Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
RtrnOfSalisbury

#701 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by RtrnOfSalisbury »

bilo bi zanimljivo cut misljenje onije oboljelih od korone kojima se sijalica zivota gasi jal treperi na niskom naponu, o tome sta je opasnije; jal gripa jal korona, od ceg se vise boluje i umire ... lamentiranje o gripnoj statistiki je ono bas ... dojajcano. uzgred budi receno; pravi virusi i bakterije tek dolaze :?
insaneinthebrain

#702 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by insaneinthebrain »

broj potvrđenih slučajeva skočio sa 45 na preko 60 hiljada za jedan dan :shock: :run:
Kikibombona

#703 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Kikibombona »

insaneinthebrain wrote: 13/02/2020 07:31 broj potvrđenih slučajeva skočio sa 45 na preko 60 hiljada za jedan dan :shock: :run:
Otkud takav nagli skok :shock: , ocekivalo se da ce broj novooboljelih iz dana u dan padati. Samo za jedan dan, a grad zatvoren, ljudi u svojim kucama. 15 000? :shock: Kako?
GAU8

#705 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by GAU8 »

Kikibombona wrote: 13/02/2020 07:52
insaneinthebrain wrote: 13/02/2020 07:31 broj potvrđenih slučajeva skočio sa 45 na preko 60 hiljada za jedan dan :shock: :run:
Otkud takav nagli skok :shock: , ocekivalo se da ce broj novooboljelih iz dana u dan padati. Samo za jedan dan, a grad zatvoren, ljudi u svojim kucama. 15 000? :shock: Kako?
Kinezi su poceli koristiti od jucer CT kao dodatni vid testiranja sumnjivih slucajeva. Bili si preoptereceni i do sada nisu uspjevali da stignu testirati sve. Vjerovatno ni sada ne stizu sve, ali bar se povecao broj testiranih koliko toliko.

Medjutim, ja i dalje mislim da ove brojke svejedno mozemo svezati macku o rep. One su po meni cista kozmetika, bar sto se Kine tice.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#706 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Bobi »

60.332 oboljelo, 1369 umrlo a niko, ama bas niko na TV ili portalima ne spominje podatak da je 6.061 ozdravilo, stjece se dojam tako da svi umiru...zasto to?
Kikibombona

#707 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Kikibombona »

GAU8 wrote: 13/02/2020 08:04Kinezi su poceli koristiti od jucer CT kao dodatni vid testiranja sumnjivih slucajeva. Bili si preoptereceni i do sada nisu uspjevali da stignu testirati sve. Vjerovatno ni sada ne stizu sve, ali bar se povecao broj testiranih koliko toliko.

Medjutim, ja i dalje mislim da ove brojke svejedno mozemo svezati macku o rep. One su po meni cista kozmetika, bar sto se Kine tice.
Aha, to objasnjava neke stvari.

Svejedno, ogromna cifra, 15 milja za jedan dan.
GAU8

#708 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by GAU8 »

Bobi wrote: 13/02/2020 08:07 60.332 oboljelo, 1369 umrlo a niko, ama bas niko na TV ili portalima ne spominje podatak da je 6.061 ozdravilo, stjece se dojam tako da svi umiru...zasto to?
Pa valjda raja zna sama izracunati koliko ljudi "nije umrlo"
Tomahawk11
Globalni moderator

#709 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Tomahawk11 »

Kako otkud?
I što bi se očekivao pad?
Ne znaju dosta toga o virusu, nema nikakvog lijeka trenutno da kažeš da je pouzdan.
Ne kontam ove što pričaju kako je to mačji kašalj, kako se preuveličava, više mre od obične gripe....šta ako se debelo smanjuje?
Ako je na terenu puno gore stanje?
Skontajte kakav je režim u Kini. Ako je tri oni će reći jedan.
ja71

#710 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ja71 »

Ne vjeruju statistiKi koju licno nisi falsiro:
Kinezi su kritikovani sto prvobitno u broj oboljelih nisu uvrstili i one ljude koji su na test pozitivni ali koji nemaju simptoma.
To takodje niej u skladu sa pravilima svjetke zdravstvene organizacije
ne znam 100% ali pretpostavljam da je u "skok" ubacena i ta cifra.

znacemo za koji dan vise.
Inace se jos ranije prrognoziralo da ce maksimum biti dosegnut polovinom februara i da bi tada trebalo poceti da jenjava
freelancerBIH

#711 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by freelancerBIH »

Au jebote.. Pa ovo ne lici nimalo na dobro... Izgleda da su one brojke od 155 hiljada zarazenih i 24000 umrlih bile tacne :-) ... Ako su ono bile prave brjoke... Znaci smrtnost bi mogla biti i do 10% :shock: :shock:
emmir1

#712 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by emmir1 »

Kažu novi način dijagnostike, stoga ovoliko povećanje.

