Samo uzeti u obzir da iz RS-a spominju dejtonski sporazum kao papagaji i kako je to sveto slovo.
Dejtonski sporazum definiše RS kao entitet u okviru države BiH.
Tu svaka daljna diskusija prestaje. Dejton, Dejton, Dejton....a hoćemo državu.
Samo uzeti u obzir da iz RS-a spominju dejtonski sporazum kao papagaji i kako je to sveto slovo.
Poenta je kakvu drzavu - rs neku konfederaciju - hrvati isto tako samo da dobiju i intetet a bosnjaci unitarnu. A dejton i jeste sveto slovo jer smo ga potpisali.Tomahawk11 wrote: ↑18/02/2020 14:41Samo uzeti u obzir da iz RS-a spominju dejtonski sporazum kao papagaji i kako je to sveto slovo.
Barem smo se u nečemu složili.Tomahawk11 wrote: ↑18/02/2020 14:38
Možemo se složiti da je aktuelna situacija ovakva samo zato što su Ameri rekli da će biti tako.
Što je BiH američko interesno područje.
Ako je tako, znači i da taj projekat sastavljen od dva entiteta može doživjeti promjene isključivo uz amin tih istih Amera, je li tako?!
Vječno...neće vječno ni ove planete biti. Kad joj jednog dana jebemo znanje, otići će sve u neku stvar uz jedan big bang.
Poenta je da kao što nije u moći Bošnjaka da ostvare jedinstvenu građansku (kako to kažu hrvatski i srpski predstavnici) BiH, tako nije u moći srpskih da izvedu RS u neku državu ili pak hrvatskih za HB.
A evo sve i da se to hipotetički desi, pa spominjana Katalonija ima veliki upitnik šta bi bilo s njom da eventualno dobije samostalnost, sad skontaj kolike su tek šanse RS da se iskobelja iz pelena i stane na noge.
Lahko je sanjati državu, puno teže je ostvariti. Teže i od eventualnog vojnog sukoba koji bi bio faza ka tome vjeruj.
Sve u redu, ali ne može biti sveto slovo kad ti odgovara, a kad ne, onda hajmo mijenjati, ali samo ono što meni ne odgovara.MorningStar wrote: ↑18/02/2020 14:43Poenta je kakvu drzavu - rs neku konfederaciju - hrvati isto tako samo da dobiju i intetet a bosnjaci unitarnu. A dejton i jeste sveto slovo jer smo ga potpisali.Tomahawk11 wrote: ↑18/02/2020 14:41Samo uzeti u obzir da iz RS-a spominju dejtonski sporazum kao papagaji i kako je to sveto slovo.
Naravno da postoje signali.kotor88 wrote: ↑18/02/2020 14:45Barem smo se u nečemu složili.Tomahawk11 wrote: ↑18/02/2020 14:38
Možemo se složiti da je aktuelna situacija ovakva samo zato što su Ameri rekli da će biti tako.
Što je BiH američko interesno područje.
Ako je tako, znači i da taj projekat sastavljen od dva entiteta može doživjeti promjene isključivo uz amin tih istih Amera, je li tako?!
Vječno...neće vječno ni ove planete biti. Kad joj jednog dana jebemo znanje, otići će sve u neku stvar uz jedan big bang.
Poenta je da kao što nije u moći Bošnjaka da ostvare jedinstvenu građansku (kako to kažu hrvatski i srpski predstavnici) BiH, tako nije u moći srpskih da izvedu RS u neku državu ili pak hrvatskih za HB.
A evo sve i da se to hipotetički desi, pa spominjana Katalonija ima veliki upitnik šta bi bilo s njom da eventualno dobije samostalnost, sad skontaj kolike su tek šanse RS da se iskobelja iz pelena i stane na noge.
Lahko je sanjati državu, puno teže je ostvariti. Teže i od eventualnog vojnog sukoba koji bi bio faza ka tome vjeruj.
Što se interesnog područja tiče, svakako. Ali ne samo američko. To je valjda svima jasno.
Da li je to dobro ili ne, svačije je pravo da donese zaključak.
Ne samo Amera. Faktički je jasno da se politika RS-a svodi na zvanični stav Moskve. Tako da se praktično RS stavlja pod rusku šapu interesa.
Naravno, prosto je relativno šta znači vječnost. Moja teza se odnosila na to da sva složenost BiH nigdje i nikako ne može biti predstavljena kao nešto što ima opstanak. Ma koliko to nekima zvučalo nekorektno ili teško shvatljivo. Nevezano za nacionalnost.
