Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
NecuVise
#9976 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vidjet ćemo. Najgore mi je što sad prolazi ovaj hladniji period i minusa sve manje pa teško testirati vibracije, a do sljedeće zime daleko čekati. Bilo kako bilo, račun će stići 
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#9977 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kakve odbojnike gumene imas?
Rovac ti je dobro rekao.
Zavisi u sto je ubusen vijak.
Kroz beton hoce prenijeti vibraciju.
Zato moraju ici kvalitetni gumeni odbojnici.
-
Bato 73
#9978 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Može li neko pojasniti ovaj stav. Nejasno ostaje da u oficijelnom Daikin prospektu kod Comfora uređaja stoji u narativnom dijelu da odvlažuju prostor, a jedan odgovor koji sam dobio a koji mi nije najasniji glasi :
"
Samo Ururu Sarara može odvlaživati prostor bez snižavanja temperature prostora, ali uz određene limite (funkcionira samo u rasponu vanjske temp. +18 °C do +46 °C i uvjet da vlaga nije preko 80%).
sarara.jpg
Također Ururu Sarara ispod vanjske temp. od 18 °C vlagu snižava na način da izmjenjuje režim hlađenja i grijanja.
Svi ostali uređaji odvlažuju prostor uz hlađenje prostora, takvo odvlaživanje funkcionira na način da uređaj ide u režim hlađenja s najmanjom brzinom ventilatora i kompresora, zašto piše u katalogu da ne snižava temp. zraka - nisam siguran. Vjerujem da su mislili da ne snižava temp. u tolikoj mjeri kao u režimu hlađenja."
"
Samo Ururu Sarara može odvlaživati prostor bez snižavanja temperature prostora, ali uz određene limite (funkcionira samo u rasponu vanjske temp. +18 °C do +46 °C i uvjet da vlaga nije preko 80%).
sarara.jpg
Također Ururu Sarara ispod vanjske temp. od 18 °C vlagu snižava na način da izmjenjuje režim hlađenja i grijanja.
Svi ostali uređaji odvlažuju prostor uz hlađenje prostora, takvo odvlaživanje funkcionira na način da uređaj ide u režim hlađenja s najmanjom brzinom ventilatora i kompresora, zašto piše u katalogu da ne snižava temp. zraka - nisam siguran. Vjerujem da su mislili da ne snižava temp. u tolikoj mjeri kao u režimu hlađenja."
- rovac13
#9979 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Druze koji dio nije jasan.
Odvlazivanje je isto sto i hladjenje,unutarnja hladna i voda iz zraka kondenzira na njoj,samo sto mod odvlazivanje je malo drugacije podesen,slabije duva,i tako najvise komdenzira unutrasnja i voda odlazi u odvod.
Dakle svaka klima odvlazuje ljeti,lad se hladis njom.
Dok grije ne odvlazuje ni jedna.
Osim ururu sarara,koja ubacuje vanjski zrak u kucu,prozracuje kucu,a posto je vanjski zrak uvijek suhlji od unutarnjeg,onda tako i vlaznost pada.
Ali ta klima kosta 5000km i opet je pitanje kako radi taj posao uz grijanje.
Ako hoces odvlazivac kupis nov za 100€ i kome je to primarno zanimanje,i koji to radi kako treba.
Na stranu sto je ururu sarara predobar uredjaj opcenito,ali gledat ga radi odvlazivanja je malo reci ludost
Odvlazivanje je isto sto i hladjenje,unutarnja hladna i voda iz zraka kondenzira na njoj,samo sto mod odvlazivanje je malo drugacije podesen,slabije duva,i tako najvise komdenzira unutrasnja i voda odlazi u odvod.
Dakle svaka klima odvlazuje ljeti,lad se hladis njom.
Dok grije ne odvlazuje ni jedna.
Osim ururu sarara,koja ubacuje vanjski zrak u kucu,prozracuje kucu,a posto je vanjski zrak uvijek suhlji od unutarnjeg,onda tako i vlaznost pada.
Ali ta klima kosta 5000km i opet je pitanje kako radi taj posao uz grijanje.
Ako hoces odvlazivac kupis nov za 100€ i kome je to primarno zanimanje,i koji to radi kako treba.
Na stranu sto je ururu sarara predobar uredjaj opcenito,ali gledat ga radi odvlazivanja je malo reci ludost
- rovac13
#9980 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo otvorih uputstvo ururu sarara,osim prozracivanja na vanjskoj ima i sklop za ovlazivanje i sta sve ne.

To ne mijenja opet nista,opet je ludost dat 5000km za klimu radi odvlazivanja.Odvlazivac 100€ i ostane ti kusura za 4 solidne klime

To ne mijenja opet nista,opet je ludost dat 5000km za klimu radi odvlazivanja.Odvlazivac 100€ i ostane ti kusura za 4 solidne klime
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#9981 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

