Zvanični podaci federalnog zavoda za statistiku

Al' plate od 2010 se vrte tu 804 do 889KM. Po meni već 2016. su trebale biti barem na 950KM ako ne na 1000KM.Nadzorna_ploca wrote: ↑17/02/2020 10:25 Primjetan prilican pad nezaposlenih ali ne zbog pronalaska posla nego zbog odjava sa biroa za zaposljavanje.
Ovaj skok zaposlenih za 50k mi je malo sumljiv, moguce da i jest tako.
Podaci o ukupnom broju zaposlenih osoba u Federaciji BiH od 2017. godine dobijeni su statističkom obradom podataka koji su preuzeti iz administrativnog izvora, Porezne uprave Federacije BiH. U broj zaposlenih osoba u FBiH uključeni su zaposleni u pravnim osobama i obrtu i srodnim djelatnostima – puni obuhvat. Osnovni cilj ovog istraživanja jeste dobijanje podataka o broju zaposlenih osoba koje posluju na teritoriji FBiH.
i rast plate se desio isključivo jer je dio toplog obroka oporezovan tako da je ušao u prosjek...Milenkov buraz wrote: ↑17/02/2020 10:30Al' plate od 2010 se vrte tu 804 do 889KM. Po meni već 2016. su trebale biti barem na 950KM ako ne na 1000KM.Nadzorna_ploca wrote: ↑17/02/2020 10:25 Primjetan prilican pad nezaposlenih ali ne zbog pronalaska posla nego zbog odjava sa biroa za zaposljavanje.
I sta je konkretno u mom postu lupanje?fplBosnia wrote: ↑17/02/2020 15:47Lupate svi ko maksim po diviziji. Ta cifra od 300-400 hiljada ili sta vec su 2 vrste nezaposlenosti. Postoji aktivna i neaktivna nezaposlenost.Nadzorna_ploca wrote: ↑17/02/2020 10:25 Primjetan prilican pad nezaposlenih ali ne zbog pronalaska posla nego zbog odjava sa biroa za zaposljavanje.
Za aktivnu imas nekoliko stavki koje moraju biti ispunjeni, ne sjecam se svih ali 2 najbitnije su (i obje moraju biti ispunjene)
svaka osoba od 15-65 god
da je trazila posao u zadnje 2 sedmice (tj. da je bila prijavljena na birou)
takvih je po sluzbenoj statistici fzs bilo 94.000 u federaciji, a one cifre iznad su aktivna+neaktivna nezaposlenost.
neaktivna nezaposlenost su sve osobe od 15-65 godina koje uopste ne traze posao i nisu bile na birou u zadnje 2 sedmice. Kod nas je dijaspora napuhala tu neaktivnu nezaposlenost, ljudi prijavljeni ovdje, ulaze u statistiku, a nikada nece traziti posao ovdje.
edit: evo nasao sam definicijuPrava cifra nezaposlenosti cini mi se u 2018 godini je bila negdje 18.4%, a ne 30-40 kako se pokusava predstaviti.Neaktivno stanovništvo čine sve osobe koje imaju 15 i više godina i koje u referentnoj sedmici nisu radile, te koje tokom 4 sedmice (referentna i tri prethodne) nisu preduzimale nikakve radnje u cilju traženja posla, kao i osobe koje nisu spremne početi raditi u naredne dvije sedmice, ako bi im posao bio ponuđen.
edit: nasao sam. Nezaposlenost u 2019 godini na nivou BiH je bila 15.7%... oko 92-93% nezaposlenih osoba su ljudi sa samo srednjom ili nizim obrazovanjem.
http://bhas.gov.ba/data/Publikacije/Bil ... B_0_BS.pdf
ovo ti da se broji da si nesto napisao!?
jel ti dovbivas te pare na ruke il ne dobivas, topli obrok jeste plate-dobijes pare, sta radis od plate-kupujes harnu obucu, djeci lizala, zeni sminku, isto mozes urad8t i od toplog, topli je plata ne pise na parama "ovo je za hranu" mozes topli potrosit na bilo sta-bas kao i platu, ustvari dobivas platu na dvije rate samo sto se zovu razlucito-zalog komunizma,VladaFBiH wrote: ↑17/02/2020 14:41i rast plate se desio isključivo jer je dio toplog obroka oporezovan tako da je ušao u prosjek...Milenkov buraz wrote: ↑17/02/2020 10:30Al' plate od 2010 se vrte tu 804 do 889KM. Po meni već 2016. su trebale biti barem na 950KM ako ne na 1000KM.Nadzorna_ploca wrote: ↑17/02/2020 10:25 Primjetan prilican pad nezaposlenih ali ne zbog pronalaska posla nego zbog odjava sa biroa za zaposljavanje.
niko ne spori da su to pare samo što su bile ne-oporezovane tako da na 100KM koje si dobio nisi plaćao doprinose a sada dobiješ 59KM a 41KM uzme država i sve je ovo uglavnom išlo na gubitak radnika jer je bilo "obečano" da će ovo imati neutralan efekat jer će smanjiti doprinose koji su ostali istiaerodinamika wrote: ↑18/02/2020 16:25jel ti dovbivas te pare na ruke il ne dobivas, topli obrok jeste plate-dobijes pare, sta radis od plate-kupujes harnu obucu, djeci lizala, zeni sminku, isto mozes urad8t i od toplog, topli je plata ne pise na parama "ovo je za hranu" mozes topli potrosit na bilo sta-bas kao i platu, ustvari dobivas platu na dvije rate samo sto se zovu razlucito-zalog komunizma,VladaFBiH wrote: ↑17/02/2020 14:41i rast plate se desio isključivo jer je dio toplog obroka oporezovan tako da je ušao u prosjek...Milenkov buraz wrote: ↑17/02/2020 10:30
Al' plate od 2010 se vrte tu 804 do 889KM. Po meni već 2016. su trebale biti barem na 950KM ako ne na 1000KM.
Isti su ljudi radili i 2014. i danas, samo sto su danas vece sanse da ih poslodavac prijavi.Inspektori Porezne uprave FBiH su u proteklom periodu tokom 22.984 brze kontrole otkrili 7.081 neprijavljenih radnika.