To nigdje nisam sporio. Kao što rekoh, žrtveno jagnje za potkusurivanje velikih. Stoga i naglasih da te velike apsolutno ne zanima ničija suza, smijeh, tragedija ili percepcija. Apsolutno.
Mislim da nema potrebe baviti se analiziranjem i aksiomatičnošću navedenog.
Što se ostalog tiče, nije uopšte poenta šta nas dvojica želimo. Poenta je šta će političke marionete odraditi za interes velikih. A to nešto, nećemo moći spriječiti ni ti, ni ja. Dođe, uđe i zauzme. Taj princip. Stoga sam i sam u nekoliko postova postavio tu potencijalnu varijantu da ništa nije slučajno, iako se tako čini.
Dovoljno sam zreo da bih se bavio raznoraznim propagandnim manifestacijama političara, ali u konkretnom slučaju je evidentno da određeni signali postoje.
Politika RS-a da. Jasno da se radi na išaret iz Moskve.kotor88 wrote: ↑18/02/2020 14:45
Barem smo se u nečemu složili.
Što se interesnog područja tiče, svakako. Ali ne samo američko. To je valjda svima jasno.
Da li je to dobro ili ne, svačije je pravo da donese zaključak.
Ne samo Amera. Faktički je jasno da se politika RS-a svodi na zvanični stav Moskve. Tako da se praktično RS stavlja pod rusku šapu interesa.
Naravno, prosto je relativno šta znači vječnost. Moja teza se odnosila na to da sva složenost BiH nigdje i nikako ne može biti predstavljena kao nešto što ima opstanak. Ma koliko to nekima zvučalo nekorektno ili teško shvatljivo. Nevezano za nacionalnost.
To nigdje nisam sporio. Kao što rekoh, žrtveno jagnje za potkusurivanje velikih. Stoga i naglasih da te velike apsolutno ne zanima ničija suza, smijeh, tragedija ili percepcija. Apsolutno.
Mislim da nema potrebe baviti se analiziranjem i aksiomatičnošću navedenog.
Što se ostalog tiče, nije uopšte poenta šta nas dvojica želimo. Poenta je šta će političke marionete odraditi za interes velikih. A to nešto, nećemo moći spriječiti ni ti, ni ja. Dođe, uđe i zauzme. Taj princip. Stoga sam i sam u nekoliko postova postavio tu potencijalnu varijantu da ništa nije slučajno, iako se tako čini.
Dovoljno sam zreo da bih se bavio raznoraznim propagandnim manifestacijama političara, ali u konkretnom slučaju je evidentno da određeni signali postoje.
Entiteti nemaju pravo na samoopredjeljenje. Entitet nije neka istorijska pokrajina koja je nekad bila nezavisna, nije savezna republika, nije istorijska teritorija, to je samo jebeni entitet kojeg nema na svijetu i kao takav i prema Ustavu i prema bilo kojem pravu nema pravo na nezavisnost. Nezavisnost od čega? Uvijek je ta teritorija bila dio BiH. Džaba guslaš.kotor88 wrote: ↑18/02/2020 14:31Naravno da je uporedivo. Samo što u kontekstu šta mi godi, možemo stvarati percepcije i dvostruke aršine.Tomahawk11 wrote: ↑18/02/2020 14:27
Nije uporedivo. Porediš kruške i jabuke.
Isto kao što ne bi bilo i da sutra Vojvodina potegne pitanje osamostaljenja.
Pokrajine koje su i u doba one države bile na neki način zasebne administrativne jedinice.
S druge strane, zna se kako je RS nastala i kakav status ima, šta je garantovano Dejtonskim sporazumom.
Mimo tog svetog slova, RS nema mogućnost da ostvari ono što bi Vojvodina ili što je Kosovo.
Te teze o putu, cilju i pravu su obična farsa.
BiH je projekat i tako ga i treba posmatrati, odnosno sam Dejton. Niko i nikada nije rekao da će tako vječno i biti. Onog trenutka kada je dogovoreno da BiH čine 2 entiteta savršeno je jasno da je data mogućnost da jednoga dana oni više ne budu zajedno. Toga su svjesni i Ameri i Britanci i Rusi. U jednom trenutku poslužiće im jedan od za realizaciju svojih viših ciljeva.