"NecuVise" Evo ovako bi trebalo da izgledaju antivibracione gume.
Ali opet sve zavisi od kojeg materijala je zid.
- HardCore
#9982 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam kod sebe postavio antivibracione amortizere...
-
NecuVise
#9983 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mislim da nije kod mene ovako. Probat ću da kupim baš ovakve, pa onda ako ne pomogne da malo pomjerim vanjsku jedinicu.haso hasic wrote: ↑14/02/2020 18:22
"NecuVise" Evo ovako bi trebalo da izgledaju antivibracione gume.
Hvala ti na informacijama!
-
Felix77
#9984 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zna li netko postupak demontaže klime a da ne iscuri ili izgubi gas da se sabije u vanjsku
- Abate Fetel
-
Felix77
#9986 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala na odgovoru majstor ce i raditi samo me zanima
- Abate Fetel
- Maraschino
#9988 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
kako lijepa slika, ko u albaniji kada vidim satelitske antene.
-
ketronsd1
#9989 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jednostavno
Radiš to u modu hlađenja. Kada voziš hlađenje onda u unutarnju jedinicu punjenje dolazi u "tečnom stanju" i samim prolaskom kroz unutarnju jedinicu uzima energiju koja se nalazi u zatvorenom prostoru ili ti objektu koji hladis pretvara se u gas ponovo.
Kada pri tom procesu zatvoriš ventil na tankoj cijevi vanjska će jedinica usisati sav gas koji se nalazi u sistemu do tačke gdje je zatvoren ventil.
Nadam se da imaš neku predstavu sada kako to ide.
Lp.
-
ketronsd1
#9990 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Alu bih ti svakako preporučio stručnu osobu da ti to uradi.
Zovi Hasu
Zovi Hasu
- HardCore
-
zposao
#9992 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Haso, molim te, da li je neophodno da se postave te gume ispod vanjske jedinice?haso hasic wrote: ↑14/02/2020 18:22 "NecuVise" Evo ovako bi trebalo da izgledaju antivibracione gume.
Pitam zato jer sam spominjao monterima kada sam kupio klimu (FTX60GV) da mi postave te podloške, međutim oni su mi rekli da kod ove klime to nije potrebno, jer neće biti vibracija.
Vibracija, stvarno nema, ali me zanima da li je u svakom slučaju trebalo postaviti gume?
-
ketronsd1
#9993 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Izvjesno vrijeme ce sigurno biti ok ali treba imati na umu da sva ativibracijska pomagala koja su u samom sistemu u vanjsnkoj jedinici sa vremenom gube svoje svojstvo ili ti ga stare i to se polako i nezaustavljivo prenosi na nosače iste a samim tim i na unutarnje prostorijezposao wrote: ↑15/02/2020 14:02Haso, molim te, da li je neophodno da se postave te gume ispod vanjske jedinice?haso hasic wrote: ↑14/02/2020 18:22 "NecuVise" Evo ovako bi trebalo da izgledaju antivibracione gume.
Pitam zato jer sam spominjao monterima kada sam kupio klimu (FTX60GV) da mi postave te podloške, međutim oni su mi rekli da kod ove klime to nije potrebno, jer neće biti vibracija.
Vibracija, stvarno nema, ali me zanima da li je u svakom slučaju trebalo postaviti gume?
Ja ti ih preporučujem svakako i čim se primjeti da su počeli pucati i stariti mijenjaj odmah. A sigurno će jer su izloženi svim vremenskim nepogodama
- Abate Fetel
#9994 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Spremno sve za ugradnju

- Abate Fetel
- Abate Fetel
#9996 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Gree-DC Inverter AC-Model-18-CITH
Capacity: 1.5 ton
BTU Capacity: 18000 BTU
- Maraschino
#9997 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ketronsd1 wrote: ↑15/02/2020 12:40Jednostavno
Radiš to u modu hlađenja. Kada voziš hlađenje onda u unutarnju jedinicu punjenje dolazi u "tečnom stanju" i samim prolaskom kroz unutarnju jedinicu uzima energiju koja se nalazi u zatvorenom prostoru ili ti objektu koji hladis pretvara se u gas ponovo.
Kada pri tom procesu zatvoriš ventil na tankoj cijevi vanjska će jedinica usisati sav gas koji se nalazi u sistemu do tačke gdje je zatvoren ventil.
Nadam se da imaš neku predstavu sada kako to ide.
Lp.
svaka cast
-
Ermin ZM
#9998 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znas sta je problem, kod nas je majstor relativan pojam.
Pokazivao je meni ovaj jedan majstor slike FH35 mitsua. Vec sam pisao ovde o tome. Kaze zvao ih neki stariji covjek da dodju provjerit klimu, nmz mu zagrijat manji stan. On je kod druge firme ugradio, al nikad mu izac na teren za reklamaciju, sve ga odugovlace i on zovne ove, zima jbg. Kaze ovaj lik nista mu nije bilo jasno, gdje to da nmz zagrijat FH. Kad su izasli na teren zijanili se, ti sto su mu radili priljepili unutarnju uz plafon, vanjska na mini nosacima skroz uz zid stavljena, i jos bruku toga.
Zato se treba potkovat znanjem kad se sa nasim majstorima radi, cast onima koji rade kako treba, al dobrom dijelu je bitno uzet pare i sto prije zavrsit.
- HardCore
#9999 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije mi jasno kako ne moze zagrijat, sve to sto si naveo utjece na grijanje, ali vecinom bi se to trebalo odrazit na potrosnji struju, ali ne i da ne moze grijati... Al ugl sto majstori mogu usrati zbog par maraka pisljive zarade, to ne moze niko, uzimaju 150km za montazu a ne treba im 2h da to zavrse, a vamo sjebu kupca uveliko...imao sam slican problem, objavio sam slike na prethodnij stranici kako je kod mene izgledalo, na fh35 stavio nosace od 32cm, da bi razmak od zida bio manji od 10cm, i prije par dana sam nabacio nosace od 50cm...
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#10000 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa kako ce grijati ako nemoze usisati zrak iz prostor koji ce proci preko izmjenjivaca, isto tako i na vanjskoj.
Ona mora imati dovoljno zraka, inace nema deklarisanu efikasnost.
E onda ide ova tvoja potrosnja koja je veca ako uslovi eskploatacije nisu optimalni.
Sto je i najgore, ona je trosila, samo nije grijala.
Ona mora imati dovoljno zraka, inace nema deklarisanu efikasnost.
E onda ide ova tvoja potrosnja koja je veca ako uslovi eskploatacije nisu optimalni.
Sto je i najgore, ona je trosila, samo nije grijala.