Znaci da si to radio iznutra iako se to ne radi tako ali eto.ketronsd1 wrote: ↑11/02/2020 13:36Maraschino wrote: ↑11/02/2020 12:45Svako od nas radi sta hoce i zeli od svojih para ali ovo podvuceno, gdje si ovo radio, u kom dijelu kuce ili prostora?ketronsd1 wrote: ↑11/02/2020 12:32
Sto vise gubitaka eliminises to bolje.A pogotovu vunu bih preporucio uvijek.Mi nemamo nikakve kulture gradnje. Sve nam je nesto divlje i od oka. Rekao ovaj ovo i onaj ono. Ja kad sam radio donji dio kuce gdje je heatcharge ugradjen svi mi se smijali sta i kako hocu. To nikad nece moci grijati![]()
. Kad sam rekao koju debljinu izolacije hocu to je bilo za ibratit se kod sviju. dodjose pametnjakovici pa kazu stavi 3 cm stiropor unutra na vanjske zidove. Ne rekoh! Ide presovana vuna 10 cm,OSB ploce pa onda gips ploce
Kazu ti si lud. Kad se vlaga uvuce u vunu to niko istjerati nece![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Laminat uzmem 22 km po kvadratu,12 mm sa Vfugom. Joj kazu pa ti nisi normalan.ja sam uze za 6 maraka.Moj vec petu godinu kao da sam ga jucer stavio a njegov zavrsio kao ogrjev.
Cudni smo u PM.
Sto i ova tema sama od sebe pokazuje
Komplet donji sprat kuce u Jajcu. Nikad nije ni bio izradjen i onda se odlucim da to uradim sto zbog guzve ljeti a i same staarosti roditelja i napora sa stepenicama. Uglavnom svi vanjski zidovi su odradjeni ovako i plus jos plafon. A prije 2 godine i gornji sprat sam uradio samo sto je tu obicna vuna i nisam stavljao OSB ploce nego sam regips direktno isao.Malo se izgubilo na sirini ali nista sto bi djelovalo na funkcionalnost..
Da ikada podjem nesto novo od grunda da radim to bi zasigurno bila krivaja ili mozda i promo kuce. Od toga nikada nebih bjezao.
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- Maraschino
#9901 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-
ketronsd1
#9902 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Potpuno svjestan toga ali......Maraschino wrote: ↑11/02/2020 13:42Znaci da si to radio iznutra iako se to ne radi tako ali eto.ketronsd1 wrote: ↑11/02/2020 13:36Maraschino wrote: ↑11/02/2020 12:45 Svako od nas radi sta hoce i zeli od svojih para ali ovo podvuceno, gdje si ovo radio, u kom dijelu kuce ili prostora?
Komplet donji sprat kuce u Jajcu. Nikad nije ni bio izradjen i onda se odlucim da to uradim sto zbog guzve ljeti a i same staarosti roditelja i napora sa stepenicama. Uglavnom svi vanjski zidovi su odradjeni ovako i plus jos plafon. A prije 2 godine i gornji sprat sam uradio samo sto je tu obicna vuna i nisam stavljao OSB ploce nego sam regips direktno isao.Malo se izgubilo na sirini ali nista sto bi djelovalo na funkcionalnost..
Da ikada podjem nesto novo od grunda da radim to bi zasigurno bila krivaja ili mozda i promo kuce. Od toga nikada nebih bjezao.
Ovako je moralo biti zbog nekih drugih stvari
- Maraschino
- rovac13
#9904 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ketrone zavrsni sloj su gips ploce iznutra jel tako.
I imas li ti nekad problema sa vlagom kondenzom budji unutra.Taj gips koliko se sjecam skroz dobro moze da upija i otpusta vodu.Jos ljudi je tako radilo i nisu imali nikakve probleme sa vlagom po njihovim komentarima
Jedino sto nema akumulacije,pa soba se brzo i lako ugrije,a isto tako i ohladi.Ali inverter je zato preuzeo glavnu ulogu regulacije
I imas li ti nekad problema sa vlagom kondenzom budji unutra.Taj gips koliko se sjecam skroz dobro moze da upija i otpusta vodu.Jos ljudi je tako radilo i nisu imali nikakve probleme sa vlagom po njihovim komentarima
Jedino sto nema akumulacije,pa soba se brzo i lako ugrije,a isto tako i ohladi.Ali inverter je zato preuzeo glavnu ulogu regulacije
-
ketronsd1
#9905 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nikakvih problema sa vlagom jos nije bilo.rovac13 wrote: ↑11/02/2020 14:44 Ketrone zavrsni sloj su gips ploce iznutra jel tako.
Jedino sto nema akumulacije,pa soba se brzo i lako ugrije,a isto tako i ohladi.Ali inverter je zato preuzeo glavnu ulogu regulacije![]()
Da napomenem da sam u kupatilo podno stavio i ugradio ovo
http://www.fgnordic.se/villavaerme/till ... entil.aspx
-
ketronsd1
#9906 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Na samu temu ventilacije i znacaju iste imao bih mnogo toga pisati ali mi se neda.
