Capljina74 wrote: ↑10/02/2020 08:47
¤ jelena ¤ wrote: ↑10/02/2020 07:00
nači, iz toga slijedi da je Carigradski patrijarh počinio veliki grijeh: primio ogromnu svotu novca od SPC i prodao joj ni manje ni više, nego...
autokefalnost? Doooobro.
Ako se dobro sjećam, o tome je crnogorski pop nešto govorio kod Senada u dnevniku?
Baš me zanima šta bi rekao Bartolomej o ovoj mogućoj kleveti na račun patrijarha prve u hijerarhiji pravoslavnog svijeta, njegove patrijaršije?
Je li pitao neko Bartolomeja šta misli o tome?
Msm...čudi me da to niko dosad nije iščeprkao pouzdano.
U fermanu sultana stoji da se ukida. Otkuda se nesto ukida, ako nije postojalo? Koliko god nebulozno bilo da sultan moze da ukine nesto sto nije u njegovoj vlasti.
U diptihu je na sestom mjestu. To forumasima ne znaci nista, jer nemaju pojma sta to znaci.
Kada spominjem pominjanje, oni to kontaju neko nekog pomenuo.
A ne kontaju da je to zvanicni dokument Vaseljenske patrijarsije koji je upucen svim pomjesnih crkvama, a one su ga proslijedile do svih hramova da bi se ime peckog egzarha poceli pominjati na sv. Liturgijama i to neprestano do danas. 800 godina. Ko je njih slagao?
Ko je sultana slagao?
Koriste montenegrinskih sajtove, kao kada bi ja koristio Poskok info kao vrhunski izvor ili forum propalog projekta....
Ne vrijedi raspravljati ozbiljno sa ostrašćenim navijačima.
Ko hoće pronaći će relavantne podatke iz više različitih izvora i shvatiti ozbiljnost situacije, a kome je do navijanja protiv svog neprijatelja taj ni ono što sam postavi neće pažljivo pročitati, nego onako kako njemu i njegovoj ekipi odgovara.
Ono što je meni nevjerovatno u cijeloj ovoj priči je to da se uopšte raspravlja o nekakvim papirima, papirusima, tomosima i administraciji, dok na ulicama širom Crne Gore, evo, neka bude 70 - 80 000 ljudi već mjesecima iskazuju svoju duhovnu povezanost sa SPC. I što je još važnije za primijetiti... iskazuju svoje nepovjerenje prema onima koji im uređuju državu, donose zakone i kojima su vlast povjerili.
Razumijem mržnju i averziju prema tim ljudima i prema njihovoj crkvi, koja mene, lično, apsolutno ne dotiče jer je ne osjećam. Što se mene tiče, svako ima pravo da mrzi koga god hoće i da ovdje piše šta god hoće, kao što i u stvarnom životu ima to isto pravo. Ali zaslijepljenost mržnjom koja ti ne dozvoljava da vidiš ono što ti se dešava ispred nosa i onemogućava ti da shvatiš elementarne stvari o temi kojom se baviš, kao što su: nema crkve bez naroda i nema nadređene autonomne oblasti bez onih koje su ti podređene, te da u slučaju CPC nema ni jednog ni drugog kao preduslova željene dominacije - to je problem samo onoga ko je definitivno ćorav pored očiju, kome mržnja blokira receptore u mozgu i onemogućava mu da misli racionalno. Zato kažem da s takvim ljudima, sem u slučaju neke krajnje nužde u svakodnevnom životu, ne vrijedi raspravljati ozbiljno.
Dakle, ne mora čovjek ništa, ali apsolutno ništa znati o ustrojstvu i hijerarhiji pravoslavne crkve, ali mora, i protiv svoje volje, vidjeti taj ogroman broj ljudi koji je u stalnom porastu i koji svjedoči o postojanju samo jedne nadređene crkve na toj teritoriji, koja tom narodu predstavlja svetinju i duhovni autoritet. Pametnom dosta.
A kako će ko ovdje tumačiti okupljanja tih ljudi, to je takođe potpuno irelevantno. Poruka tih ljudi je sasvim jasna i to svako vidi, a pogotovo jasno vide oni koji sve ovo posmatraju i to hladne glave, racionalno i pragmatično, kao, na primjer, tamo nekakvi komesari UN i kojekakve vlastodršcima važne glavešine sa sjedištima van granica ove zemlje i regiona.
Opet ću reći: narodu u Crnoj Gori svaka čast! Kamo lijepe sreće i zdrave pameti pa da se narod u BiH može u ovolikom broju i ovako dostojanstveno okupiti oko neke zajedničke ideje i cilja.