Krokodajl wrote: ↑16/02/2020 00:00
Voydra Chelli
@Kiki
Da nije Turske nikad SAA ne bi makela zapadno od linije Tall el Eis, Hadar , Abu Duhur.
Ovo što se danas dešava je rezultat dogovora Ankara - Moskva i to je svima jasno osim ovim jadnicima što se bore po Idlibu, njima su samo Kurdi i mrske Šije pred očima, i sutra kad ih Turci pošalj u Libiju da pucaju na Haftara, i tamo će se boriti protiv Asada, mrskih Šija, Irana i eventualna pobjeda u nekoj bitci će biti posvećena Madaji, Šejh Miskinu ili "dogodine u Damasku"
Zanimljivo i to da je SAA bar koliko ja znam, najmanje tri put "ozbiljno" spremala operacije prema Džišr al Šugur, prvi puta kada se pucalo po Al Gabu, onda kada su oslobođene Selma i Rabia, a treći put ako se ne varam kada je krenulo oko Mureka.
I sad na kraju, ispade da će Džišr ostati posljednje uporište Kineskih dobrovoljaca

Vehabiti su sami sebe porazili. Asad je bio u konopcima, jedva stajao na nogama, samo cekao konacni nokaut. Za zavrsni udarac bila je potrebna pomoc Amerike. Da su Ameri digli avione u prvoj godini rata, Asad bi bio gotov u roku od mjesec dana.
Medjutim, problem je sto su revoluciju preuzele glupe vehabije i ihvanije, zajedno sa kriminalnim grupama. Pokusavali su predstaviti Selima Idriza i Rijada al-Asada kao vodje revolucije, a oni zapravo nisu imali NIKAKAV utjecaj na terenu.
Amerika je pokusala ojacati SRF i jos neke 'umjerenije' struje, ali u tome nisu uspjeli. Radikalne gupe su razoruzale i potcinile pro-americke igrace na terenu. SRF i druge velike skupine koje je Amerika finansirala, Nusra je rjesavala za jedan do dva dana.
I Amerika je tako odustala, prebacila se na Kurde... i to je bio kraj vehabi-ihvani revolucije. Turci su preslabi da sruse Asada.
...
Ja sam 2014-2015 pisao da je Amerika definitvno odustala od rusenja Asada. I Izraelu vise odgovara dr. Asad koji je predvidiv tip.