drzavi (ekonomiji), a i vecem broju ljudi su ipak te ceste potrebnije daleko vise nego cesta koja ce put do Gorazda skratiti za 15-20 minuta. Gorazdu istina treba rada na gradskim cestama, ali to je vec na nizem nivou, stvar za gradske vlasti ne za neku pricu o magistralama.
Sto neko spomenu, lakse iz Sarajeva haman otici u Zagreb ili Beograd nego u Bihac. I vremenski je to stvarno tu negdje. Taj dio BiH je jednostavno izoliran od ostatka drzave. Neum je OK, tu trenutno ne postoji normalna cesta, ali da sam odlucujem o gradnji magistrala Gorazde bi mi bilo daleko od vrha prioriteta u ovom trenutku.
- So What!
#2786 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Pošteno mišljenje, svakako.Dope_Man wrote: ↑17/02/2020 20:04 Inace se slazem sa tobom, i generalno jako cijenim to sto si onaj koji ove teme cesto drzi zivima sa novostima. Ali ovdje se ne mogu sloziti. Ja sam iz Gorazda (ne rodjen, ali rat, beba.. odrastao, to je moj grad na kraju iako odavno ne zivim tamo). Dakle vezan sam jako za taj grad, volim cesto otici, ali cu prvi reci da je ova cesta bespotrebna. Gorazde je cak jedan od rijetkih gradova koji je sa Sarajevom povezan sa dvije magistralne ceste (plus ova losa preko Prace) koje su otprilike podjednako i duge, a i kvalitetom su tu negdje, ova preko Foce je samo zbog Rogoja malo losija. Niti prema jednom od ostalih gradova nije moguce ici nekom alternativom, jedino za Zenicu zbog autoputa postoji dodatna opcija AP ili jako losa cesta (izuzev dijela od Kaknja).
Ja bi prvi volio vise da se uradi dobra (po mogucnosti brza) cesta prema Bihacu, pa i da se srede dijelovi ceste prema Tuzli. Realno, drzavi (ekonomiji), a i vecem broju ljudi su ipak te ceste potrebnije daleko vise nego cesta koja ce put do Gorazda skratiti za 15-20 minuta. Gorazdu istina treba rada na gradskim cestama, ali to je vec na nizem nivou, stvar za gradske vlasti ne za neku pricu o magistralama.
Sto neko spomenu, lakse iz Sarajeva haman otici u Zagreb ili Beograd nego u Bihac. I vremenski je to stvarno tu negdje. Taj dio BiH je jednostavno izoliran od ostatka drzave. Neum je OK, tu trenutno ne postoji normalna cesta, ali da sam odlucujem o gradnji magistrala Gorazde bi mi bilo daleko od vrha prioriteta u ovom trenutku.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2787 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Sarajevo Bihac 4h bez problema i kršenja propisa
Tuzlu vozis 2.5h, 120km
Ovo gore je 310km
I vozio sam milion puta sa cazin sa u danu, uglavnom u povratku preko Bos Krupe i SMosta, oko 700km
A isao sam i u VKladusu na 1 dan, s tim da smo imali posla po 30min u Bihacu, Cazinu, VK, Bos Krupi, Sanskom Mostu i kljucu, taj je put bio oko 850km, od 5i15 do 18:30
Tuzlu vozis 2.5h, 120km
Ovo gore je 310km
I vozio sam milion puta sa cazin sa u danu, uglavnom u povratku preko Bos Krupe i SMosta, oko 700km
A isao sam i u VKladusu na 1 dan, s tim da smo imali posla po 30min u Bihacu, Cazinu, VK, Bos Krupi, Sanskom Mostu i kljucu, taj je put bio oko 850km, od 5i15 do 18:30
- So What!
#2788 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Iako je ovo skroz druga tema, ja sam defintivno za to, da se radilo na povezivanju Krajine i Prijedora brzom cestom / autoputem, jer u RS-u autoput postoji do Banja Luke i radi se na proširenju prema Prijedoru.
Trenutno najbrža i najisplativija solucija, USK bi bio povezan i sa drugim regijama.
Trenutno najbrža i najisplativija solucija, USK bi bio povezan i sa drugim regijama.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2789 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
kasnohajrola
nebitno kuda bi ih spojili... ali nisu i neće narednih 50 godina.
to je fazon što se raja nervira, čekaj
oni čekaju komad ceste 30 godina, do tad Zagreb 2h vožnje, ima i dio autoceste, dalje kuda god hoces. Ali evo čekat ćemo još, nema problema
Bihać i Cazin pogotovo nemaju bukvalno veze nikakve sa ostatkom države, pogotovo ne sa Sarajevom. Kad god sam bio gore, jeste Bosna i vidjet ćeš bosanskih zastava ko nigdje drugo u državi, ali ljudi nemaju veze sa ovom državom. Posao, nabavke, školovanje/studiranje i sve ostalo ide na HR, Italija, Slovenija i Austrija, a upravo radi ovoga što je na autocesti koja ide gdje god poželi za 1,5h. Rijetko koja firma uopce pokusava nesto da uradi u Sarajevu, više ljudi odavde idu u nabavku gore, nego kontra... npr. cigla iz Cazina
a da ne spominjem kako kvalitetnih firmi gore ima, jel iko čuo u šeheru za fabriku sanitestskih proizvoda u Cazinu
nema
proizvodnja zakupljena, sve u ITA ode... talijana bruku dolazi na Unu, u lov, i sl., ali hajmo mi potrošiti pare na Hranjen.
nebitno kuda bi ih spojili... ali nisu i neće narednih 50 godina.
