Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
HardCore

#10026 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

ketronsd1 wrote: 16/02/2020 22:16
HardCore wrote: 16/02/2020 21:41
rovac13 wrote: 16/02/2020 21:35 Sta je mali a sta veliki servis i kolko to placas ?

Da nisi mijenjao ulje sa filterima :)
Mali servis dezinfekcija i dopuna plina po potrebi, a veliki pranje unutasnje jedinice i mjenjanje plina, koliko se sjecam, rekao je da se to radi svake 3 god.. Nisam ja izmislio haha
Na lomaču ga odmah ako ti je ovo rekao
Ili se ti stvarno zajebajes.
Jes samo bez zamjene plina xD to sam greskom napisao ahah
HardCore

#10027 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

NecuVise wrote: 16/02/2020 22:13 Zašto bi zamjena nosača koštala 200 KM? :zoka:
Tu je uracunata cijena 2 para nosaca demontaza i montaza 2 vanjske jedinice i valjda dopunjavanje plina i radi se o visini od 7 m
rovac13

#10028 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

rovac13 wrote: 16/02/2020 21:35 Sta je mali a sta veliki servis i kolko to placas ?

Mali servis dezinfekcija i dopuna plina po potrebi, a veliki pranje unutasnje jedinice i mjenjanje plina, koliko se sjecam, rekao je da se to radi svake 3 god.. Nisam ja izmislio haha
I mene su jednom posli navuc na to.
Kazu freon je preradjen i mora se mijenjati svako malo :)
Samo si ih trebao pitati jel tako redovno mikenjaju i u ogromnim sistemima kad gas kosta pitaj boga koliko.

Ako je sistem ispravan i freon ne curi zasto bi dopunjavao,.A s druge strane ako ga fali opet nema punjenja dok se sistem na popravi da ne curi.Plus ako ke sistem curio unutra ima i zraka vjerovatno,onda bi gas trebao van,popravka ,valumiranje,pa novi gas.

Uostalom kojom metodom utvrde koliko fali freona, jedina metoda je ako se sjecam da izvuku sav gas i izvagaju,a ne vjerujem da su to radili.Ako su gledali nesto po manometrima onda su te zeznuli.A ako su ti tako napamet dopunjavali freon onda je moguce da tvoja klima ne radi ispravno.U sistemu mora biti tacno freona koliko pise na vanjskoj,ne valja ni vise ni manje.
rovac13

#10029 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Felix77 wrote: 16/02/2020 22:15

Rovac sta ti misliš za ovo

Felix77 wrote: ↑Jučer sam ugradio i treci daikin sensira 35, i jednu prebacio iz hodnika u spavacu, sve duvaju prema vratima tj. u hodnik i dalje prema kuhinji, sad me zanima da li ce se povecati potrosnja struje pri istim uslovima zadane temperature, umjesto prijašnje 2 sad su 3 klime na isto m2
Pa hebemu misa jesil stavio jos jednu klimu da grijes jos jednu sobu.Ta soba je ulazila u ukupnu kvadraturu,ali ti kazes da je bila hladna.Ako sad bude topla znaci da nije isto,sad grijes vise.Ne mozes grijat vise a potrosnja da bude kao kad si grijao manje.

Da si imao u svim sobama istu temp i prije i sad onda potrosnja mozda nebi narasla,nema veze kolko,uredjaja grije.
rovac13

#10030 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Pa dobro nije valjda i ovaj hardcore hercegovac ???
HardCore

#10031 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

rovac13 wrote: 16/02/2020 22:43 Pa dobro nije valjda i ovaj hardcore hercegovac ???
Jesam bio par puta tamo, svidja mi se njihova klima :)
Felix77

#10032 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Felix77 »

rovac13 wrote: 16/02/2020 22:40
Felix77 wrote: 16/02/2020 22:15

Rovac sta ti misliš za ovo

Felix77 wrote: ↑Jučer sam ugradio i treci daikin sensira 35, i jednu prebacio iz hodnika u spavacu, sve duvaju prema vratima tj. u hodnik i dalje prema kuhinji, sad me zanima da li ce se povecati potrosnja struje pri istim uslovima zadane temperature, umjesto prijašnje 2 sad su 3 klime na isto m2
Pa hebemu misa jesil stavio jos jednu klimu da grijes jos jednu sobu.Ta soba je ulazila u ukupnu kvadraturu,ali ti kazes da je bila hladna.Ako sad bude topla znaci da nije isto,sad grijes vise.Ne mozes grijat vise a potrosnja da bude kao kad si grijao manje.