Uvijek se nadje neko ko ce pametovati pa mi onda dodje ljepse ovako
Ponekad nesto napisem da nema nekog velikog znacaja pa se i ne kace puno na moje postove
Da vas citam, citam. svasta se da vidjeti ovdje. Pogotovu mi dobro dodje ako kakve dosadne testove ovdje radim.
Uvijek se nadje neko ko ce pametovati pa mi onda dodje ljepse ovako
Ponekad nesto napisem da nema nekog velikog znacaja pa se i ne kace puno na moje postove
Da vas citam, citam. svasta se da vidjeti ovdje. Pogotovu mi dobro dodje ako kakve dosadne testove ovdje radim.
-
ketronsd1
#9907 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da napomenem da su 3 ova ventila u 3 razlicite prostorijeketronsd1 wrote: ↑11/02/2020 15:26Nikakvih problema sa vlagom jos nije bilo.rovac13 wrote: ↑11/02/2020 14:44 Ketrone zavrsni sloj su gips ploce iznutra jel tako.
Jedino sto nema akumulacije,pa soba se brzo i lako ugrije,a isto tako i ohladi.Ali inverter je zato preuzeo glavnu ulogu regulacije![]()
-
mma5788
#9908 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I kod mene u stanu je slicna izolacija tvojoj tako da bi mozda i potrosnja bila kao tvoja.. Koliko si platio fujitsu?NecuVise wrote: ↑11/02/2020 13:37 Danas došao ukupan račun za električnu energiju, bez RTV takse 80 KM. Nisam imao vremena ali ću provjeriti koliko je bilo prošle godine u januaru, čini mi se 50 KM da mi je prosjek bio u zimskim danima. Dakle fujitsu 12 llce potrošila 30 KM na 40-45 kvadrata. Držim je na 27 osim preko noći kad smanjim i uključim eco mod ali i smanjim puhanje. Na tri zida fasada 10 cm stiropor a na četvrtom 5 cm ali nepotpuno. Tih 5 cm ću na ljeto skinuti i staviti 5 10 cm. Plafon 10 cm staklena vuna na 80% plafona, na ljeto završit ostatak i staviti još 10 ili 20 cm. Imam i toplotni mostova ali da ne detaljisem previše. Prostor ispod se grije. Eto nešto konkretno ako koga interesuje i ko vjeruje da imam klimu![]()
- rovac13
#9909 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jest lijep ovaj svedski jezik 
- rovac13
#9910 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ajde ba ne laziNecuVise wrote: ↑11/02/2020 13:37 Danas došao ukupan račun za električnu energiju, bez RTV takse 80 KM. Nisam imao vremena ali ću provjeriti koliko je bilo prošle godine u januaru, čini mi se 50 KM da mi je prosjek bio u zimskim danima. Dakle fujitsu 12 llce potrošila 30 KM na 40-45 kvadrata. Držim je na 27 osim preko noći kad smanjim i uključim eco mod ali i smanjim puhanje. Na tri zida fasada 10 cm stiropor a na četvrtom 5 cm ali nepotpuno. Tih 5 cm ću na ljeto skinuti i staviti 5 10 cm. Plafon 10 cm staklena vuna na 80% plafona, na ljeto završit ostatak i staviti još 10 ili 20 cm. Imam i toplotni mostova ali da ne detaljisem previše. Prostor ispod se grije. Eto nešto konkretno ako koga interesuje i ko vjeruje da imam klimu![]()
Vidis da ljudi trose vise,nemoj lagat dzaba
-
NecuVise
#9911 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
1059 KM, pisao sam više puta na temi. Planiram ugraditi još jednu klimu u dnevni pa ćemo onda vidjeti potrošnju, ali će ugođaj sigurno biti bolji, pogotovo dok sredim ovo izolacije što je ostalo.
-
mma5788
#9912 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-
NecuVise
#9913 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma prešutio da pola kuće ne grijem, da se pokrivam jorganom, da je klima više ugašena nego upaljena i šta je još ono bilo? E da, da uopšte i nemam klimu nego da kupim podatke sa interneta
Ovom prilikom bih se zahvalio ekipi sa teme, od osobe koju citiram pa nadalje. Čitam ovu temu 3-5 godina i zbog tog sam uspio nagovoriti roditelje da batalimo ugalj i pređemo na ovo. Naravno, prvo smo uradili 10 cm stiropor, a stolarija je još ranije zamjenjena.
Roditeljima je došlo oko 20-25 KM više nego uobičajeno električne energije. I kod njih je ista klima, kvadratura razlike u nekoliko kvadrata ali sam ja poviš njih i ovaj zid što je kod mene 5 cm kod njih je unutrašnji.
-
NecuVise
#9914 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
U hodniku i puše prema dnevnoj i spavaćoj. Prelistaj unazad temu stavljao sam tlocrt svoje situacije i gdje sam stavio klimu.
- nagibSA
#9915 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Stavili izolaciju od po metra i cude se za potrosnju, da vidim cime bi meni ovu ledaru ugrijali
Ovi jedino sporet moze donekle.
