HomeSweetHome wrote: ↑08/02/2020 10:15
¤ jelena ¤ wrote: ↑08/02/2020 08:22
Pojma nemam koje sve aktivnosti podrazumjeva članstvo u bilo kojoj stranci i uopšte me ne zanima.
Daj primjer jedne koja nije kriminalna, a ima nekakvog uticaja? Daj mi ime jednog direktora, zamjenika direktora iliti rukovodioca bilo koje ustanove u ovoj državi, a da taj ili ta nije član neke od uticajnih stranaka?
Vjerovatno zelis da kazes "... a da taj ili ta nije clan odredjenih uticajanih stranaka", jer nije dovoljno biti u "nekoj" stranci da se bude direktor javnog preduzeca, potrebno je biti u tacno odredjenoj stranci koja je kao plijen dobila odredjeno javno preduzece ili ustanovu. Zar ne?
Ja sam shvatila da se govori o clanstvu a ne o funkcionerima stranke. Jasno je kao dan da se ono "ima finih i postenih" ni u najludjim snovima ne moze odnositi na funkcionere tih odredjenih stranaka. Dakle, ne tvrdim da nema "finih i postenih" jer ne znam, ali znam da cestit covjek ne bi pristao svojim samim bivstvovanjem, a kamoli aktivnoscu, pruzati podrsku jednog kriminaonoj organizazaciji koju nazivaju strankom, osim ako ceka svoju priliku. Iz toga proizilazi da ga okolina smatra cestitim jer nije imao priliku da dokaze suprotno.
Jasno sam napisala: nekoj uticajnoj stranci, s akcentom na uticaj, a to se odnosi na one stranke koje su dovoljno jake da imaju te neke svoje kadrove na navedenim funkcijama. Bila to SDA, HDZ, SNSD... meni je apsolutno nebitno.
I to sam napisala kao odgovor na stav: ''u SDA su 100% stetocine, pokvarenjaci i poltroni'', što je i po zakonima elementarne logike, a ujedno i sa aspekta mog ličnog iskustva kroz poznanstvo i saradnju sa tim ljudima - netačno.
Što se tiče finoće i čestitosti - bez ikakve dileme ću reći - nema uopšte, na teritoriji BiH, finih i čestitih: zdravih, odraslih, radno sposobnih ljudi jer fin, čestit i zdrav čovjek (mlad pogotovo!) ni u najluđim snovima ne bi pristao na to da mirne duše i savjesti, bez ikakve potrebe za buntom i masovnim javno iskazanim nezadovoljstvom, (decenijama) bivstvuje u ovakvom sistemu kao što je to savremena država BiH. Prema tome, ja o finim i čestitim ljudima na tlu BiH uopšte i ne govorim. Govorim o: fer, korektnim, odgovornim, vrijednim i sposobnim školovanim ljudima, koje iz svog iskustva poznajem, uz napomenu da se ovo odgovorni odnosi samo na elementarne: radne i pravne obaveze, obaveze prema svom potomstvu i okolini u kojoj žive. Znači, iznosim svoj lični stav o ljudima koje lično poznajem - i njih i njihovu djecu - iz komšiluka, sa dosadašnjih radnih mjesta i koji nisu kriminalci, štetočine i poltroni. A biti sve navedeno i ne biti kriminalac, štetočina i poltron, ne znači biti fin i čestit. Takvi su, sa teritorije ove zemlje, izumrli ili su u izumiranju pa ne mogu, sve i da hoće, pokrenuti nešto što bi ovu teritoriju pretvorilo u funkcionalnu modernu državu u kojoj ljudi žive život dostojan misaonih bića koja vole i poštuju sebe.