Da si imao u svim sobama istu temp i prije i sad onda potrosnja mozda nebi narasla,nema veze kolko,uredjaja grije.
Jesam tako sam rekao bila je hladnija i plijesan na jednom zidu, pa neka bude i veca potrosnja al bice bar sve u svemu bolje bez vlage a probacu jos ususkat gdje se mogne da smanjim gubitke
rovac13

#10033 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

HardCore wrote: 16/02/2020 22:45
rovac13 wrote: 16/02/2020 22:43 Pa dobro nije valjda i ovaj hardcore hercegovac ???
Na istom ste levelu :)
Ja budala trudim se pomoci sto te serviseri prave budalom i uzimaju te lopatom :)

Zaboravi da sam sta pisao.
HardCore

#10034 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

rovac13 wrote: 16/02/2020 22:48
HardCore wrote: 16/02/2020 22:45
Na istom ste levelu :)
Ja budala trudim se pomoci sto te serviseri prave budalom i uzimaju te lopatom :)

Zaboravi da sam sta pisao.
Nije mene niko uzeo lopatom :) uz moj pritisak na Luk, nosaci su besplatno zamjenjeni, moram ih pohvalit :)

Nisam ni ja dalabu da bacim par milja i da me neko hebe, zvao sam jednom zastitu potrosaca i zvat cu opet kad bude trebalo...
Demonijak

#10035 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Demonijak »

Ako moze pomoć totalnom duduku, odlučio sam da nekad na ljeto ugradili klimu te da se od iduce sezone pokušam grijati na nju. Stvar je iduca, stan u prizemlju, 60-ak kvadrata koje bih grijao (dnevna+kuhinja i spavaca soba), izmedju dnevne i spavaće dvokrilna vrata koja već za vrijeme sezone biti otvorena da bi spavaca ugrijala (valjda je to logično), nema fasade na kuci, ali samo 1 i po zid je vanjski, ostatak je ili u zemlji ili unutrasnji, na pod ce doci izolacija ispod laminata a možda i na plafone nesto izolacije dodje... E sad ne kontam ni malo ove veličine klima (12, 16, 18 cini mi se), ne kontam copove, scopove, marke klima, Kineze, Japance itd... Ako moze neka preporuka i savjet sta i kako, ako ima neko zivce da mi objasni, pokušao sam traziti na temi unazad 50 stranica su neke rasprave u kojima pola terminologije i ne poznajem tako da sam odustao... Za prvu klimu ne bih da izdvajam neke hiljade maraka, dok ne vidim kako sve to radi i kakva je ekonomičnost, kasnije bih mozda i gornji sprat opremio klima uredjajima. Pozeljno je da uredjaj ima WiFi zbog lakše kontrole, i zanima me jos nesto, da li je moguće dvije unutarnje (puhalice) jedinice staviti na jednu vanjsku, tako bih mogao pokriti i hodnik i kupatilo, ako me tako onda neke manje grijalica jer mi se ne isplati jos jednu klimu samo zbog hodnika i kupatila stavljati. Kad dodje vrijeme postavicu i sliku stana, ali sad me trenutno zanima da znam okvirno STA me ocekuje i da se mogu i finansijski pripremiti. Razmisljao sam i o podnom grijanju na struju ali Boga mi potrosnja je izuzetno velika, bar po mojim proračunima... Gresaka u tekstu ima bruku ali to me handri tastatura na fonu, halalite
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#10036 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

