utrnsadie_forever wrote: ↑13/02/2020 12:32Ja sam prva rekla da mi se Ali ne svidja i da vise volim Alija,kao i najnoviji trend Omar umjesto dobro staro OmerPoint. wrote: ↑13/02/2020 12:24Burazeru, kakav fgr gluho bilohAZNADAR wrote: ↑13/02/2020 09:59
Buraz, da ti nisi postao fgr u medjuvremenu?Izvini sto te to pitam,.. nesto mi cudno zvucis u zadnje vrijeme. Haman su te neki Arapi nasikirali.
To da se u muslimana uglavnom koriste imena arapskog, persijskog pa i arabiziranog hebrejskog korijena je obicaj milenijum i po u cijelom svijetu. Nema logike, ali Islam je takav. Uz islam to nepisanim pravilom ide kao i molitva na stranom jeziku - zato sto je smisao tih rijeci vjerodostojniji na arapskom.
Bosanski muslimani imaju takav obicaj vjekovima. Iako su ipak sacuvali nesto od ranije kao bosanski jezik(mnogi narodi nisu ni to), narodnoslovno ime, onda imamo obicaje dovista na otvorenom poput Ajvatovice kojih je nekada bilo vise, kult mrtvih slican ranijim obicajima,... a to sto danas kroz ljiljane slavimo drzavnopravnu tradiciju Bosne - je cisto politika i nema nikakve veze sa vjerom. A i slava Kotromanica i stare Bosne u narodu je samo prihvatanje toga kao svog i respekt. Slave i Meksikanci Azteke,... ali ne daju bas imena poput Tezozomoc, Huitzilihhuitl, Chimalpopoca, Itzcoatl,... slave i Iranci, Iracani raznorazne ranije kraljevine i civilizacije - ali ne daju bas imena popu Supiluliuma, Manishtushu,... i isl.
Kod nas su se ipak udomacila mnoga imena koja nemaju veze ni sa Turskom ni sa Arabijom ni Perzijom,... Kulin je super lijepo ime - dani ga,... al moras shvatiti da neki mali Husein, Armin, Jasmin, Benjamin, Meho,... nisu nista manje Bosanci od malog Kulina.![]()
Ma nemam ja stvarno ništa protiv Armina, Jasmina, Melise, Mehi, Seada, čak šta više podržavam te naše verzije tih imena. Al upravo ta imena smetaju ovoj Sadie, nisu dovoljno muslimanska. Ljepše mi je Alija, nego Ali. Ali doživljavam kao strano ime, kao i Ammar, Muhammad sa tim duplim slovima, ili šta ja znam Aydin, slova kojeg nema u našem pismu.
BiH je zemlja sa velikom, izmiješanom istorijom i zašto se odricati jednog dijela istorije zarad drugog? Slažem se sa zadnjom rečenicom, to vrijedi i obratno, ni Kulin nije nimalo manje Bosanac od Mehe, Armina.
problem kod tebe je sto zelis pobjeci od islama,pa ti cak i Armin drazi od Alije..Armin cija se tradicija u bosnjackom duhe drzi vec nekih 20 godina,jako nema sta..u poredjenju sa Alijom koje mozes naci i prije 500 godina
a ovo grijesis debelo, a nije ni tema
Ja odgovorno tvrdim da je ISLAM jedini sacuvao bosnjake i Bosnu,da nije islama pola naroda bi svojom voljom otislo hrvatskoj a pola srbiji
i ovo su danasnje cinjenice,sta je bilo prije 1000 godina je relevantno kao i proslogodisnji snijeg u mojoj avliji
Obicno hv´rvatski nacionalisti koriste to sbbkbb pa kazu da nije bilo Islama - Bosnajni bi postali Hrvati konto katolicizma. Netacno a i nije tema kao sto rekoh.