Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ne nego Santic nije ni mislio na iseljavanje Turaka, niti je vremenski kontekst taj.
Profulao patrijarh jedno cenera godina.
Ma sta nam rece, da je fasista fulio kada je napisana "Ostajte ovdje"? Pa kada je?
Ostajte ovdije je mislim o iseljavanju za Ameriku. A vidim sada da ovaj tekst govori druga ije.
Nego volio bih te ljude tada pitati kako su se izjas ja ali?
Rijecnik govori o tebi.
To sto ti, sasvim pogresno, mislis na sta je Santic mislio, nema veze sa onim sta je Irinej rekao. A rekao je Turcima. Zato evo tekst pjesme iz kojeg se nikako ne moze zamisliti da se pise o stvarnim Turcima:
OSTAJTE OVDJE
Spoiler
Show
Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba
Neće vas grijat k'o što ovo grije;
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.
Od svoje majke ko će naći bolju?!
A majka vaša zemlja vam je ova;
Bacite pogled po kršu i polju,
Svuda su groblja vaših pradjedova.
Za ovu zemlju oni bjehu divi,
Uzori svijetli, što je branit znaše.
U ovoj zemlji ostanite i vi,
I za nju dajte vrelo krvi vaše.
K'o pusta grana, kad jesenja krila
Trgnu joj lisje i pokose ledom,
Bez vas bi majka domovina bila;
A majka plače za svojijem čedom.
Ne dajte suzi da joj s oka leti,
Vrat'te se njojzi u naručja sveta;
Živite zato da možete mrijeti
Na nijemom polju gdje vas slava sreta!
Ovdje vas svako poznaje i voli,
A tamo niko poznati vas neće;
Bolji su svoji krševi i goli
No cvijetna polja kud se tuđin kreće.
Ovdje vam svako bratski ruku steže -
U tuđem svijetu za vas pelen cvjeta;
Za ove krše sve vas, sve vas veže:
Ime i jezik, bratstvo, i krv sveta.
Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba
Neće vas grijat k'o što ovo grije, -
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije...
Capljina74 wrote: ↑16/02/2020 11:22
Nego volio bih te ljude tada pitati kako su se izjasnja vali?
Dakle ti bi vise volio da su, njihovim takvim tadasnjem mozebitnim izjasnjenjem, to ispali Turci i u danasnjem sovinistickom govoru, nego da kazes sramota sta je Irinej rekao.
Ova bradata spodoba Irinej je naravno mislio na Bošnjake kada je spomenuo Turke koje se sele za Tursku i da ih tuđe nebo neće grijati kao domaće. Ko drugačije misli je bezobrazan i hinja.
Dakle ti bi vise volio da su, njihovim takvim tadasnjem mozebitnim izjasnjenjem, to ispali Turci i u danasnjem sovinistickom govoru, nego da kazes sramota sta je Irinej rekao.
A sta ako su oni sebe zaista smatrali Turcima i nisu mogli povezati svoj zivot bez imperije?
Sta je tu onda patrijarh pogrijesio?
Ako se dio i srpske i boscnjacke dijaspore danas dan zove Jugoslovenima i nece nista drugo da bude nego je to da li ih treba zvati Srbima ili Bosnjacima? Kod Hrvata nije zabiljezena ta pojava.
Pricao sa jednim, kaze Titi dao zakletvu.
Tako isto nigdje drugo niti jedan dio Slovena se nije stopio sa Otomanskom imperijom nego ovdije...
Da li je to uticalo na indetitet...
Da danas kaze bilo ko mjesto Bosnjak Turcin ili poturica... Odvratno i za osudu je.
Last edited by Capljina74 on 16/02/2020 16:02, edited 2 times in total.
Sram te bilo!!!
Sram tebe bilo!
Procitaj gore sta sam prvo napisao.
Procitao sam, ako mislis na ovo:
Capljina74 wrote: ↑16/02/2020 11:26
Mozemo sa ove distance lupati... Ali kako su se ti ljudi odredjivali.. Mi kazemo danas Bosnjaci, a onda...
I dao sam ti odgovor da nema veze kako su se mozda prije 130 godina izjasnjavali. Danas ih zvati Turcima je sovinizam.
Kao sto ih ne mozes zvati Srbima, ili Hrvatima, iako su se do 1972. samo tako mogli opredijeliti.
Sve ovo je vrlo jasno i Vucicu i bradatom sovinisti, ali djavo ne da mira...
Capljina74 wrote: ↑16/02/2020 16:17
Sram tebe sto podmeces.
U prvom sam napisao.
A tvrditi da je u ono vrijeme na BiH prostoru Zivio samo Bosnjaci, Srpski... narod je tek ordinirana glupost...