Dosta je umrlih a nisu imali dijagnozu korona virusa, pa ih nisu uzimali u statistiku
GAU8

#713 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by GAU8 »

broj umrlih koji su zaista umrli od posljedica Corone se treba otprilike pomnoziti sa 2, da bi bilo blizu stvarne slike.
Istovremeno se broj inficiranih treba pomnoziti sa oko 5 do 10 puta.

To znaci da je broj zarazenih znatno veci od zvanicnog broja, ali istovremeno znaci da je procentualno broj komplicacija ili smrtnost zarazenih mnogo manja nego sto zvanicne cifre pokazuju.
freelancerBIH

#714 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by freelancerBIH »

GAU8 wrote: 13/02/2020 09:36 broj umrlih koji su zaista umrli od posljedica Corone se treba otprilike pomnoziti sa 2, da bi bilo blizu stvarne slike.

To znaci da je broj zarazenih znatno veci od zvanicnog broja, ali istovremeno znaci da je procentualno broj komplicacija ili smrtnost zarazenih mnogo manja nego sto zvanicne cifre pokazuju.
Za broj zarazenih se ne bi bas slozio.. Jer da se tako brzo siri ... Vidjeli bismo i u drugim zemljama povecan broj zarazenih. Meni se cini kada se sve uzme u obzir da je stopa smrtnosti od 2-5%... Plus evo citam da jos nisu sigurni ovi sto su "izlijeceni" - uopste stekli imunitet na virus, vec da postoji i mogucnst reinfekcije....
itekako

#715 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by itekako »

doslo je do promjene u metodologiji koja se primjenjivala u brojanju. do jucer su brojali oboljele na osnovu pozitivnih rezultata test kitova. odatle zaostatak i znatno manji brojevi.
od danas, ubrajaju i one koji nisu testirani test kitovima a koji na osnovu CT nalaza i simptoma pokazuju znakove bolesti.
ovakva metodologija ce vjerovatno rezultirati prikazu veceg broja oboljelih ali ce istovremeno prikazati i manji % smrtnosti...
itekako

#716 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by itekako »

freelancerBIH wrote: 13/02/2020 09:44
GAU8 wrote: 13/02/2020 09:36 broj umrlih koji su zaista umrli od posljedica Corone se treba otprilike pomnoziti sa 2, da bi bilo blizu stvarne slike.

Za broj zarazenih se ne bi bas slozio.. Jer da se tako brzo siri ... Vidjeli bismo i u drugim zemljama povecan broj zarazenih. Meni se cini kada se sve uzme u obzir da je stopa smrtnosti od 2-5%... Plus evo citam da jos nisu sigurni ovi sto su "izlijeceni" - uopste stekli imunitet na virus, vec da postoji i mogucnst reinfekcije....
nakon bolesti steceni imunitet bi mogao trajati par godina ako ne i vise. u svakom slucaju, prema dosadansjim saznanjima, reinfekcija je moguca.
splinter

#717 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by splinter »