E svasta ces ovdje procitati.
Kakav mali/veliki servis.
Pa nije to auto.
To sto naplacuju pod mali servis,svak moze i treba odraditi svakih nekoliko sedmica.Ocistiti filtere i ako je sezona hladjenja naprskati malo sredstva za dezinfekciju.
Ne mogu da vjerujem da bi neko ovo platio da mu se uradi.
Ermin ZM

#10037 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Demonijak wrote: 17/02/2020 01:46 Ako moze pomoć totalnom duduku, odlučio sam da nekad na ljeto ugradili klimu te da se od iduce sezone pokušam grijati na nju. Stvar je iduca, stan u prizemlju, 60-ak kvadrata koje bih grijao (dnevna+kuhinja i spavaca soba), izmedju dnevne i spavaće dvokrilna vrata koja već za vrijeme sezone biti otvorena da bi spavaca ugrijala (valjda je to logično), nema fasade na kuci, ali samo 1 i po zid je vanjski, ostatak je ili u zemlji ili unutrasnji, na pod ce doci izolacija ispod laminata a možda i na plafone nesto izolacije dodje... E sad ne kontam ni malo ove veličine klima (12, 16, 18 cini mi se), ne kontam copove, scopove, marke klima, Kineze, Japance itd... Ako moze neka preporuka i savjet sta i kako, ako ima neko zivce da mi objasni, pokušao sam traziti na temi unazad 50 stranica su neke rasprave u kojima pola terminologije i ne poznajem tako da sam odustao... Za prvu klimu ne bih da izdvajam neke hiljade maraka, dok ne vidim kako sve to radi i kakva je ekonomičnost, kasnije bih mozda i gornji sprat opremio klima uredjajima. Pozeljno je da uredjaj ima WiFi zbog lakše kontrole, i zanima me jos nesto, da li je moguće dvije unutarnje (puhalice) jedinice staviti na jednu vanjsku, tako bih mogao pokriti i hodnik i kupatilo, ako me tako onda neke manje grijalica jer mi se ne isplati jos jednu klimu samo zbog hodnika i kupatila stavljati. Kad dodje vrijeme postavicu i sliku stana, ali sad me trenutno zanima da znam okvirno STA me ocekuje i da se mogu i finansijski pripremiti. Razmisljao sam i o podnom grijanju na struju ali Boga mi potrosnja je izuzetno velika, bar po mojim proračunima... Gresaka u tekstu ima bruku ali to me handri tastatura na fonu, halalite
Pozdrav. Prvo da ti malo razjasnim terminologiju COP itd.
1. Cop- koeficijent efikasnosti, tj laicki koliko povuce struje a koliko da toplote. Npr Cop 4 znaci da ti vuce 1kw struje a daje 4 kw toplote. Kod svakog drugog elektricnog grijanja je 1:1, bilo podno elektricno, konvektor itd
On nije fixan, sto je toplije to je veci cop. I ne pada svakoj klimi isto cop kako idu minusi, koliko para toliko muzike
Inverter klima je vrsta tolplotne pumpe zrak zrak, toplotu iz vanjskog zraka ubacuje unutra.
2. Inverter klima - klima koja moze podesavat brzinu obrtaja. Npr dok ganja temperaturu grije sa 3 kilowata, kako postize smanji brzinu obrtaja, ne gasi se vec onda dogrijava(ugrubo objasnjeno ima tu jos razlika u odnosu na obicnu).
3. 9, 12, 18, 24, su britanske termalne oznake kapaciteta.

Multisplit izbjegavaj, bolje uzet vise zasebnih jedinica iz vise razloga.

Dobro su se pokazali japanci i gree. Midea kazu isto dobro grije samo je kazu glasnija. Neki modeli vivaxa koji su opet prepakovani gree najcesce su isto ispali dobri.
Koliko para planiras za investiciju i koliko kvadrata ti je spavaca, dnevni i kuhinja?

.
Abate Fetel

#10038 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

Ermin ZM wrote: 17/02/2020 06:21
Koliko para planiras za investiciju i koliko kvadrata ti je spavaca, dnevni i kuhinja?