Kakva je situacija kad se izolacija uradi iznutra, s obzirom da ne mogu ja sebi vani na zgradi.
Neko mi je pricao da onda stolarija ne moze PVC kao mora disati malo...
Kakva je situacija kad se izolacija uradi iznutra, s obzirom da ne mogu ja sebi vani na zgradi.
Neko mi je pricao da onda stolarija ne moze PVC kao mora disati malo...
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#9916 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ovo bi bila kao mini rekuperacija, tamo gdje nema mogucnosti da se zgradi.ketronsd1 wrote: ↑11/02/2020 15:26
Nikakvih problema sa vlagom jos nije bilo.
Ovo toplu zrak tjera vani, dok se sa Asti element ne zagrijes, pa onda svjezi zrak grije I ubacuje unutra.
Ideja nije losa, ali je I poskupa.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#9917 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
To se moze raditi ako nema druge opcije, samo gledaj da bude min 5cm, da se ne bi vlaga pojavljivala izmedju zida I izolacije.nagibSA wrote: ↑11/02/2020 16:53 Stavili izolaciju od po metra i cude se za potrosnju, da vidim cime bi meni ovu ledaru ugrijaliOvi jedino sporet moze donekle.
Neko mi je pricao da onda stolarija ne moze PVC kao mora disati malo...![]()
To je nuzno zlo ako ne ide drugacije.
- dadoka84
#9918 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nedavno gledam račun od komšije za plin, stan je na istom spratu ista orjentacija, isto kao i ja sa haustorom dijeli jedan zid, samo ima 30 dok je kod mene 50mkv. Došao mu račun 117KM. Dok je meni bilo oko 71KM tj 60 za struju i oko 11 za plin.
-
Felix77
-
mehkoca
#9920 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hodaš u džemperu i držiš klimu na 21c, priznajNecuVise wrote: ↑11/02/2020 16:48
Ma prešutio da pola kuće ne grijem, da se pokrivam jorganom, da je klima više ugašena nego upaljena i šta je još ono bilo? E da, da uopšte i nemam klimu nego da kupim podatke sa interneta
Ovom prilikom bih se zahvalio ekipi sa teme, od osobe koju citiram pa nadalje. Čitam ovu temu 3-5 godina i zbog tog sam uspio nagovoriti roditelje da batalimo ugalj i pređemo na ovo. Naravno, prvo smo uradili 10 cm stiropor, a stolarija je još ranije zamjenjena.
Roditeljima je došlo oko 20-25 KM više nego uobičajeno električne energije. I kod njih je ista klima, kvadratura razlike u nekoliko kvadrata ali sam ja poviš njih i ovaj zid što je kod mene 5 cm kod njih je unutrašnji.
I nisi postavio sliku
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
-
NecuVise
#9922 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Grijao sam ja prije na ugalj pa se mrznuo, sjedio u dugim gacama i trenerci a gore potkosulja majica kratkih rukava i dzemper, a vala nekad i prsluk dok nismo uradili izolaciju zidova. Tek tad se ugrijao. Dakle na šta god se griješ prvo kreni od izolacije. Klime nisu idealne da se razumijemo ali imaju dobar omjer uloženo dobiveno.nagibSA wrote: ↑11/02/2020 16:53 Stavili izolaciju od po metra i cude se za potrosnju, da vidim cime bi meni ovu ledaru ugrijaliOvi jedino sporet moze donekle.
Neko mi je pricao da onda stolarija ne moze PVC kao mora disati malo...![]()
Unutra se radi kad nemaš izbora vani. Možda je bolje da radiš kamenom vunom iznutra? Vidio sam neki dan kvadrat 7.9 KM 10 cm kamene vune, tako ga dođe i stiropor. Kad smo radili fasadu vani da smo našli kamenu vunu po toj cijeni radili bi sa njom a ne stiroporom ali eto nije bilo.
-
NecuVise
#9923 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Neću ni postavit, nek imaju na čemu bazirati teorije zavjere. Doduše ja i hodam u dzemperu dok žena u majici kratkih rukava. Jedno drugom se čudimomehkoca wrote: ↑11/02/2020 18:22Hodaš u džemperu i držiš klimu na 21c, priznajNecuVise wrote: ↑11/02/2020 16:48
Roditeljima je došlo oko 20-25 KM više nego uobičajeno električne energije. I kod njih je ista klima, kvadratura razlike u nekoliko kvadrata ali sam ja poviš njih i ovaj zid što je kod mene 5 cm kod njih je unutrašnji.![]()
I nisi postavio sliku![]()
-
Felix77
#9924 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kako sam ja ovog razumio sto ce mi raditi, bavi se dugo tim poslom kaze da ce izvuc iz nje plin pa poslije montaze ga vratitihaso hasic wrote: ↑11/02/2020 18:25Plin se sabije u vanjsku jedinicu prije demontaze.
Nista se ne izgubi ako se uradi kako treba.
- HardCore
#9925 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hasime, daj screenshoot za mjesec decembar, kod mene frizider ima istu potrosnju ko kod tebe klima