Pošto sam iz ove branše, pa smo na studijima razvijali ove moguće modele pandemije, sve mi ovo sad izgleda tako poznato, na momente i baš baš zanimljivo, ali u pitanju su ljudski životi, a panika lako pomuti razum u ovim situacijama.
Tek jutros vidjeh ovu novu cifru o broju oboljelih do sad i mogu reći Bogami da situacija nije baš pretjerano optimistična. Nije se nešto pretjerano odmaklo u nekim osnovnim mehanizmima odbrane i nadzora od pojave epidemije, odnosno outbreak-a u ova 2 mjeseca. Moguće je dijelom i zbog zatvorenosti Kine i opće cenzure koja vlada tamo.
I sama je WHO je ocijenila situaciju kao Vanrednu: postoji učestalo javljanje i umiranje od neke bolesti,...postoje uslovi za širenje ili...
... se pojavila neka osobito opasna bolest neuobičajena za datu populaciju i prostor ili samo sumnja na takvu bolest.
Još nije 100 % identifikovan, iako se ubrzano radi na tome u nekoliko referentih svijetskih laboratorija, a najviše su odmakli Kineski centar za prevenciju i nadzor bolesti kao i Univerzitet Santa Cruz u Kaliforniji, koji je objavio čitav biomolekularni kôd 2019.-nCoV.
Nije pronađen ni ideksni slučaj i ono što je najvažnije izvor zaraze. Naravno da se ne zna trenutno koliko je zapravo oboljelih, što je u skladu s
Fenomenom Vrha ledenog brijega u Epidemiologiji, u kojem se kome vrh (t.j.prepoznata epidemija) vidi iznad površine okeana (t.j.iznad mogućnosti medicinskog sagledavanja), a mnogo veći dio odn.stvarna proširenost (t.j. zaraženi, subklinički bolesnici i na druge načine neotkriveni) ostaje skrivena duboko pod površinom vode i čini 4/5 ili 9/10 realno zahvaćenih epidemijom.
Mislim da je ovaj novi Virus 2019-nCoV veoma sklon mutacijama, pa su zato putevi njegovog prenos i širenja i dalje totalna nepoznanica ili i da će nažalost dalje mutirati. Kritični momenat će biti ako mutira do te mjere, da se poćne prenositi aerogenim putem ( putem zraka ) za šta postoje indicije ali ne i dokaz.
Epidemija je stvarno nepredviđena jer ima jako puno nepoznanica pa je nejasno koji matematički model koriste u praćenju ove epidemije, sa par više parametara ovdje bi se moglo izračunati i pomoću Reed Frost modela, međutim Kina je upitanju i jako su zatvoreni po nekim pitanjima.
GAU8

#718 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by GAU8 »

freelancerBIH wrote: 13/02/2020 09:44

Treba uzeti u obzir veliki broj ljudi koji uopste nicu imali simptome, ili su imali jako blage simptome.
Zatim treba uzeti u obzir da inkubacija prema posljednjim saznanjima traje i do 24 dana.

I na kraju, treba uzeti u obzir OGROMAN broj jadnika u Kini koji imaju "osrednje" simptome, ali ne zele da ih vlasti strpaju u neuslovne karantine, te se skrivaju i radije leze kod kuce u nadi da nece biti komplikacija.
GAU8

#719 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by GAU8 »

splinter wrote: 13/02/2020 10:01 Pošto sam iz ove branše, pa smo na studijima razvijali ove moguće modele pandemije, sve mi ovo sad izgleda tako poznato, na momente i baš baš zanimljivo, ali u pitanju su ljudski životi, a panika lako pomuti razum u ovim situacijama.
Tek jutros vidjeh ovu novu cifru o broju oboljelih do sad i mogu reći Bogami da situacija nije baš pretjerano optimistična. Nije se nešto pretjerano odmaklo u nekim osnovnim mehanizmima odbrane i nadzora od pojave epidemije, odnosno outbreak-a u ova 2 mjeseca. Moguće je dijelom i zbog zatvorenosti Kine i opće cenzure koja vlada tamo.
I sama je WHO je ocijenila situaciju kao Vanrednu: postoji učestalo javljanje i umiranje od neke bolesti,...postoje uslovi za širenje ili...
... se pojavila neka osobito opasna bolest neuobičajena za datu populaciju i prostor ili samo sumnja na takvu bolest.
Još nije 100 % identifikovan, iako se ubrzano radi na tome u nekoliko referentih svijetskih laboratorija, a najviše su odmakli Kineski centar za prevenciju i nadzor bolesti kao i Univerzitet Santa Cruz u Kaliforniji, koji je objavio čitav biomolekularni kôd 2019.-nCoV.
Nije pronađen ni ideksni slučaj i ono što je najvažnije izvor zaraze. Naravno da se ne zna trenutno koliko je zapravo oboljelih, što je u skladu s
Fenomenom Vrha ledenog brijega u Epidemiologiji, u kojem se kome vrh (t.j.prepoznata epidemija) vidi iznad površine okeana (t.j.iznad mogućnosti medicinskog sagledavanja), a mnogo veći dio odn.stvarna proširenost (t.j. zaraženi, subklinički bolesnici i na druge načine neotkriveni) ostaje skrivena duboko pod površinom vode i čini 4/5 ili 9/10 realno zahvaćenih epidemijom.
Mislim da je ovaj novi Virus 2019-nCoV veoma sklon mutacijama, pa su zato putevi njegovog prenos i širenja i dalje totalna nepoznanica ili i da će nažalost dalje mutirati. Kritični momenat će biti ako mutira do te mjere, da se poćne prenositi aerogenim putem ( putem zraka ) za šta postoje indicije ali ne i dokaz.
Epidemija je stvarno nepredviđena jer ima jako puno nepoznanica pa je nejasno koji matematički model koriste u praćenju ove epidemije, sa par više parametara ovdje bi se moglo izračunati i pomoću Reed Frost modela, međutim Kina je upitanju i jako su zatvoreni po nekim pitanjima.
Singapur je vec javno objavio sto sam i ja jucer spominjao... pretpostavljaju da mehanizmi sprjecavanja nece uspjeti, vec se spremaju da "se prepuste" i da se ljudi lijece kod kucnih doktora, a samo najozbiljniji da idu u bolnice itd. Kazu previse ze infektivan, sto bi rekli resistance is futile
Porodice Foht