to je fazon što se raja nervira, čekaj
oni čekaju komad ceste 30 godina, do tad Zagreb 2h vožnje, ima i dio autoceste, dalje kuda god hoces. Ali evo čekat ćemo još, nema problema
Bihać i Cazin pogotovo nemaju bukvalno veze nikakve sa ostatkom države, pogotovo ne sa Sarajevom. Kad god sam bio gore, jeste Bosna i vidjet ćeš bosanskih zastava ko nigdje drugo u državi, ali ljudi nemaju veze sa ovom državom. Posao, nabavke, školovanje/studiranje i sve ostalo ide na HR, Italija, Slovenija i Austrija, a upravo radi ovoga što je na autocesti koja ide gdje god poželi za 1,5h. Rijetko koja firma uopce pokusava nesto da uradi u Sarajevu, više ljudi odavde idu u nabavku gore, nego kontra... npr. cigla iz Cazina
a da ne spominjem kako kvalitetnih firmi gore ima, jel iko čuo u šeheru za fabriku sanitestskih proizvoda u Cazinu
proizvodnja zakupljena, sve u ITA ode... talijana bruku dolazi na Unu, u lov, i sl., ali hajmo mi potrošiti pare na Hranjen.
-
almirkoba
#2790 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
da se ogradim, pozdravljam svaki metar puta bilo gdje u bih
ALI
0 metara autoceste i 0metara brzeceste u TK do dans je dno dna, i bojim se da će tako ostati do 2025 pa čak i 30 je mrka kapa.
ni jedne obilaznice tz, živnice,lukavac,gračanica, srebrenik, grdačac, itd tunela vijadukta, mosta itd itd
a sad nastavite kako je bitan tunel u goraždu i sl lokacije.
ALI
0 metara autoceste i 0metara brzeceste u TK do dans je dno dna, i bojim se da će tako ostati do 2025 pa čak i 30 je mrka kapa.
ni jedne obilaznice tz, živnice,lukavac,gračanica, srebrenik, grdačac, itd tunela vijadukta, mosta itd itd
-
negredo
#2791 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Nemoj tako, imas brzu cestu sicki brod kreka cca 4 kmalmirkoba wrote: ↑18/02/2020 21:23 da se ogradim, pozdravljam svaki metar puta bilo gdje u bih
ALI
- Laertes
#2792 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Brza cesta sa ograničenjem 70negredo wrote: ↑18/02/2020 22:48Nemoj tako, imas brzu cestu sicki brod kreka cca 4 kmalmirkoba wrote: ↑18/02/2020 21:23 da se ogradim, pozdravljam svaki metar puta bilo gdje u bih
ALI
-
negredo
#2793 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Kad se samo sjetim, bilo je i duz skoro cijele"juzne" magistrale 70 do prije 10tak godina. Pa smanjise na 50,.... radi sigurnosti they said.. 
- Alfons Kauders
- Alfons Kauders
#2795 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Sačekaj sad da ti "objasne" kako bi kanton trebao graditi te ceste, a ne drugi nivo vlasti.almirkoba wrote: ↑18/02/2020 21:23 da se ogradim, pozdravljam svaki metar puta bilo gdje u bih
ALI
Kad im nacrtaš da nisu u njihovoj odgovornosti, onda će ti reći da je kanton opet kriv jer nije dovoljno lobirao da mu se vrate njegove pare.
Kad i ta šuplja propadne, neko će reći da kanton i opština trebaju uzeti par stotina miliona kredita da prave puteve.
- studiorum_tuzlaensis
#2796 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Da su lokalni moćnici malo više mislili lokalno, a ne privatno, sigurno bi bilo metara autoceste i u TK nevezano za ostatak države.
- Alfons Kauders
#2797 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Kao što rekoh, nije se moralo čekati ni 10 minuta.
- studeni76
#2798 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Al pazi, ima tu djelimicno i istine. Dosta politicara sa kantona je u federalnoj i drzavnoj vlasti. Al cim predju Karaulu oni zaborave na rodnu grudu, vjerujem da su daleko vise mogli ucinit za kanton. Ne mozes ocekivat da ti drugi nesto valja ako ni tvoj nece,jbg.
- Alfons Kauders
#2799 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Naravno, samo što se ovdje ne radi o druženju, pa se zaborave drugovi iz rodne grude. Ovo je malo ozbiljniji odnos - pare se uplate višim nivoima vlasti, od tih para se nešto treba i dobiti.studeni76 wrote: ↑19/02/2020 08:46 Al pazi, ima tu djelimicno i istine. Dosta politicara sa kantona je u federalnoj i drzavnoj vlasti. Al cim predju Karaulu oni zaborave na rodnu grudu, vjerujem da su daleko vise mogli ucinit za kanton. Ne mozes ocekivat da ti drugi nesto valja ako ni tvoj nece,jbg.
Da li bi ti pristao da plaćaš kasko za auto, a kad dođe vrijeme da naplatiš štetu, moraš tražiti političara da ti to sredi? Naravno da ne bi. To bi moralo ići po automatizmu. Isto tako, ako kanton godišnje uplati x miliona za ceste, trebalo bi da dobije nešto nazad, bez da moli i ganja štelu.
Sve drugo je pijačarski mentalitet preslikan na državu.
- drug_profi
#2800 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Jedino sto se regionalnim politikama moze prigovoriti jeste sto su pustili da se Tuzla iskljuci.
A federalnom nivou to i jest drago. Vise para ostaje za druge namjene.
A federalnom nivou to i jest drago. Vise para ostaje za druge namjene.