.
pa napisano ti je 60 kvadrata!
Abate Fetel

#10039 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

HardCore wrote: 16/02/2020 22:09

Ako rovca pitas, trosit ce isto ko i s 2 hahahah, vrsni poznavalac klima a ne zna za veliki i mali servis kod klima xD
rovac je antipod za klime ali kakav je mali i veliki servis bogati?
Ermin ZM

#10040 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Abate Fetel wrote: 17/02/2020 06:26
Ermin ZM wrote: 17/02/2020 06:21

.
pa napisano ti je 60 kvadrata!
Do mene, ja sam skontao 60 kvadrata je ukupno stan a od toga bi kuhinju, dnevni i spavacu grijao
HardCore

#10041 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

Gledaj demagoga, servisiraju klime a ne znaju razliku izmedju velikog i malog servisa za klime..

Koja je razlika između malog i velikog servisa kod klima uređaja?

Veliki servis je detaljan i podrazumeva rasklapanje unutrašnje jedinice u celosti, vađenje turbine i pranje svih delova (spoljnja jedinica se pere pod pritiskom).

Pun google informacija o malom i velikom servisu a vi ovdje prvi put cujete za to hahahhahah
HardCore

#10042 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

haso hasic wrote: 17/02/2020 05:43

Pa nije to auto.
To sto naplacuju pod mali servis,svak moze i treba odraditi svakih nekoliko sedmica.Ocistiti filtere i ako je sezona hladjenja naprskati malo sredstva za dezinfekciju.
Svako moze odradit dezinfekciju i ciscenje filtera, a moze li svako provjeriti kakvo je stanje s plinom?
rovac13

#10043 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Jesu li vadili gas van.
Sta su rekli koliko grama je falilo :)
ketronsd1

#10044 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

HardCore wrote: 17/02/2020 09:50

Pa nije to auto.
Svako moze odradit dezinfekciju i ciscenje filtera, a moze li svako provjeriti kakvo je stanje s plinom?
A kako to provjeravaju majstori?
Mislim na "taj ko nije svako"?
HardCore

#10045 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

ketronsd1 wrote: 17/02/2020 10:21
HardCore wrote: 17/02/2020 09:50
Pa nije to auto.
A kako to provjeravaju majstori?
Mislim na "taj ko nije svako"?
Pa jel ti ja licim na majstora? Idi na youtube da vidis kako to rade
HardCore

#10046 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

rovac13 wrote: 17/02/2020 10:12 Jesu li vadili gas van.
Sta su rekli koliko grama je falilo :)
Ti se bas pravis pametan, a vec si mi dokazo da nisi kad si rekao da 2 klime isto trose kao i 1, tako da tvoje komentare ne shvatam ozbiljno :)
Abate Fetel

#10047 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

HardCore wrote: 17/02/2020 09:47

Pun google informacija o malom i velikom servisu a vi ovdje prvi put cujete za to hahahhahah
Nikad čuo za mali servis, a godišnje radim generalku, vanjske jedinice ne perem, možda kad bi je skinuo kad fasadu budem radio pa hajde nek je opere.

Filtere jednom mjesečno operem i voz.
darkoml

#10048 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by darkoml »

