moonca wrote: ↑17/02/2020 19:44
Euridika wrote: ↑17/02/2020 16:13
Ono kad ti osobe koje nisu ni u braku daju savjete o istom, odnosno savjete o prekidu istog.
- i ranije smo komentarisali -ovakve izjave-- ponovit cu...
Pa nema nikakve 'obuke' kako se ponasati u braku, kao i kako postati majka / otac.
Imamo savjete - 'profesionalaca' kako bi trebalo, kako ne bi - pisali su ih - ko?
Bili 'profesionalci' licno u braku, ili izucavali iskustva ili pratili statistiku... itd...
...Mene iznenadjuje ovakvo misljenje-
Bili u braku ili ne - suzivot je za sve i svi ucestvujemo u istom.
Možeš ti ponavljati šta hoćeš, ali nećeš promijeniti činjenicu da je iskustvo stečeno u nekoj oblasti ili sferi života daleko vrijednije od nečijeg posmatranja te sfere života iz pozicije autsajdera i teoretisanja šta i kako treba. Većina psihologa čak ima vrlo loša ili nedovoljna vlastita iskustva iz oblasti za koju su navodno stručni, zato veliki dio njihove stručne "pomoći" nije nikakva pomoć, već uzimanje para od pacijenata. Ako si ikad bila na razgovoru kod bilo kojeg psihologa, znala bi da oni apsolutno nikom ne nude rješenja za probleme koje imaju, već ispituju pacijente kako se osjećaju, zašto im neke situacije stvaraju tegobe i probleme - bla, bla, bla. Uvijek se svede na to da su oni tu samo da pacijentima pomognu da sami otkriju uzroke svojih nezadovoljstava i problema, a za rješavanje problema se pacijenti moraju sami snaći. Rijetki su, zaista rijetki, psiholozi od kojih imaš konkretnu pomoć.
Ni blizu, ali ni miljama blizu, nije isto biti dijelom neke životne situacije, i tu istu situaciju posmatrati izdaleka, statistički i sl. Kad si akter u nekoj životnoj situaciji, poznati su ti svi najsitniji detalji događaja i ponašanja individua u toj situaciji, sve one fine nijanse međusobnih odnosa, poznata ti je historija ranijih odnosa među ljudima - prošlost i sl. A kad si posmatrač, vidiš samo sliku u jednom trenutku vremena, ne vidiš ove detalje, ne znaš pozadinu priče - to je jednodimenzionalna slika, isto kao da gledaš film na TV ekranu. Mislim, mogu i ja zamišljati da znam glumiti, jer se pogledala jako puno filmova i čini mi se iz moje pozicije da je to baš lako, ali u stvarnosti ne bih znala maknuti s mjesta na filmskom setu.