Kako je imperija gubila prostor tako su se povlacili i stanovnici pa se doseljavalo i u BiH.
Koji dio pjesme bi mogao dati naslutiti da se radi o stvarnim Turcima? Ti sigurno nisi nikad ni pomislio, inace ne bi spominjao iseljavanje u Ameriku.
Irinej je prije tebe znao o kome je rijec, ali mu poganstina (koju sam spominjao u SPC-u od prije 90-ih) nije dala da izgovori - Bosnjaci...
Pravom i pravnim sredstvima gospodin Đukanović bubnu zmiju u glavu.
To što ovi sada okolo viju kao vuci znaći samo da ga mogu povući...
A mnogo prostora i u BiH da se pravom i pravnim sredstvima umjesto uzaludne politizacije zmija buba gdje i kako treba.
Umjesto stotina hiljada tužbi pred međunarodnim i domaćim sudovima mi čekamo da to u naše ime radi Tegeltija.
Capljina74 wrote: ↑16/02/2020 16:26
Da postavim litiju? Da vidimo kako sve to posustaje ili mozda raste...
Jarane slabo ti nesto ucis iz istorije,mozes ti stavljati koliko te volja ali to nece izmjeniti nista ,samo moze biti gore,nedavna istorija pokazuje da nosanje mosti ,razne balvanijade su vam odnosno sami sebi ste najvise nanjeli zla,mani se ti toga gledaj o'cheg ces zivjeti,od tih setnji se ne zivi ,u ducanu se time hljeb ne placa,postali ste potrosni materijal beogradskih kuhara i ako se ne opametite proci cete isto kao i drugi koji su vjerovali Bg i njihovim crkvenim slugama sta ono Slobo rece sadasnjem Haskom osudjeniku koji sluzi kaznu negdje u Finskoj cini mi se ......reko mu Slobo uzmi pistolj pa se ubi na vijest o padu Kraine .....sto se tice Mile uradili ste mu ogromnu promociju i tron do smrti a posle toga ce ga s pravom kruni sati sa Sveti Milo
Kakvi motivi navode armiju federacije da još učestvuju u oružanom sukobu. Da li je to tvordoglava želja da se učvrsti anahroni režim ili je to od predaka nasleđena želja, da se ostvari ideja o „Velikoj Srbiji“ koja je prisutna u dušama.
- Nijedna od te dve pretpostavke nije tačna. Čak je ova druga potpuno izmišljena. Vojska federacije je ušla u Hrvatsku samo da bi zaštitila Srbe koji tamo žive i da ne dozvoli genocid kakav se desio za vreme Drugog svetskog rata, u toku kojega je pod rukovodstvom Anta Pavelića, bilo ubijeno 500.000 Srba u logoru Jasenovac. To su žrtve svireposti Miroslava Filipovića Majstorovića fratra franjevačkog reda koji je bio koordinator tog masakra. Kao što su to heli tada tako i danas Hrvati žele da: zbrišu Srbe sa svoje teritorije. Tako da je ovo rat koji vode Hrvati protiv Srba koji žive na njihovoj teritoriji.
* Koliko je meni poznato, tzv. „srpski blok“ kontroliše vojsku federacije. Kako je vaše objašnjenje za napad na istorijski grad Dubrovnik, ili pak napade Hrvata na kasarne vojske federacije?
- Sve su to same neistine. Vojsku federacije čine ljudi iz svih delova Jugoslavije i njome uopšte ne upravljaju Srbi. Zar bi savezna vojska mogla da bude srpska ako je komandant Kadijević Hrvat a njegov zamenik Brovet Slovenac? Napad na Dubrovnik koji je svojevremeno bio crnogorski i kao takav predviđen za prestonicu Crne Gore, objašnjavam time što se u njemu Srbi i Hrvati nemilosrdo međusobno ubijaju. Ratna mornarica federacije pokušava da preko tog napada uđe u grad i doprinese mirnom životu. A, slovenski Hitler, Franjo Tuđman, je naredio da se blokiraju kasarne savezne vojske i poslao je hrvatske rezerviste da opkole vojnike savezne vojske da ovi ne bi spriječili Hrvate da proteraju Srbe iz Hrvatske.
* Od svih političara koji vam izgleda najpouzdaniji?
- Svi najugledniji Jugoslovenski političari među Srbima, Hrvatima ili drugim su bivši komunisti, Titovi naslednici pa su prema tome potpuno nepouzdani. Bez obzira na to mišljenja sam da je Milošević, iako je i on bivši komunista, mnogo uradio za Srbiju time što joj je vratio Kosovo i Vojvodinu, koje je Tito bio otcepio.