Demonijak wrote: 17/02/2020 01:46 Ako moze pomoć totalnom duduku, odlučio sam da nekad na ljeto ugradili klimu te da se od iduce sezone pokušam grijati na nju. Stvar je iduca, stan u prizemlju, 60-ak kvadrata koje bih grijao (dnevna+kuhinja i spavaca soba), izmedju dnevne i spavaće dvokrilna vrata koja već za vrijeme sezone biti otvorena da bi spavaca ugrijala (valjda je to logično), nema fasade na kuci, ali samo 1 i po zid je vanjski, ostatak je ili u zemlji ili unutrasnji, na pod ce doci izolacija ispod laminata a možda i na plafone nesto izolacije dodje... E sad ne kontam ni malo ove veličine klima (12, 16, 18 cini mi se), ne kontam copove, scopove, marke klima, Kineze, Japance itd... Ako moze neka preporuka i savjet sta i kako, ako ima neko zivce da mi objasni, pokušao sam traziti na temi unazad 50 stranica su neke rasprave u kojima pola terminologije i ne poznajem tako da sam odustao... Za prvu klimu ne bih da izdvajam neke hiljade maraka, dok ne vidim kako sve to radi i kakva je ekonomičnost, kasnije bih mozda i gornji sprat opremio klima uredjajima. Pozeljno je da uredjaj ima WiFi zbog lakše kontrole, i zanima me jos nesto, da li je moguće dvije unutarnje (puhalice) jedinice staviti na jednu vanjsku, tako bih mogao pokriti i hodnik i kupatilo, ako me tako onda neke manje grijalica jer mi se ne isplati jos jednu klimu samo zbog hodnika i kupatila stavljati. Kad dodje vrijeme postavicu i sliku stana, ali sad me trenutno zanima da znam okvirno STA me ocekuje i da se mogu i finansijski pripremiti. Razmisljao sam i o podnom grijanju na struju ali Boga mi potrosnja je izuzetno velika, bar po mojim proračunima... Gresaka u tekstu ima bruku ali to me handri tastatura na fonu, halalite
Zdravo svima 🤠. Pratim ovu temu vec neko vrijeme, ali se nalazim u slicnoj situaciji kao gore navedeni korisnik...

E ovako ide moja prica.. otisao u prodavnicu klima, i tu mi za hladjenje vec preporuce LG i ostale, ali ne japance. Kao super su japanci, tocje premium klasa, ali LG je jeftiniji za odnos cijena kvalitet. Odmah mi se to nije slagalo sa ovim sto se pise na forumu...

Drugo...
Na moje insistiarnje, da li imaju nekog ugradjivaca tih klima sa iskustvom, koji bi mogao da dodje na lice mjesta i preporuci mi neke kombinacije, dali su mi broj tel. I tako ti ja nazovem njega, a on mi kaze da se ja na te klime necu ogrijati.

Inace kuca je i pitanju. Na sprat, koji ima i potrovlja. Izolacija 8cm stiropora. Drveni prozori koji su preuredjeni, i u solidnom stanju.

Kvadratura grijanja, ako izuzmem kupatilo tako oko 60kv. Skicu kuce postavljam... naravno, unutrasnje sprepenice imaju isto. Sto ce vjerovatno tu neku toplotu vuci gore..

E sada mene zanima, da li je moguce grijati samo dodji sprat na jednu klimu?? Neku vecu, nzm ni ja, 18, 24ka. Posto se dosta pise o Mitsubishi i Fujitsu, te bi mi bile u uzem izboru. Za tu neku jednu dobru klimu, dao bih oko 2000KM i mozda vise. Ali pitanje je da li to moze da zagrije taj dodji sprat?

Na skici sam ja kao skicirao gdje bi meni odgovaralo da se klima postavi hm hm

I da. U kuci imam radijatore koji su povezani na centralno grijanje. Ta klima bi mi recimo, ujutru i uvece dogrijavala prostorije. A centralno bih pustio preko dana, jer mi ono radi u drugom objektu.

Inace sam iz Bijeljine, imate li koga/sta da preporucite?

Hvala puno i pozdrav
Darko
darkoml

#10049 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by darkoml »

I da. Zaboravio sam reci, ove crtice na skici, nisu zidovi, otvoren je prostor. Tu su sada kao polukrugovi, nekada su bili zidovi....
Tako da su ovo u sustini kao dvoje velike sobe..
Abate Fetel

#10050 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

darkoml wrote: 17/02/2020 12:01 I da. Zaboravio sam reci, ove crtice na skici, nisu zidovi, otvoren je prostor. Tu su sada kao polukrugovi, nekada su bili zidovi....
Tako da su ovo u sustini kao dvoje velike sobe..
ELEKTRO SERVIS STJEPANOVIC bijeljina

https://www.olx.ba/artikal/29046301/ugr ... bijeljina/
Post Reply