Kao što je lažna afera Račak poslužila da se postavi Bondstil isl... Naravno tada su Ameri povukli potez. Ne znači da će povući i naredni, a koj će se ticati BiH. Stoga i Srbima i Bošnjacima i Hrvatima ostaje da prihvate činjenicu da su žrtveno jagnje u rukama većih i u skladu sa tim se i bave potencijalnim epilozima. Te empatijske tirade nikome nisu bitne. Mimo granica BiH.
Mislim na sve ono što je prethodilo jučerašnjoj izjavi. Ali i generalno potezima u posljednjih pola godine.
veze ti sa mozgom nemaš, nego te željka cvijanović postavila da kenjaš po netu.kotor88 wrote: ↑18/02/2020 14:57Mislim na sve ono što je prethodilo jučerašnjoj izjavi. Ali i generalno potezima u posljednjih pola godine.
Meni je savršeno jasno da sve tri strane u BiH lobiraju. Neko uspješno, neko manje uspješno. Neko direktno, neko indirektno. Glavni lobisti, sasvim sigurno javnosti nisu poznati.
Dakle niti je slučajno odjednom postalo bitno poljoprivredno zemljište, niti je slučajno postao nebitan cjelokupan slijed događaja oko taksi prethodno, ali i činjenice da se želi steći dominacija.
Da ne idem na široko, mislim koliki god Dodik bio senzacionalista i koliko god bio željan pažnje, ne bi on tek tako u svoj politički monolog uveo tu tezu "RSExit". Štaviše, to prosječnom stanovniku RS-a na prvu i nije neka naročita asocijacija. Jer tradicionalistima ti anglicizmi i nisu baš primamljivi. Samim time, poruka djeluje puno upečatljivije u međunarodnim krugovima. Da li je stvar nekakvog dogovora, običan potez očajnika, naručen spin ili konkretan korak skretanja pažnje na suštinu, stvarno ne znam, jer nisam dio ni kabineta ni buržoazije, ni državni uposlenik.
U pravu si. Sve si pogodio. Ne mogu se čudom načuditi koliko ti u stvari veze s mozgom imaš. Nije te poslala Željka Cvijanović. Tako da mi je savršeno razumljivo što ti je početno s malo. Ne mogu razumijeti da ovoliko nisi u toku. Smijem se. Jače od mene. PozzAbate Fetel wrote: ↑18/02/2020 14:59
veze ti sa mozgom nemaš, nego te željka cvijanović postavila da kenjaš po netu.
dakle pozadina je svega ovoga što je dodik i kompanija uzurpirala državno zemljište šume, rijeke, prirodna bogastva, i prepisala na sebe i članove svojih familija, hiljade i hiljade hektara zemlje, to oni brane a ne srbe i srpsku.
Odluka US o poljoprivrednom zemljištu je udaranje po prstima.kotor88 wrote: ↑18/02/2020 14:57Mislim na sve ono što je prethodilo jučerašnjoj izjavi. Ali i generalno potezima u posljednjih pola godine.
Meni je savršeno jasno da sve tri strane u BiH lobiraju. Neko uspješno, neko manje uspješno. Neko direktno, neko indirektno. Glavni lobisti, sasvim sigurno javnosti nisu poznati.
Dakle niti je slučajno odjednom postalo bitno poljoprivredno zemljište, niti je slučajno postao nebitan cjelokupan slijed događaja oko taksi prethodno, ali i činjenice da se želi steći dominacija.
Da ne idem na široko, mislim koliki god Dodik bio senzacionalista i koliko god bio željan pažnje, ne bi on tek tako u svoj politički monolog uveo tu tezu "RSExit". Štaviše, to prosječnom stanovniku RS-a na prvu i nije neka naročita asocijacija. Jer tradicionalistima ti anglicizmi i nisu baš primamljivi. Samim time, poruka djeluje puno upečatljivije u međunarodnim krugovima. Da li je stvar nekakvog dogovora, običan potez očajnika, naručen spin ili konkretan korak skretanja pažnje na suštinu, stvarno ne znam, jer nisam dio ni kabineta ni buržoazije, ni državni uposlenik.
Odluka US je posljedica. Možda i uzrok buduće posljedice. Vidjećemo. Ko je i zbog čega naredio taj potez,tj. posljedicu takođe. Miletov odgovor smo čuli. Da li je pucanj u prazno ili konkretna mjera koja ima podršku iz Rusije, vidjećemo.Tomahawk11 wrote: ↑18/02/2020 15:04
Odluka US o poljoprivrednom zemljištu je udaranje po prstima.