#720 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Porodice Foht »

I meni se tako cini. Stanje je puno gore ali komunisti to vjesto kriju jer drzavni aparat radi a sto se pokazalo na nestanku onog advokata-vlogera.
Nego, nisam upratio je li Kina stvarno odbija pomoc WHO, SAD i drugih zemalja koji su se stavili na raspolaganje? Koliko god su mocni i bogati za ovakvu pandemiju cijeli svijet treba se udruziti. Ipak nisu Sjeverna Koreja.
Kikibombona

#721 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Kikibombona »

Tomahawk11 wrote: 13/02/2020 08:52Kako otkud?
Ne znaju dosta toga o virusu, nema nikakvog lijeka trenutno da kažeš da je pouzdan.
Ne kontam ove što pričaju kako je to mačji kašalj, kako se preuveličava, više mre od obične gripe....šta ako se debelo smanjuje?
Radi izolacije i preventivnih mjera. Ljudi su vec mjesec dana izolovani, koriste se maske itd. Malo je cudno da pri takvim mjerama opreza dodje do ovako naglog povecanja oboljelih.

Al' eto, laik sam, strucni ljudi sigurno imaju objasnjenje.
Porodice Foht

#722 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Porodice Foht »

Kikibombona wrote: 13/02/2020 10:17
Radi izolacije i preventivnih mjera. Ljudi su vec mjesec dana izolovani, koriste se maske itd. Malo je cudno da pri takvim mjerama opreza dodje do ovako naglog povecanja oboljelih.

Ako su Kinezi rekli da se vrhunac epidemije ocekuje krajem februara, dakle za neke dvije sedmice, onda mi ovo djeluje logicno. Najgore ih tek ceka pa rast smrtnosti nije cudan.
GAU8

#723 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by GAU8 »

Porodice Foht wrote: 13/02/2020 10:12

I meni se tako cini. Stanje je puno gore ali komunisti to vjesto kriju jer drzavni aparat radi a sto se pokazalo na nestanku onog advokata-vlogera.
Nego, nisam upratio je li Kina stvarno odbija pomoc WHO, SAD i drugih zemalja koji su se stavili na raspolaganje? Koliko god su mocni i bogati za ovakvu pandemiju cijeli svijet treba se udruziti. Ipak nisu Sjeverna Koreja.
Prekjucer su pristali da puste WHO da im pomogne, tj. da im daju pristup informacijama i slicno. Bar deklarativno.
Kako ce to izgledati u praksi, vidjece se.
I slazem se, rasizam jos vise isplivava na povrsinu u ovoj krizi. Imam poznanicu iz Koreje, svaki put kad kihne vidis kako ljudi bjeze...
itekako

#724 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by itekako »

splinter wrote: 13/02/2020 10:01 Pošto sam iz ove branše, pa smo na studijima razvijali ove moguće modele pandemije, sve mi ovo sad izgleda tako poznato, na momente i baš baš zanimljivo, ali u pitanju su ljudski životi, a panika lako pomuti razum u ovim situacijama.
duboko sam ubjedjen da je ovo sto vidimo samo vrh ledenog brijega.
ubjedjenje temeljim na cinjenici da recimo Indonezija nema prijavljenih slucajeva oboljena iako su svi njeni "susjedi" prijavili slucajeve bolesti.
Turska je takodjer misterija kao i kompletna Afrika.
GAU8

#725 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by GAU8 »

Porodice Foht wrote: 13/02/2020 10:21
Kikibombona wrote: 13/02/2020 10:17

Ako su Kinezi rekli da se vrhunac epidemije ocekuje krajem februara, dakle za neke dvije sedmice, onda mi ovo djeluje logicno. Najgore ih tek ceka pa rast smrtnosti nije cudan.
Ne mogu ni oni tek tako reci kad se ocekuje vrhunac. Mislim, mogu reci, ali zaboli virus neka stvar sta su oni rekli....
Locked