I to je rezultat poteza u posljednjih pola godine ili koliko već.
Koliko je ko osokoljen pokazuje i dokle je spreman ići. Jučerašnja vandredna sjednica je pucanj u prazno ako ostane na tome. To bi bio još jedan u nizu populističkih poteza kojima se skida pozornost s nečeg zaista bitnog i koji služe za prikupljanje jeftinih političkih poena. U jednačinu definitivno ubaciti i to da je izborna godina.
Uostalom, podvučeno je da se po onim tačkama sa zasjedanja očituje u roku od 60 dana. Pa da vidimo...
Slažem se, odgovor smo čuli, mjere koje su donesene bi trebale biti te buduće posljedice.kotor88 wrote: ↑18/02/2020 15:07Odluka US je posljedica. Možda i uzrok buduće posljedice. Vidjećemo. Ko je i zbog čega naredio taj potez,tj. posljedicu takođe. Miletov odgovor smo čuli. Da li je pucanj u prazno ili konkretna mjera koja ima podršku iz Rusije, vidjećemo.Tomahawk11 wrote: ↑18/02/2020 15:04
Koliko je ko osokoljen pokazuje i dokle je spreman ići. Jučerašnja vandredna sjednica je pucanj u prazno ako ostane na tome. To bi bio još jedan u nizu populističkih poteza kojima se skida pozornost s nečeg zaista bitnog i koji služe za prikupljanje jeftinih političkih poena. U jednačinu definitivno ubaciti i to da je izborna godina.
Uostalom, podvučeno je da se po onim tačkama sa zasjedanja očituje u roku od 60 dana. Pa da vidimo...
Rusija nema kapacitet da ista kod nas uradi osim obavjestajnig rovaranje sto je za srpsku politiku ocigledni dovoljni, dok na terenu punu kontrolu ima nato.kotor88 wrote: ↑18/02/2020 15:07Odluka US je posljedica. Možda i uzrok buduće posljedice. Vidjećemo. Ko je i zbog čega naredio taj potez,tj. posljedicu takođe. Miletov odgovor smo čuli. Da li je pucanj u prazno ili konkretna mjera koja ima podršku iz Rusije, vidjećemo.Tomahawk11 wrote: ↑18/02/2020 15:04
Naravno da neće. Kao ni stotine drugih. Valjda je svima jasno da praziluka po džepovima imaju sve strane. Tako da rupe u zakonu se veoma lako pune.
dobro, za njega i njegov džep ona je potpuno racionalna i iznimno uspješna.The 51st State wrote: ↑18/02/2020 15:12 Pa u federwciji je manje vise unisono raspolozenje da dodio ide do kraja i ostfari svoje prijetnje, a dotad se uziva u mezi.
Oni jeste da trpe svi gradjani ali njegovi su najveci trpioci po svim parametrima, tako da frajer vodi iracionalnu politiku lisenu svake podloge, vjerovstno na mig vucica jer samo kod nas jos moze projektovati wannabi moc jer je u regioounu svugdje dobio rampu.
Mi apelujemo da mile konacno refrenednum raspise i da se i srbi nakon toga uvjere koliki je to idiot jer ce se oni nositi sa posljedicama, a ne on.
Koja je onda svrha? Osim postizanja političkih poena i zametanja tragova?kotor88 wrote: ↑18/02/2020 15:15Naravno da neće. Kao ni stotine drugih. Valjda je svima jasno da praziluka po džepovima imaju sve strane. Tako da rupe u zakonu se veoma lako pune.
Suština je u nečemu puno većem. U čemu prosječan Srbih, Hrvat ili Bošnjak mogu biti isključivo posmatrači. Politički nekorektni bi rekli - ovce.
Niti se srspki narod može usprotiviti i ući u borbu sa američkim tenkovima na Romaniji, niti to može Bošnjački sa ruskim. I tu se otprilike svaka vrsta racionalizma i završava. Sve ostalo je u dnevne svrhe na bazi jeftinog patriotizma i još jeftinije patetike.
Apsolutno ni jedan jedini statistički pokazatelj BiH ne ide na ruku. U kontekstu prosperiteta i razvoja. Znam, sad će se neki zaletjeti i reći kako se smanjuje nezaposlenost i povećava plata... E tek tu vidiš svu neracionalnost rezonovanja. Jasno, za sve je kriv onaj preko puta.